Southern Rock (2)
Door Nico Fintelman (Smits)
 

Layla - Iemand die erg geimponeerd is door het gitaarspel van Duane Allman is de dan al bijna legendarische Engelse popmuzikant Eric Clapton. Hij zat voorheen in de 'supergroepen'  Yarbirds, Cream en Blind Faith en staat ook bekend als een topgitarist. Eric is op dat moment in Amerika bezig een nieuwe groep te vormen en vraagt Duane Allman om daarin te komen spelen. Duane bedankt voor de eer maar doet wel mee op één van de nummers van de eerste LP.

Dat is de song 'Layla' waarin Eric Clapton eigenlijk zijn liefde verklaart aan Patty Boyd, de vrouw van Beatle George Harrison waarmee hij later zal trouwen. 'Layla' is een nummer met lekkere gitaarpartijen dat in twee lange delen uitéénvalt. Het eerste gedeelte is nogal stevig en wordt op single een wereldhit.

 
Het tweede gedeelte is instrumentaal en gaat in een rustiger tempo nog een tijdlang door. De song zet de nieuwe groep meteen op de kaart. Veel later, in 1992 speelt Eric het nummer in het televisieprogramma MTV-Unplugged en dat is dus een akoestische uitvoering, rustig en bluesy. Deze uitvoering wordt ook een wereldhit. Opmerkelijk feit: de groep van Eric Clapton waarover we het hebben en die in 1970 deze hit heeft zal de naam Eric and the Dominos krijgen. Als het management voor het eerste grote concert promo-posters besteld bevestigd men deze bestelling niet schriftelijk. De drukker heeft de mondelinge order niet goed verstaan en als de posters binnen komen staat daarop als groepsnaam Derek and the Dominos. Eric Clapton vindt het wel grappig en besluit zijn groep dan ook maar zo te noemen. Het wordt dus definitief Derek and the Dominos.
 

Jessica - The Allman Brothers band wordt dus populair in de USA en Duane Allman is de grote man. Maar helaas zal dat laatste niet lang duren. Hij komt op 29 oktober 1971 bij een mortorongeluk om het leven. De groep besluit door te gaan en maakt in 1972 de LP 'Eat at Peach'.  Niet lang daarna treft bassist Berry Oakley hetzelfde lot als Duane. Niet ver van de plaats waar deze omkwam verongelukt Berry ook met zijn motor.

Ook nu gaat de Allmans Brothers Band door. Dan in 1973 komt het album 'Brothers and Sisters' waarop ondermeer de fantastische nummers 'Jessica' en 'Ramblin man' staan. Hierop het uitmuntende gitaarspel van Dickey Betts. De groep wordt nu in de hele wereld populair.

 
Jacksonville - Jacksonville is een klein plaatsje in de staat Alabama. Het staat eind jaren zestig bekend als een ruig oord waar iedereen voor zijn bestaan moet knokken. Eén van de inwoners is de dan nog jonge Ronnie van Zant. Geinspireerd door de popmuziek begint hij uiteindelijk zijn eigen band en komt daarmee op een gegeven moment terecht in Florida. Als die band eenmaal een beetje op dreef is besluit hij met deze groep naar Los Angeles (Californie) te gaan want daar gebeurt het allemaal (zie het artikel Laurel Canyon op deze website).

Succes blijft uit en de groep gaat weer terug naar het zuiden. Daar worden ze in 1972 ontdekt door producer Al Kooper en de band krijgt de naam Lynyrd Skynyrd. In 1973 verschijnt hun eerste LP. Hierop het nummer 'Free Bird' dat meteen over de hele wereld populair is. Een jaar later komt het nummer uit waarmee de groep het meest bekend is geworden: 'Sweet Home Alabama'. Een ode aan de (zuidelijke) staat waar veel bandleden vandaan komen. Ook Lynyrd Skynyrd wordt hiermee een topband en maakt lekkere rockmuziek met veel bluesy invloeden. En veel gitaren.

 

Jack Daniels - Als de jaren zeventig een tijdje bezig zijn kent het zuiden dus twee grote groepen en dat zorgt voor aandacht voor andere artiesten uit dit gedeelte van het land. En zo maakt de wereld kenis met bijvoorbeeld The Marschall Tucker Band (countryrock uit S-Carolina), Bonnie Bramlet (zangeres uit Illinois, voorheen bekend van Delaney & Bonnie),The Charlie Daniels Band ( N-Carolina, countryrock), The Atlanta Rhythm Section (lekkere slepende rock uit Georgia) en ZZ Top (no-nonsense rock uit Texas).

De gemeenschappelijke deler hierin is de gitaarrock en in de loop van de jaren zeventig ontstaat voor deze muziekstroming de term 'Southern Rock'. Een genre dat bij veel mensen in de USA populair wordt, zozeer zelfs dat veel jonge New Yorkers zich ineens rednecks noemen. In tegenstelling tot de muziek die uit het westen van de USA komt is dit ook veel minder hippie-muziek en ook veel meer a-politiek. Het is vooral party, de muziek van de drinkers. De fles Jack Daniels staat in het zuiden altijd op tafel.

 

Drama - Voor de formele grondleggers van het genre zal het niet allemaal top blijven. Duane Allman komt dus in 1972 om het leven, nog voordat zijn groep echt groot is. Zijn broer Gregg Allman is in 1974 kortstondig getrouwd met zangeres Cher en daarna gaat het langzaam bergafwaarts met hem. Drugsgebruik en criminele zaken. In 1976 houdt de Allman Brothers Band op te bestaan. Later zal de groep weer bij elkaar komen maar het niveau en de populariteit van de eerste jaren worden niet meer gehaald.

Lynyrd Skynyrd is ook immens populair en toert veel. Als ze op 20 october 1977 met een gecharterd vliegtuig onderweg zijn blijkt dat de jonge onervaren bemanning heeft vergeten te tanken. Het toestel stort neer bij Gillsburg (Mississippi). Diverse leden van de groep komen hierbij om het leven waaronder Ronnie van Zant. Later zal de formatie zich weer hergroeperen en treedt nog altijd op.

 
 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home