Medianostalgie
 
 
 
Look Boden vertelt (deel 3)
door Look Boden
 

 

 

 

Look Boden was in de jaren 1966 en 1967 deejay bij de zeezenders Radio Dolfijn en Radio 227. En maakte daar uiteraard fraaie gebeurtenissen mee. MediaNostalgie sprak met Look en tekende zijn verhaal op.

 

Muziek - Popmuziek was het dus. In Engeland had Radio Londen al bewezen dat je daarmee goed kon scoren en zeker jonge mensen daarom op zo'n station afstemden. Dat bleek nu in Nederland ook het geval met Radio 227. Radio Veronica was toch vrij algemeen in de muziekkeuze, het was een groot deel van de dag een familiestation. Radio 227 werd dan ook heel populair bij de jeugd. De muziekbladen deden onderzoek onder hun lezers en daar kwam het station zeer goed uit. Look: "We draaiden de actuele en nieuwe pophits en weinig oldies.


In die tijd werd er natuurlijk heel veel nieuwe en prima muziek gemaakt. En omdat we in wezen bij een Engelse organisatie hoorden kregen we via die kant altijd de nieuwste Engelse popplaten. Maar ook de Nederlandse popwereld was geïnteresseerd in Radio 227 en we draaiden dus ook veel muziek van al die toen vrij nieuwe Nederlandse groepen. Radio 227 was een commerciële zender dus was het voor platenmaatschappijen ook mogelijk om tegen betaling hun platen gedraaid te krijgen.

 
 
   

Frisbee - Sommige platen draaiden we helemaal grijs en als het exemplaar dan niet meer om aan te horen was dan werd het een soort frisbee die we vanaf de boot de zee inzeilden. Er moeten daar op de zeebodem nog heel wat plaatjes liggen". Ook bij 227 was er iedere zaterdag weer een hitparade, de 'Radio 227 Fabulous 50'. Een top 50 dus en daarbij hoorde ook een lijst met nieuwe platen.

Radio 227 was daarmee zijn tijd dus ver vooruit want pas in 1969 startte Veronica met de Tipparade. Ook was er iedere week een Beatles uur en Look deed ook nog wekelijks een Country show en een programma over Jim Reeves

 

355 - Nadat de Laissez Faire weer terug was gekomen voor de Engelse kust kwam ook de zender op de 355 meter (845 khz) weer in de ether. Maar het was niet Britain Radio dat hier terug kwam. Dit easy listening station werd niet zo goed beluisterd en dat kwam doordat er een grote concurrent was: Radio 390. Dit station zond uit vanaf het verlaten marineplatform Red Sands en was zeer succesvol als easy listening zender.

Derhalve werd ervoor gekozen om nu vanaf de Laissez Faire te starten met Radio 355. Een Engels station met een format dat mellow wordt genoemd. Softe muziek. Veel uit de veertiger en vijftiger jaren.  Deejays o.a. Alan Black, Ted Delaney, Graham Gill, Martin Kayne en Ed Moreno. Het  station wist niet zo veel luisteraars te trekken en werd derhalve commercieel niet erg succesvol. Daarom ook werden er kwartiertjes verhuurd aan religieuze organisaties.

Tom Collins in de studio
(foto: Look Boden)

 

Nieuwe wet - Terug naar Radio 227. In vrij korte tijd wist het station dus een grote groep mensen aan te spreken. De jocks konden tevreden zijn. En behalve met hun programma vermaakten ze zich ook op een andere manier. Look Boden: "Het station was in maart 1967 gestart en we gingen dus vanaf nu veel vaker mooi weer mee maken. Dan was het heerlijk toeven aan boord, zonnebaden op het dek. Of zwemmen in zee dan wel met een bootje spelevaren". Er waren ook een aantal nieuwe adverteerders gekomen naast degenen die van Dolfijn kwamen. Bijvoorbeeld Exota limonades, Buys, Tropic Parket en het mediablad Humo. Maar het luistersucces liet zich nog niet meteen vertalen in commercieel succes.

Adverteerders kijken altijd even de kat uit de boom dus dat kon nog veel beter. De organisatie had derhalve financiële zorgen en daar kwamen ook nog andere problemen bij. Voor de Engelse kust bevonden zich inmiddels al wel 10 radiostations vanaf schepen en marineforten en veel politici waren niet blij met deze 'piraten'. Dat gold ook voor de enige officiële omroep, de BBC die bij de overheid klaagde over deze oneerlijke concurrentie. Bovendien had de kustwacht veel werk met het redden van mensen die in bootjes op weg waren naar die zendschepen. Het waren niet altijd zeewaardige schepen met gekwalificeerde zeelui die de bevoorrading deden.

 
Marine Offences - En dus bedacht de regering dat er een anti-zeezenderwet moest gaan komen. Deze moest het strafbaar  maken om mee te werken aan dit soort radiostations. Dat varieerde van bevoorraden en adverteren op de stations tot programma's maken. Daardoor zou het te moeilijk worden om een kostbare zeezender te exploiteren en zo zou Engeland dan 'verlost' zijn van de piraten. Na maanden van overleg ontstond de 'Marine Offences Act'. Deze wet werd in juli 1967 behandeld in het Britse parlement en daar op 31 juli 1967 aangenomen. De regering liet er geen gras over groeien en besliste dat de wet al op 15 augustus 1967 in werking zou treden.
 

Stoppen - Voor de Engelse zeezenders betekende dit dat er eigenlijk niets anders op zat dan te gaan stoppen. Look Boden: "De organisatie achter ons radiostation was nu ruim een jaar actief met radiostations vanaf de Laissez Faire. Swinging Radio England, Britain Radio en Radio Dolfijn hadden we al gehad en die hadden grote verliezen geleden. En nu waren dan nog Radio 227 en Radio 355 actief en ook die draaiden met verlies. Je kunt wel nagaan hoeveel geld er al was verloren en daar kwam bij dat er her en der nog grote schulden open stonden. Ondermeer bij de bevoorrader en bij hotels waar grote promotiefeesten waren gehouden. De organisatie kon en wilde niet verder gaan en greep het ingaan van de anti zeezenderwet aan om te stoppen. Zo kon men zonder gezichtsverlies de hele onderneming beëindigen".

Besloten werd om al te gaan stoppen met Radio 227 nog voordat de wet officieel was aangenomen (want het was duidelijk dat een meerderheid in het parlement er voor zou stemmen). Het einde kwam op 21 juli 1967. Op die dag werden de laatste programma's aan boord gemaakt en later die dag waren dat zelfs tapeprogramma's. Om 18.00 uur op die 21e juli 1967 was het definitief voorbij voor de zeezender Radio 227.

 
Ook 355 stopt - Radio 355 bleef nog twee weken uitzenden maar ook daar kwam het einde. Op 5 augustus 1967 stopte dit station eveneens. Het zendschip de Laissez Faire lichte ruim een week later het anker en zette koers naar de USA waar het op 1 september 1967 aan kwam in Miami. Nog altijd is het in de vaart als vrachtschip. Blijft de vraag waarom het zendschip na het ingaan van de Engelse anti zeezenderwet niet was verankerd voor de Nederlandse kust. In ons land was nog lang geen sprake van een wet en Radio 227 was in Nederland dus erg populair. Het station had uiteindelijk erg succesvol kunnen worden. Look Boden: " Heel simpel, de financiële problemen waren zo groot dat men zoiets niet meer kon ondernemen".
Olga Patricia/Laissez Faire (foto: Popperfoto)
 

En verder - De overige zeezenders voor de Engelse kust stopten vrijwel allemaal met het ingaan van de wet. Alleen Radio Caroline hield het nog een tijdje vol. De deejays van Radio 227 werden meteen na het einde terug gebracht naar Nederland. Look Boden moest enkele dagen daarna in militaire dienst. Toen hij daar uitkwam ging hij o.a. bij de TROS werken en deed dat tot 1972. Daarna was hij werkzaam in het zakenleven. Jos van Vliet die al vrij snel Radio Dolfijn had verlaten kwam terecht in de reclamewereld en werd vervolgens hoofd promotie bij de firma Levi's Jeans.

Nog weer later had hij jarenlang een reclamebureau en woont inmiddels alweer de nodige tijd in Frankrijk. Jacques Soudan had enkele drogisterijen en na zijn vertrek bij Dolfijn bouwde hij zijn keten verder uit. Was daarmee jarenlang werkzaam maar woont nu al weer geruime tijd in Zuid Afrika. Rob Klaasman werkte bij de VPRO en NCRV als radio- en televisiemaker en Thijs Lieffering deed dat bij de Amsterdamse televisiezender AT5. Pieter van Dijk was voice-over bij de EO. En Harky bleef ook werkzaam in de radiowereld, hij doet nog steeds programma's bij o.a. de VARA.

 

VOO - Al deze mensen hebben nog regelmatig contact met elkaar en halen af en toe nog eens herinneringen met elkaar op aan de tijd bij de radiostations op de Laissez Faire. Tom Collins en Lex Harding hebben wat minder behoefte aan die oude verhalen. Zij werden na de tijd van Dolfijn/227 beide nieuwslezer bij Radio Veronica en vervolgens programmamaker. Daar waren ze heel populaire jocks tot aan het einde van Veronica in augustus 1974. Lex Harding was later met Rob Out één van de stuwende krachten achter de VOO, de Veronica Omroep Organisatie. Ook was Lex de grote man achter Sky Radio, Radio 538 en televisiezender TMF.

 

Zanger - Een voormalig jock waar Look Boden ook nog contact mee heeft is John van Doorn. Zijn echte naam is David Kleerekoper en hij was van origine zanger bij ondermeer Daddy's Act. Deze groep zou in 1970 nog enige bekendheid krijgen met het hitje 'Sound of a backstreet'. Maar toen was David er al niet meer bij betrokken. Hij kwam na zijn periode bij Radio 227 bij een Engelse platenmaatschappij en daar pikte hij op een gegeven moment een demo met nieuwe nummers van Tom Jones. Hiermee kwam hij terecht in Frankrijk bij de platenmaatschappij van Eddie Barclay die hij de tape liet horen en vertelde dat hij dit zelf ingezongen had.

Eddie geloofde het niet maar liet David toch een aantal nummers inzingen. Deze bevielen goed en David kreeg een platencontract. Als David Alexander Winter scoorde hij internationaal een grote hit met het nummer 'Oh lady Mary'. Maakte nog meer platen en was vervolgens een aantal jaren een grote ster in Frankrijk. Kwam daarna terecht in de USA waar hij andere dingen ging doen tot begin 2012. David nam toen in de USA een nieuwe CD op en kwam daarmee weer in Frankrijk in de belangstelling te staan. Daar doet hij vervolgens weer veel optredens in het oldies circuit.

Weer Radio 227 - Look Boden begon in 2003 vanuit Hellouw weer met Radio 227. Dit keer niet als popstation maar met easy listening muziek en specials over diverse muzieksoorten. Ook werden er docu's uitgezonden over de voormalige zeezender Radio 227. Het station zat in heel Nederland op de kabel en had gemiddeld 400.000 luisteraars. Helaas leverde het format niet voldoende adverteerders op en op 31 december 2012 besloot Look dat het na 10 jaar wel weer eens genoeg was. Er wordt inmiddels hard gewerkt om te komen tot een terugkeer van dit Radio 227, danwel een station met het format van Radio 227.

 
 
 
Update 30 juni 2013:
Look Boden is weer terug met 227 dat vanaf nu Nostalgie Net Radio heet (zie links/webradio).
 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home