Drive in shows
Door Dirk Hendrik de Vries

 

 

Over drive in shows gesproken - Ik was heel lang geleden ooit in Uithuizen, daar was de Avro Disco Show geboekt met een bekende DJ en een "no name" zal ik maar zeggen. Die no name stond daar lekker te draaien tot de bekende DJ zich presenteerde Hij kwam met zijn moeder (echt waar) pakte mij liefkozend bij de neus en zij "bedankt knul". Het was Hans Schiffers.

Fiets - Of deze van een bareigenaar die een show had geboekt met het maximale prijzen-pakket van toen 500.- gulden of iets dergelijks. Na het weggeven van talloze wekkerradio's, stickers en tal van andere B-merk handel, wisten de Jocks van gekheid niet meer wat te doen. In een vlaag van verstandsverbijstering en/of creatieve uitspatting was het idee opgeborreld om de bezoekers op te roepen wie het eerst met een fiets op de dansvloer kon komen.
 

Hij of/zij zou de hoofdprijs pakken! Het liep compleet uit de hand. Nooduitgangen gingen open, de dans-vloer was binnen de kortste keren een fietsen-stalling! Oeps! Dat was niet de bedoeling. Het relaas laat zich raden... de bareigenaar was woest! De show hoefde niet meer terug te komen. Niet echt de bedoeling maar ja soms gaan de dingen zoals ze gaan.

 

Schaatsen - Het was volgens mij eind jaren tachtig. De hit van de Disco's en het succes van de mobiele discotheken, ook wel Drive in Shows, ook wel Disco of Road show's genoemd, werd uiteindelijk ook opgepikt door de kunstijsbanen. "Disco on ice" was geboren! Na later bleek een groot succes. Hele busladingen vol met jongens en meiden reisden in het schaatsseizoen, wekelijks op vrijdag af naar ijstadion Thialf in Heerenveen waar tussen 20.00 en 22.30 uur het spektakel van de week plaatsvond. Ze kwamen overal vandaan: Staphorst, Zwolle, Groningen en Alkmaar. De laatste twee roken uiteindelijk lont want zij zagen de schaatsende jeugd teruglopen en uiteindelijk kwamen ook zij met een soortgelijk concept.

Ik zeg soortgelijk omdat er in één van de twee gevallen gewoon de omroepinstallatie werd aangezet met het licht uit en wat extra spots aan, het moge duidelijk zijn dat dit bij lange na niet de sfeer en het succes had van het origineel. Ik was de jock in Thialf en dit was het concept:  Neem een grote drive in show met flink wat kilowatts aan geluid en licht (er moest immers een enorme hal - van het begin tot het eind - met hits en licht worden gevuld). De IJsbaan droeg zorg voor een demontabel podium welke werd opgebouwd tussen boarding/tribune en haalde om circa 19.45 de lichtschakelaar om zodat het donker werd in de immense hal. Honderden jongeren leefden zich uit op, maar ook vaak rondom het ijs en het was een fenomeen. Mooie avonturen hebben we hier beleefd.

Jan - Jan de Jong van Thialf was destijds misschien wel de beroemdste ijsmeester van de wereld. Bij elk groot schaatstoernooi kwam Jan steevast bij Mart Smeets en de NOS op TV, hij was de man die het voor elkaar kreeg om met "zijn ijsmachines" maar bovenal luchtbeheersingsysteem de snelste ijsvloer ter wereld te fabriceren. Dat was ook zo al is ook dit inmiddels verleden tijd evenals het succes van Drive in Shows en Jan is overleden. Maar oké, het luchtbeheersingsysteem staat uiteindelijk centraal voor dit verhaal. Als gepassioneerde ijsmeester vond Jan "Disco on Ice" eigenlijk maar niets zo ervoeren wij. De baan moest gebruikt worden waar hij voor bedoeld was, topsporters dus en niet voor decibel en kilowatts verslindende drive in shows en lallende en feestvierende jeugd. Over Jan verder niets dan goeds, hij had passie voor Thialf en zijn vak, dat viel volledig te respecteren. Toch was er ons gevoel dat werd verstrekt door de onderstaande gebeurtenis....

Rook - Op een vrijdag in december kwam Jan bij ons op het podium en hij sprak: ik heb het een poos aangezien maar steeds als jullie hier zijn is er rook en dat is niet goed. Onze uitleg dat deze rook niet schadelijk was kon Jan niet van gedachten brengen. Het is niet goed en je kan roken wat je wil met die rookmachines van jullie maar ik zet "mijn installatie" een fractie hoger en jullie apparaat heeft geen schijn van kans. Met andere woorden: De rook trekt zo recht omhoog de afvoer in, weg rook! Weg geld. Jan keek nors doch enigszins triomfantelijk. Tevens had Jan klachten over de stroomtoevoer. Het moest maar wat zachter met die herrie want de laatste keren was er volgens Jan zoveel stroom weggetrokken dat hij nieuwe stopcontacten had moeten plaatsen, deze waren weggesmolten. Ook kreeg Jan klachten van de aangrenzende bejaarden/serviceflats. de kopjes trilden in de keukenkastjes.

Dergelijke situaties doen natuurlijk bij entertainers pursang het hart alleen maar sneller kloppen. Enfin met de directie van Thialf was al snel geregeld dat er krachtstroomaansluitingen kwamen en bij blijvend overlast werd er gewaarschuwd. Maar dergelijke feiten vroegen natuurlijk om een reactie. Bij een bevriende leverancier van licht en geluid werd het verzoek neergelegd om de krachtigste rookmachine te leveren die er was. Haha, alleen de voorpret was al spectaculair.

Onbevangen en provocerend -
Die vrijdag werd de show weer opgebouwd en uitgebreid met de twee sterkste Martin rookmachines die er destijds verkrijgbaar waren. Onze leverancier zag er de lol wel van in dus twee grote tanks met smokefluid gingen mee. Onbevangen en provocerend als we konden zijn in die tijd, bliezen we de eerst volgende klus op Thialf de binnenbaan in no time vol met rook. Het was gieren want je zag er echt geen hand meer voor ogen.

Enfin het doel was al snel gehaald want het duurde maar even en daar kwam Jan aanstormen, hij was resoluut, hij had ons gewaarschuwd. De installatie ging aan en de hele avond niet meer uit ! De rookmachines zouden kansloos zijn. Ik kan er nog tijden over doorgaan maar het werd een prestigestrijd.... Waarvan het rookeffect bleef !! En wij uiteindelijk gelukkig ook, het werd een haat liefde verhouding met " onze Jan". Passie brengt mensen uiteindelijk toch samen nietwaar. Jaren later is er nog een reünie geweest waarvoor de organiserende ondernemers via een zoektocht weer bij mij terecht kwamen. Overigens heeft Het Thialf avontuur aanleiding gegeven tot een uitbouw van grote shows in die tijd. We hadden hierdoor een dusdanig buitenproportioneel PA dat we bijna alle grote klussen aankonden waaronder vele feesttenten.

 

 

 
Terugkeren naar de MN home