Medianostalgie
   
   
   

"Als er geen regels zijn,
is het ook niet verboden"

 

Vroeger was private en commercieele radio geheel verboden maar daar had niet iedereen vrede mee. En zo kregen ondernemende mensen het idee om radio te maken vanuit een gebied waar de strenge mediaregels van die landen niet golden:

- De zee -

Zodra je buiten de territoriale wateren kwam (vroeger een strook van 4 zeemijlen) kon je zo’n beetje alles doen zonder problemen te krijgen. En zo ontstonden de zeezenders: radiostations die vanaf schepen en verlaten marineforten hun programma’s uitzonden voor landen als Nederland, Belgie, Engeland en in Scandinavie.

Het waren commerciƫle zenders die heel populair werden omdat ze brachten wat de officiele Publieke Omroepen maar summier brachten: amusement, voornamenlijk muziek

 

Maar de stations waren een doorn in het oog van de diverse overheden die na de nodige jaren wetten gingen maken waardoor het voor de exploitanten van de zeezenders bijna niet mogelijk en lucratief was er nog mee door te gaan.

En het vanaf eind jaren tachtig geleidelijk invoeren van nieuwe mediawetten die private/commerciele radio wel toestonden deed de rest. De noodzaak van zeezenders verdween. Kijk hiernaast voor alle verhalen.

         
         
         
 
 
 
In dit item van Medianostalgie berichten wij over de voormalige zeezenders die we konden beluisteren in de periode 1959-1990. We doen dat niet door middel van complete geschiedenissen van radiostations want die zijn er al genoeg. We doen dat met persoonlijke herinneringen aan bepaalde zeezender gebeurtenissen en brengen zo artikelen die een klein beetje een indruk geven van wat er destijds zoal op de radio gebeurden.
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home