George Harrison
Door Nico Fintelman (Smits)
 

Fab Four - The Beatles behoren tot één van de belangrijksten uit de geschiedenis van de popmuziek. 'The Fab Four from Liverpool' Zoals ze later werden genoemd waar Fab natuurlijk staat voor Fabolous. In die groep waren Lennon en McCartney de meest opvallende muzikanten, zij componeerden de meeste nummers. Drummer Ringo Star was de clown. En dan had je nog George Harrison, de stille Beatle.

 

Magical Mystery - Het is begin november 2001 als ik naar Liverpool vlieg. Haven- en industriestad in het noordwesten van Engeland. Het is lang geleden dat ik er ben geweest en Liverpool is enorm opgeknapt, schoner en mooier. Het is natuurlijk de stad waar The Beatles vandaan komen en ik bezoek het Beatlesmuseum in The Docks en doe aansluitend de Magical Mystery Tour.

In de jaren zestig maakten de Beatles diverse speelfilms en één daarvan was "Magical Mystery Tour". Hierin rijden de vier heren in een gele bus door Engelanden allerei koddige passagiers stappen in en uit. Met een exact zelfde bus kun je nu dus een tour maken door Liverpool langs allerei plaatsen die iets te maken hebben met The Beatles. Bijvoorbeeld Penny Lane, Strawberry Fields, het geboortehuis van Paul McCartney en ook dat van George Harrison. Voor de laatste moet de hele groep de bus uit en een stukje lopen en dan kom je in een klein straatje met typische Engelse arbeidershuisjes zoals we die vroeger ook zagen in de TV serie Coroation Street.

 

Als we als groep teruglopen naar de bus komt uit één van die huizen een oude dame die daar al haar hele leven woont en dus George Harrison heeft zien opgroeien. Ze begint heel entousiast hierover te vertellen en de gids moet ons na een tijdje meesleuren want de oude dame is niet meer te stoppen. De gids heeft dit al vaak genoeg meegemaakt.

 

Onverwacht overleden - Het is enkele weken later, 29 november 2001, als George Harrison vrij onverwacht overlijdt aan een ziekte, 58 jaar oud. De wereldpers besteed er uiteraard uitgebreid aandacht aan en zo zie ik ook een reportage op SBS6. Ze filmen bij het geboortehuis van George Harrison en jawel, daar is ook de oude dame die vertelt over George. Van mjn kennissen uit Liverpool krijg ik de speciale edite van de Liverpoolse krant "The Echo" toegestuurd die de volgende dag geheel is gewijd aan The Beatles en George Harrison.

Spiritueel - George was met Ringo de minder opvallende en muzikaal minder belangrijke in The Beatles. Maar toch een persoonlijkheid die geheel behoorde bij de groep die zo belangrijk is geweest voor de hele ontwikkeling van de popmuziek. George raakte in de ban van de mystiek en Oosterse zaken en bracht zo de andere Beatles in aanraking met de Indiase sitarspeler en muzikant Ravi Shankar. En daardoor werden de heren ook weer muzikaal en spiritueel beinvloed. En zo kwamen ze ook in contact met de oosterse goeroe Maharishi die ze in 1967 Engeland bezochten. Dat laatste was wereldnieuws, overigens niet in de laatste plaats omdat tijdens dit bezoek hun manager Brain Epstein thuis in Londen zelfmoord pleegde. Later brachten de heren nog een bezoek aan het hoofdkwartier van de Maharishi in India.

   

My Sweet Lord - Hoewel George Harrison muzikaal minder was dan John en Paul waren zijn soloprojecten vervolgens uisterst succesvol. Songs als "My Sweet Lord", "What is life" en "Ding Dong" werden wereldhits en hij maakte ook een paar LP's zoals "All things must Pass" en "Living in the material World". Ook deed George concerten met veel bekende artiesten.

De spirituele zaken bleven en droegen ertoe bij dat hij maatschappelijk betrokken was. Begin jaren zeventig trok George zich het lot aan van de inwoners van Bangladesh, een land dat getroffen was door watersnood en waar grote hongersnood heerste. George Harrison besloot tot actie en organiseerde een groots popconcert waarvan de opbrengst bestemd was voor de hongerbestrijding in genoemd land. "The Concert for Bangladesh" vond in 1971 plaats in de Londense Madison Square Gardens en medeartiesten waren ondermeer Ringo Star, Eric Clapton, Bob Dylan, Billy Preston en Ravi Shankar. Er verschenen vervolgens een dubbel LP en een speelfilm van dit concert en in totaal werd het een succesvolle inzamelingsactie.

Monthy Phyton - Verder was George ook de financier van een aantal speelfilms waaronder "The Life of Bryan" van Monthy Phyton. In 1999 werden de fans nog opgeschrikt doordat een drugsverslaafde indringer de ex-Beatle in zijn huis in Hanley-on-Thames probeerde te vermoorden. Hij leefde daar inmiddels teruggetrokken op een oud kasteeltje en bracht zijn tijd door met mediteren en tuinieren op zijn grote landgoed. George Harrison is niet meer, maar goed dat zijn muziek blijft. En die oude dame? In 2003 kreeg ik bericht van mijn kennissen in Liverpool dat ze was overleden en ze haalde nog de Engelse kranten omdat ze altijd groepen Beatles fans aansprak.

 

 
 
 
Terugkeren naar de MN home