Hoesjes
Door Nico Fintelman (Smits)
 

Zo ging het toen - Af en toe, in een verloren uurtje, kijk ik nog eens door mijn platencollectie. Ik bedoel dan natuurlijk de singles en elpee's zoals we die vroeger draaiden. Leuk om die hoesjes nog eens te zien. En dan draai ik soms een plaatje ook nog maar eens. Onlangs haalde ik er willekeurig drie platen uit die waarschijnlijk wat minder bekend zijn.

En zo kwam er als eerste nog eens zo'n speciaal singletje tevoorschijn. Nooit een hit geweest maar ik vind het een leuk liedje. De titel is 'Peppermint Lump' en het wordt gezongen door Angie.

 
   
 
 
 
 

Pete - Op de hoesfoto herkennen we Pete Townshend van de fameuze engelse popgroep The Who. Hij staat daar samen met het zangeresje Angie wiens echte naam Angela Porter is. In 1979 maakte Pete dit plaatje met haar en ze was toen 11 jaar oud. Hoewel het nummer is gecomponeerd door James Asher heeft het echt de sound van The Who. Maar dat zal wel komen omdat Pete Townshend het zelf heeft geproduceerd en ook nog heeft meegezongen op dit nummer.

Het werd hier geen hit en ook niet in Engeland ondanks het feit dat het bij de popzender BBC Radio 1 plaat van de week was. Het werd nog wel een hitje in de USA. Voor Angie was die ene song toen blijkbaar wel genoeg want op de achterkant van de single staat een instrumentaal nummer met de titel 'Breakfest in Naples'. Uitgevoerd door de studiomuzikanten die voor deze gelegenheid werden omgedoopt tot Angie's Orchestra.

   

En verder - Gitarist Pete Townshend is een legende geworden. Heeft met en zonder zijn groep The Who heel veel gedaan op het gebied van de popmuziek en vele successen en onderscheidingen gehad. Vroeger zag ik hem als één van die stoere rockstars die hevig zwaaiend met zijn gitaar over het toneel sprong. Maar nadat ik jaren geleden zijn autobiografie 'Who I am' heb gelezen vind ik hem toch wel een beetje een mafkees. Angie klinkt op deze single ook echt als een 11-jarige maar de combinatie met 'rocky' Pete is grappig. Zij is regelmatig actief gebleven in de popmuziek, tot op de dag van vandaag. Maar ze heeft nooit grote successen gekend. Wel was Angie/Angela jarenlang te horen in veel commercials en jingles in Engeland.

   

Peter Green - Nog zo'n leuk voorbeeld is een plaatje van de formatie Fleetwood Mac. Het gaat om het singletje 'The Green Manalishi' dat de ondertitel 'with the two prong crown' kreeg. Een lekker rocky nummer met het stevige gitaarwerk van Peter Green die eigenlijk Peter Allen Greenbaum heet. Hij componeerde het nummer ook en richtte de groep samen met John McVie en Mick Fleetwood in 1968 op nadat zij de bluesband van John Mayall hadden verlaten. Fleetwood Mac was in de sixties en begin seventies dan ook een blues/rock band met diverse successen, allemaal prima nummers. Maar toen de groep met wat softere rock (de zogenaamde Amerikaanse westcoast music) in de zeventiger jaren gigantisch succesvol werd (denk aan de LP 'Rumours') zat Peter Green er al lang niet meer bij. Na wat muzikale omzwervingen en drugsverslavingen was hij in een psychiatrische inrichting terecht gekomen. Pas veel later zou hij daar weer uitkomen en solo LP's gaan maken.

   

Betty - Dan dit singletje. 'The Green Manalishi' werd uitgebracht in 1970 en werd in Nederland een zomerhit. Op de hoes van mijn exemplaar staat met pen de naam Betty geschreven. Dat betekent dat ik dit plaatje ooit in een tweedehands platenzaak heb gekocht en het origineel waarschijnlijk ooit door ene Betty nieuw werd aangeschaft. Wie zou dat nou zijn ? Geen idee. Toen het plaatje uitkwam zal Betty tussen de 15 en 20 jaar oud zijn geweest. Dat betekent dat ze nu (2020) minstens 65 jaar oud is. Zou ze het nummer nog kennen ?

 

Paul - Vervolgens nog één van de weinige singletjes die ik heb overgehouden uit de tijd van Delta Radio 90 uit Nijmegen. Het is die van Cock Robin met de titel 'The biggest fool of all'. Op de hoes heeft Paul Bakker (die de plateninkoop deed bij Delta Radio) met grote hanepoten Delta gezet en iemand anders heeft er introtime: 16 sec opgeschreven. Altijd handig voor de deejays vanwege het inspreken van zo'n nummer. Verder ook op de hoes de blauwe sticker die ik er destijds op heb geplakt om aan te geven dat het een commercieel klinkend nummer is. Geen heavy plaat dus en daarmee één die op alle tijdstippen van de dag kon worden gedraaid op Delta Radio (zie artikel Al Bladerend op deze website).

 

Poster - Cock Robin was een Amerikaanse groep die in 1986/1987 een viertal vrolijke hits scoorde waarvan 'The promise you made' de bekendste is. De single die ik hierbij vermeldt, 'The Biggest fool of all' kwam daar als nummer vijf achteraan (najaar 1987) maar flopte in Nederland. Het aardige is dat het hoesje helemaal uitgevouwen kan worden en je daardoor aan de achterkant een levensgrote poster van Cock Robin krijgt (hierbij een mini-afbeelding).

 

 
 
 
Terugkeren naar de MN home