Dagboek (1)
Geschreven door Nico Fintelman (Smits)

Nooit gedaan - Ik heb nooit een dagboek bijgehouden. De gedachte alleen al. Maar als ik dat wel had gedaan dan had het maar zo kunnen gaan over radio. Dat wil zeggen, mijn luistergedrag. Als ik er nu over nadenk dan vraag ik me af hoe dat zou zijn gegaan. En dus is het misschien aardig om te proberen zoiets te reconstrueren. Vanuit mijn herinnering dus en misschien iets ingekleurd door kennis achteraf dan toch passages uit een aantal afleveringen van mijn niet bestaande dagboek. Zoals het had kunnen zijn.
 

"Zomaar een dinsdag in september 1969"

 

06.00-14.00 - Bij het opstaan is het redelijk weer. De radio gaat aan en staat op 192m middengolf, Radio Veronica. De zeezender heeft het programma 'Ook Goeiemorgen' dat wordt gepresenteerd door Tom Collins. Een vrij nieuwe stem op het station. Deed als invaller 's ochtends 'Eddy Becker, de man met de wekker'.

 

De presentator daarvan, Eddy Becker was als gevolg van een verkeersongeluk lange tijd niet aanwezig. Maar uiteindelijk is hij vertrokken naar Hilversum 3 en zo is 'Ook Goeiemorgen' ontstaan. Tom Collins is een goede jock die een prima programma maakt. Maar draait toch veel platen die niet bepaald pop zijn. Overigens allemaal opgenomen in de studio in Hilversum. En dan moet ik naar school en hoor urenlang geen radio. Ben vroeg 'uit' en hoor het laatste stukje van het lunchprogramma van Chiel Montagne op Veronica

 
14.00-16.00 - Daarna komt Lex Harding en dat is mijn favoriet. Goede jock, prima muziek, leuke items. Bijvoorbeeld 'drie-in-één'. Drie platen die een overeenkomst hebben. De luisteraars kunnen die per brief daarna raden en dan is er een winnaar. Lex eindigt zijn programma altijd met de opmerking: "Koop geen aap". Er worden ook redelijk veel brieven behandeld in het programma en een briefschrijver vraagt waarom iedere dag de opmerking over die aap komt. Lex legt uit dat er mensen zijn die een aap als huisdier hebben en er achter komen dat zoiets eigenlijk niet mogelijk is. De aap hoort in een groep apen te leven en wordt in een huisgezin lastig en agressief en moet dan alsnog naar een opvang. Vandaar de opmerking en zo is de Stichting Aap ontstaan.

16.00-18.00 - Na de Lex Harding show komt van 16.00-18.00 uur de Rob Out Show. Rob maakt veel kabaal, praat soms nogal overdreven maar heeft fraaie jingles en tunes. Draait opmerkelijk veel soul. Ik vind ook dit programma prima. Hierin ook een promo voor een programma dat wordt gepresenteerd door een nieuwe jock. Hij heet eigenlijk Tom Mulder maar omdat hij een avond c.q. nachtprogramma doet is zijn deejay-naam Klaas Vaak. Vind ik wel grappig. Om 17.00 uur doet Rob een kort overzicht van de Top 10 en draait de nummer één uit de Top 40 helemaal. Vandaag is dat 'In the year 2525' van Zager en Evans. En op deze middag af en toe even schakelen naar het publieke Hilversum 3 waar Herman Stok zijn 'Mix' doet. Gedegen in elkaar gedraaid programma over popmuziek. Maar heeft niet helemaal de sfeer van Veronica.

 

18.00-20.00 - Rond 18.00 uur is het etenstijd (in de keuken) en de radio staat aan. Op Veronica nu het verzoekprogramma 'Jukebox'. Stan Haag leest op relaxte toon brieven voor van luisteraars met felicitaties aan de jarigen en heeft veel familiemuziek. Zoals bijna iedere dag ook nu Sjakie Schram met 'Glaasje op laat je rijden'. Voor de dienstplichtigen die afzwaaien wordt steevast Joop de Knegt aangevraagd met 'Ik sta op wacht' (waarvoor Stan zelf de tekst heeft geschreven). De 'Jukebox' is niet zo echt mijn programma. Dat is wel 'Lexjo' dat hierop volgt en echte popmuziek brengt waaronder vaak nieuwe LP's. Presentatie Lex Harding.

18.00-19.30 - Nu, in september begint het al weer vroeger donker te worden (nog geen zomertijd). Zodra dat gebeurd, wordt de ontvangst van Veronica slechter en komt er veel fading. Dus na het eten is er op mijn kamer maar beperkt 'Jukebox' en 'Lexjo'. In plaats daarvan begin ik veel over te schakelen naar Radio Luxemburg dat er via de middengolf 208 meter in heel Europa uitknalt zodra het donker is. Van 18.00-19.30 zijn hier de Nederlandse programma's. Vandaag is er een jonge jock die ik erg goed vind: Felix Meurders. Veel hitparade muziek.

19.30-24.00 - Na de Nederlandse komen de Engelse uitzendingen op Radio Luxemburg. Die vind ik helemaal te gek. David Jacobs, Barry Alldis, Paul Burnet en Bob Stewart. Het zijn namen van de jocks die mooie engelse popradio maken. Het duurt tot diep in de nacht maar op dinsdag ga ik al ver voor 24.00 uur naar bed. Het enige nadeel van 'Luxy' is dat er af en toe een stevige fading is waardoor het station enige minuten slecht te ontvangen is. Dan gaat mijn platenspeler aan en draai ik een plaat.

 

 
 
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home