Radio Decibel (Groesbeek)
door Berrie Maas/Patrick Veerbeek

 

Veronica - De eerste herinneringen die ik heb over illegale radiostations was toen het NOS journaal rapporteerde over de laatste dag van zeezender Veronica. Ik was 6 jaar. Vanaf toen zat ik vaak gekluisterd aan de radio, zoekend naar illegale zenders.

De qualiteit was vaak slecht, alles in mono, maar ik luisterde er graag naar. Met electronica als hobby bouwde ik al snel een eigen zendertje, met een handvol onderdelen, een stukje karton als printplaat, en 2 draadjes van 25cm op een plankje als antenne. Het bereik was ongeveer honderd meter, zo onstabiel als 't maar kan, maar het zond uit op FM, en de basis was gelegd.

 

Neerlandio - Een paar jaar later was er Kerstradio Neerlandio. Heerlijk naar geluisterd! Totdat ik hoorde dat de eigenaar van een lokale horecazaak medewerker of zelfs eigenaar was. Ik sprak hem er op aan, en hij bevestigde de eigenaar van Neerlandio te zijn, maar gezien wat "huiselijke problemen" stond z'n hoofd er niet naar. Niet lang daarna was er een nieuwe piraat – Keizerstad. Door de ongunstige ligging van ons huis in de Beekse heuvelrug was het vaak maar slecht te ontvangen.

 

Enige tijd later kwam er nog één – Delta. Altijd een sterk signaal en goed te ontvangen. Ook de focus op moderne jeugdige muziek maakte Delta al snel mijn favoriet. Ik zou daar graag aan meewerken, maar ja, huiswerk was belangrijker en mijn veelal matige schoolresultaten hielpen niet met het verkrijgen van extra vrije tijd. Ik heb ik toen nog met een paar vrienden geprobeerd om een nieuw station te starten. We hadden een uitstekende lokatie en antenne, maar geen zender. We hadden verder ook geen kontakten in die wereld, dus na wat aangemodderd te hebben met een 25W stentor (ook al zo onstabiel als de pest), moesten we onze pogingen staken. Foto: radiooudestijl.nl

 

Decibel Groesbeek - Toen eerst Delta en daarna ook Keizerstad voorgoed de lucht uit gingen, viel er een gat. Er was gewoonweg niets anders op de radio dat de qualiteit en muziek van Delta kon evenaren. Hoewel... Ik vond toen een station dat uitsluitend in het weekend uitzond: Decibel 9-5-4 uit Groesbeek. Hoorde daar ook een paar bekende namen zoals Ronnie Vermegen, Rob de Jong, Peter van Laar (voorheen Delta en Keizerstad jocks) om er maar een paar te noemen. Het klonk goed, en ze waren er ieder weekend. Ik heb toen maar eens gebeld en gevraagd of ze nog een medewerker konden gebruiken. Na wat heen-en-weer zou ik toen één van de medewerkers ontmoeten, ter kennismaking.

Na een gesprek van meer dan een half uur met Peter van Laar en Jeroen van de Bos was het bekeken, en ik mocht een zaterdagnacht van 1 tot 2 uur komen proefdraaien als non-stopper. Ik werd op de ontmoetingsplaats opgehaald en naar de studio gebracht; een klein appartement aan de Wylerbaan. Dit was mijn eerste keer in een radio studio, ik vond het geweldig! Ik denk dat het wel goed ging, want vlak daarna mocht ik iedere zaterdagmorgen van 8 tot 10 uur non-stop muziek draaien. Ik maakte kennis met alle jocks, en probeerde vooral van Ronnie Vermegen alles te leren wat ik maar kon.

 

Locaties - Het was een goede lokatie. Wel vrij ver van de hoofdzender, maar de stuurzender deed het goed. Ik hoorde wel dat de verhuurder niet de gemakkelijkste was en op een geven moment kondigde hij aan dat hij het appartement ging renoveren, en we moesten er per direkt voor 2 maanden uit. We hebben toen heel snel een hele oude caravan kunnen ritselen die we achter het appartement mochten plaatsen. Vandaar hebben we toen meerdere maanden gedraaid, maar het werd wel duidelijk dat we het appartement niet terug zouden krijgen, dus er werd een nieuwe lokatie gezocht. Het werd een kleine ruimte op de hooizolder van een manege aan de Oude Kleefse Baan.

Door de nieuwe regelgeving en de opkomende lokale omroepen verloren we een paar jocks. Ik kreeg toen de zondagavond van 10 -12 uur erbij, met "de meest romantische 120 minuten". Dat was mijn eerste ervaring met een gepresenteerd programma, en tevens mijn favoriete tijd. Ieder weekend zaterdag ochtend en zondag avond op de radio. De zondag varieerde steeds door de wisseldiensten van Peter van Rijn. Van 6 tot 8 uur was er Marco Polo, van 8 tot 10 uur Peter van Rijn, en ik sloot het geheel af en liet het station ieder weekend in de ruis verdwijnen. Als Peter er niet was dan draaide Marco Polo meestal een uurtje door, en ik nam het een uurtje eerder over. Dat was echt een fantastische tijd.

 

Stil in Groesbeek - Maar we bleven jocks verliezen aan lokale omroepen, sneller dan we nieuwe jocks konden krijgen. Mijn zaterdagmorgen werd verlegd naar 10 – 12 uur gepresenteerd en vlak daarna nam ik ook nog de Decibel Top 15 over, zaterdags van 12 – 1 uur. De programmaleiding trad in overleg met de vergunninghouders van de Omroep Groesbeek (de vergunning was alles wat ze hadden), maar er was niet te werken met die gasten. Vlak daarna werden er verregaande gesprekken gevoerd en zelfs een overeenkomst bereikt met de vergunninghouders van WFM, de lokale omroep Ubbergen. WFM zou de weekdagen verzorgen, en de Decibel jocks zouden het weekend format verzorgen.

Op het laatste moment echter verbrak WFM ook daar het kontakt. Ik werd toen door de programmaleiding gevraagd het kontakt met de adverteerders over te nemen. Maar binnen twee weken verloren we weer een jock en er werd besloten het geheel op te heffen. Een paar weken later, op een zondagmiddag, verdween Decibel 9-5-4 voorgoed in de ruis. Zoals De Gelderlander toen schreef, het werd stil in Groesbeek.

 

WFM - Een paar maanden later ging WFM de lucht in. Het weekend programma liet nogal wat te wensen over, dus na een tijdje maar eens met de enige betaalde werknemer gesproken. Ik kwam uit Beek, en hij ook, dus we kenden elkaar al wel. Ik kon toen gelijk de zondagavond overnemen, en heb daar nog een maand of 6 gedraaid. Door mijn werk moest ik uiteindelijk verhuizen en daarmee kwam aan mijn radioloopbaan een einde. Ik heb daarna nooit meer iets met radio gedaan, maar ik denk wel vaak met weemoed terug aan die geweldige tijd.

 
 
 

Juli 2017 Berrie Maas / Patrick Veerbeek

 
 
Terugkeren naar de MN home