Medianostalgie
 
 
 

De stranding
Geschreven door Nico Fintelman (Smits)

Storm - Maandag 2 april 1973. Inmiddels bestaat de zeezender Radio Veronica alweer dertien jaar. Het station is waanzinnig populair in Nederland en klinkt erg professioneel. De programma's worden opgenomen in de studio's in Hilversum en vervolgens uitgezonden vanaf het zendschip Norderney dat voor de kust van Scheveningen ligt.

Die tweede april waait het enorm en in de loop van de dag gaat dat over in storm. Dat blijkt het zendschip na al die jaren niet aan te kunnen. In de loop van de avond breekt de ankerketting. Het schip heeft geen motor en drijft langzaam richting de kust.

Als het aankomt bij de territoriale wateren van Nederland moet de zender worden uitgeschakeld. Maar technicus Ruud Doets spreekt eerst nog een paar afscheidswoorden. Even hierna wordt de bemanning van het zendschip afgehaald door de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandse Redding Maatschappij met de reddingboot Bernard van Leer. Uren later worden ze veilig aan land gebracht

 
Op het strand - In de vroege ochtend van dinsdag 3 april 1973 loopt de Norderney vast op het strand bij Scheveningen. Voor de radiofans een schock, zeker als blijkt dat het voorlopig niet mogelijk zal zijn het schip vlot te trekken en terug te brengen naar zee. Er moet worden gewacht op hoog water. Gelukkig kan Radio Veronica tijdelijk uitzenden vanaf het eveneens voor Scheveningen liggende zendschip mv 'MiAmigo' van Radio Caroline dat niet niet in de lucht is.
 

Op 18 april lukt het dan eindelijk om de Norderney terug te brengen op zee en kan Radio Veronica weer uitzenden vanaf het eigen zendschip. Op dezelfde dag is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over het voortbestaan van de zeezenders. Daar mag Veronica bij monde van Rob Out zijn positie toelichten. Na afloop is er op het Binnenhof een gigantische demonstratie die is georganiseerd door Veronica en eindigt met een popconcert op het Malieveld.

 

Filmpje - Al die tijd dat het zendschip op het strand ligt trekt het veel bekijks. Heel veel mensen komen er op af. Camerman Rene was in die tijd nog een klein jongetje maar toen al in de weer met de camera van zijn vader. De familie gaat eveneens kijken bij de gestrande Norderney en Rene filmt het. En dat stukje film is nu weer bij hem opgedoken. Je kunt het hieronder bekijken.

   
 
 
 

 

 
 
Terugkeren naar de MN home