Delta Radio - Den Haag

Het begin - Al vanaf halfweg de jaren zeventig zijn er veel radiopiraten actief in Den Haag. Hieruit ontstaat Radio Delta. Dit is de eerste versie van het station die duurt tot 1983. Daarover gaat dit artikel. De eerste officiele uitzending vindt plaats op 19 augustus 1979. Het station is dan enkele uren per weekend in de ether. Maar als éénmaal de jaren tachtig zijn begonnen worden dat steeds meer uren.

De zender wordt gedeeld met een ander station, Radio City. Maar na verloop van tijd bevalt beiden deze samenwerking niet zo goed en gaat ieder zijn eigen weg. Delta zal uiteindelijk een station worden dat iedere dag in de lucht is voor de ruime regio Den Haag. De gekozen etherfrequentie is 93.1 mhz.

 

Top 40 - Delta heeft een Top 40 format en is een beetje familiestation. Naast de gepresenteerde programma's zijn er ook nonstop uren. Maar tijdens de live gebrachte uren kunnen luisteraars bellen om hun favoriete plaat aan te vragen. En het station heeft een eigen tipplaat, zoiets als een Alarmschijf. Deze zogenaamde Piratenschijf wordt ieder uur gedraaid en dat motiveert niet zelden de Haagse platenzaken om hiervan behoorlijk wat exemplaren in te kopen. Want de veelvuldige Delta airplay maakt deze nummers vaak populair.

Ook zoekt Delta zijn luisteraars op middels de discoshows. En is men vaak aanwezig op feestavonden en braderien. Op 12 januari 1980 is er een groot Delta feest in het Congresgebouw waar ondermeer de dan nog populaire groep Pussycat optreedt.

 

 
 

Oppakken - Ook gaat het station regelmatig een eigen blad uitgeven: het Radio Delta Info Blad. De binding met artiesten is groot. Veel Nederlandse popartiesten worden gepromoot. Speciaal voor het station wordt een Delta lied opgenomen door de Paniekzaaiers, de groep van Nico Haak. Helaas gaat niet altijd alles goed. De RCD en politie vergeten Delta Den Haag niet. Net zoals alle anderen wordt ook dit station met regelmaat opgepakt. Het zullen uiteindelijk tientallen oppakacties worden in het eerste gedeelte van de jaren tachtig.

 

Locaal - Delta Radio heeft in die tijd ook al andere plannen. Men wil graag legaal worden en een radiostation zijn dat muziek afwisselt regioreportages. In 1981 wordt een Delta stichting opgericht en deze doet een aanvraag voor een legale status bij de minister van CRM. Het dan nog bestaande Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk gaat over de media. Delta wil regionale radio en televisie gaan maken. Er komt zowaar een antwoord van de minister en deze verwijst naar een nota waarin is opgenomen hoe men in Nederland tot locale radio wil komen. Bij Delta is men er niet zo blij mee. Want dan al wordt omschreven dat de toekomstige locale omroepen 50% van de zendtijd aan info, cultuur en aanverwante zaken moeten besteden. En dat gaat ten koste van de gebrachte muziek. Bovendien wordt het volgens de beleidsnota niet mogelijk om commercieel te zijn hetgeen financiering moeilijk maakt.

 

Regionaal - Delta omarmt een ander plan dat dan nog vrij vaag is. Maar inhoudt dat er ook regionale omroepen moeten komen en die hoeven dan aan veel minder strenge eisen te voldoen en kunnen dus meer muziekstation zijn. En die mogen dan ook commercieel draaien. Zoals bekend zal het vervolgens nog enige jaren duren voordat de eerste locale omroepen starten en alleen nog op de kabel. Etherfrequenties voor deze omroepen komen er pas mondjesmaat vanaf 1988. Commercieel draaien wordt pas in de jaren negentig mogelijk voor locale omroepen. En die regionale commercieele omroepen laten nog langer op zich wachten en zijn uiteindelijk in 1997 een feit. Voor dit Delta zal het allemaal niet meer zover komen. Wel heeft het station in die begin jaren tachtig een fanatieke fanclub waar honderden mensen lid van zijn.

 

Politie - Het is een mooie voorjaarsdag in 1981 als twee Delta medewerkers door de stad rijden. De Haagse politie jaagt op de piraten en dus ook op Delta en diverse medewerkers van het station zijn bekend bij hen. Ook deze twee jongens en ze worden aangehouden. Op de achterbank ligt een zojuist opgehaalde zender die ze snel wegstoppen. Maar één van de agenten heeft het gezien en sommeert de radiomensen om deze te laten zien. Heel alert roept één van hen: "Dat is de nieuwe versterker die ik vandaag heb gekocht". De argwanende agenten weten eigenlijk ook niet hoe een zender er uitziet en laten het maar zo. Dit is één van de anekdotes die in de overlevering zijn gebleven, helaas zijn de meeste verloren gegaan.

 

Stoppen - In die begin jaren tachtig worden de oppakcties van piraten in Den Haag steeds heftiger. Zo ook bij Delta. Dat is de reden dat het station ergens in 1983 stopt. Medewerkers in deze jaren waren ondermeer Leo van Galen, Paul van der Lucht, Peter van der Veer, Aad van Leeuwen, Nicolien, Erik van het Zand, Kees van der Broek en Gerard van der Klei.

 

House - In 1985 beginnen enige voormalige medewerkers weer met een Delta Radio in Den Haag. Dat wordt dan een stevig popstation met veel dance en italo-music. Als enige jaren later de house op komt zetten wordt deze muziekvorm stevig omarmd. Begin jaren negentig is Delta Den Haag een radiostation voor gabber en hardcore. Vooral uitzendend in het weekend. Met tussenpozen houdt men het vol tot 1999. Anno 2014 is dit Delta nog altijd als webradio te beluisteren (www.radiodelta.net).

 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home