Radio Cité
Geschreven door Nico Fintelman (Smits)
 

Muziekradio - In Nederland begon in 1965 het muziekstation Hilversum 3. Dit was het antwoord van de Publieke Omroepen op de zeezender Veronica die in de jaren daarvoor enorm populair was geworden in ons land. Hilversum 3 was heel lang niet bepaald het voorbeeld van goede muziekradio maar probeerde toch wat.

Maar in België kwam zo'n alternatief er maar niet. Vlaanderen kende in najaar 1962 een tijdje de zeezender Radio Antwerpen en die werd daar meteen ongekend populair.

 
 
Vervolgens luisterde men er jarenlang veel naar het Nederlandse Veronica en in latere instantie ook naar Noordzee. In 1973 kwam er weer een Vlaamse zeezender die meteen goed werd beluisterd in het doelgebied. Het was Radio Atlantis. En vanaf 1974 was er jarenlang Radio MiAmigo. De volhouder van Belgische origine die weliswaar steeds meer een Nederlandse uitstraling kreeg maar erg populair was in Vlaanderen.
 

Wallonië - In al die jaren voelde de Publieke Omroep in Vlaanderen zich niet geroepen een goed alternatief op te zetten. De Vlaamse BRT bracht op zijn zenders af en toe wat popprogramma's maar dat was het. Hetzelfde bij de Publieke Omroep van Franstalig België, Wallonië dus. Maar daar lag het iets anders. Er was voor Wallonië nooit een zeezender geweest en ook Frankrijk kende niet zo'n traditie. Weliswaar had MiAmigo wat Franse programma's uitgezonden maar dat was niet een lang leven beschoren geweest.

Echte muziek en popradio kende men in deze gebieden dus niet. Maar in de tweede helft van de 70-er jaren kwam er in Wallonië toch steeds meer een sterke wens voor een popstation. Met name jonge mensen wilden graag een zender waar ook veel muziek uit de 'poplanden' USA en Engeland was te horen.

 

Semie nonstop- De Waalse Publieke Omroep, de RTBF, besloot uiteindelijk de wens te vervullen en kwam in het weekend met een popstation: Radio Cité. De FM-frequentie 93.2 mhz van RTBF1 in Wavre (bij Brussel) werd hiervoor ontkoppeld van de AM-frequentie. Daar ging dan op zaterdag en zondag van 09.00-19.00 uur dit muziekstation uitzenden. Op 21 october 1978 was de start van Radio Cité. De programmaleider die het geheel aanstuurde was Marc Moulin. Het station bracht permanent goede popmuziek zonder veel poespas. Echte deejays waren er niet. Het was veelal semie-nonstop met af en toe wat af- en aankondigingen.

 
Die summiere presentatie werd gedaan door Marc zelf alsmede door Ria Maerten, Anne Goreux en Tania Roschlenko. Later kwamen er ook anderen. De muziek kwam niet van een computer maar werd live gedraaid door technici.Ter verlevendiging had men wel jingles, zowel zelf gemaakte als verknipte zeezenderjingles. Op het hele uur was er het RTBF nieuws en op het halve uur popnieuws onder de titel 'Radio Cité Flash'. Een item van Marc André.  (Technicus Alain Neefs in de studio – Foto: Frans Schuurbiers/Radiovisie)
 

Commercial free - Het station werd al snel populair in Wallonië maar ook daarbuiten. Was ook in een groot gedeelte van Vlaanderen te ontvangen en in Zuid-Nederland. In sommige plaatsen in ons land zat het op de kabel zoals in Amsterdam. Er kwamen veel brieven van luisteraars en als die vragen hadden werden die ook per brief beantwoord. In de programma's werden brieven niet behandeld en er werden geen verzoekjes gedraaid.  Bij Cité werd wel een playlist ingevoerd. Naar gelang de populariteit, werd bepaald hoe vaak een bepaalde plaat in die twee dagen werd gedraaid. Veel aandacht voor nieuwe platen maar ook oldies.

En iedere uitzenddag was er de 'artiest van de dag'. Dat was dus een aantal keren per dag een plaat van een bepaalde artiest of groep. Let wel: de RTBF was in het geheel niet commercieel dus er waren geen reclamespots te horen. Het station werd uiteindelijk wel een voorbeeld voor de Vlamingen. In 1983 ontkoppelde de BRT ook een FM-frequentie en begon daar met het radiostation Studio Brussel. Later werd dat de hele week een 24-uurs station dat we vandaag nog altijd kennen als StuBru dat veel alternatieve popmuziek brengt.

 

Uniek - Zeker in de eerste jaren was Radio Cité uniek. Het bestond in een tijd dat er in veel Europese landen geen echte popradio was en zeker niet bij de Publieke Omroepen. En in het begin kende België ook nog niet de situatie van de vrije radio's. De mensen achter Radio Cité hadden als doel een 24-uurs station te worden dat dus zeven dagen per week zou gaan uitzenden. Maar in 1981 begon de RTBF met nog een radiostation: Radio 21. Dit station bracht ook veel muziek en had wel gepresenteerde programma's. Franstalig uiteraard. In januari 1986 werd dan ook besloten om Radio Cité te laten opgaan in Radio 21. Dit station dat er iedere dag was zou bestaan tot 2004. Anno 2018 kent Wallonië nog wel het station Classic 21 dat classick rock brengt.

 
 
 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home