Nova Radio
Door Nico Fintelman (Smits)

 

 

Roemruchte naam terug? Ook zo'n naam die altijd in mijn hoofd is blijven hangen: Nova Radio. Terug naar voorjaar 1979. Maandenlang hadden we hier in Europa helemaal geen zeezenders meer gehad en ineens kwamen er weer drie. Alleerst de comeback van Radio Caroline met Nederlandse en Engelstalige programma's, dan de terugkeer van Radio Delmare en wat later ook een hernieuwde uitgave van Radio MiAmigo.

Alle drie vanaf een eigen zendschip op de Noordzee. Maar ook werd nog een andere naam genoemd: Radio Noordzee Internationaal. Dit was van 1971-1974 een zeezender geweest vanaf het zendschip 'Mebo 2' en de naamsafkorting was altijd RNI. Al gauw werd duidelijk dat het in voorjaar 1979 aangekondigde RNI voor iets anders stond, namelijk Radio Nova International. En het werd ook geen zeezender maar een radiostation in Italie. Echter, het had zijdelings wel wat te maken met de voormalige zeezender Noordzee.

 
Italie - In de jaren 1977 en 1978 was de radiosituatie in Italie die tot dan toe volledig werd beheerst door de staatsomroep RAI, in rap tempo vrijgekomen. Het bleek dat er wettelijk niet kon worden opgetreden tegen etherpiraten en men had vervolgens besloten daar ook maar geen wet tegen te maken maar van de piraten te vragen een vergunning te gaan halen op het postkantoor.
 
 
 
Daarmee werd geen etherfrequentie toegewezen want iedereen kon maar gewoon beginnen met die vergunning dus het werd een beetje vechten tussen alle stations die als paddestoelen uit de grond schoten. En zo was er een groepje mensen uit Belgie, Nederland en Engeland die besloten in Italie een radiostation te starten. Het groepje stond onder leiding van A.J. Beirens uit Belgie die nog een tijdje DX-programma's had gemaakt op de zeezender Noordzee en men kreeg ook steun van de vroegere Noordzee bazen Meister en Bollier uit Zwitserland. En zo ontstond Radio Nova International. Uitgezonden werd vanaf een berg vlakbij de Italiaanse Bloemen-Riviera en doordat het station een hoog vermogen en hoog geplaatste antenne had was het in een groot gebied te ontvangen. Doel van het bereik was de Italiaanse Bloemen-Riviera en de Franse Cote d'Azur. De opzet was niet een Italiaans radiostation maar een internationale popzender waarop veel Engelse en verder ook Franse en soms Nederlandse programma's. Het station begon in juni 1979.
 

Eens kijken - Een tijdje na de start, september 1979, was ik aan de Cote d'Azur en Bloemen-Riviera en hoorde Nova Radio. Ik herinner me nog dat ik over de boulevard van Cannes reed en Nova knoeperhard in FM stereo uit de autoradio knalde. Het klonk als een klok, fantastische popradio, zeker voor die tijd waarin we hier niet zoveel gewend waren, want eerlijk gezegd waren die zeezenders niet meer zo flitsend en Hilversum 3 al helemaal niet. De programma's van Nova waren in het Engels en in mijn herinnering hoorde ik o.a. jocks die ik kende van de Engelse zeezenders. Namen kan ik me niet echt meer herinneren (Alan West ??). Nova was in het hele gebied goed te ontvangen en ik was er erg enthousiast over.

Nog kan ik me de actuele hits herinneren die ze draaiden: 'Don't bring me down' van ELO, 'My Sharona' van The Knack en vele anderen. Op het hele uur was er nieuws dat ieder uur in een andere taal werd gebracht. Voor mij aanleiding om daar in Italie eens de berg op te rijden waar de studio's zaten. Het was een smal bergweggetje en het was rond het middaguur, erg warm en er waren bij de huizen die er stonden nauwelijks mensen te bekennen. Helaas ook niet bij de Nova woning zodat ik de studio's niet heb kunnen zien. Wel de grote antennes. Het zou deze Nova echter niet zo goed vergaan, commercieel liep het na verloop van tijd niet zo goed meer. Het station was nog wel jarenlang in de ether en wisselde nogal eens van format en naam.

 

Dublin - De naam Nova Radio kwamen we weer tegen vanaf najaar 1981 in Dublin, hoofdstad van de Ierse Republiek. Daar was ook een vrije radiosituatie ontstaan doordat het wettelijk niet mogelijk bleek piraten te veroordelen en radio-veteraan Chris Carry was daar een popstation begonnen. In eerste instantie samen met een andere eveneens legendarische jock, Robbie Dale, maar al snel met een eigen project. Chris Carry noemde zijn zender Nova Radio. Het station zat in de hele regio Dublin op FM maar zond ook uit op AM. Nova Dublin had een middengolfzender met hoog vermogen en deze was daardoor in grote delen van Ierland te ontvangen.

Maar dat harde middengolf signaal knalde ook de Ierse Zee over waardoor Nova Radio eveneens in West-Engeland en Wales te beluisteren was. In de zomer van 1984 reed ik rond in die regio en hoorde op de autoradio Nova Radio knallen. Het was een perfecte popzender en men draaide daar toen de platen in blokjes van drie (om de 3 platen een aan- en afkondiging). Iets wat we toen in Nederland nog niet kenden. Eén van de jocks die ik hoorde was Tony Allen die ik kende van de zeezenders en verder ook het charmante stemgeluid van Sybil Fennel (was dat de echtgenote van Chris ?) en natuurlijk programma's van Chris Carry zelf. Verder zeer professioneel gebrachte nieuwsitems. Het klonk dus prima. Enige jaren later moest Nova stoppen omdat er wettelijke aanpassingen kwamen in Ierland die het dit soort stations onmogelijk maakten verder uit te zenden. Einde jaren tachtig kwam Chris Carry nog tijdelijk terug met Nova Radio als satellietzender maar dat was financieel niet vol te houden. Overigens klonk dat Nova ook weer prima en het station had een groot aantal jocks van de voormalige Engelse zeezenders.

 

Spangles - Aardige herinneringen dus aan de naam Nova Radio. Chris Carry overleed in 2008 op veel te jonge leeftijd. Ik hoorde hem voor het eerst onder zijn voormalige deejay naam Spangles Muldoon op Radio Noordzee begin jaren zeventig waar mede door hem de Engelse programma's van deze zeezender voor die tijd prima klonken. En mede dankzij zijn inspanningen kwam Radio Caroline eind 1972 terug in de ether nadat het station in 1968 noodgedwongen was gestopt. En hoorden we Chris ook weer terug. Vanaf halfweg de jaren zeventig was Chris Carry onder zijn eigen naam te horen in die knallende Engelse uitzendingen van Radio Luxemburg. En werd definitief één van mijn favoriete Engelse deejay's.

 
 
 
Terugkeren naar de MN home