Radio Holland network
 
Meerderen - Radio Holland. In de afgelopen decennia zijn we deze naam regelmatig tegengekomen. De nodige radiostations hebben gebruik gemaakt van deze naam, legaal en illegaal, en nog steeds. Ook is het de naam van een al bijna honderd jaar bestaand bedrijf dat gespecialiseerd is in zenders en communicatieapparatuur, met name op maritiem gebied.  Maar in dit artikel gaat het om een radiostation dat langzaam een radionetwerk werd.
 

WMR - Eind jaren zeventig steken een aantal piraten uit Het Gooi de koppen bij elkaar. Initiatiefnemer is Henk van Leer. Zo ontstaat de piraat Radio Holland vanuit Hilversum. Maar men wil meer. Het idee is om niet alleen in Het Gooi uit te zenden maar vanuit veel meer plaatsen in Nederland. En daarmee dus gebruik te maken van zenders van piraten overal in het land. Iets dergelijks heeft dan 'Weekend Music Radio' ook al gedaan. Langzaam aan krijgt dit project gestalte.

 

Vrijdag - Hoe groot de ambities van het station ook zijn, in uitvoering houdt men het bescheiden. Radio Holland zendt alleen maar uit op vrijdagavond en is er ook dan soms niet. Opvallend is dat men programmatisch behoorlijk uitpakt. Er zijn niet alleen muziekprogramma's maar ook informatieve. Met name op het gebied van mediazaken worden veel interessante programma's gebracht. En verder veel locale informatie die dus deels door de aangesloten zenders wordt ingevuld. Het muzikale format is overigens familieradio met behoorlijk wat oldies.

 

 

Landelijk - Met name in de jaren 1981/82 lukt het om de programmering her en der in Nederland te verspreiden en daarmee wordt het station een radionetwerk. Dit Radio Holland is dan o.a. te beluisteren in Amsterdam, Utrecht, Borculo, Alkmaar en natuurlijk Hilversum. Via FM, KG en AM. En zelfs via een enkel radiostation in Belgie worden de programma's van Radio Holland uitgezonden. In een tijd dat er nog geen internet is zijn het dan wel altijd opgenomen programma's die via het 'hoofdstation' vaak wel live worden gedaan.

 

AFN - Live in in het Gooi is bijvoorbeeld het verzoekplaten programma waarvoor gebeld kan worden door de luisteraars. Enige andere opmerkelijke uitzendingen: In 1980 wordt door het station in de 'Jonge Graaf van Buren' in Hilversum een piratenmeeting georganiseerd en daar wordt een gezamenlijk programma opgenomen. Ook is er diverse keren een vossejacht die via de radio wordt begeleidt. Verder ondermeer programma's over de Tour de France, GO Ahead Eagles, suikerziekte en koffiebranden. In het mediaprogramma gaat het vaak over de andere landpiraten.

Er worden ter plekke reportages gemaakt of piraten komen in de Holland studio vertellen over hun zender. Verder ook specials over AFN Soesterberg, Amerikaanse radio en zeezenders. Vanuit het Postmuseum wordt een programma gemaakt met als onderwerp de daar aanwezige zender van Ir. Idzerda. Die verzorgde daarmee vanaf 1919 regelmatig als één van de eersten in ons land uitzendingen.

 

Meer - Bij Radio Holland wil men duidelijk meer zijn dan een gewone muziekpiraat. Daarom verzogt men voor andere piraten ook zenderschema's en apparatuur. En diverse ruilbeurzen voor piraten (de Pirato). Hier gaat het om apparatuur en zendonderdelen. Verder verzorgt Radio Holland ook zijn fan en showavonden.

 

Minder frequent - Vanaf 1982 wordt minder frequent uitgezonden. Aardige bijkomstigheid is dat men daardoor niet wordt opgepakt. Maar de animo wordt dus minder en ergens in dat jaar stopt Radio Holland. Er waren heel wat gastpresentatoren maar enkele van de vaste programmamakers waren Henk van Leer, Amanda, Petra, Dick de Leeuw (=ook Jan de Tijger) en Julius Caesar.

 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home