Dagboek (2)
Geschreven door Nico Fintelman (Smits)

Nooit gedaan - Ik heb nooit een dagboek bijgehouden. De gedachte alleen al. Maar als ik dat wel had gedaan dan had het maar zo kunnen gaan over radio. Dat wil zeggen, mijn luistergedrag. Als ik er nu over nadenk dan vraag ik me af hoe dat zou zijn gegaan. En dus is het misschien aardig om te proberen zoiets te reconstrueren. Vanuit mijn herinnering dus en misschien iets ingekleurd door kennis achteraf dan toch passages uit een aantal afleveringen van mijn niet bestaande dagboek. Zoals het had kunnen zijn.

Zomaar een vrijdag in juni 1971 - 07.00-14.00 - Al snel na het opstaan gaat natuurlijk de radio aan. Er is sinds enige maanden een nieuw station: Radio Noordzee. Hier in de ochtend een jock die daarmee ook nieuw is: Peter Holland. Je kunt horen dat hij nog de nodige routine moet krijgen maar toch vind ik het programma leuk klinken. Heel apart dat Peter af en toe wat rare, komische opmerkingen maakt. Hierna zal volgen 'Schijven voor bedrijven'. De AVRO heeft 'Arbeidvitaminen', Veronica heeft 'Muziek terwijl u werkt' en Noordzee dus zijn eigen uitvoering van een verzoekprogramma voor personeel van bedrijven. Ik zal het vandaag niet horen want mijn vrienden staan voor de deur. Dus op de fiets naar school.

Ik zal ook niet het koffieprogramma horen dat Jan van Veen doet. Maar ik heb gelukkig niet veel lesuren vandaag dus al vroeg weer thuis. En zo hoor ik nog wel een stukje van het lunchprogramma van 12.00-14.00 uur. Dat is 'Joost mag niet eten' van Joost den Draaijer. Die man wordt een beetje een idool voor mij. In de zestiger jaren heb ik hem nog gehoord op Veronica en in de afgelopen jaren op Hilversum 3. En ik heb hem wel eens 'Piknik' zien presenteren. Een VPRO tv-programma met live optredens van grote artiesten. En nu is Joost iedere dag te horen op Noordzee.

Radio Noordee spreekt me nogal aan. Ten eerste omdat het nieuw is na al die jaren Veronica. En ook omdat ik foto's heb gezien van het zendschip. De 'Mebo 2' die in allerlei fraaie kleuren is gespoten. Een maand geleden was er een bomaanslag op dit zendschip dat voor de kust van Scheveingen ligt. Gelukkig bleef het allemaal beperkt tot schade aan het schip en konden de uitzendingen gewoon doorgaan. Zend uit op middengolf 220 meter. Ieder heel uur is er nieuws (Veronica heeft dat twee minuten voor het hele uur). Ik vind het station daarmee erg avontuurlijk.

14.00-18.00  - Na Joost komt er van 14.00-16.00 uur een jock die net zoals het station nieuw is. Het is ene Ferry Maat. Ook bij hem hoor je dat hij nog de nodige ervaring moet opdoen maar ik vind het leuk klinken. Af en toe even doordraaien naar Radio Veronica met natuurlijk de Lex Harding Show. Op de beide zeezenders Top 40 muziek met in de middag meer nadruk op pop. Om 16.00 uur komt er een einde aan de Nederlandse programma's op Noordzee die allemaal worden opgenomen in studio's in Hilversum. En dan beginnen de engelse programma's op Noordzee. Die zijn ook nog eens live vanaf het zendschip. Ik vind het prachtig. Allereerst is er Chrispian St. John. Snelle radio, verhalen over het leven aan boord, goede muziek. Ik hoor het elke dag en daarom schakel ik nu op vrijdag af en toe even over naar Hilversum 3.

Daar bij de NOS van 16.00-18.00 uur de hitparade van het station die sinds kort wordt gepresenteerd door Felix Meurders. Hij heeft deze omgedoopt tot de 'Daverende Dertig' en doet het erg goed. Heeft ook items. Zoals de felicitaties aan de bruidsparen. Met als item-intro een orgeluitvoering van het nummer 'Daar komt de bruid' waarna Felix een hele lijst met namen van bruidsparen voorleest. En er is een quiz waarvoor de luisteraars hun antwoord per briefkaart kunnen insturen. Onder de inzenders worden een aantal platen verloot. Tot mijn verrassing is mijn zus vandaag één van de winnaars. Maar ik hoef er niet jaloers op te zijn. Ze krijgt het nieuwe plaatje van Wilma en Vader Abraham: "Zou 't erg zijn lieve opa".

 
 

18.00-24.00  - Na het eten wat rondhangen met jongens uit de buurt. Terug naar de radio is er weer Noordzee, nu met Alan West. Net zo prachtig als het programma daarvoor. Inmiddels ook af en toe even overschakelen naar middengolf 208 Radio Luxemburg waar Peter Koelewijn zijn programma doet. En daarna komen de engelse avonduitzendingen van 'Lucky Luxy'. Ondanks de regelmatige fading ben ik daar dan behoorlijk enthousiast over. Prima popradio.

In de loop van de avond kom ik dan regelmatig terecht op Hilversum 3. De VPRO brengt een wat alternatieve pop-programmering. Ook die spreekt me erg aan met veel LP-muziek en ook Jazz. Wim Noordhoek doet 'Jail gets corner' (schrijf ik dat goed?). Een verzoekplatenprogramma voor gedetineerden. Erg apart. Opmerkelijk ook is Jan Donkers met de 'Joe Blow Show'. Verder is er Rik Zaal. Deze mannen zijn geen deejays maar presentatoren die interessante verhalen hebben over de muziek. En ze zijn verder ook actief als journalist en schrijver. De vrijdag eindigt. Morgen is er het zaterdag en dan van 13.00-16.00 uur de Veronica Top 40 met Lex Harding. Ik heb in het Top 40 blaadje al gezien dat Georgie Fame en Alan Price op één staan met Rosetta. En morgen op Noordzee van 12.00-15.00 uur de Top 50 met Joost den Draaijer. Opmerkelijk, twee hitparades die elkaar grotendeels overlappen. Maar dat is morgen pas.

 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home