Kopermolen & Ry Cooder
Door Nico Fintelman (Smits)
 

Nacht van de Popmuziek - Door de VARA televisie wordt zo af en toe de 'Nacht van de Popmuziek'  uitgezonden. Let wel, het gaat hier om oude popmuziek en derhalve heeft het programma dan ook mijn grote belangstelling. In een studio in Amsterdam zitten dan op een zaterdagnacht Mathijs van Nieuwkerk, Leo Blokhuis en Fenno Werkman die praten over de popmuziek uit de grote tijden en ook met kijkers live in de uitzending gesprekken hierover hebben.

Maar vooral ook laten ze veel oude popmuziek zien. Fantastische opnamen uit de jaren 60, 70, 80 en 90. De nodige jaren geleden werd in dat programma ineens iets geroepen dat mij deed opveren uit mijn stoel. De Kopermolen, Voorburg, 1973.

 

Popfestival - Velen zullen het zich niet meer herinneren maar in voorjaar 1973 werd in zaal 'De Kopermolen' in Voorburg een groots popfestival gehouden. Het is altijd in mijn herinnering gebleven maar nooit hoorde je er nog iets over. Ook op internet was er nauwelijks iets over te vinden.

Alsof het nooit had plaatsgevonden. En nu werd er ineens over gesproken in 'De Nacht van de Popmuziek'. Voor de duidelijkheid, ik ben zelf niet bij het popconcert in Voorburg aanwezig geweest. Maar ik heb het destijds nauwgezet gevolgd via radio en televisie.

 

Het concert werd geheel 'begeleid' door Hilversum 3. De nationale muziekzender had in die tijd veel meer een popkarakter gekregen dan voorheen en diverse publieke omroepen hadden de handen in elkaar geslagen om te berichten over het festival. Met name in programma's van Felix Meurders, Vincent van Engelen en Theo Stokkink ging het er al wekenlang over. En zo leefden we als luisteraars langzaam naar de bewuste zaterdag toe. Op die dag weer veel festival-nieuws vooraf en uiteindelijk live-opnamen.

Maar ook werd een groot gedeelte van het concert die avond live op de Nederlandse televisie uitgezonden. Ik weet nog dat ik het allemaal prachtig vond en daarom ook heeft het me verbaasd dat we er nooit meer iets over hebben vernomen. Woodstock, Monterey en ook ons eigen Kralingen zijn in de herinnering gebleven maar Voorburg dat dus maar één dag duurde (**) leek vergeten. Er stonden de nodige bekende artiesten op Voorburg waarvan een aantal popsterren uit het buitenland. Maar eerlijk gezegd kon ik zo geen namen meer opnoemen.

 
Ry - Behalve één naam dan: dat was Ry Cooder. Hij was in die tijd al een ster en populair. En zo werd Ry Cooder dan ook onthaald in Nederland, hij was één van de top-acts van Voorburg. Ik herinner me hoe op Hilversum 3 uitgebreid verslag werd gedaan van de aankomst van Ry op Schiphol. Deze artiest trad op in dertiger jaren stijl en hield van veel zaken uit die periode zoals auto's. En dus werd Ry op onze nationale luchthaven afgehaald met een oldtimer, een auto uit de jaren dertig. Later werd ook op Hilversum 3 nog verslag gedaan van de aankomst van Ry in 'De Kopermolen'.
 
Captain Beefhart - De Amerikaan Ry Cooder werd in de tweede helft van de jaren zestig bekend doordat hij samen werkte met o.a. The Rolling Stones en Captain Beefhart. Maar vanaf begin jaren zeventig stond Cooder toch meer bekend als soloartiest. Man met gitaar. Met meestal slechts weinig begeleiding maakt hij zijn platen en deed de optredens. Rustige, ingetogen muziek, vaak een beetje bluesy. Maar ook teruggrijpend op traditionals en bijvoorbeeld de jaren dertig. Speelde muziek van hemzelf maar ook van andere componisten. Zijn stijl kreeg ook wel de benaming 'Americana'. Ry Cooder klonk in die jaren prima en was wereldwijd populair. In de loop van de zeventiger jaren nam in Nederland zijn populariteit weer af en vervolgens hoorden we pas in 1984 weer echt wat van hem als componist van de muziek voor de fraaie film 'Paris, Texas' van Wim Wenders.
 

Cuba -Uiteindelijk kwamen we Ry Cooder weer tegen in 1997. Na een aantal bezoeken aan Cuba was Ry in de ban geraakt van de temperamentvolle muziek van het eiland en had een aantal oude muzikanten uit Cuba bijeengebracht. In Havana werd de traditionele muziek van Cuba door Ry en die muzikanten voorgoed voor het nageslacht vastgelegd. En verscheen in 1997 een CD en de gezamelijke artiesten kregen de groepsnaam 'Buena Vista Social Club'.

Een heerlijke CD met 14 originele songs van het zonnige eiland. Ik was in 1997 meteen verkocht toen ik het hoorde. Maar ik niet alleen, de CD werd overal een enorm succes en de 'Buena Vista Social Club' deed vervolgens in de nodige landen optredens, met name ook in de Verenigde Staten. En zo werden oude en alleen in Havana lokaal bekende muzikanten als Luis Barzaga, Ibrahim Ferrer en Omara Portuondo ineens wereldsterren.

 
Film - Veel van dit alles werd verfilmd. Nog voordat we in Nederland de film daarvan konden bewonderen sleepte mijn ex uit Budapest me daar mee naar deze film. Die draaide niet in één van de vele bioscopen van die stad maar in een klein zaaltje. Maar de film was er niet minder prachtig om. Intussen heb ik net zoals veel anderen de DVD daarvan al jaren in de kast staan en bekijk deze nog regelmatig. Ry Cooder deed fraaie dingen met de 'Buena Vista Social Club' hetgeen er ook toe leidde dat veel andere artiesten van Cuba succesvol de wereld introkken. Cooder heeft overigens al veel prijzen in ontvangst mogen nemen voor alles wat hij heeft gedaan op muziek- en filmgebied.
 

Weinig bewaard - Inmiddels ben ik alweer afgedwaald van het uitgangspunt van dit artikel. Nou ja, het zijn er verschillende geworden. Maar terug naar het tv-programma van Matthijs, Leo en Fenno. Er kwamen daar telefoontjes binnen van mensen die vroegen naar het concert in 'De Kopermolen' in Voorburg. Gemeld werd door de heren dat er nog beelden bewaard zijn gebleven en men er aan ging werken om daarmee eens een tv-programma te gaan maken. Eindelijk dan op 5 december 2009 was er een documentaire op de tv over dit concert. De naam van het evenement was formeel Popgala en het bleek dat alle originele tv-opnamen waren gewist maar restmateriaal was er nog wel.

Ook bleek dat het concert twee dagen duurde in maart 1973, vrijdag en zaterdagavond. Qua concertdagen zat mijn geheugen er dus iets naast. De organisatie was een puinhoop en veel artiesten kwamen niet opdagen. Zo ook ex-Beatle Ringo Starr die het concert zou presenteren en zijn vervanger werd Willem van Kooten (Joost den Draaijer). Een aantal van de artiesten die er wel waren: Chi Coltrane, The Who, The Zombies, Argent, Slade, Supersister, Rory Gallagher, Rod Stewart and the Faces en uiteraard Ry Cooder.

 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home