Peter van Dam †
Geschreven door Nico Fintelman (Smits)

MiAmigo - Het jaar 2018 was nog maar een paar dagen oud toen bekend gemaakt werd dat Peter van Dam was overleden. En daar schrok ik van. Peter van Dam is voor mij een radioheld, al vanaf mijn jeugd. Op 1 september 1974 ging in Nederland de anti zeezenderwet in en de radiostations Veronica, Noordzee en Atlantis stopten.

Maar Radio MiAmigo ging door. Onder moeilijke omstandigheden en illegaal als het om activiteiten in Nederland en België ging. Het zendschip lag in internationale wateren en het hoofdkwartier kwam in Spanje waar geen wet was die dit verbood. De Vlaamse jock Peter van Dam (echte naam Peter Nijdens) was daar één van de radiomakers.

 
Officier- Toen de beruchte wet was ingegaan ging Peter zijn programma's opnemen in een studio in het Belgische Brakel (geheel illegaal dus). Nadat daar een inval van de overheid was geweest en Peter werd opgepakt zat hij in voorjaar 1975 nog een tijdje aan boord van het zendschip waar hij zijn programma's live maakte. (foto: Peter bij MiAmigo in Playa de Aro – foto: Radiovisie)
Ik vergeet nooit dat hij in één van eerste shows daar uitdagende opmerkingen maakte richting de officier van justitie die verantwoordelijk was voor de inval in Brakel ("Weet u waar ik zit? Op het zendschip"). En daarmee gaf hij maar aan dat MiAmigo niet weg was te krijgen. Vervolgens ging Peter naar het Spaanse Playa de Aro waar intussen de studio's en andere jocks van de overgebleven zeezender zaten en maakte daar nog diverse jaren zijn programma's.
 
Hitparade - De Peter van Dam Show ('met Peter gaat het beter') was er iedere middag van 16.00-18.00 uur. En ik luisterde iedere middag. Na schooltijd en later op het werk. Het was een prima show en werd voor mij één van de symbolen van de popradio van de tweede helft jaren zeventig. Veronica had Tom Collins, Rob Out en Lex Harding. Noordzee had Ferry Maat en Leo van der Goot. Daartussen zweefden grootheden als Joost den Draaijer en Jan van Veen (maar dan bedoel ik niet zijn programma Candlelight). En MiAmigo had Peter van Dam (later ook Bart van Leeuwen). Peter presenteerde ook de hitparade en was organisatorisch betrokken bij het station. Overigens had ik hem al voor die tijd leren kennen bij de zeezenders Caroline en Atlantis (deed in eerste intantie programma's onder de naam Peter Brian).
 
TROS - In 1977 stopte Peter bij MiAmigo na meningsverschillen met de eigenaar. Maar was wel gedaagd in het grote MiAmigo strafproces in Brussel waar hij in november 1976 bij verstek werd veroordeeld tot één maand gevangenisstraf en een boete van BFR. 60.000. Peter kwam uiteindelijk terug naar zijn vaderland België maar ging radiomaken in Nederland, bij de TROS op Hilversum 3. Hij kreeg het uur met Nederlandstalige muziek.

Dat viel tegen. Afgezien van het feit dat dit niet mijn muziek is vond ik het ook niets voor Peter van Dam. Maar ik begreep het wel. Op deze manier kon hij ook 's nachts popprogramma's maken op Hilversum 3 en invalprogramma's doen op de TROS donderdag. Maar toch, Peter van Dam en smartlappen....Was intussen wel één van de mensen achter de Belgische landpiraat Radio Kiosk (zie artikel op deze website). (foto: Peter bij de TROS – foto: P. de Wit/Radiovisie)

 

Stem - Na een paar jaar verliet Peter de TROS en zat ineens bij de AVRO. Maandagmiddag van 12.00-14.00 uur. En dat was weer mooie popradio. Duurde helaas niet zolang. En toen kwam de vrije radiosituatie in België waar Peter uiteraard deel van ging uitmaken. Radio Expres, Radio Sys en Radio 2000 bijvoorbeeld, stations uit Antwerpen. Uiteraard Gemini in Moeskroen. En ook een gesponserd syndicate programma van een uur dat op diverse vrije radio's werd uitgezonden. Maar was halfweg de jarig tachtig ook weer terug in Nederland bij de KRO op Hilversum 3. Zette ook daar iedere zondag weer een prima programma neer.

Peter werd vervolgens ook bekend als 'de stem'. Sprak veel reclamespots en jingles voor de vrije radio's in alsmede commentaar teksten bij programma's van de commerciele televisie omroepen die er kwamen in België. Maakte ook programma's bij Metropolys FM dat eind jaren tachtig met hoog vermogen vanuit Noord Frankrijk over heel Vlaanderen knalde. En zat ook nog even bij de BRT. In de jaren negentig kwam Peter bij het Nederlandse Radio 10 Gold. Deed daar veel productiewerk maar ook een eigen programma in het weekend. En dus had ik iedere zaterdag en zondagmiddag dit station aan staan.

 
Flandria - Peter deed programma's op veel radiostations en begon samen met enkele anderen in 1997 Radio Flandria. Dit station kwam vanuit Luxemburg via de U-bocht constructie in Vlaanderen op de kabel maar organisatorisch liep het niet goed en Flandria ging na enkele jaren ter ziele. Vervolgens was Peter weer via allerlei stations te horen zoals NRJ, Contact en 192. Maar ook voor hem kwam het moment dat grote landelijke stations andere deejay keuzes maken. Helaas wordt je nogal snel te oud gevonden.
Geen probleem, in 2006 begon Peter zijn eigen syndicate programma Manneke Pop. Iedere dag een uur dat werd uitgezonden op locale radiostations in België en in Nederland en op veel webradio's. Werd opgenomen in Peter's eigen studio en iedere avond tussen 18.00-19.00 uur luisterde ik er naar. Een prima programma ('hé van Dam, ca va?'). Totdat het in 2014 stopte. Peter was trouwens in die tijd ook nog betrokken bij het Griekse Karpathos FM
 
Prof - Peter van Dam was zo'n ouderwets goede programmamaker. Radio was zijn leven. Overgangen van platen, jinglegebruik, zijn verhalen (vooral niet te lang), het klopte allemaal. Anno 2018 zijn er veel radiostations, groot en klein, en dus ook veel deejays. Wat daarin vooral opvalt is dat veel jocks niet die professionaliteit hebben die van Dam wel had. Al zal de doorsnee luisteraar daar dan weer niet op letten. En Peter had overigens ook altijd een prima muziekkeuze. Voor hem hoefde je geen muziekcomputer met format neer te zetten. (foto: Peter bij Radio Gemini – foto:  Radiovisie)
 
Held - In 2017 hoorden we Peter na lange tijd weer op de radio. Iedere week een uur op het webstation MiAmigo (ook af en toe op MW en KW). En dus zat ik iedere zondag weer bij de radio. Vanaf de zomer waren zijn programma's er regelmatig niet of er waren herhalingen. Ik was verbaasd, dit was niet "des Peter's". Totdat ik begreep dat hij ernstig ziek was. En dat zorgde ervoor dat het schokkende bericht kwam. Op zaterdag 6 januari 2018 overleed Peter van Dam, slechts 65 jaar oud. We hadden nog zoveel jaren zijn programma's willen beluisteren. Peter van Dam, een radioheld is niet meer.
 
 

 

 

Terugkeren naar de MN home