ABC Europe
 

Illegaal - Landpiraten leerden we in eerste instantie kennen via de middengolf. Later kwam de FM. Via deze laatste nam het fenomeen een hoge vlucht. Maar dan was er ook nog de Korte Golf. Met name in de jaren zeventig en tachtig was deze meterband populair bij een groep mensen.

De doorsnee luisteraar stemde er niet op af, te ingewikkeld,  maar wel de fervente luisteraars die met wereldradio's (ontvangers) over de KG zaten te draaien op zoek naar leuke radio. Soms geholpen door speciale antenneconstructies. En vonden zo ook de piraten. Omdat de Kortegolf een meterband is die 'ver draagt' konden piraten met een klein vermogen half Europa bereiken (of nog verder).

 
Professioneel - Veel KG-piraten waren maar sporadisch in de lucht. De weinigen die echte programma's brachten deden dat meestal maar enkele uren in de week. Of slechts om de paar weken. Met name op zondag waren deze piraten in de ether. Er waren er weinigen in Europa die echt professioneel werden. Maar een Nederlands station dat zeker de aandacht trok was ABC Europe. Men begon in februari 1974 en zond uit op de frequentie 6250 khz. Ook ABC was alleen op zondag te beluisteren maar was er na verloop van tijd wel iedere zondag.
Studio ABC Europe

 

Vier huizen - ABC was de afkorting van Alternative Broadcasting Company. Zowaar een fraaie naam voor een piraat. Het was in eerste instantie gevestigd in Rotterdam. De professionele zender had niet zo'n hoog vermogen. Men gebruikte een open dipool antenne die over vier huizen was gespannen. De voertaal was voornamenlijk Engels maar er was ook presentatie in andere talen.

 

Populair - In eerste instantie was ABC in de lucht van 08.00-11.00 uur. Later ging men door tot 15.00 uur. Het station was in een groot gedeelte van Europa te ontvangen en in combinatie met het feit dat men er iedere zondag was zorgde dat ervoor dat ABC behoorlijk populair werd. Dat laatste kwam eveneens omdat het station behoorlijk professioneel was. Onder andere doordat er goede jocks waren en een uitstekend jinglepakket. Er werd prima popmuziek gebracht en op het hele uur was er de Superstar. Dat was de gezamenlijke tipplaat, zoiets als de Alarmschijf.  

 

Jocks - De eerste jocks van ABC waren Lee Alvin, Paul Dane en Danny Thomas. Later kwamen daarbij Stan Evans, Rob Ronder en A.J. Beirens. De laatste was een echte KG-radiomaker die ook al speciale DX-programma's had gedaan op de zeezenders Noordzee en Atlantis. In dat soort programma's dus aandacht voor alles wat gebeurt op de Korte Golf. Luisteraars van deze meterband, de DX-ers dus, waren nogal fanatiek. Stuurden vaak een luisterrapport naar de stations die ze ontvingen. En zo ook naar ABC. Daar kreeg men vanwege de prima programma's ook al veel verzoekjes en zo kwam er iedere week een grote stapel post binnen.

 

Verhuizing - De jocks hadden allen hun eigen thuisstudio's en de meeste programma's werden vooraf opgenomen. Maar er waren ook wel live-programma's en nieuwsuitzendingen. In april 1975, ruim een jaar na de start verhuisde ABC van locatie en men ging naar Etten-Leur. Hier kon men met hoger vermogen werken en het station was nu iedere zondag in heel Europa goed te ontvangen. Dat wil zeggen, voor de echte Korte Golf luisteraars. Want wisseling in ontvangsmogelijkheden, fading en mindere gluidkwaliteit zijn nu eenmaal de kenmerken van deze KG. Maar naar schatting waren er vele duizenden luisteraars voor ABC-Europe.

Kortegolfzender ABC

 

 

Opgepakt - Om één of andere reden liet de overheid het station met rust. En zo werd het november 1975. ABC was al bijna twee jaar op zondag in de ether zonder te zijn opgepakt. Maar inmiddels waren er wel klachten uit het buitenland binnen gekomen over het station. Het had niets met storingen te maken maar met name de PTT uit Finland stond nogal op zijn strepen: piraten horen niet in de ether. En dus was Nederland genoodzaakt actie te ondernemen. De opsporingsdienst RCD was er van overtuigd dat ABC-Europe in Rotterdam huisde en op zondag 16 november 1975 was men daar al vroeg in de ochtend aanwezig. Om er vervolgens na peilingen achter te komen dat ABC daar niet meer zat. Na enkele uren van verdere peilingen kwam men rond het middaguur bij de locatie in Etten-Leur. ABC Europe werd opgepakt en alle apparatuur in beslag genomen.

 

Niet meer terug - De RCD verklaarde achteraf dat men nog nooit zo'n professionele piraat had meegemaakt. Let wel: in Nederland waren er in 1975 eigenlijk nog geen grote professionele piraten actief op MG, FM of KG ! Diverse luisteraars boden aan om een financiele bijdrage te doen zodat ABC verder kon gaan. Maar uiteindelijk zou ABC Europe nooit meer terug keren in de ether. Wel werkte men in het najaar van 1976 mee aan de programma's van World Music Radio dat (legaal) uitzond via de Korte Golfzender van Radio Andorra. Zie hiervoor op deze website het verhaal Radio Andorra 2 (item Pluspakket). Overigens zijn er in de jaren tachtig nog diverse piraten geweest die ook de naam ABC hanteerden.

 

Programmering ABC Europe

08.00-09.00 uur ABC goes International - Danny Thomas
09.00-10.00 uur ABC-DX  -  A.J. Beirens
10.00-11.00 uur Paul Dane Show
11.00-12.00 uur Lee Alvin Show
12.00-13.00 uur Stan Evans for Lunch
13.00-14.00 uur Rob Ronder Show
14.00-15.00 uur ABC goes Internationaal - wissel


 

 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home