Nieuw fenomeen - Ergens in 1980 waren ze er voor het eerst: TV-piraten. Omdat er in die tijd nog niet veel "gewone" tv-zenders waren en er door die tv-stations ook niet permanent werd uitgezonden was het voor kijkers ook aantrekkelijk om eens wat anders te zien.

De eerste tv-piraten zaten in de grote steden, met name Amsterdam, waar het in die tijd nog makkelijk was om met een klein vermogen tv-zender in te stralen op centrale antennes en de eerste kabel. Deze waren allen nog niet "beveiligd" en zodoende kon je nadat een officiele zender uit de lucht was gegaan (wat toen nog iedere avond gebeurde) op hetzelfde kanaal inschakelen en je eigen programma brengen.

Hele volksstammen bleven tot laat in de nacht op om de programma's van de piraten te zien. Dat waren soms eigen produkties en vaak speelfilms, let wel, de goede speelfilms die je in die tijd nooit op televisie zag. Anderen scoorden ook met porno.

 
 
   
 
Zelf ook - In 1982 begon ik dus ook met Invicta TV. In het landelijk gebied waar wij uitzonden was geen kabel en dus moest iedereen dit met eigen antenne ontvangen. En dat gebeurde ook massaal. Het aardige van Nederlanders is dat ze vaak 's avonds de gordijnen open hebben en je makkelijk naar binnen kunt kijken. Door 's nachts met de auto langs de woonhuizen te rijden kon je dus makkelijk zien waar werd gekeken en dat was dus bij velen het geval. Het verhaal van Invicta TV ging dan ook als een lopend vuurtje door de Betuwe.
 
VHF - Uitgezonden werd met een VHF zender op de frequentie van Nederland 1 en wanneer die op vrijdagnacht uit de lucht ging begonnen we. Geopend werd met een gefilmd beeld van het gemeentehuis wat later wat teveel van het goede bleek, de burgemeester was "not amused". Vervolgens was er een soort van voorprogramma. Dit bestond uit leuke korte filmpjes en videoclips. In die tijd was in Amerika sinds een tijdje MTV bezig en de clips werden razend populair. Op de Nederlandse televisie waren ze nog nauwelijks te zien dus we hadden iets nieuws. En hoe kwamen we er aan ? Ben van Holland had ook nog een huis in Luxemburg en daar gingen we vaak
met een aantal mensen naar toe om een beetje te partyen. Het land Luxemburg had al van oudsher commerciele omroep en daar zond men de hele middag op TV non-stop videoclips uit. Die namen we daar dan op evenals die leuke filmpjes en gebruikten die bij Invicta TV.
 
Film - Na het voorprogramma volgde een speelfilm die vaak ook erg actueel was. Achteraf gezien was het misschien wel fout om een toen populaire speelfilm als ET uit te zenden terwijl die nog in de bioscoop draaide. Uit verhalen bleek dat zelfs kinderen hiervoor mochten opblijven. Daar maak je bij bioscoop-exploitanten geen vrienden mee en zo komen er klachten. Invicta TV bestond slechts enkele maanden en werd na de oppakactie van politie en RCD niet voortgezet, alleen met Radio Invicta gingen we door. Overigens werd het totaalprogramma van te voren gemonteerd en zodoende bestond de feitelijke uitzending in het afdraaien van een videoband.
 

In Wageningen RTL - Al eerder was Ben van Holland in Wageningen gestart met RTL TV. Het zal duidelijk zijn waarom die naam was gekozen. Niemand in Nederland kende nog de zender RTL-TV uit Luxemburg en dus konden in Luxemburg alle trailers en promospots van dat station worden opgenomen en in Wageningen gebruikt worden. Dat stond meteen een stuk professioneler. Ook RTL-TV zond speelfilms uit en na verloop van tijd werden er regelmatig eigen programma's gemaakt. Reportages over jaarmarkten bijvoorbeeld of optredens van artiesten.

Zelfs zanger Ben Cramer kwam naar Wageningen om in een discotheek een Ben Cramer Show op te nemen voor RTL-TV. Het station zond uit op het UHF kanaal van Duitsland 2 en de combinatie van een zender met hoog vermogen en een hoge antenne zorgden voor goede ontvangst in een groot gebied ten westen en noordwesten van Wageningen.

Er kwamen dan ook altijd veel reacties, in die tijd nog per post. Het station bestond zeker 3 jaar en is in die tijd nooit opgepakt door RCD en politie. De reden was nogal speciaal: er was een tipgever die werkte op het kantoor van de RCD in Nederhorst ten Berg. Deze man informeerde Ben van Holland wanneer de RCD plannen had om 's nachts naar Wageningen te komen en in die nachten werd er gewoon niet uitgezonden. Dat ging uiteindelijk opvallen !

De plaatselijke politie besloot toen om 's nachts de flat van waaruit werd uitgezonden in de gaten te houden en dit noodzaakte de mensen van RTL-TV om gedurende de uitzendingen te gaan posten om zo een oppakactie te voorkomen. Maar de druk van de politie werd groter en de populariteit van het station minder doordat de videorecorders gemeen goed werden en mensen nu speelfilms konden huren. Ergens in het voorjaar van 1984 stopte RTL-TV.

 
     
     
  Hier vindt je het volgende deel!  
     
 
Terugkeren naar de MN home