H.I.R.O.
17 november 2014 door Ron Westerveld

De eersten - Dit is het verhaal van één van de eerste grote piraten in Den Haag: H.I.R.O. En dat was de afkorting voor Haagse Illegale Radio Omroep. Voortgekomen uit Swinging Radio England, een piraat die in het najaar van 1976 voor het eerst was te beluisteren in de regio Den Haag.

Ergens eind dat jaar werd de naam gewijzigd in H.I.R.O. op initiatief van Sietze Zandstra. Het station kreeg al gauw een grote groep medewerkers, mensen die allemaal fanatiek aan de gang gingen voor dit nieuwe project. Gekozen werd voor de etherfrequentie FM 103. Later verhuisde men naar FM 89.5

 

Populair - Na verloop van tijd zond de H.I.R.O. uit op zaterdagmiddag en de hele zondag. Maar ook op de vrijdagochtend. Dan waren er op de enige landelijke muziekzender Hilversum 3 de uitzendingen van de EO en daar luisterde niemand naar.

Dus waren mensen blij met een station als de H.I.R.O. Het kreeg een grote populariteit in de regio Den Haag. Er werd popmuziek gebracht, zowel actuele als goede oldies. Ook wel Nederlandstalige popmuziek maar geen smartlappen. De hitparade, de H.I.R.O.Top 20, was er op zaterdagmiddag.

 

 

Maar was in tegenstelling tot andere hitparades geen afspiegeling van de actuele populaire platen, er stonden zelfs oude platen in. Deze Top 20 was de keuze van de deejays van platen die ze die week goed vonden.

Locaties - De H.I.R.O. benadrukte dat men eigenlijk ook anti-Hilversum 3 was. Daar deed men het in de ogen van de H.I.R.O. medewerkers niet best en zij probeerden te bewijzen dat het ook anders kon. Het station heeft in de jaren van bestaan diverse locaties gehad: Valkenboskade, Van Bylandstraat en Trompstraat, allen in Den Haag. Hier werden dan de tapes (bandrecorder) afgedraaid want meestal werden de programma's vooraf opgenomen. En uiteraard hadden ook RCD en politie belangstelling voor deze piraat: vanaf voorjaar 1977 werd het station regelmatig opgepakt.

Harry - Na lang tijd van 'gewone' zenders te hebben gehad nam H.I.R.O. begin 1980 een Rhode & Schwarz zender in gebruik, een zogenaamde 'Harry'. Deze hoog vermogen zender kon alleen worden afgeregeld op 95.8 mhz en zo ging men daar knallend van start. Maar dit was tevens de frequentie van een collega station en daar was men er niet blij mee. Gevolg was dat de 'Harry' al snel werd gestolen. Beschuldigingen gingen over en weer en een lichtelijke piratenoorlog was het gevolg. Overigens kreeg H.I.R.O. al regelmatig het verwijt niet erg collegiaal te zijn ten opzichte van de andere Haagse piraten. Feit is dat er in de programma's nogal eens negatief werd gesproken over die collega's. De 'Harry' is trouwens later terug gegeven maar nooit meer gebruikt.

Hofstad - Ondanks de overheids oppak-acties heeft de H.I.R.O. het lang uitgehouden en is zo een begrip geworden in de piratenwereld. In november 1980 is het station definitief gestopt. De natuurlijke opvolger werd Hofstad Radio en nogal wat H.I.R.O. mensen kwamen ook daar terecht. Verder kan nog worden vermeld dat Sietze Zandstra ook een platenzaak had met de naam H.I.R.O. Enige programma's die er te horen waren: Zand op uw Radio, Radiodrama en Cementradio.

Medewerkers - De namen van een aantal medewerkers: Joke vd Berg, Ria Hessing, Mike Spike, Eric van 't Zand, Rob Meijer, Sietze Zandstra, Jan de Ridder, Willem Rothmans, Peter de Graaf, Dick van Amstel, Kack Jackio, Arnold te Gast, Bart van Reijn.

 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home