Inleidend verhaal, Delta geschiedenis. Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Deel 10 Deel 11 Deel 20 Deel 19 Deel 18 Deel 17 Deel 16 Deel 15 Deel 14 Deel 13 Deel 12
 

Deel 2
Vergadering - Ik eindigde deel 1 met de vermelding dat Delta Radio eind 1983 in een lichte crisis terechtkwam. Derhalve werd besloten een vergadering te houden met het hele team. Dit gebeurde begin januari 1984, thuis bij Rob van Houten.

Overigens de eerste keer dat het hele team bij elkaar was en (het klinkt gek) een aantal zagen elkaar daar pas voor het eerst. Immers, iedere deejay nam op zijn eigen  tijd zijn programma's op in de tape studio en kwam daar nauwelijks één van de andere deejay's tegen. En een groot aantal van hen was verder niet betrokken bij het afdraaien van de programma's.

Chaotisch - De vergadering verliep nogal chaotisch en op zeker moment kwam er een lichte ruzie omdat sommige jocks vonden dat er vanaf nu betaald zou moeten worden voor het maken van de programma's. Ikzelf was fel tegen (en kreeg met sommigen op dat moment enigzins ruzie) omdat het station dit zich niet kon veroorloven en voor de rest niemand echt kosten hoefde te maken voor het uitvoeren van zijn hobby. Ik was dit met mijn eigen voorgaande radiostations wel anders gewend.

Uiteindelijk werd besloten om toch niet te betalen. Het was dankzij het vele bier dat we van Rob van Houten kregen dat het geheel nog in een redelijke sfeer eindigde maar besluiten over hoe verder te gaan met Delta werden er niet genomen. Nadat iedereen weer weg was praatten Rob en ik nog wat na en we besloten om een tweede vergadering te beleggen met een kleinere groep. En dan met name de mensen die de werkzaamheden deden, teneinde te bekijken hoe we het geheel weer goed op de rit zouden kunnen krijgen. Maar intussen vonden er weer enkele andere zaken plaats.

 

Locatieproblemen  - Inmiddels kregen we te horen dat we de kelder van de snackbar in Hatert niet meer konden gebruiken voor de tape studio. Derhalve moesten we weer op zoek naar een andere ruimte en kregen hierbij hulp van Wick, destijds eigenaar van Woonwinkel Kees Draper in de Hezelstraat. Hij was erg enthousiast over Delta, tevens adverteerder, en zou ons regelmatig met bepaalde zaken helpen. Achter de winkel van Kees Draper was een garagebox waar nu de tape studio kwam. Deze zou hier vrij lang blijven.

Toen we later de programma's live gingen maken bleef deze studio nog maanden daar voor opname en montage van reclamespots en jingles. Het was leuk opnemen daar, ook al omdat naast de garagebox  (gelegen dus aan de Hezelstraat) een café was, de TROS-bar (what's in a name). We haalden er tijdens het opnemen ons bier en na afloop zaten we daar nog de nodige tijd. Grappig was dat de eigenaar vaak alleen maar bekenden binnen liet en regelmatig ruzie kreeg met klanten die hij dan met veel kabaal letterlijk de zaak uitgooide. Overigens zouden we jaren later nog problemen krijgen met zijn zoontje, daarover meer in één van de vervolgverhalen.

 

Van het dak af - Maar ook op de uitzendlocatie op de flat in de Weezenhof kwamen problemen. Hans Tournee kreeg ruzie met sommige Delta mensen en in een zeer boze bui gooide hij de mast met antennes van het dak van de flat (12 hoog)  naar beneden. Niet bekend is of er iemand schade heeft geleden van deze naar beneden stortende antennemast maar in ieder geval waren we de uitzendlocatie hiermee wel kwijt. En Hans Tournee vertrok natuurlijk bij Delta, maar dat zou hij nog wel eens vaker doen (zie komende vervolgverhalen).

 

Neerbosch - Het was zaak snel een alternatief te vinden en dat diende zich aan in een flatgebouw in Neerbosch-Oost. In één van de flats daar woonde Rini H., een wat oudere vrijgezel die veel tijd doorbracht met het op de bank liggen. Vanuit zijn flat, waar je struikelde over de rommel en stapels sexboekjes, werden al eerder de programma's uitgezonden van Radio Neerlandio. In de begin jaren tachtig, toen er nog geen grote radiostations waren die dagelijks uitzonden, was Neerlandio een station dat tijdens de feestdagen (Kerstmis, Pasen) gedurende een week permanent uitzond.

De programma's werden gemaakt door vele van de toen lokale piraten in Nijmegen. Een groot aantal van hen zouden we later als medewerker van de Nijmeegse grote piraten tegenkomen. Kortom Neerlandio was in die tijden een radiostation dat al behoorlijk professioneel was. Delta kon dus vanaf eind januari gebruik maken van de flatwoning van Rini en Herbert Visser zat iedere vrijdag, zaterdag en zondag in de slaapkamer van Rini om daar de programmabanden af te draaien.

En natuurlijk sliep Herbert ook 's nachts daar, die kon je overal "neerleggen" (niet slecht bedoeld). Om hem niet te laten vereenzamen gingen we hem af en toe maar eens opzoeken. De zender, mast en antennes kwamen dus op het dak van de flat in Neerbosch-Oost. Later in het verhaal zullen we deze locatie weer tegenkomen.

 

Tweede vergadering- Eind januari 1984 vond ten huize van Rob van Houten de volgende vergadering plaats. Aanwezig waren Rob, Rick van de Meer, Erik de Groot, Frank de Wit en ikzelf. Hier werd zelfs al geopperd  om vanwege al de problemen Delta maar op te heffen. We zouden het toch nooit kunnen opnemen tegen Radio Keizerstad.

Voor de goede orde: Keizerstad zond inmiddels zeven dagen per week uit. Iedere dag van 07.00-19.00 uur met voornamelijk live-programma's. Delta was er op vrijdag, zaterdag en zondag met tape programma's. Keizerstad was erg populair en hier konden luisteraars ook reageren via telefoon, wij hadden dit nog niet. Maar een aantal mensen, met name Rick van der Meer en ikzelf, waren fel tegen stoppen.

We waren radiofreaks en bovendien, Delta was toen een geheel ander station dan familiestation Keizerstad. Wij zagen genoeg mogelijkheden om van Delta Radio een succes te maken, echter wel belangrijk was dat we een eigen flat kregen.

Woningstichting - Voor de niet ingewijden eerst volgende uitleg. De goede en vooral zo ver mogelijke ontvangt van een radiostation heeft alles te maken met de hoogte van de antennemast. Wanneer de antennes op grote hoogte staan en er derhalve ook geen andere gebouwen voor staan is er de beste mogelijkheid om in combinatie met een zender met behoorlijk vermogen een groot ontvangstgebied te hebben.

Derhalve de voorkeur van de grote Nijmeegse piraten voor de flats (12 hoog) in de wijk Dukenburg waartoe ondermeer Zwaneveld, Lankforst, en Meijhorst behoorden. Op het dak daarvan kon je dan die hoge antennemast met antenne's plaatsen en daarbij de zender. Handig ook om meteen in zo'n gebouw een eigen flatwoning te hebben waar de live-studio gevestigd kon worden. Deze flats waren eigendom van woningbouwverenigingen waarvan ze gehuurd moesten worden.

In genoemde vergadering wisten we uiteindelijk Frank de Wit zo ver te krijgen dat hij bij woonstichting Kolping een flat ging aanvragen. Hij zou dit doen met behulp van Wick, eigenaar van Woonwinkel Kees Draper die connecties had bij deze stichting en kon zorgen dat Frank een voorkeursbehandeling kreeg. Er waren namenlijk lange wachttijden voor het verkrijgen van zo'n woning. Al met al eindigde de vergadering toch positief. Achteraf kan worden gesteld dat hier de basis is gelegd voor het latere succesvolle Delta.

 

Het wordt lente - Het bovenstaande geldt voor het jaargetijde waarin we kwamen maar ook voor de "staat" van het station. Het geheel draaide nog steeds leuk ondanks de regelmatige problemen en inmiddels zonden we de drie dagen vrijdag, zaterdag en zondag uit van 07.00 - 19.00 uur. Delta Radio was tot ver buiten Nijmegen te ontvangen en was het enige professionele popstation in de regio. In die tijd was ook de zeezender Laser 558 begonnen met schreewerige Amerikaanse discjockey's en Herbert Visser maakte op dezelfde schreeuwerige toon een Delta programma.

Het zou niet zijn laatste stunt zijn. Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog Herbert's creatie van "Het spook van Nijmegen" compleet met een angstaanjagend geschreeuw. Rick van der Meer deed de technische zaken van Delta en samen met Jeroen Wouters het adverteerders gedeelte. Als ik het me goed kan herinneren betaalde een adverteerder 100 gulden per weekend voor uitzending van zijn spots, maar het zal ook wel eens minder zijn geweest. Overigens, in die tijd werden de reclamespots nog door de eigen deejay's ingesproken, later gebeurde dat veelal bij professionele bedrijven, ook daarop kom ik terug.

 

Jojo - Al in de tijd van de tape studio in Hatert bracht Peter van Loo zijn vriendin mee als hij programma's kwam opnemen en zij vertelde me op een gegeven moment dat ze ook wel een programma op Delta wilde doen. Ik stelde een soort van koffie programma voor zoals vrouwelijke jocks dat in het verleden op radiostations wel vaker deden. Maar daarop reageerde ze hevig verontwaardigd - dat was niets voor een geëmancipeerde vrouw. En ze had gelijk. Een goed popprogramma paste prima bij haar. Onder de naam Jojo maakte ze in maart haar eerste tape programma's en daarna was ze jarenlang iedere zaterdag live te horen op Delta. We kennen haar allemaal onder haar eigen naam: Jeanne Kooijmans. Later werd ze bekend als presentator van radioprogramma's bij de Publieke Omroep - op Hilversum 3 onder andere De wakkere wereld, Driespoor en samen met Peter van Bruggen The Breakfast Club. Tevens presenteerde ze daar televisie programma's (zoals Ook dat nog).

 

Zwaneveld - In maart kwam het bericht van woningstichting Kolping dat Frank de Wit een flat zou krijgen in de Dukenburge wijk Zwaneveld. De huur zou ingaan per 1 april 1984. Goed bericht dus en vanaf deze flat zou Delta uiteindelijk de grote populariteit gaan behalen. Toch nog onverwacht zegde Rini het gebruik van zijn flat in Neerbosch-Oost in maart op en dat betekende dat we tot april twee weekenden geen locatie hadden.

De oplossing werd als volgt: de antennemast werd al op het flatgebouw in de Zwaneveld geplaatst. En (jawel) Herbert Visser kroop daar tijdens deze weekenden drie dagen in een lifthokje om van daaruit de programmabanden af te draaien. We hebben het over een klein hok boven in de flat bij de lift, zonder buitenlicht, water en dergelijke. Bedoeld voor de zaken van de liftmonteurs, maar Herbert had er geen moeite mee.

Veel later vertelde Hans Tournee me (die dus op dit moment niet meer bij Delta zat) dat hij uit nieuwsgierigheid urenlang buiten de flat had staan wachten om te kijken uit welk hok er iemand van Delta zou komen. Maar er kwam niemand, Herbert had een groot uithoudingsvermogen en sterke blaas.  

 

 
Programmering - Hieronder de programmering van Delta Radio van januari - maart 1984.
 
Vrijdag, Zaterdag, Zondag
07.00 - 08.00 uur vr.: Nico Smits za.+zo. : Jeroen Wouters
08.00 - 09.00 uur vr.: Harry van de Water za.+zo. : Erik de Groot
09.00 - 10.00 uur Paul Verbeek
10.00 - 11.00 uur Theo Peters
11.00 - 12.00 uur Rick van der Meer
12.00 - 13.00 uur Frank de Wit
13.00 - 15.00 uur zo.: DDD - Harry van de Water
vr.+za. 13.00-14.00 : Harry van de Water
vr.+za. 14.00-15.00 : Rob van Houten
15.00 - 16.00 uur Nico Smits
16.00 - 17.00 uur Paul Bakker
17.00 - 18.00 uur Herbert Visser
18.00 - 19.00 uur Peter van Loo

Hans Tournee komt hierin niet voor omdat hij al in januari vertrok. Harry van de Water ging in maart (tijdelijk) weg en Paul Bakker ging toen de DDD presenteren. Eveneens toen de introductie van het programma van Jojo.

 
Deltahits uit die periode
Tim Finn-Fraction too much friction
Queen-Radio GaGa
What Fun-The right side won
Paul Young-Love of the common people
 
 
 
Klik hier om naar het volgende deel te gaan.
 
 
Terugkeren naar de MN home