Medianostalgie
 
Cassette
door Nico Fintelman (Smits)
 

De laatste - Radio MiAmigo was jarenlang een prima zeezender en een tijdlang ook de enige. Van 1 januari 1974 tot 14 october 1978 kwamen de uitzendingen vanaf het zendschip de 'mv MiAmigo' en in de zomer van 1979 was het station kortstondig terug vanaf het zendschip 'Magdalena'. De beste periode van Radio MiAmigo was wat mij betreft die tussen voorjaar 1975 en voorjaar 1977. De meeste programma's werden toen opgenomen in de studio's in het

Spaanse Playa de Aro door de jocks Peter van Dam, Bert Bennet, Stan Haag, Michelle, Haike Dubois en Joop Verhoof. In latere instatie kwam daar ook Bart van Leeuwen bij die eerst nog een tijdje prima live-programma's had gedaan.
En dat alles bij elkaar was leuke en professionele radio. In de latere jaren verdwenen de meeste van deze tapeprogramma's (en daarmee de bijbehorende jocks) en kwamen de programma's meer en meer live vanaf het zendschip. En werden daarmee soms ook minder van kwaliteit. Mensen als Marc Jacobs, Johan Visser en Rob Hudson waren goede deejay's maar een aantal anderen was toch een tandje minder.
 

Gevonden - Onlangs vond ik een casettebandje terug met een opname van 'Radio MiAmigo' van maandag 4 september 1978. Dat is dus ruim een maand voordat het station plotseling uit de ether verdwijnt wegens technische storingen op het zendschip. Het gaat hier in eerste instantie om het roemruchte programma 'Baken 16' dat van 12.00-14.00 uur live vanaf het zendschip wordt gepresenteerd door Marc Jacobs. Effe luisteren dus.

 
 
Al vrij snel na aanvang van het tweede gedeelte van de show leest Marc Jacobs een brief voor die komt van twee luisteraars. Het blijkt te gaan om Dik Romijn uit Cuyck en om Clemens Poulen uit Malden. Die kennen we. Deze heren zouden later, in 1980, beginnen met Radio Atlantis dat een bekende piraat werd in de regio Nijmegen. Bovendien is Dik Romijn één van de oprichters van Delta Radio 90 in Nijmegen en deed daar onder zijn deejay-naam Erik de Groot jarenlang een programma op zondagochtend. Clemens Poulen is bekend geworden onder zijn deejay-naam Wim de Bruin, met name bij piraat Keizerstad Radio in Nijmegen.
 
Visite - Maar als het programma 'Baken 16' een poosje verder is blijkt voor de goede verstaander dat de brief eigenlijk een beetje nep is. Marc Jacobs meldt namenlijk dat er een bootje aangekomen is bij de 'mv' MiAmigo' met een aantal bezoekers. In die tijd was alles aan de zeezender wettelijk illegaal dus met zo'n klein bootje naar het zendschip varen was nog een hele onderneming. Marc doet net alsof het bootje zojuist is aangekomen maar als even later de engelse deejay Tom Hardy van zusterstation Radio Caroline in het programma verteld dat hij vroeg wakker is geworden omdat de bezoekers nogal herrie maakten met het bezichtigen van het zendschip is duidelijk dat men dus al de nodige uren aanwezig is. De mensen op het bootje blijken vijf zeezender fanaten uit de regio Nijmegen te zijn waaronder (je begrijpt het al) Dik Romijn en Clemens Poulen. De vijf zijn na een tijdje te gast in het programma 'Baken 16' en naast Dik en Clemens horen we ook nog een Sjaak en een Ruud. Deze personen zeggen me zo niets maar de kans is groot dat ik ze wel eens heb ontmoet in de Nijmeegse piratenwereld van de jaren tachtig.
 
Keizerstad - De vijde persoon komt men name veel aan het woord in het programma en is zeer luidruchtig aanwezig. Het bleek gaan om Ignas Kuppens uit Nijmegen. Hem leren we later in de tachtiger jaren kennen als de grote man achter het reeds genoemde Nijmeegse Keizerstad Radio en hij is ook de man achter Keizerstad FM dat uitzendt voor de regio Nijmegen-Arnhem (***). Ook zullen velen hem nog kennen onder zijn deejay-naam Niek Simon. Ignas doet in het programma de groeten aan een paar piraten uit Nijmegen waaronder De Pionier en De Jumbo. Ignas is dan ook een fervent 27-MC-er en doet tevens de groeten aan een aantal van dit soort zenders zoals De Lady, De Cobra en de Whiskey Kilo. De heren hebben ook zelf een MiAmigo jingle gemaakt en deze wordt gedraaid in 'Baken 16' en verder galmen ze uitbundig mee met een commercial voor Clark Jeans.

Stuurboord - De radiofreaks uit de regio Nijmegen kunnen er geen genoeg van krijgen en zijn verderop in de middag weer te beluisteren op Radio MiAmigo en ook dat staat op het bandje. Tussen 16.00-17.30 uur is er het programma 'Stuurboord', ook live vanaf het zendschip en in de presentatie van Johan Visser (Ron Bisschop). Ook hier zijn de vijf met veel kabaal aanwezig en blijkt dat ze een eigen hittip hebben die luistert naar de naam 'De Muizevallen Hit Tip'. Dit is dan overigens het nummer Windsurfin' (inderdaad zonder g)van de Nederlandse groep The Surfers. Er wordt nog de groeten gedaan aan een groot aantal mensen die niet mee konden op deze trip naar de 'mv MiAmigo' en in die rij met namen is er één die ik ken en wel die van Hans Allards die ironisch genoeg een jaar later nog een blauwe maandag als zendertechnicus op de 'Magdalena' zal zitten. En ook wordt nog de groeten gedaan aan iedereen in de Lankforst. In deze wijk van Nijmegen zal de latere piraat Keizerstad gedurende zijn hele bestaan van 1982-1989 zijn locatie hebben. Het zijn uiteindelijk een aantal gedeeltes van bovengenoemde programma's die op de tape staan en ook kan nog worden gemeld dat tussendoor Ferry Eden is te horen als nieuwslezer. Al met al grappig wat je zoal kunt tegenkomen op een casettebandje van bijna 35 jaar oud.

 
     
 

**** Het regionale Keizerstad FM was actief van voorjaar 1999 tot najaar 2011.

 
     
     
 
Update: In het blad Radiovisie van 20 november 1978 verscheen een verslag van deze boottrip, welke je hieronder terugvind.
 
     
 
     
 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home