Het Milano avontuur
26 januari 2015: door Nico Fintelman (Smits)

Onmundig sterk - We gaan terug naar de beginjaren van de landpiraterij. Naar een radiostation dat zoals de meesten in die tijd maar enkele uren per week in de lucht was. Maar dat onvergetelijk is geworden door die ene grote actie. En dat was sensatie. We hebben het over Radio Milano uit Zelhem. Het station zond uit op middengolf  225 meter (AM1332) met een vermogen van 600 Watt.

En dat betekende dat het in een groot gedeelte van Nederland goed was te ontvangen maar ook tot ver in Duitslan d. Zelfs uit andere landen kwamen ontvangstrapporten. Dit zendvermogen en het grote bereik maakten dat in het programma een passende slogan was te horen: Onmundig sterk, dat is het werk.

Populair - Radio Milano zond uit in de periode 1977-1981. Er was voornamenlijk Nederlandstalige muziek te beluisteren. Het station was redelijk professioneel en had prima eigen jingles. Eigenaar Bennie Roozegaarde draaide iedere zondag enige uren de plaatjes en behandelde heel veel verzoekjes.

 

Maar er was ook info over de muziekscene en het was Willem van de Brink (Kraayenbrink) die voor dit programma veel intervieuws deed met bekende artiesten. Maar er waren nog meer mensen die aan de uitzendingen meewerkten. De locatie was de boerderij van Bennie op dit Achterhoekse platteland waar ook de 30-meter hoge zendmast stond.
 

De eerste actie - Radio Milano begint dus in 1977 en wordt al snel populair. En dat niet alleen in de eigen regio. Aanvankelijk is het vermogen van de zender nog niet zo hoog maar dat wordt dus meer. Uiteindelijk krijgt ook de overheid belangstelling voor de piraat. Op zondag 4 maart 1979 betreedt de RCD met een groepje politiemensen het erf van de boerderij. De studio wordt aangetroffen maar Bennie 'weet van niets'. 

Er begint een zoekactie naar de zender maar die wordt niet gevonden. Inmiddels komen veel luisteraars en fans naar de locatie en laten luidkeels hun ongenoegen horen over de actie. De politiemensen krijgen veel verwensingen naar hun hoofd geslingerd en worden gehinderd in hun werk. Enkele politieauto's worden beschadigd en op één van die auto's belandt een dood varken. De agenten voelen zich dermate geintimideerd dat ze op zeker moment de actie staken.

 

Tips - Het hele gebeuren krijgt de nodige media aandacht. "Hallo, dit is Milano" schalt een week later weer de bekende tune van het station in de ether. Milano krijgt vanaf dan steeds meer luisteraars en wordt enorm populair. Vanaf dan ook pakt het station bij dreigende acties of andere opmerkelijke gebeurtenissen behoorlijk dramatisch uit. Namenlijk met het draaien van het volkslied, het Wilhelmus. Milano heeft nu iedere zondag overal in de regio tipgevers die bellen als ze verdachte bewegingen van de overheid zien.

Dat komt van pas want diverse keren proberen RCD en politie weer een inval te doen op de boerderij. Maar wegblokkades door fans en tijdig uit de lucht gaan na tips zorgen ervoor dat deze overheid iedere keer onverrichter zake huiswaarts kan gaan. Overigens is er in het hele bestaan van het station nooit op de zender opgeroepen tot actie.

 

Normaal - Lange tijd gaat het goed met Radio Milano dat dan in betrekkelijke rust iedere zondag het bekende programma brengt. Ook wordt er wel eens 's avonds en in de nacht uitgezonden omdat de combinatie middengolf en nachtelijke condities ervoor zorgen dat het station overal in Europa kan worden gehoord. Maar dan wordt het zondag 25 januari 1981. Er rijdt een veewagen door de streek maar in dit landelijk agrarisch gebied is dat niet een opvallend gebeuren.

Tegen 14.00 uur draait de veewagen het erf op van de boerderij waar Radio Milano sinds een uurtje weer aan het uitzenden is. Als de klep van de wagen open gaat komen er 20 politieagenten uit die de boerderij bestormen. In het programma draait op dat moment de plaat 'Wij goat er zo weer tegenan, net als gisteren' van Normaal. De politie valt de studio binnen en de aanwezigen proberen nog wat spullen te redden hetgeen mislukt. Alles wordt in beslag genomen.

 

Zender niet gevonden - Al gauw blijkt dat het een grote actie is. De Rijkspolitie, de hondenbrigade, de RCD, een peloton van de ME en zelfs de Dienst Luchtvaart zijn ingezet (deze laatste houdt vanuit de lucht de situatie in de gaten). In totaal zijn er 126 mensen betrokken bij de oppakactie. De leiding van de operatie is in handen van politieman Otto Duursma. De wegen in de omtrek worden afgezet zodat de fans niet in de buurt kunnen komen. Maar deze laten zich niet afschrikken en weten via de weilanden bij de boerderij te komen.  Daar worden de drie mensen die in de studio waren, aangehouden en de rest van de aanwezigen wordt in de huiskamer onder 'huisarrest' gezet.

Want het station is nu weliswaar uit de lucht maar wie heeft de zender uitgezet? Niet de politie want zij kunnen deze niet vinden. En de programmamakers weigeren om mee te werken aan het onderzoek. De politiemacht doorzoekt de woningen, stallen en schuren maar vind niets. Met een metaaldetector wordt de bodem van het erf onderzocht. Een waterleiding en wat oude voorwerpen komen tevoorschijn maar niet de zender. Wel wordt de hoge zendmast neergehaald.

Roerig - Intussen wordt het buiten de boerderij steeds onrustiger. Er zijn zo'n 2000 fans op het gebeuren afgekomen en deze laten luid en duidelijk hun ongenoegen horen over de actie. Ze moeten met de ME en hondenbrigade in toom worden gehouden. Een aantal krijgt klappen met de wapenstok of wordt gebeten door een hond. Een enkeling wordt gearresteerd. Urenlang zoekt de overheid naar de zender maar deze wordt niet gevonden. Pas om 18.00 uur wordt de actie beeindigd. Als reden voor de inval wordt opgegeven dat er klachten over storingen op de luchtvaartfrequenties zijn.

Die avond is de hele actie op televisie te zien in een reportage van het Journaal. De fans en symphatisanten van piraterij hebben het nodige leedvermaak over het feit dat de zender (het bewijs van wetsovertreding) niet is aangetroffen. Bennie moet een nacht in de politiecel doorbrengen en wordt uitgebreid verhoord maar vertelt niet waar de zender is. De volgende dag verklaart hij aan de pers dat Radio Milano doorgaat.

Terug en toch niet - En inderdaad, de volgende zondag 2 februari 1981 is het station weer terug, zij het met een lagere mast en wat minder vermogen. Persoonlijk herinner ik me dat het behoorlijk indrukwekkend was om die dag het Wilhelmus te horen bij het weer in de ether komen van Radio Milano. Voor de rest gaat het programma weer gewoon zijn gang. Maar niet voor lang. Een week later vertelt Bennie dat dit de laatste uitzending is. Hij wil niet de grote opposant van de overheid worden en denkt daarbij ook aan zijn gezin. Die dag stopt Radio Milano voorgoed, het station zal nooit meer terugkeren.

 

 

Boete - Ondanks het feit dat de zender van Milano niet is gevonden vindt de officier van Justitie, Mr. W. Zeyl dat er voldoende bewijs is tegen Bennie Roozegaarde. Hij moet derhalve enkele maanden later voorkomen bij de rechtbank in Arnhem. Daar wordt hij veroordeeld tot het betalen van een boete van 3.000 gulden. Een extreem hoog bedrag voor een dergelijk vergrijp. Misschien toch een beetje ook een 'wraak' voor het feit dat de overheid een blamage overhield aan de actie? Namenlijk het niet vinden van de zender.

 
 
Terugkeren naar de MN home