Kersthits
Door Nico Fintelman (Smits)
 

Radio hits - Ieder jaar in de kersttijd hoor je op de radio de kerstsongs zoals gewoonlijk weer voorbijkomen. Sommige radiostations brengen deze in overvloed maar anderen doen er bewust nauwelijks aan mee. Bij ons starten de stations in de regel meteen na Sinterklaas met het draaien van de kerstnummers maar op de Engelse en Amerikaanse zenders hoor je de kerstmuziek al vanaf begin november. En tegenwoordig zijn er daar radiostations (etherzenders) die in november en november transformeren tot Christmas Station en niets anders meer draaien dan kerstplaten.

Dat alles doet mij even terugdenken aan een bijzonder jaar. Tenminste, voor mij en een aantal mensen met mij was het bijzonder: 1984. Het was het jaar dat Delta Radio 90 in Nijmegen iedere dag ging draaien en dat ook nog 24 uur per dag live.

 

Kerst 84 - Aan het einde van dat jaar kwamen wij bij Delta ook in de kerststemming en hierin werden we wonderwel geholpen door de artiesten die we draaiden. Al jarenlang waren er nauwelijks echte kersthits geweest maar tijdens de kerstperiode van 1984 barstte het los. Allereerst kwam de mannen van Wham met 'Last Christmas'. Misschien wel een beetje sentimenteel maar dat mag met kerstnummers. In ieder geval wel een kerstknaller van jewelste die nog op nummer één van. Delta's Denderende Dertig terecht kwam.

 
 
We kenden de plaat in de single-uitvoering maar ook in de maxi-uitvoering en beiden werden grijs gedraaid op Delta. En over sentimenteel gesproken, op tv zagen we de bijbehorende clip.....Overigens kreeg die maxi-uitvoering als benaming de Puddingmix (vrij naar de engelse 'lekkernij' Christmas Pudding). Vrijwel gelijktijdig kwam Band Aid met 'Do they know it's Christmas'. Ook een perfect nummer dat een gigantische hit werd. Popmuziekant Bob Geldof van de groep The Boomtown Rats had een groot aantal van de destijds populaire Engelse artiesten bij elkaar gebracht om dit nummer in te zingen en de opbrengt was voor het goede doel, de hongersnood in Ethiopie. Een half jaar later kwam hieruit het massale concert 'Live Aid' voort.
 
Nog meer - Maar het hield niet op tijdens de kerstperiode van 1984 want de al eveneens Engelse groep Frankie Goes to Hollywood kwam met 'The Power of love', een prachtige ballad die ook de kerstgedachte bracht. En tot slot had Paul McCartney de hit 'We all stand together'. Misschien wat over de top maar de bijbehorende videoclip (een tekenfilmpje met zingende diertjes) maakte dat allemaal weer goed. Ongekend dus, het was bijna nooit voorgekomen en zou ook niet meer gebeuren maar tijdens die kerstperiode van 1984 hadden we zo maar liefst vier actuele kersthits, platen die je sindsdien ieder jaar in deze periode overal terughoort. We draaiden ze destijds grijs en het werden echte Delta hits.
 
 
 
Terugkeren naar de MN home