Kanaal Nul - Zero TV
17 februari 2015: door Nico Fintelman (Smits)

Hengelo - Televisie piraten kwamen we in Nederland voornamenlijk tegen in de periode 1981-1983. Maar wel in een veel kleinere frequentie dan radiopiraten. In veel plaatsen was dit fenomeen geheel onbekend en daar waar ze er wel waren was het beperkt met uitzondering van enkele grote steden. Ook waren de meeste van deze tv-zenders slechts enkele uren per week in de lucht. Een tv-piraat die nogal opviel was Kanaal Nul uit Hengelo (OV). Het station begon in 1984 en was met tussenpozen actief tot 1993 !

   

Edwin Beijer - Kanaal Nul was grotendeels een éénmans project van Edwin Beijer uit Hengelo. Daar in Twente begon hij als radiopiraat en had met name interesse in de technische kanten daarvan. En dat bracht hem bij de televisie. Na enige technische experimenten kwam hij dan in 1984 vanuit de ouderlijke woning in de ether met Kanaal Nul.

 

Een kleine zelfgebouwde tv-zender, een antenne met versterker en een videorecorder waren de basisingredienten voor het project. Kanaal Nul gebruikte als zendfrequentie kanaal 32 waarop normaliter de ARD te zien was (ofwel Duitsland 1 zoals we dat toen noemden). Als zij uit de lucht gingen kwam Kanaal Nul op die frequentie in de lucht.
 

Instralen - Daarbij moet bedacht worden dat in die tijd televisiezenders altijd aan het eind van de avond uit de lucht gingen. Het enige dat bleef was de 'sneeuw'. Omdat mensen hun televisietoestel vast geprogrammeerd hebben op de bestaande zenders (in tegenstelling tot radio in die tijd) was het zaak voor de tv-piraat zo'n kanaal te kiezen zodat men je meteen kon zien. Het was de tijd dat de kabel nog 'open' was. Er was dus geen afsluiting van de kabel als een zender uit de lucht ging dus uitzenden op de frequentie van een bestaande zender hield in dat je iedere kabelabonnee in de stad kon bereiken. En dat laatse was interessant voor Edwin want hij woonde hemelsbreed nog geen 600 meter van de ontvangstlocatie van de kabelmaatschappij in Hengelo. Daarop instralen was dus eenvoudig en een zender had er geen hoog vermogen voor nodig.

Programma - Na verloop van tijd werd de naam van het station gewijzigd in Zero TV. Er werden allerlei programma's uitgezonden. Videoclips natuurlijk want die waren juist toen erg populair geworden. Ook programma's die van de reguliere Nederlandse televisie waren opgenomen. Eveneens divers muziekprogramma's, al dan niet van bestaande videofilms. En na verloop van tijd ook programma's met en over locale zaken. Deze werden gemaakt door het plaatselijke KWW-TV. Speelfilms zijn er maar sporadisch uitgezonden.

Een echt opvallend programma werd door Edwin zelf gemaakt. Hij reed met zijn auto door de regio Hengelo en monteerde achter de voorruit een draaiende camera. In de nachtuitzending waren dan deze opgenomen beelden te zien. Het werdt erg populair bij de inwoners van deze regio die hun vertrouwde woonomgeving op televisie zagen. En daarmee was het station de tijd ver vooruit. Jaren later zouden met name regionale publieke zenders ook iets dergelijks doen.

Telefoon - Zero TV was regelmatig enige weken niet in de lucht maar soms ook wel weer twee keer per week. Het werd daarmee in de loop der jaren een bekende verschijning op de televisies van de inwoners van de regio Hengelo. En natuurlijk populair. In samenwerking met een video specialist werd het allemaal wat professioneler gemaakt. Bovendien kreeg Edwin regelmatig medewerking van iemand die ook een tijdje tv-piraat was geweest. Soms werden alleen wat testbeelden gebracht en werd daarachter het geluid gezet van een radiopiraat die op dat moment uitzond en die ook luisteraars telefonisch in de uitzending had. Het leverde meteen een groot aantal extra bellers op. Maar Zero TV had ook enige keren een eigen telefoonnummer in beeld. En dat leverde veel reacties op van bellers die hun symphatie betuigden.

Wisseling kanaal - Leuke stunt: Edwin zond eens een testbeeld uit van Danmark TV. Velen in de regio Hengelo vielen van verbazing van hun stoel omdat ze dachten te kijken naar een televisiezender uit Denemarken. Begin jaren negentig verhuisde Edwin naar een andere woning. De ligging daarvan was niet gunstig voor ARD kanaal 32 en derhalve moest worden uitgeweken naar een andere frequentie en dat werd die van de duitse WDR, kanaal 59. Een tijd later ontstond daarmee weer een probleem: de WDR ging niet meer 's nachts uit de lucht maar had de hele nacht een aantal teletekst pagina's in beeld. Dus moest Edwin naar een andere locatie vanwaar wel weer op het ARD kanaal kon worden uitgezonden.

 

Afscheid - De jaren gingen voorbij en Zero TV bleef gewoon met grote regelmaat uitzenden. Waarschijnlijk de laatste tv-piraat van Nederland. Het meest opmerkelijke was dat dit station nooit werd opgepakt. Geluk? Gedoogd? Maar het einde kwam toen besloten werd dat Hengelo niet meer voor zijn eigen kabelontvangst zou zorgen. Het kabelnet werd aangesloten op dat van Enschede en daar stond dan het ontvangststation. Dat was voor Edwin te ver om in te stralen en de paar kijkers met een eigen antenne waren niet interessant. In de nacht van 5 december 1993 vond daarom de laatste uitzending plaats. Via 2 kanalen (ARD en WDR) zagen de kijkers ondermeer nachtelijke live-beelden van Hengelo. Daarmee eindigde  dan na negen jaar uitzenden Kanaal Nul/Zero TV. Edwin Beijer kreeg jaren later een baan als technicus bij een kabelmaatschappij.

 

Met dank aan Johannes Hofmeister/TV-Kult

 
 
 
Terugkeren naar de MN home