+-
 
 
 
Randstad (2)
16 juni 2013, door Nico Fintelman (Smits)
 

Atlantis stopt - In het eerste gedeelte van 1983 draaien de Rotterdammers nog vrolijk door. Weliswaar zijn er veel oppakacties maar FRR, Atlantis, Benelux en Transatlantic zijn er iedere dag. FRR gaat 24-uur per dag draaien en krijgt eigen nieuws. Verder is er een regionaal getint programma.

Maar de oppakties van Atlantis worden wel steeds heftiger. En het station ageert daartegen verbaal nogal agressief. Uiteindelijk komen de acties van de overheid bijna elke dag en daar valt niet meer tegen

 
te vechten. Eigenaar Paul van Delft besluit te stoppen. In najaar 1983 gaat de stekker eruit. Atlantis is de eerste grote piraat die dit lot is beschoren. In de jaren van bestaan had het station een groot aantal jocks waaronder bijvoorbeeld Robert Tillman, Frank van der Mast, Peter Gelderblom, Ruud Voeten, Frans Nienhuis en natuurlijk Paul van Delft.
 
TROS - In Den Haag gaat Centrum Radio nu ook 24-uur per dag uitzenden en de andere stations knallen ook nog iedere dag door. Als 1984 begint is de radiosituatie daar nog steeds vrij goed voor de piraten maar de regelmatige oppakacties van de overheid blijven. En dan een opmerkelijk feit uit dat jaar.

 

 
De TROS huurt reclame zendtijd bij de grote piraten in de Randstad voor ledenwerfspots. De andere Publieke Omroepen zijn er niet blij mee. In Rotterdam is dus Atlantis verdwenen maar de meeste anderen zijn er nog altijd. FRR knalt vanaf een hoge flat in IJselmonde en gaat in stereo uitzenden. En in de hoofdstad heeft Unique weer wat stunts: Bij een opakactie blijkt de zender in een kist te zitten waarin ook een gevaarlijk uitziende slang. Het dier blijkt uiteindelijk ongevaarlijk. Bij een volgende inval ligt er een bom bij de zender. Na onderzoek blijkt het wel en nepbom te zijn.  En als volgende stap gaat men bij Unique de zenders in beton storten zodat de opsporingsambtenaren heel wat werk hebben bij hun acties
 

Decibel - In het begin van 1984 gaat het nog allemaal goed met Unique en Decibel in Amsterdam. Maar langzaam wordt het tempo van de oppakacties opgevoerd. Tegen het einde van het jaar worden de invallen zo massaal dat men moet besluiten om te gaan stoppen. Ergens eind 1984 is het voorbij voor Unique. Een aantal van de namen die we daar konden horen: Paul de Wit (Erik de Zwart), Rob Hudson (Ruud Hendriks), Ad Robberts, Johan Vermeer, Peter Vos, Menno de Groot, Tom vd Velden, Johan Visser,

 
Frits Koning en Rob Hartholt. Ook Decibel stopt maar begin 1985 probeert het station nog terug te keren via de zenders van Radio Freewave in Leiden. Echt succesvol is dat niet meer. Ook Radio Decibel heeft heel wat medewerkers gehad en een aantal daarvan zijn illustere radionamen geworden. Deejays waren ondermeer Rob van Someren, Daniel Dekker, Simone Walraven, Renee de Leeuw, Adam Curry en Jeroen van Inkel.
 
Alcazar - En dan is het inmiddels 1985 geworden. De grote stations in Amsterdam zijn er niet meer maar anderen profiteren daarvan. Octaaf begint nu steeds populairder te worden en is er iedere dag. In Rotterdam zijn nog steeds grote piraten te beluisteren zoalsTransatlantic. En FRR brengt zelfs een dancemarathon live vanuit discotheek Alcazar in Puttershoek. In Den Haag gaat het ook nog allemaal door en Hofstad start nu ook met een eigen nieuwsdienst. Maar in alle steden blijft de opsporingsdienst actief en blijven de oppakacties elkaar opvolgen. In Den Haag zijn die heftig en met name Hofstad heeft er veel last van.
 
Hofstad stopt - In het begin van 1986 zijn de acties tegen Hofstad dermate veel voorkomend dat men besluit het bijltje erbij neer te gooien. Hofstad stopt. Enige namen die we daar door de loop der jaren hoorden: Jurgen van Hof, Erik Beekman, Cees de Leeuw, Dick van Amstel, Will Luikinga, Johan van der Zee, Rob Hofland, Johan Visser, Rick van Veldhuyzen en Wessel van Diepen. Stad Den haag en Centrum blijven nog gewoon doorgaan en ook in Rotterdam gaat het verder. Octaaf is in Amsterdam een groot station en populair. 
 

Einde nadert - Het wordt 1987 en langzaam aan wordt nu de situatie in de drie grote steden dramatischer. De veelvuldige oppakacties blijven en net zoals in andere delen van Nederland is ook hier al geruime tijd de belastingdienst actief. De commerciele piraten genereren veel geld maar dat vertaalt zich niet altijd in de juiste belastingafdrachten. In de loop van het jaar wordt de situatie in Den Haag te heftig voor Centraal en ook dat station stopt. Wat namen van programmamakers: Piet van Es, John vd Berg, Joel Out, Harry Smit, Peter de Vries en Frans de Groot.

Er blijft niet veel meer over van de grote piraten maar we horen nog wel Stad Den Haag. Hetzelfde drama in Roterdam: FRR stopt. Free Radio Rotterdam had in al die jaren ondermeer de volgende jocks: Hans vd Meer, Dick vd Lee, Pierre vd Stappen, Jan Paperazzi, Erwin vd Bliek en Paul Stakenburg. Ook Transatlantic stopt in Rotterdam. Ook daarvan wat deejay namen: Hans vd Mast, Rick van Rijn, Rene Hofstede en Rens de Groot.

 
 

RIP - In Amsterdam is het dus ook al rustiger in de ether maar er komen in die tijd toch weer wat nieuwe piraten opzetten. Popzender Counterpoint bijvoorbeeld en ook Quality Radio met non-stop soft pop. Vreselijk lang houden die het overigens niet vol. Radio Octaaf doet het nog goed in 1987 maar kan op een gegeven moment ook geen verweer meer geven tegen de oppakacties. Op 27 december 1987 is de laatste uitzending en stopt Octaaf definitief.

Enige namen die we daar tegenkwamen: Edo Peters, Elly van Amstel, Arie Swets, Ed de Lange, Ruud Streekers en John van Vliet. In Den Haag gaat het ook niet goed meer en op 1 januari 1988 stopt ook één van de weinig overgebleven grote piraten: Stad Den Haag. Op dit discostation waren de jocks o.a. Rob Reute, Nico vd Meer, Rick Schuurmans, Lex vd Broek, Edward Nijdam, Mike de Mos en Herman van Velzen.

 
 

Legaal - We kunnen dus 1988 kenmerken als het jaar dat het formeel voorbij was voor de grote stations in de Randstad. Er zijn nog wel piraten maar niet meer zo groots. In de loop van 1989 komt in Den Haag Centrum Radio nog even terug maar houdt het niet lang vol. In die laatste jaren van de 80-ies richten veel piraten verenigingen en stichtingen op. Hiermee worden ze locale omroep of krijgen onder de vlag van een locale omroep een aantal uren zendtijd per week. In 1996 wordt wonderbaarlijk genoeg de situatie in de ether in Den Haag tijdelijk wat vrijer. Dat wil zeggen, oppakacties zijn niet zo fel. Het voormalige Hofstad Radio maakt ervan gebruik door terug te komen. Tot 1998 zendt men regelmatig uit.

Mooie tijd - Deze twee artikelen met de titel 'Randstad' pretenderen niet volledig te zijn. Maar geven chronologisch en globaal weer hoe de radiosituatie was in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in de grote tijd van de etherpiraten. Een periode waar veel radiomakers en luisteraars mooie herinneringen aan hebben.

 
 
 
Terugkeren naar de MN home