Hans Toernee
door Nico Fintelman (Smits)

 

Toer - Ik heb Hans Toernee voor het eerst ontmoet in de etherpiraterij. Uiteraard daar. Dat was zijn lust en zijn leven. Hij stond mede aan de wieg van Delta Radio 90 in Nijmegen dat in augustus 1983 begon. Toen ik een tijdje later bij dat station terecht kwam, leerde ik hem kennen als een aardige kerel die altijd enthousiast was als het om radio ging.

Hans Toernee (echte naam Rob Geenen) had daarvoor al het nodige gedaan in de etherpiraterij. Toen Delta na een tijdje locatieproblemen kreeg stelde 'Toer' zijn woning beschikbaar. Hij woonde samen met zijn broer Wim in een flat in de wijk Weezenhof. Die broers konden overigens niet echt zonder elkaar zoals dat meestal gaat bij een tweeling.

Antennemast - Delta had in die tijd nog bandprogramma's en Hans draaide die in het weekend af in zijn woning. Diverse jocks hingen dan rond in zijn flat. De zendmast stond op het dak van dat gebouw. Heel opvallend was dat Wim die geen radioman was, er in het geheel geen problemen mee had dat deze activiteiten daar plaatsvonden. Hans was vaak een uitgesproken man die principieel aan zijn standpunten vasthield.

 

En dat bracht hem nog wel eens in problemen. Zo ook begin 1984 bij Delta. Hij kreeg er met wat mensen woorden en liep vervolgens kwaad naar het dak van de flat. Daar trok hij de zendmast los en kieperde die over de reling, van twaalf hoog naar beneden dus. Delta was de zendlocatie kwijt en Hans was weg bij Delta.

Terug - Hans ging vervolgens naar Radio Totaal en wij gingen op een andere plek verder met Delta. Om enige maanden later elke dag te gaan uitzenden. Vlak daarna kwam 'Toer' terug bij Delta want dat avontuur wilde hij wel meemaken. En de reservestudio was weer een tijdje in zijn flat. Aan het einde van het jaar vertrok Hans wederom bij Delta. Weer één of ander akkefietje, ik weet niet eens meer wat het was. In de eerste maanden van 1985 was hij nauw betrokken bij Radio Exclusief dat uitzond vanuit.....de flat van de beide broers. Aan dat station kwam snel een einde en Hans keerde voor de derde keer terug bij Delta. Niemand vond dat vreemd, ons kent ons. 'Toer' was een prima vent, fanatieke medewerker en maakte leuke programma's.

Contact - Toen eind juni 1985 Delta stopte wegens belastingperrikelen had ik daar geen vrede mee en gaf aan toch op de één of andere manier verder te willen. In de avonturier Hans Toernee vond ik meteen een medestander. Hans van Uden completeerde het groepje en we gingen hard aan de slag om een nieuw station in de lucht te brengen onder de naam Radio Contact. 'Toer' en ik gingen zelfs naar Top Format waar we een prachtig en duur jinglepakket bestelden. Maar toen we in de nazomer van 1985 bijna startklaar waren veranderde de situatie.

Met een aantal Delta mensen besloten we om dat station weer terug te brengen. Aan Toernee de keuze om met ons mee te doen of verder te gaan met Contact. Hans koos voor het laatste. We gaven hem een paar studio's cadeau en met wat hulp van de gestopte combinatie Totaal/Mystique bracht Hans vervolgens Radio Contact in de lucht. Overigens werd het jinglepakket geannuleerd en kwam er een goedkoper pakket voor in de plaats.

Ontbijtshow - Het was september 1985 toen we uit elkaar gingen. Daarna zou ik 'Toer' niet zo vaak meer zien, het bleef bij af en toe een pilsje. Maar hij werd vervolgens de stuwende kracht achter Contact met behulp van Frank Sanders. Radio Contact werd 'één van de drie' in Nijmegen en was er in de begintijd ook weer vanuit die flat in de Weezenhof. Bij Contact ging 'Toer' het ochtendprogramma presenteren dat vervolgens opvallend en legendarisch werd. De Ontbijtshow spreekt nog altijd tot de verbeelding van radiofreaks. Na de nodige jaren hard werken besloot Hans in najaar 1987 om zijn belangen in Contact af te bouwen. Hij ging het rustig aan doen zoals hij me zei. Maar een tijd later hoorden we hem op die andere Nijmeegse piraat: Keizerstad FM. Ook daar verzette hij het nodige werk en deed er programma's.

Rebel - Nadat eind jaren tachtig de professionele etherpiraterij in Nijmegen ten einde was gekomen, was Hans in de volgende decennia regelmatig actief bij locale omroepen zoals Keizerstad. Ook was hij nog te horen bij piraat Lokaal en NEC webradio. Niet bij ieder station wist hij het lang uit te houden. Zijn rebelse manier van presenteren maakte niet elke radiobaas blij. Maar zorgde er wel voor dat veel radiofreaks met hem wegliepen. Langzaam werd de heimwee van Hans naar de jaren 1983-1989 steeds groter. Hij kon het niet verkroppen dat de mooie tijd van de grote piraten voorbij was. Hans was ook niet altijd goed voor zichzelf. Zijn niet zo gezonde levensstijl en diverse conflictsituaties brachten hem nogal eens in problemen. Maar hij was een man met een goed hart die die wist hoe radio moest worden gemaakt. Werd zeker in de regio Nijmegen een begrip.

Gezondheid - Totdat het noodlot toesloeg. Zijn gezondheid liet hem in de steek. En toen dat ernstiger werd was de kwaliteit van leven ver te zoeken. Voor Hans hoefde het niet meer en hij regisseerde zijn eigen einde.

Op donderdag 2 februari 2017 om 12.00 uur overleed Hans Toernee/Rob Geenen. Hij werd slechts 53 jaar oud. Uit de vele blijken van medeleven die er kwamen op social media werd duidelijk hoe geliefd hij was. Respect alom. Een markant man heeft ons verlaten.

© Nico Fintelman, februari 2017 / MediaNostalgie

 

Programma's van Hans Toernee vind je op website van Radio Totaal: https://www.radiototaalnijmegen.nl/
foto hiernaast: Peter van Alphen/Remco Rutten
 
Terugkeren naar de MN home