Jerry Lee Lewis
Door Nico Fintelman (Smits)
 

Piano - De Rock 'n Roll kent eigenlijk maar een beperkt aantal grote namen. Eén daarvan is Jerry Lee Lewis. Deze artiest werd geboren op 29 september 1935 in het dorpje Ferriday in de Amerikaanse staat Louisiana. Een echte karakterestieke plattelander dus met het bijbehorende rauwe accent. Godsvruchtige ouders en zelfs voorbestemd om dominee te worden.

Maar het verging Jerry anders, hij kreeg belangstelling voor de opkomende Rock and Roll en zijn grote voorbeeld was Moon Mullican, een boogie-woogie pianist die eigenlijk niet een echte rocker was maar een mengeling van blues en jazz speelde. Maar Jerry zijn instrument werd daardoor in ieder geval wel de piano.

 
Sun Studio - In 1954 komen de eerste platen van Jerry Lee Lewis uit uit die lokaal hit worden en in 1956 gaat hij opnemen in de inmiddels befaamde Sun Studio in Memphis (Tennesee). Daarna treed hij een aantal keren op met de dan al erg bekende artiesten Elvis Presley, Carl Perkins and Johnny Cash. De vier krijgen de naam "The Million Dollar Quartet".
Op 28 juli 1957 treed Jerry Lee Lewis op in de landelijk bekende Steve Allen TV Show en doet daar zijn nieuwe song "Whole Lot of Shakin". Dit nummer wordt vervolgens een wereldhit evenals de opvolger "Great Balls of Fire". Jerry is nu een echte ster, waanzinnig populair en krijgt de bijnaam "The Killer". Zijn optredens zijn flitsend en spectaculair en Jerry bespeelt met veel verve de piano en zijn handen vliegen over het toetsenbord, een act die zijn handelsmerk wordt. Ook swingt Jerry over het podium om ook af en toe nog even op de piano te springen. Hij krijgt de bijnaam The Killer.
 

Schandaal - In 1958 doet Jerry Lee Lewis een toer door Engeland en dan komen de journalisten er achter dat hij kort daarvoor is getrouwd met zijn 13-jarige nichtje. Ze blijkt ook nog zwanger te zijn en de scheiding met zijn vorige vrouw is nog niet afgehandeld. De Britse pers spreekt er grote schande van en Jerry breekt zijn toer af. Gevolg is dat velen in Amerika hem ook niet meer pruimen en het succes van de rocker wordt minder. Begin jaren zestig is Jerry wel weer een gevierde ster maar ook al doordat Rock'n Roll niet meer zo'n trend is zal hij zijn oude successen niet meer behalen. Nog later speelt Jerry zelfs een tijdje Country Music. In 1969 wordt Jerry door John Lennon uitgenodigd voor een groots concert van diverse artiesten in Toronto onder de naam Rock'n Revival. Jerry is weer even de grote ster. In de jaren 70 heeft Jerry Lee Lewis zowaar nog wat hits met zijn oude nummers waaronder in Nederland.

Bewogen leven - Het leven van Jerry Lee Lewis is zeer woelig geweest met de nodige ellende die hij soms zelf ook uitlokte. Het begon al toen hij als kind zijn 3-jarige broertje verloor bij een auto ongeluk. Jerry was in zijn leven zeven maal getrouwd en een aantal van die vrouwen heeft hij overleefd. Maar twee van hen kwamen onder verdachte omstandigheden om het leven. Feit is dat Jerry met zijn moeilijke karakter hen regelmatig bedreigde. Ook schoot hij eens één van zijn bandleden neer maar dat werd afgedaan als een ongeluk. Dramatisch is dat hij twee zoons verloor die bij verkeersongelukken om het leven kwamen. In 1975 werd door de Amerikaanse belastingdienst beslag gelegd op een groot aantal bezittingen van de artiest omdat hij lange tijd geen belasting had betaald. En in 1988 ging Jerry failliet, een schuld van 3 miljoen dollar achterlatend. Daarna woonde hij een tijd in het buitenland, met name in Ierland.

In 1981 zweefde Jerry een tijdje op het randje van de dood nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen met een geperforeerde maag. Maar ondanks alles, of misschien wel daardoor, is Jerry Lee Lewis een echte
Rock and Roll artiest gebleven die legendarisch is geworden.

Paradiso - En dat wilden we wel eens zien !! Eind juni 2005 was de meester in de Amsterdamse poptempel Paradiso voor een optreden en samen met Ben van Holland zat ik op het bovenbalkon om dit nog eens mee te maken. Jerry was inmiddels 69 jaar, wat slecht ter been, maar éénmaal achter de piano weer helemaal vol met het ouderwetse vuur. Het werd een spetterende show en alle aanwezigen gingen uit hun dak. Jerry deed al zijn bekende nummers en beulde de piano nog eens gigantisch af. Na ruim een uur stond de oude baas abrupt op, schopte zijn pianokruk een eind weg, gaf een paar mensen op de voorste rij een hand en liep het podium af om niet meer terug te komen. Dat laatste zij hem vergeven, het was een fantastisch concert. En Jerry Lee Lewis blijft doorgaan tot zijn dood.

   
 
 
 
Terugkeren naar de MN home