Dagboek (3)
Geschreven door Nico Fintelman (Smits)

Nooit gedaan - Ik heb nooit een dagboek bijgehouden. De gedachte alleen al. Maar als ik dat wel had gedaan dan had het maar zo kunnen gaan over radio. Dat wil zeggen, mijn luistergedrag. Als ik er nu over nadenk dan vraag ik me af hoe dat zou zijn gegaan. En dus is het misschien aardig om te proberen zoiets te reconstrueren. Vanuit mijn herinnering dus en misschien iets ingekleurd door kennis achteraf dan toch passages uit een aantal afleveringen van mijn niet bestaande dagboek. Zoals het had kunnen zijn.

Zomaar een woensdag in juni 1975- 07.00-12.00 uur. Ik heb een paar dagen geleden bericht gehad dat ik ben geslaagd voor de Havo en loop wat rond te klungelen.

Ook deze dag gaat de radio aan en staat bijna als vanzelf op de middengolf 259 meter. Daar zit Radio MiAmigo, de enige zeezender die is overgebleven nadat vorig jaar de anti-zeezenderwet in werking trad. In het eerste gepresenteerde uurtje hoor ik Joop Verhoof die leuke plaatjes voor de ochtend draait. Daarna om 08.00 uur volgt een programma van Bert Bennet. Hier ook de plaat die ik waarschijnlijk de rest van de dag regelmatig zal blijven horen: "Girls" van de formatie Moments and Whatnauts.

Die staat namenlijk op nummer één van de hitparade. Vervolgens om 09.00 uur "Schijven voor bedrijven". Dat is een verzoekprogramma voor het personeel van bedrijven en instellingen. De titel is gejat van het voormalige Radio Noordzee. De aangevraagde plaatjes zijn veelal oldies en worden drie om drie gedraaid en aan en afgekondigd door Peter van Dam.

   

Van 10.00-12.00 uur horen we dan "Stan Haag Vandaag" op MiAmigo. Dit programma zat eerst altijd op Radio Veronica maar een tijdje na het stoppen van deze zeezender is Stan Haag naar Radio MiAmigo gegaan. Hij doet een echt huisvrouwen programma, niet bepaald flitsend. Ook "mars van de dag" altijd om 11.00 uur met een plaat van een muziekkorps. Maar het vertrouwde stemgeluid van iemand die ik heel lang op Veronica heb gehoord maakt het dan toch wel weer aardig. Stan zit niet zelf achter de knoppen en zodoende wordt de techniek gedaan door Maurice Bokkebrouck. Stan kan daardoor af en toe even fraai tegen hem "aankletsen". En soms schakel ik even over naar Hilversum 3. Daar is de KRO met een aardig programma van Edvard Niessing.

   
12.00-14.00 uur. MiAmigo zendt uit vanaf het zendschip m/v MiAmigo dat voor de kust van Engeland ligt. Maar wel in internationale wateren zodat geen enkele overheid het station kan aanpakken. De programma's worden allemaal vooraf opgenomen. Er zijn geen live-programma's en ook geen nieuws-uitzendingen. De jocks doen nu allemaal 3 uur prgramma per dag. In dit tijdstip zit het lunchprogramma van Joop Verhoof. Hij is vaak kort van stof in zijn aan/af kondigingen en draait nogal wat plugplaten.
 

14.00-16.00 uur. Ik hoor de Bert Bennet show. Omdat programma's maken in Nederland en Belgie nu verboden is heeft MiAmigo de studio's en kantoren verhuist naar het plaatsje Playa de Aro in Spanje. Daar bestaat geen wet die dit verbied. De jocks wonen dus ook in Playa en het is leuk om Bert af en toe te horen vertellen over het leven in Spanje. Soms schakel ik even naar de KRO op Hilversum 3. Daar zit dan Theo Stokkink. Niet zo'n echte deejay maar draait wel goede platen. Foto Theo Stokkink (foto: Beeld en Geluid

 
 
16.00-18.00 uur. Mijn favoriete programma op MiAmigo: De Peter van Dam show. Peter is een snelle jock die zich erg richt op het jongere publiek en hij draait prima muziek. Ook langere LP-nummers komen soms aan bod. Peter is goed in schakelen tussen muziek en jingles en intro's inpraten. Maar als hij een plaat draait die ik niets vind dan schakel even naar Hilversum 3 waar dan Vincent van Engelen te horen is. Geen flitsende jock maar draait wel goede popmuziek.
 
18.00-19.00 uur. Stan Haag heeft zijn bekende verzoekprogramma "Jukebox" meegebracht naar MiAmigo en heeft iedere avond een groot aantal aanvragen. Maar zoals vaak luister ik ook vandaag niet. Mijn radio gaat naar Hilversum 3 waar Joost den Draaijer "Joost mag niet eten" doet. Een leuk en snel programma met veel hit/tipparadeplaten. Joost is erg goed en soepel in zijn presentatie en heeft veel humor. Is er elke dag en daarmee is dit het enige horizontale programma van deze zender. Overigens, iedere keer als ik overschakel naar Hilversum 3 is dat naar FM.
 

19.00-22.00 uur. En dan weer terug naar de middengolf 259 meter. Ik vermelde hiervoor dat MiAmigo de enige overgebleven zeezender is. Maar dat klopt niet helemaal. Om 19.00 uur worden de uitzendingen overgenomen door het engelse zusterstation Radio Caroline. Allereerst te horen is Simon Barrett. Op Caroline alleen maar LP-muziek hetgeen bij de jeugd inmiddels een belangrijk gebeuren van de muziek is geworden. Vaak zijn er lange en minder bekende tracks. Het station presenteert zich als "Europe's first and only album station". De muziek wordt drie om drie gedraaid. Simon is een goede jock.

 
22.00-24.00 uur. Hierna volgt Johnny Jason. Ook een prima jock die in dezelfde trant doordraait. De Caroline programma's komen live vanaf het zendschip en net zoals Simon vertelt ook Johnny af en toe wat over het leven aan boord. Ik vind dat erg leuk. Geen nieuws-uitzendingen, wel het engelse weerbericht. De muziek sluit erg aan bij de beleveniswereld van de (voormalige) hippies en Radio Caroline draagt hun boodschap van "Love, Peace and Good Music" dan ook veelvuldig uit. Ondermeer met de fraaie "Loving Awareness" spots. 
 

Maar in de loop van de avond doe ik wat ik nu al jaren doe: af en toe even overschakelen naar de engelse uitzendingen van Radio Luxemburg. Via de middengolf 208 meter prima Top 40 popradio. Met goede jocks als Chris Carey, Mark Wesley, Tony Prince en Bob Stewart. Op het halve uur lezen de jocks het nieuws dat wordt aangeleverd door een engelse krant. Wat me opvalt is dat er niet veel wereldnieuws in zit. Het is allemaal wat sensationeler. Met berichten over show, criminaliteit en grappige zaken. 

 

 

 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home