On the road again (1)
Door Nico Fintelman (Smits)

 

 

Cool - Het is juni 1993. We rijden dagenlang door Arizona. Op een ochtend naderen we de hoofdstad Phoenix. Ondanks het vroege tijdstip doet de zon al stevig zijn best en is het al erg warm. De airco in onze grote Amerikaanse auto werkt gelukkig goed. Op de mooie brede wegen zoeven we voorbij die gigantische Amerikaanse trucks. Mack, Peterbilt, het zijn de namen van de vrachtwagens die doen denken aan de speelfilm Convoy uit 1978 waarin Kris Kristofferson de hoofdrol speelt.

Uit de autoradio komt  muziek uit vervlogen tijden. Prima oldies uit de 60-er en 70-er jaren en in deze hitte is de naam van het radiostation bijna als een verfrissende douche: Cool FM. Strak geformateerde radio met goede jocks, jingles en mooi geproduceerde reclamespots.De Amerikanen zijn de uitvinders van de radio en van radiomaken dus laat dat maar aan hen over. En natuurlijk horen we platen van Fleetwood Mac want Stevie Nicks zag in deze stad het levenslicht.

 
 
   

Groot - Arizona is één van de zuidelijke staten van de USA. Ongeveer zeven keer groter dan Nederland maar met maar éénderde van ons inwonertal. Grote en lege staat dus. En een groot gedeelte van het jaar is het er erg heet. Arizona herbergt veel ruig gebied waaronder de dessert, de Amerikaanse variant van de woestijn. Het behoorde overigens lang geleden bij Mexico.

Glen Campbell - 'By the Time I Get to Phoenix' is een fantastische song van Glen Campbell waarmee hij in 1967 in Amerika in de hitparade stond. Melancholish nummer over een liefdesrelatie die voorbij is. Het origineel is overigens van Johnny Rivers. Ik moet er aan denken als we Phoenix achter ons hebben gelaten. Van hier gaan we verder naar het zuiden. We passeren de stad Tucson en dan is het niet zo ver meer naar de grens met Mexico.

Op de autoradio nu een station dat alleen maar country draait en dat brengt ons in de stemming voor ons volgende doel. De country music is uiteraard uitgevonden in dit land van de cowboys. Tucson is trouwens de geboorteplaats van Linda Ronstadt die met country-rock befaamd werd.

   

Old Tucson - Op zo'n veertig kilometer ten zuiden van Tuscon ligt het plaatsje Old Tuscon. Dit is een western stadje maar echt bewoond is het niet. Old Tuscon is in de jaren veertig van de vorige eeuw gebouwd door een filmmaatschappij met als doel hier westerns op te nemen. In dit gebied leefden in lang vervlogen tijden indianen en veel later vestigden zich hier ook de pioniers die voornamenlijk afkomstig waren uit Europa.

Ranchers, Cowboys, Outlaws. De hele ambiance die toen ontstond is wat we later leerden kennen in western films. Met deze historische achtergrond, het ruige landschap (deels bergachtig) en het perfect nagebouwde western stadje werd Old Tuscon de ideale plaats voor productie van deze speelfilms.

 

Drinkbak - In Old Tuscon werden western klassiekers als Gunfight at the OK Corral, Cimmaron, The Lone Ranger, Rio Bravo en El Dorado opgenomen. Het zijn maar enkele van de velen. En daarmee waren het dus bekende acteurs als John Wayne, Frank Sinatra, Kirk Douglas, Paul Newman, Clint Eastwoord en Charles Bronson die hier de hoofdrollen speelden. Maar ook televisie-series werden er gemaakt zoals Bonanza, Gunsmoke, The High Chaparral en Rawhide met een nog jonge Clint Eastwood.

We bezoeken het stadje en wanen ons voor even in het 'wilde westen'. Zien de OK Corral en andere plekken uit de films. Terwijl je door de straatjes slentert kom je cowboys en indianen tegen. En die kunnen maar zo met elkaar in gevecht raken. Knokpartijtje op straat waarbij de verliezer net zoals in de film belandt in de drinkbak van de paarden. Ook de beroemde schietduels uit de westerns worden nagespeeld. 

 
Lees ook deel 2!
 
 
 
Terugkeren naar de MN home