Atlantic 252 (1)
Door Nico Fintelman (Smits)

 

 

Longwave (LW) - In deze tijd waarin FM de populairste vorm van radio luisteren is en DAB+ in aantocht, is de middengolf niet erg populair meer. Om maar te zwijgen van de lange golf (LW). Probeer nog maar eens een radio (of autoradio) te kopen waar een langegolf band op zit. Het is een kwestie van nog enkele jaren en dan worden de nog bestaande LW-zenders voorgoed uitgezet. In Nederland is deze langegolf nooit populair geweest. Dat wil zeggen, voor de Tweede Wereldoorlog was ook voor ons land de langegolf de standaard. Maar dat verdween na 1945 om plaats te maken voor de middengolf en veel later dus de FM.

Aan het einde van het vorige millennium leek het er even op dat er toch enige activiteit op dit gebied zou plaatsvinden. De Publieke Omroepen van Nederland (onder de vlag van de NOS) en Belgie hadden plannen voor een gezamenlijke zender op LW. En er was ook een particulier commerciel initiatief dat onder de naam Delta zou beginnen. In beide gevallen werden de plannen nooit uitgevoerd.

 

Frankrijk - In andere landen was deze 'meterband' veel populairder, bijvoorbeeld in Frankrijk. Daarin zal hebben meegespeeld dat de Franse langegolfzenders goed waren te ontvangen in Noord- en Midden Afrika waar van origine nogal wat Franse kolonien waren. En door de grote afstanden de FM vaak geen optie was.

 
 
Ook in Engeland werd wel naar die langegolf geluisterd waar de BBC de programmering verzorgde. Knalde met een gigantisch vermogen en was in heel Europa goed te ontvangen. Maar in de jaren tachtig en met name in de jaren negentig werd de LW ineens erg populair in Groot Brittanie. Oorzaak was een radiostation met de naam Atlantic 252.
 
Chris Carey - In het begin van de jaren tachtig was in de Republiek Ierland de radiosituatie vrij geworden. Wettelijk was er niet op te treden tegen nieuwe commerciele stations die waren gestart. De grootste daarvan was Nova Radio in Dublin dat werd gerund door radioveteraan Chris Carey. In de regio Dublin was Nova te ontvangen op FM en in een groot gedeelte van Ierland, Engeland en Wales op de middengolf. Maar Chris bleef avontuurlijk en begon in 1986 ook op de langegolf (254 khz). Het bleef bij onregelmatige uitzendingen maar het populaire station had de toon gezet.
 

CLT - In dat jaar 1986 kreeg de Ierse staatsomroep RTE een vergunning voor het exploiteren van een nieuw radiostation op de langegolf. Men maakte bekend een popstation te willen beginnen dat niet alleen was gericht op Ierland maar ook op Engeland. Een land waar altijd al grote interesse was voor popradio. De zeezenders hadden daarin al een hele historie liggen. In 1986 ging het met de overgebleven zeezenders Radio Caroline en Laser 558 niet zo best. En de officiciele popzender BBC Radio 1 was niet zo sprankelend. Vandaar dat RTE goede mogelijkheden zag in Engeland.

 
Men zocht voor dit project een partner en die werd gevonden in het Luxemburgse CLT. Deze firma was de eigenaar van al die RTL radio- en tv stations. Zij ook verzorgden met een engelse partner de engelstalige uitzendingen van Radio Luxemburg. Op de AM1440 (208 meter) knalde dit station iedere avond en nacht door heel Europa met deze popprogrammering. De programma's kwamen gedeeltelijk uit Londen en waren met name in de UK heel populair. CLT en RTE richtten derhalve gezamenlijk een firma op die met het radiostation zou beginnen en de werknaam was Radio Tara
 

Duurt nog even - Het zou nog wel even duren voordat de nieuwe zender de lucht in ging. Er moest een locatie voor de zender en gigantische zendmast worden gevonden. Het zou een hoog vermogen zender worden en dus was het handig om zo'n constructie op het platteland te huisvesten zodat er nauwelijks kans zou zijn dat omwonenden last van storingen zouden hebben. En toen die locatie er was moesten er natuurlijk allerlei (milieu)vergunningen worden aagevraagd waartegen ook bezwaarschriften werden ingediend. Kortom dit gedeelte van de organisatie was al zeer tijdrovend. En toen dan alle procedures naar tevredenheid waren verlopen moest er ook nog worden gebouwd.

Een 248 meter hoge zendmast kwam er op de zendlocatie. Toen men éénmaal zover was dat het project van start kon gaan zaten we inmiddels in het voorjaar van 1989. De zenders en mast waren gesitueerd in Clarkstown, een plaatsje ten westen van de Ierse hoofdstad Dublin. In het vlakbij gelegen stadje Trim bevond zich het pand (Mornington House) waar de studio's van het station kwamen. De toegewezen golflengte was 252 khz en de werknaam Tara was gewijzigd naar Atlantic. En zo konden we dus gaan kenis maken met Atlantic 252 zoals het station zichzelf presenteerde.

 

Laser 558 - Op 1 september 1989 was de officiele start van Atlantic 252 en het openingsprogramma werd gedaan door Gary King. De eerste plaat die hij draaide was 'Sowing the seeds of love' van Tears for Fears. Het format van het station was hitradio. Veel Top 40 muziek en nieuwe popmuziek dus. En af en toe een oldie. Er werd opmerkelijk veel Amerikaanse muziek gebracht en dat was een bewuste keuze. De slogan van het station werd 'Real Music, Real People'.

De deejays beperkten hun presentatie enigzins waardoor de muziek de hoofdrol speelde. Dit in tegenstelling tot BBC Radio1 waar nogal eens lange presentatie sets waren. In dat verband nog zo'n mooie slogan: 'Where others are talking. we are rocking, Atlantic 252'. Er waren een paar jocks van de engelse programmering van Radio Luxemburg overgekomen maar veelal werden mensen van daarbuiten aangetrokken. Onder hen een paar deejays van de voormalige zeezender Laser 558. Enige namen van programmamakers in de eerste jaren: Charlie Wolf, Andrew Turner, David Lee Stone, Mary Ellen O' Brien en Tony West.

 
 
 
Het 2de deel vind je HIER!

 

 
Terugkeren naar de MN home