John Lennon
Door Nico Fintelman (Smits)
 

Aanslag - Dit bericht heb ik in eerste instantie geschreven op 8 december 2005. Het was toen precies 25 jaar geleden dat John Lennon werd doodgeschoten voor de ingang van zijn appartement in New York. Sommige dingen vergeet je nooit en dit is er voor mij één van. In die tijd was de nieuwsvoorziening nog iets minder snel dan nu dus de berichten van de moord kwamen in de loop van die dinsdagochtend ieder uur met het ANP nieuws. De gestoorde Mark Chapman was de dader. In de loop van de dag begonnen radioprogramma's er aandacht aan te geven en 's avonds natuurlijk de televisie.

 

Programma - Ik was in die tijd bezig met Radio Invicta, begintijd van de piraterij dus slechts enkele malen per week een uitzending. Woensdagavond was altijd één van die avonden en die woensdag na de bewuste dinsdag was ik de hele dag bezig mijn programma van die avond voor te bereiden dat ging over The Beatles in het algemeen en over John Lennon in het bijzonder.

Oude intervieuws en speciale opnamen die ik ooit had getaped kwamen weer boven water en tesamen met de geschiedenis en alle muziek van The Beatles en John Lennon werd het programma een ode aan een legende. Ik vond dat ik dat moest doen.
 

The Beatles - John Lennon was oprichter van The Beatles en samen met Paul McCartney de motor achter deze groep. De composities die ze samen maakten waren prachtig, werden legendarisch en hebben grote invloed gehad op de popmuziek vanaf begin jaren zestig tot nu. Paul was wat meer de man van de luchtige popsongs terwijl John het geheel wat meer uitdiepte en zijn songs ook wat meer maatschappelijk betrokken waren. In 1969 trouwde John Lennon met de Japanse kunstenares Yoko Ono nadat hij was gescheiden van zijn eerste vrouw Cynthia.

Peace - Het was de tijd van de Vietnam oorlog en ook de protestdemonstraties hiertegen die in de hele wereld plaatsvonden. John en Yoko waren al bezig met het organiseren van vredesdemonstraties en op hun huwlijksreis deden ze een "bed-in" in Montreal en Amsterdam. Hier in Nederland lagen ze een paar dagen voor het oog van de wereldpers in bed in het Hilton hotel en probeerden zo vrede in de wereld te propageren. Een gedachte die ook voortkwam uit het hippie ideaal van "Flower Power". Lief zijn voor elkaar. Een gedachte die misschien wat naief was maar in die tijd wilden jonge idealistische mensen graag aangeven hoe zij over deze zaken dachten. In aansluiting hierop was ook de song die John en Yoko maakten toepasselijk: "Give peace a change".

En enige jaren later de mooie kerstsong: "Happy X-mas, War is over". In Amsterdam kun je nog altijd in het Hilton hotel de suite huren waar het beroemde echtpaar verbleef. En John Lennon is legendarisch geworden.

 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home