Radio Totaal
Augustus 2015, door Nico Fintelman (Smits)

Piratenstad - De stad Nijmegen heeft behoorlijk wat radiopiraten gekend die iedere dag in de lucht waren. Eén daarvan was Radio Totaal. Het station begon in najaar 1982 en zond toen iedere dag uit van 17.00-19.00 uur. Erik van Vliet, Peter van Alphen, Tedje de Vries, Mark Stevens en Mark Versteegh waren de mensen van het eerste uur. Na verloop van tijd werd de zendtijd uitgebreid en bleef het station tot 24.00 uur in de lucht en volgden ook weekend uitzendingen.

97.7 mhz - Totaal zond in eerste instantie uit op 100 mhz maar in voorjaar 1984 werd een nieuwe frequentie in gebruik genomen: 97.7 mhz. Het station werd steeds poplairder en maakte ondermeer opnamen in de Nijmeegse discotheek 'Club Blouche'.

En eveneens in de loop van dat jaar ging Totaal de gehele dag uitzenden waarbij doordeweeks overdags voornamenlijk nonstop muziek werd gebracht. De Totaal programmering was gedeeltelijk live en gedeeltelijk vanaf tape.

 

Flitsende Veertig - Vanaf voorjaar 1985 had het station ook een gedrukt exemplaar van de eigen hitparade, De Flitsende Veertig. Deze was verkrijgbaar in platenzaken in Nijmegen en Arnhem en hierin ook wetenswaardigheden over het radiostation. Nog enkele namen van deejays: Jos van Bemmel, Rob van Leeuwen, Johan Vermeer, Remco Cremers, Bart van Thiel, Peter Sieroo, Paul Stevens, Iris van der Zee, Dick de Koning en René van Basten.

Locaties - Radio Totaal had diverse studio en uitzendlocaties zoals de thuisstudio van Erik van Vliet (tape), een flat op de Zwaneveld (12-hoog, later zat daar Delta Radio), de kelder onder de snackbar in de Heidebloemstraat (tape, daar had Delta eerder gezeten), een flat in de Weezenhof en een flat in de Lindenholt. Diverse omstandigheden zorgden ervoor dat de medewerkers van Radio Totaal na bijna drie jaar besloten om te stoppen. De laatste uitzending was op zondag 30 juni 1985. Een tijdje later volgde er nog een soort van doorstart onder de naam Radio Mystique maar dat zou niet lang bestaan.

 

Het gehele verhaal van Radio Totaal kun je lezen op de website:  http://www.radiototaalnijmegen.nl/ Uiteraard werd Radio Totaal regelmatig opgepakt door de overheid, soms waren dat heftige acties.

Onderstaand daarvan drie fotoseries waarvoor speciale dank aan Rutger Lamers ©.

   
   
   

inval bij Radio Totaal in de Weezenhof, 5 september 1984

       
                 
       
                 
             
                 
                 
inval bij Radio Totaal aan de Zellersacker 13-57 op 1 mei 1985
       
                 
       
                 
       
                 
                 
Inval bij Radio Totaal aan de Weezenhof, half september 1984.
       
                 
       
                 
               
                 
                 
 
 
Terugkeren naar de MN home