Medianostalgie
 
 
 

Radio Mi Amigo Magdalena (1) 
Door Jean-Luc Bostyn

 

Radiovisie was van 1977-1981 een mediablad dat zoals de naam al aangeeft veel over radio schreef. In de edities nr. 19 en 20 in de zomer van 1979 staan diverse artikelen en foto's betreffende de terugkeer van Radio Mi Amigo vanaf een nieuw zendschip. Hierbij de belangrijkste gedeelten samengevoegd in twee delen.

Come back -"Het kan verkeren" zei Bredero ooit en toen zal hij wel niet gedacht hebben dat zijn historische uitspraak eens de inleiding van dit artikel zou sieren.

Waarmee we maar bedoelen dat het er drie maanden geleden naar uitzag alsdat het 'Verdrag van Straatsburg' eindelijk zijn definitieve zege behaald had.

Generatoren op de Magdalena

 
Net op dat moment dat de sekretaris van het Ministerie van Justitie aanstalten maakte om de wet in de grote wettenboekkast op te bergen kwam eerst Radio Caroline gevolgd door Radio Delmare terug en werd vervolgens door Radio Mi Amigo het zeezenderrijtje weer aangevuld. Waarna de sekretaris zuchtend het boek weer op het bureau van de onderzoeksrechter neerplofte.
 

Speurneus - Radio Caroline en Delmare hielden er tijdens hun off-air periode de spanning in door het verspreiden van berichten over hun terugkeer. Tot ze het uiteindelijk waarmaakten ook ! Radio Mi Amigo daarentegen zweeg in alle talen. Het nieuws dat er wel kwam wees zelfs op het tegendeel. Mi Amigo, schluss, out, finito en gedaan. Van een verrassende come-back gesproken dus. Verrassend? Nou ja.....onze medewerker met de bleke speurneus had ruim twee maand geleden al een vrij onthullend gesprek met één van de individuen achter de nieuwe Mi Amigo schermen waaruit toen al bleek dat, met de start van de zomervakantie, deze roemruchte piraat opnieuw van zich zou laten horen.   

Guitar Holiday - Tegen het uitlekken van dit nieuws rezen toen ernstige bezwaren, tegen het bekendmaken van de nieuwe tune niet. Slechts een eenvoudig zinnetje sierde dus de terugkeer van Radio Mi Amigo in onze vorige editie: "Als Radio Mi Amigo ooit weer in de lucht komt wordt de nieuwe tune van het station 'Guitar Holiday' van Oasis". Raak dus ! En fijn voor die radiofreak die voor het slapen gaan de radioschaal nog eens affietste en daarbij ergens het nummer hoorde. We schrijven begin 1978.

Radio Mi Amigo is aan z'n vierde muzikale jaar toe. De geruchten en bewijzen dat haar zendschip, de mv MiAmigo, onder de tand des tijds aan het bezwijken is worden steeds sterker. Het schip herstellen blijkt veel problemen met zich mee te brengen. De noodzakelijke reparaties kunnen natuurlijk wel worden uitgevoerd maar uitstekend zou de schuit wel nooit meer worden. Wil men nog jaren doorgaan dan is een nieuw zendschip zeker geen overbodige luxe.

Magdalena in Griekse haven.

Cassablanca - Een aantal nieuwe enthousiaste rijke heren zijn inmiddels komen opduiken (lees sponsors) en in maart 1978 kunnen ze samen met Sylvain Tack het glas heffen op de aankoop van een kustvaarder. De in 1964 gebouwde 'Cassablanca' (uit de Onassisvloot?) die er slechts enkele jaren graantransporten heeft opzitten. De plannen om de schuit om te bouwen zijn snel klaar en er kan meteen gestart worden. Intussen blijft Radio Mi Amigo uitzenden vanaf de oude, gelijknamige radioboot.

Zolang mogelijk op de oude manier blijven uitzenden om de overschakeling naar het nieuwe schip zo kort mogelijk te houden. Het omtoveren van de 'Cassablanca' in de 'mv Magdalena' (want zo wordt het graanschip herdoopt) duurt langer dan voorzien. Tot overmaat van ramp begeven de generatoren op het zendschip 'mv Miamigo' het, volgt er gedonder met O' Rahilly (Caroline baas) en vraagt de Spaanse overheid Tack beleefd doch dringend, op te houden met zijn radio-activiteiten. Onverwacht maar toch niet onherstelbaar erg. Een aantal heren wil best doorgaan.

Rookgordijn - En omdat men toch al van plan is om de uitzendingen van het vernieuwde station enigzins anders aan te pakken, wordt er besloten om maar meteen een rookgordijn aan te leggen. De weinige overgebleven medewerkers houden hun mond of sturen wat nonsens de wereld in. Het nieuwe zendschip is klaar in januari 1979. Toch wordt er zenuwachtig in het haar gekrabt als blijkt dat, door een reeks nieuwe moeilijkheden, de vooropgestelde startdata telkens moeten verplaatst worden. Tot men uiteindelijk om contractuele verplichtingen wel moet beginnen. Radio Mi Amigo houdt van afgeronde data.

Na het prille begin op 1 januari 1974 wordt het nu 1 juli 1979. Netjes halfweg het jaar. Enkele dagen eerder vaart de 'mv Magdalena' naar de Belgische kust en dropt het anker voor Oostende (Bredene), Op 23 juni begint de bemanning golflengte en apparatuur te testen. Het tien kilowatt signaal dringt diep in het binnenland door. De technicus (Sjaak van Dijk?) kan tevreden handen wrijven. Alleen de modulatie brengt wat problemen met zich mee (en die worden pas op 7 juli verholpen als er een nieuw mengpaneel aan boord komt).

Magdalena plattegrond

Caroline - De tune 'Guiter Holiday' wordt nonstop gedraaid. Aan boord is ook de bekende kok Kees Borrel (terwijl het niet ondenkbaar is als Otto Solex er zou zijn). De luisteraar die op 23 juni het nieuwe geluid op de 272m ontdekt, voelt zich verplicht om na een tijdje naar een andere zender over te schakelen omdat de bemanning het presteert om de gehele dag door de tune te draaien.

Het heeft uiteraard ook zijn voordeel omdat hierdoor heel wat toevallige afstemmers na een tijdje in de gaten hebben dat er wat aan de hand is. Bij Radio Caroline zijn ze er intussen ook achter dat er een kollega bij is en zowel Rob Hudson als Marc Jacobs blijken bijzonder goed geinformeerd te zijn als ze de groetjes doen aan Kees Borrel en Otto op de Noordzee.

Ook het nummer 'Guitar Holiday' blijkt in de Caroline diskotheek te steken. De volgende dag kan de luisteraar van de 1100 Khz verademen. Er wordt een half uur nonstop gedraaid gevolgd door dertig minuten tune. Men gaat hiermee door tot donderdagmiddag half drie als plotseling het hele zaakje uit de lucht klapt.

 

Werkzaamheden aan het schip in Griekenland

 

 
   
© Jean-Luc Bostyn/Radiovisie  
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home