Sam Chapmon
Door Nico Fintelman (Smits)
 

De Sheik - Het lijkt inmiddels al weer lang geleden maar tot in de jaren 80 van de vorige eeuw kwam de muziek tot ons via platen. En dan bedoel ik natuurlijk die ronde zwarte schijven. Je had singles, EP's en LP's. Ik heb mijn hele collectie van toen nog staan en heel af en toe kijk ik er nog eens doorheen. En zo kwam ik hem onlangs weer tegen: de LP "The Mississippi Sheik" van Sam Chatmon. Deze naam zal de meeste mensen in Nederland niet veel zeggen maar in de Verenigde Staten wist hij lange tijd muziekliefhebbers aan te spreken.

Genoemde LP is volgens mij nooit uitgekomen in Nederland, mijn exemplaar is import uit de VS en deze heb ik ooit in een tweedehands hands winkel gekocht. Op de hoes van "The Mississippi Sheik" staat een oude, wat sjofel gekleede man. Of liever gezegd: hij zit op het hek voor een huisje met ouderwetse brievenbus waarop de naam Sam Chatmon. Pet op, hond aan zijn voeten en gitaar in de hand. Je waant je meteen in het Amerikaanse zuiden, zo'n plattelandsstreek waar de echte blues wordt gemaakt.

Ik leg de LP nog een keer op de draaitafel en hoor heerlijke Folk-Blues. Sam zingt en bespeelt zijn gitaar zonder begeleiding van anderen en omdat hij op deze opnames al ouder is klinkt zijn stem niet altijd even zuiver meer. Grappig is dat hij de meeste nummers ook nog aankondigt.

 
 

Meer dan een eeuw geleden geboren -Sam Chatmon werd geboren op 10 Januari 1897 in een dorpje in de staat Mississippi en zijn hele familie was muzikaal. Samen vormden ze in de jaren twintig een band die optrad bij allerlei gelegenheden en in de jaren 30 maakten zijn broers deel uit van The Mississippi Sheiks, een bluesachtige band die in die tijd populair werd in de Verenigde Staten. Ook Sam speelde regelmatig mee in deze groep en deed ook mee aan diverse plaatopnamen van deze formatie.

Voor het overige was Sam Chatmon, bijnaam "Singing Sam', een artiest die solo optrad op feesten en partijen in de jaren dertig van de vorige eeuw. Hij speelde behalve gitaar ook banjo, mandoline en mondharmonica. Helaas, veel geld bleek er toch niet mee te verdienen en in de jaren veertig ging hij werken op een katoenplantage.

Come Back - Maar de muziek bleef trekken, Sam bleef optreden en werd eind jaren vijftig weer populairder. Daardoor kreeg hij, inmiddels al wat ouder, in 1960 een platencontract en in de jaren zestig en zeventig maakte hij een groot aantal solo-LP's, één van de eerste was "Blues 'n Trouble". Zoals gezegd, zijn muziek is het beste te omschrijven als Folk-Blues. In de jaren 60 en 70 speelde Sam met met veel beroemdheden uit met name de Blues wereld en trad overal ter wereld op. Ook was hij aanwezig op een groot aantal bekende Folk- en Blues Festivals. In 1983 overleed Sam Chatmon, 86 jaar oud.

Elpee - Terug naar de LP die ik nu weer voor me heb, "The Mississippi Sheik". Deze werd uitgebracht in 1971 en Sam was toen dus al 74 jaar oud !! Rustige muziek eigenlijk, man met gitaar, fraaie eenvoudige teksten die soms erg grappig zijn. "Go Back Old Devil", "Vacation Blues" en "Last Chance Shaking In the Bed with me". Het zijn zomaar wat titels van nummers op de LP waarvan een groot gedeelte trouwens het woord Blues in de titel heeft. De LP blijft een juweeltje en de artiest blijft ook een beetje mysterieus. Sam Chatmon is toch een naam die niet mag worden vergeten. 

 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home