On the road again (2)
Door Nico Fintelman (Smits)

 

 

Slang - Die nacht brengen we door in een klein plaatsje op het platteland. Een paar huizen, een winkeltje, een cafe, een hotelletje. Meer is het niet. Als we aan het einde van de zwoele avond op onze slippers nog wat rondlopen beseffen we waarom de cowboys altijd laarzen droegen: hier kan maar zo een ratelslang je pad kruisen.

Op de radio is hier niet veel te beleven. De grote professionele stations zitten in gebieden waar veel mensen wonen. Die kunnen niet succesvol zijn in de uitgestrekte verlaten gebieden van de USA. De kleine plaatsen op het platteland hebben hun eigen locale radiostation dat niet erg flitsend klinkt. Maar als het donker wordt kun je dankzij de condities op de middengolf radiostations van ver weg horen binnen komen.

En dan zijn daar prima popstations  die iets magisch hebben omdat ze van een verre wereld zijn. Overigens is het in 1993 nog niet zo lang geleden dat je hier de Border Stations vanuit Mexico uit je radio kon horen knallen. De grote hit die zomer is 'That's the Way Love Goes' van Janet Jackson. Ze staat er acht weken mee op nummer één van de Billboard Hot 100.

 

State Prison - We touren verder in Arizona. Mooie wegen door een fascinerend landschap. En passeren slaperige stadjes. Zoals Winslow waar ik meteen moet denken aan 'Take it easy', die song van The Eagles (Well, I'm a standing on a corner in Winslow, Arizona). En we zien dorpjes waar de indianen van nu hun toevlucht hebben gezocht. Of stadjes die al lang geleden zijn verlaten omdat er niets meer te zoeken valt.

De overblijfselen, Ghost Towns, bieden soms een fascinerende aanblik. Ver weg in de eindeloze vlakten regelmatig caravans en hutjes waar mensen leven die het liefst buiten de maatschappij blijven. En velden met afgedankte vliegtuigen die nog niet rijp zijn voor de sloop en in dit hete klimaat goed gecondenseerd blijven.

Misschien nog te verkopen al is het maar voor de onderdelen. Langs de kant van de weg de verkeersborden. Buckle Up (doe je riem om). Of een bord met de mededeling dat je in een gebied komt waar een gevangenis staat. Met de waarschuwing niet te stoppen en je auto afgesloten te houden voor het geval er ontsnapte gevangen rondlopen.

   

Easy Rider - Het is een manier van reizen zoals alleen in de USA kan. De Amerikanen zijn er zelf ook van gecharmeerd en derhalve maken ze er ook speelfilms over die ze raodmovies noemen. Zoals Thelma & Louise (1991) met Geena Davis en Susan Sarandon. Of Rain Man (1988) met Tom Cruise en Dustin Hoffman en ook Planes, Trains and Automobiles (1987) met Steve Martin en John Candy. Easy Rider (1969) met Dennis Hopper, Peter Fonda en Jack Nicholson is de eerste in dit genre die speelt in het milieu van de hippies. Met als soundtrack die prima song van Steppenwolf (Born To Be Wild) en ook met muziek van The Byrds (Ballad of Easy Rider).

   

Route 66 - We komen noordelijker bij Flagstaff dat koeler en groener is. Hier draaien we de Route 66 op. We rijden een gedeelte van deze weg alleen al omdat deze mythisch is. Lang geleden was de autoweg Route 66 de enige goede verbinding tussen het Noordoosten en Zuidwesten van de USA. Begon in Chicago en eindigde bijna 4.000 kilometer verder in Los Angeles. Een grote stroom auto's, motoren en vrachtauto's kruisten op deze tweebaansweg acht staten van het land (als ze tenminste de hele route reden).

De weg werd geflankeerd door talloze dinner's, tankstations en goedkope hotels. Het moet een fraai gezicht zijn geweest met al die auto's van toen, die grote Amerikaanse 'bakken'. In 1946 maakte Bobby Troup een song over de bekendste autoweg van de USA: '(Get Your Kicks On) Route 66'. In de loop der tijden zijn er veel covers van gemaakt maar de bekendste werd die van Chuck Berry in 1961.

 

Grand Canyon - In de loop van de zeventiger jaren kwamen meer en meer de snelwegen in de USA en verdween het nut van Route 66. Het verkeer verdween er en de route veranderde in een troosteloos vervallen weg. Grote gedeelten hiervan werden weggesloopt. Totdat men uit nostalgisch oogpunt bedacht dat het zonde zou zijn om zo'n uniek stuk geschiedenis te laten verdwijnen.

Sindsdien worden de overgebleven stukken van Route 66  gekoesterd. En sturen wij onze 'bak' over zo'n gedeelte. Om vervolgens nog verder richting het noorden van Arizona te gaan. Daar wacht een fraai berg en kloven gebied: Grand Canyon. En terwijl de kilometers maar blijven doortikken zoek ik net zo lang op de autoradio totdat ik op een oldieszender de hit van Canned Heat tegenkom: 'On the road again' (1967/68).

 
Deel 1 ook gelezen?
 
 
 
Terugkeren naar de MN home