De bus
Door Nico Fintelman (Smits)
 

Ken Kesey - 'Beautiful People' is de titel van een ander artikel op deze website en dat handelt over de hippietijd in al zijn facetten en als uitgangspunt de 'Summer of Love' van 1967 heeft. Grappig is wel dat er hierbij de nodige oorzaken en gevolg zijn en dat sommige dingen eigenlijk erg in elkaar grijpen. In 1962 publiceerde de jonge Amerikaanse auteur Ken Kesy het boek 'One flew over the Cuckoo's Nest' dat zeer succesvol werd.

In 1975 werd dit boek door regisseur Milos Forman verfilmd met Jack Nicholson in de hoofdrol en deze speelfilm werd een wereldhit. Maar alleen al door het boek werd Ken Kesy een bekende persoonlijkheid en hij begon dit op een nogal non-conformistische wijze uit te dragen. In zijn woning organiseerde hij in 1963 en 1964 wilde feestjes voor bekend en mondain Amerika en hierin begonnen drugs een belangrijke rol te spelen.

Op deze party's propageerde Ken het gebruik van LSD dat toen bij het grote publiek nog niet bekend was. 'Are you in for the Acid test' was de kreet waarmee iedereen werd verlokt om ook eens wat van deze nieuwe drug te proberen.

 
Further - Hierdoor ontstond in het toen nog preutse Amerika waar drugs geheel verboden waren het idee om de Acid test verder uit te breiden en drugsgebruik te promoten met als doel legalisatie hiervan. In 1964 kocht Ken Kesy een oude gele schoolbus en beschilderde die in alle kleuren van de regenboog zodat het een fleurig geheel werd. Dergelijke opvallende beschilderingen zouden het voorbeeld zijn voor de latere hippiebeweging.
 
 

Samen met vrienden en de popgroep Mary Pranksters begon Ken met deze bus een reis door het westen van de Verenigde Staten, voornamelijk Californie. Regelmatig werd op van te voren aangekondigde plaatsen gestopt en daar werden 'Acid tests' gehouden, ofwel gratis drugs uitgedeeld waarmee men hoopte drugsgebruik algemeen acceptabel te maken. Uiteraard werd dit groots gevolgd door de pers en de autoriteiten. Een aantal keren werd de bus door de politie van de weg gehaald voor drugscontroles waarbij het ook nog een keer gebeurde dat de reizigers kortstondig vastzaten op een politiebureau.

De stops die de bus maakte werden complete feestjes waar ook artiesten optraden. Eén van die groepen werd de huisband van die feestjes: Grateful Dead, later werden ze wereldberoemd (zie 'Beautiful People'). De naam die bus had gekregen was 'Further' en regelmatig werd een deel van de reis gefilmd. Maar met die film ging iets mis en er bleef nauwelijks iets van over.

 

Paul McCartney - Echter, enige jaren later bracht het hele gebeuren Beatle Paul McCartney op een idee. In 1967 waren The Beatles op hun hoogtepunt en zo'n beetje de populairste artiesten in de wereld. Dat betekende dat er niet echt meer een prive leven was voor de 'Fab Four from Liverpool' (die inmiddels in Londen woonden) en in combinatie met het feit dat ze inmiddels honderden uitputtende optredens hadden gedaan, hadden ze besloten niet meer op te treden. The Beatles zouden voortaan alleen nog maar platen maken. Maar aan het begin van het jaar werden ze er aan herinnerd dat ze contractueel verplicht waren nog één speelfilm te maken. Niet dat ze daar veel zin in hadden, inmiddels wisten ze uit ervaring dat filmen voornamelijk bestond uit lange dagen maken, elke scene vaak over nieuw doen, kortom een erg vervelend, vermoeiend en saai gebeuren. Maar Paul McCartney was dus geinspireerd door het avontuur met 'Further' en stelde voor om met een bus door Engeland te gaan rijden en dit te filmen. Er zou alleen maar een summier script komen en voor de rest zouden ze wel zien wat er op hun pad kwam. Het filmen zou hierdoor niet saai worden en er hoefden niet iedere keer scenes overgedaan te worden.

 

Magical Mystery Tour - En zo begonnen The Beatles in najaar 1967 met de opnames van 'The Magical Mystery Tour'. Samen met wat acteurs en bekenden reden ze met een bus door Engeland en op allerlei stops stapten er mensen in of uit en dit alles werd dan gefilmd alsmede allerlei activiteiten in de bus zelf. Het opnemen viel overigens tegen omdat ze erg gehinderd werden door een grote groep journalisten die de bustrip bleef volgen. Bovendien was het allemaal niet best georganiseerd waardoor de reis nogal chaotisch werd. En ook de film zelf was niet veel. Na afloop was er zo'n 70 minuten bruikbaar materiaal en omdat dit te weinig was, maar ook omdat de meeste betrokkenen de film niet goed vonden, kwam 'The Magical Mystery Tour' niet in de bioscoop. Overigens is een andere versie van dit verhaal dat de film niet in de bioscoop kwam omdat Paul de uitzendrechten al bij voorbaat had vekocht aan de BBC. Hoe dan ook, de film werd tijdens de kerstdagen van 1967 uitgezonden op de Engelse televisie.

Er werd massaal gekeken door het publiek maar de critici waren erg negatief: ze vonden de film maar niets. Maar we kunnen wel stellen dat er erg goede songs van The Beatles in zaten, bijvoorbeeld 'Fool on the Hill' en natuurlijk de titelsong. Als verzachtende omstandigheid voor deze mislukking kan nog worden genoemd dat de film in zwart-wit werd uitgezonden omdat nog maar weinig mensen in Engeland kleurentelevisie hadden. En er was door de BBC ook nog geknipt in de film want enige scenes met (zeer beperkt) naakt werden gecensureerd.
 
LSD - Zoals beschreven in mijn berichten 'John Lennon' en 'Liverpool'  kun je in de Beatles-stad Liverpool nu nog altijd een 'Magical Mystery Tour' doen. LSD werd de hippie drug en dat kwam door Ken Kesey en zijn bus 'Further' maar ook door Paul McCartney. Hij gaf in 1967 een intervieuw aan een Engelse krant waarin hij verklaarde regelmatig LSD te gebruiken en daardoor hemelse ervaringen te hebben. Iets wat hij vervolgens nog eens bevestigde in een tv-intervieuw met de BBC. Een rel was geboren. Geestelijken, politici, fatsoenrakkers en ouders van tieners liepen te hoop tegen Paul en The Beatles. Zonder consequenties overigens, het had alleen tot gevolg dat LSD goed op de kaart werd gezet. Zoals gezegd: veel dingen grijpen in elkaar, deze gebeurtenissen zijn daarvan een voorbeeld.
 
 
 
Terugkeren naar de MN home