31 December 2023  

Radio 2 en Qmusic zijn de meest beluisterde radiostations van Nederland in het jaar 2023.

31 December 2023  

De speciale uitzendingen die de diverse radiostations hadden zijn voor de meeste erg succesvol geweest en bezorgt hen veel meer luisteraars dan gebruikelijk. In november Radio Veronica met de Top 1000 Aller Tijden en Radio 5 met de Evergeen Top 1000.

In december SKY Radio met heel veel kerstmuziek en Radio 10 met de Top 4000. En ook 3FM met Serious Request waar het publiek massaal naar de uitzendlocatie in centrum Nijmegen komt. Opbrengst van deze inzamelingsactie voor ALS is Eur 7,5 miljoen. In de laatste week van het jaar brengt Qmusic de 120 Uur Fout en Radio538 de Party Top 1000 maar beide blijven achter.

Reden is dat Radio 2 dan weer de Top 2000 uitzendt en dat is een gigantisch succes: een luistercijfer van meer dan 40%. Deze hitparade wordt ook massaal bekeken op televisie en druk bezocht op de uitzendlocatie in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum.  

30 December 2023  

In Engeland krijgt Tony Blackburn een OBE ( The Most Excellent Order of the British Empire). Dit is een hoge Britse ridderorde. Tony is een legendarische deejay die in de zestiger jaren begon bij de toen mateloos populaire zeezender Radio Caroline South.

Later stapte hij over naar de misschien nog wel succesvollere zeezender Radio London en na het ingaan van de anti-zeezenderwet presenteerde hij op zaterdag 30 September 1967 het eerste programma op de nieuwe officiele engelse popzender BBC Radio1.Sindsdien is hij altijd programmamaker geweest bij landelijke en regionale BBC stations en bij commerciële radiostations (zoals Capital Radio in Londen).

Ook was hij met regelmaat presentator van televisie programma's. En nu op 80-jarige leeftijd is Tony Blackburn nog steeds te beluisteren bij BBC2.

22 December 2023  

Het leek een mooi idee: een programma waarin alleen maar positief nieuws gebracht zou worden. Op 2 october startte SBS6 met het dagelijkse tv-programma GoedNieuwsVandaag. Maar de kijkcijfers zijn laag en derhalve stopt het programma nu.

27 November 2023  

Demissionair staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, wil de zendvergunning van de Publieke Omroep Ongehoord Nederland niet intrekken. Hierom was verzocht door de NPO omdat deze omroep zich volgens hen niet houd aan de journalistieke code en niet voldoende wil samenwerken met de andere omroepen. Eerder al had het Commissariaat voor de Media geweigerd om actie te ondernemen tegen ON.

21 October 2023  

Financial News Radio dat een landelijke FM-frequentie heeft gekregen start tetstuitzendingen onder de naam Radio4All. Dit zal geen nieuwszender worden maar een platform voor iedereen die audio wil uitzenden. Gegadigden die denken dat ze iets opvallends op de radio kunnen brengen worden in de mogelijkheid gesteld een programma aan te leveren. In de testperiode is er iedere ochtend een talkshow van Prem Radhakishun.

Creatief directeur van het station is Giel Beelen die verklaart dat er met Radio4All geen geld verdiend hoeft te worden. Het station moet wel 6,1 miljoen Euro betalen voor de vergunning.

6 September 2023  

In het BNN-VARA gebouw op het Mediapark in Hilversum wordt een man gearresteerd. Hij heeft een mes bij zich en zegt dat hij komt om documentairemaker Tim Hofman te vermoorden. Later zal de politie verklaren dat de man verward is.

1 September 2023  

De nieuwe indeling van de landelijke FM-frequenties gaat vandaag in. Voor de meeste radiostations verandert er niet zoveel. Financial News Radio start nog niet. Het oldiesstation Joe FM was er al wel via stream en tijdelijke regiofrequenties in de Randstad maar is vanaf nu dus landelijk in de ether.

7 Juli 2023  

De uitslag van de veiling van de landelijke FM-frequenties is bekend. Talpa krijgt 3 frequenties: voor Radio 538, Radio 10 en SKY Radio. Mediahuis krijgt 2 frequenties: voor Radio Veronica en 100%NL. DPG krijgt ook 2 frequenties: voor Qmusic en Joe FM. BNR krijgt een frequentie voor BNR Radio en nieuwkomer Financial News Radio krijgt een frequentie voor een nieuw op te zetten radiostation.

Kink FM krijgt geen frequentie en SLAM FM en Sublime raken hun frequenties kwijt. De veiling heeft in totaal 152,8 miljoen Euro opgebracht voor de Nederlandse staat. De grote Engelse mediaonderneming Global deed ook een bod op 2 frequenties maar trok zich op het laatste moment terug.

4 Juli 2023  

De eerder aangekondigde veiling van landelijke etherfrequenties gaat vandaag van start en kan enkele dagen duren. Het gaat om 9 FM-pakketten met bijbehorende DAB+ frequenties. Hiervan zijn er twee geclauseerd. Eén pakket voor een radiostation met nieuws en één pakket voor een radiostation met Nederlands muziekproduct.

De overigen zijn vrije frequenties waarop naar eigen keuze kan worden geprogrammeerd. Na de veiling zal de nieuwe situatie op 1 september 2023 ingaan en de vergunningen blijven dan geldig tot het jaar 2035.

1 Juli 2023  

Op 31 augustus vervallen de huidige landelijke FM-frequenties. Deze moeten dan weer opnieuw worden geveild. De overheid had deze veiling enige jaren willen uitstellen omdat de radiostations verliezen hebben geleden tijdens de corona pandemie en dat nu konden terugverdienen. Maar radiostation KINK FM heeft hiertegen protest aangetekend en is in het gelijk gesteld. Vanaf 4 juli zal nu de veiling plaatsvinden.

3 Juni 2023  

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, voorheen Agentschap Telecom, maakt bekend dat er steeds meer etherpiraten zijn in Nederland. Dat met name in het noorden en oosten van ons land.

26 Mei 2023  

Voor de laatste keer wordt het televisieprogramma Koffietijd uitgezonden.
Dit bestond sinds 1994 en werd, met een onderbreking van enkele jaren, elke werkdag in de ochtend uitgezonden op RTL4.

24 Mei 2023  

De FIOD en het Openbaar Ministerie halen IPTV uit de lucht aangezien deze dienst illegaal is. Hier konden via internet tegen betaling duizenden televisiezenders uit de hele wereld worden bekeken.

8 Mei 2023  

Jos Bergenhenegouwen overlijdt. Met zijn kenmerkende zware stem was hij jarenlang voice-over op radio en televisie. Ooit begonnen bij de Publieke Omroep Veronica en daarna voor diverse commercieële radio en televisiestations. Jos Bergenhenegouwen is 66 jaar geworden.

6 April 2023  

Er verschijnt een podcast waarin deejay/muzikant Edwin Evers een gesprek heeft met Koning Willem Alexander. Deze heet Door de ogen van de Koning en is ter gelegenheid van het 10-jarig Koningschap. Hierin wordt gesproken over deze periode. Later zal het gesprek ook in boekvorm uitgegeven worden.

1 April 2023  

De Belgische uitgeverij Mediahuis neemt Radio Veronica van Talpa over en van RadioCorp worden de stations SlamFM en 100%NL overgenomen.

27 Maart 2023  

Wim de Bie overlijdt. Hij werd bekend als de ene helft van het duo Kees van Kooten en Wim de Bie dat jarenlang via televisie hun humoristisch satirische programma's bracht. Ooit begonnen als De Klisjeemannetjes (VARA), later het Simplistisch Verbond en uiteindelijk Van Kooten en de Bie (beide VPRO). Wim de Bie was ook schrijver en is 83 jaar oud geworden.

19 Maart 2023  

Radio Impacto 2, een etherpiraat uit New York, krijgt een boete van 2,3 miljoen dollar. Het station werd in de afgelopen 10 jaar meermaals opgepakt maar bleef doorgaan. Mediaregulator FCC maakt nu gebruik van een speciale regeling om een dergelijk hoge boete op te leggen.

12 Maart 2023  

De hoofdredactie van NOS Sport treedt per direct terug. Dit vanwege het feit dat gebleken is dat men niet heeft ingegrepen bij klachten van personeel over grensoverschrijdend gedrag van sommigen bij Studio Sport.

15 Februari 2023  

De gezamenlijke Publieke en Commercieële omroepen houden via hun radiostations de actie Radio 555. Dit is een inzamelingsactie voor de slachtoffers van aardbevingen in Turkije en Syrie. In de avond besteden ook tv-stations van NPO, RTL en Talpa er aandacht aan met een gezamenlijk programma. De actie brengt 88,9 miljoen euro op

30 Januari 2023  

Al lange tijd hadden de RTL Group en Talpa plannen tot een fusie waarbij RTL het meerendeel van de aandelen in handen zou krijgen. Maar de fusie gaat niet door omdat deze is afgekeurd door het ACM (de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt).

Na langdurig onderzoek komt deze tot de conclusie dat er dan een machtspositie zou ontstaan. De nieuwe combinatie zou in dat geval eigenaar zijn van alle grote en belangrijke commercieële tv-stations alsmede een aantal radiostations in Nederland

13 Januari 2023  

De 3.000ste radio uitzending van de bekendste hitparade, de Top 40. Op zaterdag 2 januari 1965 was de eerste uitzending te beluisteren op zeezender Radio Veronica in presentatie van Joost den Draaijer. De hitparade heette toen nog de Veronica Top 40.

Na augustus 1974 werd de naam gewijzigd naar De Nederlandse Top 40 en deze was vervolgens te beluisteren bij de TROS, Radio MiAmigo, VOO (Veronica publiek), RTL Radio en Radio 538. En nu bij Qmusic waar de Top 40 gepresenteerd wordt door Domien Verschuuren.

9 Januari 2023  

TV-presentator en standup comedian Arjen Lubach is uitgeroepen tot Mediapersoon van het jaar 2022

1 Januari 2023  

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft TV Rain toestemming gegeven om de komende vijf jaar vanuit Nederland uit te zenden. De uitzendingen zijn te zien via internet. TV Rain is een onafhankelijke Russische nieuwszender die niet in Rusland zelf mag uitzenden.

1 Januari 2023  

Het was al sinds mensenheugenis voor radiostations de manier om op het hele uur het exacte tijdsein aan te geven: de piepjes. In Nederland werd dit alleen nog gedaan door NPO Radio 4 maar met ingang van vandaag is dat nu ook hier afgeschaft. Overigens wijzigt het station ook de naam naar NPO Klassiek.

<< Naar boven >>    
31 December 2022  

Radio 2 was het best beluisterde radiostation in het afgelopen jaar, gevolgd door QMusic en Radio10. Het eens zo populaire Radio 538 heeft een enorme terugval en 3FM kent alleen nog heel lage luistercijfers.

19 November 2022  

De Volkskrant komt met een uitgebreid artikel over de voormalige dagelijkse talkshow "De Wereld Draait Door" van BNNVara. Daar heerste volgens dat onderzoek vele jaren een zeer ongezonde werksfeer. Met name presentator Matthijs van Nieuwkerk wordt grensoverschrijdend gedrag verweten met extreme woede uitbarstingen en vernederingen. Verantwoordelijken zouden niet hebben ingegrepen. Matthijs van Nieuwkerk ontkent, neem ontslag en zal in de weken erna 'onderduiken'. De omroep kondigt een onderzoek aan.

16 november 2022  

Het Agentschap Telecom (AT) concludeert dat Radio Veronica de spraakclausule overtreedt . Op hun geclauseerde FM kavel mag tussen 07.00-19.00 uur maximaal 15% spraak zijn in de programma's en 85% moet muziek zijn. Maar er is dus meer dan 15% spraak op het station en daarom krijgt Veronica een boete van Eur. 60.000,--. Aanleiding is een klacht/handhavingsverzoek van collega radiostation Kink FM.

9 october 2022  

Inmiddels bestaat het programma al enkele jaren maar nu start dan weer een nieuw seizoen van het tv-programma "Media Inside". Dit wordt gedaan door Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen die samen met enkele gasten een bijzondere kijk geven op mensen en gebeurtenissen in de media.

19 September 2022  

ver de hele wereld is de staatsbegrafenis van de Engelse koningin op televisie te zien. Queen Elizabeth was 70 jaar staatshoofd van de UK en het Gemenebest en werd 96 jaar oud.

9 September 2022  

Op Radio 538 leest Peter Heerschop voor de laatste keer zijn humoristische radiocolumn "Lieve Marianne" voor. Hij deed dit 20 jaar lang iedere vrijdagochtend en begon ermee in het ochtendprogramma dat Edwin Evers destijds bracht op Radio 538.

1 September 2022  

DAB+ in Nederland heeft een grote herindeling gekregen. Er zijn nu 7 netwerken waar per netwerk één of twee provincies hun eigen DAB+ netwerk hebben.

15 Augustus 2022  

De publieke omroep BNN bestaat 25 jaar. Deze werd opgericht vanuit de toenmalige omroep Veronica waar Bart de Graaf een tv-programma deed onder de naam Bart Omroep Organisatie Stichting (kortweg B.O.O.S.). Samen met anderen wist Bart dit om te zetten naar een echte omroep die vervolgens genoeg leden kreeg om toegelaten te worden tot het publieke bestel. De eerst televisie uitzending van BNN was overigens pas op 6 september 1998. Sinds 1 januari 2014 is BNN gefuseerd met de VARA. Bart de Graaf overleed in 2002.

<< Naar boven >>    
2 Juni 2022  

Op RTL4 presenteert Jan de Hoop voor de laatste maal het programma "Ontbijtnieuws". Hij heeft dit 33 jaar lang gedaan en werd bekend omdat hij dit nogal eens op eigen ludieke wijze deed. Hij blijft nog wel op Omroep Gelderland op zaterdagochtend zijn radioprogramma doen. De oudere luisteraar zal Jan de Hoop nog kennen als jock van zeezender Radio MiAmigo waar hij in de jaren zeventig te beluisteren was onder de naam Frank van der Mast.

Juni 2022  

Een veiling van lokale commerciële FM-frequenties heeft er nu toe geleid dat er in Nederland 16 locale radiostations bijkomen die niet vallen onder de regels van de al jaren bestaande locale omroepen. Radio Experience uit Wageningen was al te beluisteren via middengolf en DAB+ en nu ook in een groot gedeelte van Midden Nederland op FM90.

26 April 2022  

In de tv-talkshow 'Vandaag Inside" op SBS6 vertelt Johan Derksen een verhaal over wat hij heel lang geleden heeft meegemaakt. Het is sexueel getint en een beetje ranzig. Er ontstaat grote verontwaardiging in de samenleving en diverse bekende Nederlanders roepen in de media dat het programma van de buis moet. In eerste instantie willen de presentatoren Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen dat zelf ook. Maar als de storm is gaan liggen gaat "Vandaag Inside" gewoon door en zal in 2022 de meest populaire talkshow zijn met hoge kijkcijfers.

8 Maart 2022  

In het audiojaarrapport 2021 van Audify blijkt dat 81% van de Nederlanders minstens één keer per week naar de radio luistert.

7 Maart 2022  

Op deze dag is Radio 555 te beluisteren. Dit is een gezamenlijk programma van 10 landelijke Publieke en Commerciele omroepen met als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Eerste plaat van deze dag: Freedom van George Michael. Radio 555 komt vanuit Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Ook een aantal regionale en locale radiostations geven het programma door en hebben tevens een eigen invulling. In de avond is er dan ook nog een gezamenlijk programma van de televisiestations NPO1, RTL4 en SBS6. Er wordt meer dan 100 miljoen Euro ingezameld.

24 Februari 2022  

Rusland valt buurland Oekraine binnen. De verwachting is dat deze aanvalsoorlog een snelle veroveringsactie gaat worden maar dat is niet het geval. Oekraine weet zich goed te verdedigen en zo ontstaat een langdurige oorlog die veel dodelijke slachtoffers eist en een gigantische vluchtelingenstroom op gang brengt

1 Februari 2022  

De Belgische tv-presentator Tom Waes maakt een reportage over de radiopiraten in Nederland. Met name in Noord en Oost Nederland zijn er daarvan nog veel en Tom bezoekt een piraat die uitzendt vanuit studio Weiteveen (Drenthe). Het verslag daarvan is te zien in het programma "Reizen Waes Nederland".

31 Januari 2022  

Mediavakblad BM (Broadcast Magazine) roept Andre van Duin uit tot Omroepman van het jaar.

29 Januari 2022  

In het vorige jaar beëindigde Tineke de Nooij op 30 october nogal abrupt de presentatie van haar programma "Tinekeshow" op Radio 5. Derhalve volgt vandaag een afscheidsprogramma op deze zender. Het wordt een extra lange en feestelijke uitzending omdat het ook haar allerlaatste radioprogramma zal zijn. Echter, de inmiddels 80 jarige Tineke zal in de loop van het jaar toch weer een programma gaan doen en nu bij Radio Veronica.

27 Januari 2022  

Er wordt weer een hele berg aan radioprijzen uitgereikt voor het jaar 2021. Mattie Valk en Marieke Elsinga krijgen de Gouden Radioring voor hun programma "Mattie & Marieke" op QMusic. Stefan Stasse krijgt de Marconi Award voor presentatie en productie van diverse programma's bij de Publieke Omroep. Radio 5 krijgt een Marconi Award voor beste radiozender en 3FM deejay Andres Odijk krijgt er één voor beste Aanstormend Talent. Annemieke Schollaardt (Radio 2) krijgt de Zilveren RadioSter Vrouw 2021 en Bram Krikke (QMusic) krijgt die voor Man 2021.

20 Januari 2022  

Het televisieprogramma "Boos" van Tim Hofman brengt via internet een uitgebreide reportage over seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik van medewerkers richting kandidaten bij het tv-programma "The Voice of Holland". Dit naar aanleidng van eigen onderzoek. Met name de zangers ALI B en Marco Borsato alsmede pianist Jeroen Rietbergen en een producer worden genoemd als vermeende daders. Er zal nu een nader onderzoek worden ingesteld door RTL en justitie. Al eerder stopte televisiestation RTL4 naar aanleidng hiervan per direct met het uitzenden van het programma "The Voice of Holland".

3 Januari 2022  

Vanaf vandaag komt bij Radio 538 het ochtendprogramma van Frank Dane te vervallen. De uren worden vanaf nu gedaan door Wietze de Jager en Klaas van der Eerden.

1 Januari 2022  

Er treden twee organisaties toe tot de Publieke Omroep. Omroep Zwart en Ongehoord Nederland worden beide aspirant omroep.

1 Januari 2022  

Ook nu wordt weer bepaald dat radio en tv-stations voor 21.00 uur geen alcohol reclames mogen uitzenden. En commercials voor alcoholhoudende dranken mogen in ieder geval niet op jongeren gericht zijn. De tv-zenders Nickelodeon en Disney Channel worden aangemerkt als jongerenzender en mogen in het geheel geen alcohol reclames brengen.

     
<< Naar boven >>    
     
31 December 2021  

In het afgelopen jaar waren er weer de nodige etherpiraten actief, met name in het Noorden en Oosten van Nederland. Een aantal van hen werd opgepakt door het AT. In Winschoten waren de zender en antenne's geplaatst in een reclamemast van McDonald’s en in Arnhem en Tilligte (Twente) werden enorme zendmasten in beslag genomen. In het laatste geval ging het om een mast van 106 meter. Na protest van een grondeigenaar waar een mast van een radiopiraat in beslag werd genomen, bekrachtigt Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) nog eens dat grondeigenaren of gebruikers strafbaar zijn als ze het toelaten dat een radiopiraat een zender op hun terrein plaatst.

     
31 December 2021  

In het afgelopen jaar werden er wereldwijd weer veel journalisten en radio/tv makers bedreigd en vermoord. In Nederland was er ondermeer bedreiging van deze mensen bij demonstraties en via internet, met name door mensen die hun onvrede uitten over allerlei zaken in de samenleving zoals het overheidsbeleid inzake Corona

     
31 December 2021  

Ook in het afgelopen jaar beheerste de pandemie Corona het gebeuren in de samenleving. Met als gevolg tijdelijke lockdowns en veel andere beperkende maatregelen. Voor tv-programma's betekende dit dat er geen publiek kon worden toegelaten.

     
31 December 2021  

In het afgelopen jaar was Q-Music het best beluisterde radiostation van Nederland. De tweede plaats was voor NPO Radio 2.

     
31 December 2021  

In het afgelopen jaar vierden bij de Publieke Omroep een aantal programma's hun jubileum. Arbeidvitaminen bestaat 75 jaar, Adres Onbekend 50 jaar, Met het Oog op Morgen 45 jaar en De Muzikale Fruitmand 50 jaar.

     
25 December 2021  

TV station SBS6 gaat op deze Eerste Kerstdag iets opmerkelijks doen. Tussen 18.30 en 22.30 uur is er alleen een brandend haardvuur te zien. Verder is het geluid te horen van SKY Radio dat kerstmuziek brengt.

     
27 November 2021  

Voormalig zeezender Radio Caroline zendt alweer enkele jaren als landzender in Engeland uit via de middengolf AM648. Het station heeft nu de zender overgenomen waarmee het Nederlandse Radio 10 destijds uitzond en doordat die een hoger vermogen heeft verbetert overal de ontvangst. Radio Caroline is zo ook in een groot gedeelte van Nederland via de middengolf te ontvangen.

     
31 October 2021  

Tineke de Nooij doet voor de laatste keer haar programma TinekeShow op NPO Radio 5. De inmiddels 80-jarige Tineke begon in 1962 haar loopbaan als deejay bij zeezender Radio Veronica waar ze tot het einde van het station in 1974 was te horen. Sindsdien maakte ze radio- en tv-programma's bij diverse commercieele en publieke Omroepen.

     
14 October 2021  

Start van een wel heel opmerkelijk éénmalig tv-programma: Dansmarathon op SBS6. Honderd koppels gaan 50 uur vrijwel nonstop live op televisie dansen. Degenen die het volhouden, de minste pauze houden en het minst de spelregels overtreden zijn winnaar. De beloning voor de winnaars is 100.000 Euro. Het kijkcijfer is niet hoog maar er komt wel veel kritiek op het programma omdat men vindt dat er risico wordt genomen met de gezondheid van de deelnemers.

     
14 October 2021  

De Jingle Academy gaat van start. Dit initiatief van jingleproducent Top Format behelst een opleiding in het produceren van jingles. De lessen worden gegeven door Bart van Gogh, de meest bekende specialist op dit gebied.

     
October 2021  

Het Vlaamse radiostation StuBru heeft een quizprogramma met de naam King of Pop. De amerikaanse advocaten van wijlen Michael Jackson sommeren de omroep om te stoppen met deze naam aangezien die door hen is vastgelegd voor alles wat te maken heeft met Michael Jackson.

     
September 2021  

De computerbestanden en systemen van RTL Nederland worden gehackt met gijzelsoftware. Omdat men het probleem niet opgelost krijgt worden de hackers betaald zodat de bestanden weer terug zijn.

     
6 Juli 2021  

In Amsterdam wordt misdaadjournalist Peter R. de Vries op straat neergeschoten. Hij kwam terug van het televisieprogramma RTL Boulevard waar hij zijn medewerking aan had verleend. Peter wordt zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij op 15 juli overlijdt. Vermoedelijk is de aanleiding voor de aanslag zijn berichtgeving over de misdaad in Nederland en het feit dat hij een belangrijke getuige in een misdaadzaak bijstond. Peter R. de Vries wordt 64 jaar oud.

     
28 Juni 2021  

Radio Veronica staat vanaf vandaag onder leiding van Rob Stenders. De programmering is gewijzigd en ook het muziekformat is aangepast. Onder de slogan We love Music wordt Veronica nu gebracht als een station voor echte muziekliefhebbers.

     
<< Naar boven >>    
     
22 Juni 2021  

RTL en Talpa maken bekend dat ze willen fuseren. RTL heeft de televisie stations RTL 4,5,7,8 en diverse themakanalen alsmede betaaldienst Videoland. Talpa (John de Mol) heeft op tv SBS6, Veronica, Net5 en SBS9 en verder de radiostations 538, Veronica, SKY en 10. Diverse overheidsorganisaties zoals het Commissariaat voor de Media moeten nog toestemming geven alsmede de ondernemingsraden. De fusie kan daardoor nog wel een jaar duren.

     
28 Mei 2021  

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) was in de laatste jaren eigendom van Talpa maar wordt nu verkocht aan Chris Oomen die bekend is van beurshandelshuis Optiver en verzekeraar DSW. Het ANP is het enige grote persbureau van Nederland en bestaat sinds 1934.

     
11 Mei 2021  

In Hamburg wordt de studio van Radio Energy gehackt. Hierdoor kan deze geen verbinding meer krijgen met de zender. Daar wordt nu tijdelijk het signaal van de landelijke versie van het station uitgezonden.

     
29 Maart 2021  

Het Agentschap Telecom haalt de locale omroep Radio Hoeksche Waard in Zuid-Beijerland met spoed uit de lucht. Hun zender stoort zwaar op het vliegverkeer.

     
22 Maart 2021  

In de komende maanden zal Ruud de Wild zijn programma op Radio 2 niet doen omdat hij een operatie moet ondergaan. Zijn vervanger is Eddy Keur.

     
14 Maart 2021  

Ondanks de emancipatie is het op deze dag de eerste keer dat een vrouw op de Nederlandse radio commentaar geeft bij een voetbalwedstrijd. Het is Suse van Kleef die in het NOS programma Langs de Lijn verslag doet van de wedstrijd Willem 2 tegen Heerenveen.

     
10 Maart 2021  

Opmerkelijk bericht uit de USA. In Washington stond al sinds 2013 een laagvermogen zender aan op AM 1650 waar nonstop een tape werd gedraaid met steeds hezelfde bericht. Het betrof verkeersinfo over de dag van de inaugiratie van president Obama op 21 januari 2013. Blijkbaar was er niemand die het in al die tijd had opgemerkt.

     
1 Maart 2021  

Terwijl heel Europa inzet op DAB+ als luisternorm, besluit de Publieke Omroep van Ierland om daarmee te stoppen. DAB was er nog geen groot ding en omdat de kosten te hoog zijn heeft men in Ierland dit besluit genomen.

     
5 februari 2021  

Nederlands oudste en meest succesvolle rockband Golden Earring maakt bekend dat ze met onmiddelijke ingang gaat stoppen. Reden is de ziekte van gitarist George Kooymans. De Haagse Golden Earring bestond sinds 1961.

     
28 Januari 2021  

De jaarlijkse mediaprijzen worden weer uitgereikt. De Marconi Oeuvre Award gaat naar Daniël Dekker, de Award Beste radiozender naar Qmusic, de Zilveren Radioster Man is voor Mattie Valk en de Zilveren radioster Vrouw voor Marieke Elsinga. De Gouden Radioring 2020 gaat naar het Radio 2 programma Jan-Willem Start Op dat gepresenteerd wordt door Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte.

     
1 Januari 2021  

De televisiezenders van FOX Sports zijn overgenomen door The Walt Disney Company en heten vanaf nu ESPN.

     
31 December 2020  

Het best beluisterde radiostation in 2020 was Radio 2. Met als goede tweede Qmusic.

     
31 December 2020  

Het hoogste kijkcijfer in het afgelopen jaar was voor premier Mark Rutte. Met regelmaat gaf hij op dinsdagavond een persconferentie over het Corona beleid van de regering die live op televisie werd uitgezonden. Miljoenen keken er naar en soms waren dat wel zes miljoen kijkers.

     
December 2020  

De amerikaanse shock-jock Howard Stern verlengt zijn contract bij het satelliet radiostation Sirius XM. In de komende vijf jaren krijgt hij een salaris van $120 miljoen per jaar.

     
19 December 2020  

Radio-icoon Felix Meurders stopt na 25 jaar met de (mede)presentatie van het programma 'Spijkers met Koppen' op Radio 2. Hij gaat vanaf nu een programma doen op Radio 5.

     
1 October 2020  

Supermarktketen Jumbo heeft al een tijd een eigen radiostation dat te beluisteren is in de winkels. Tot nu toe was er nonstop muziek te horen maar vanaf nu zijn er ook gepresenteerde programma's. Deze worden gedaan door Kristel van Eijk en Daniël Smulders.

     
Augustus 2020  

Radiopiraat TVDM is via diverse FM-frequenties in een groot deel van Nederland te beluisteren.

     
11 Mei 2020  

Een legendarische hitlijst keert terug: 'De Verrukkelijke 15'. Deze alternatieve hitparade was in de jaren tachtig te horen bij de VARA op Hilversum 3. En vanaf nu iedere week met Rob Stenders en Leo Blokhuis op Radio 2. Eerst nog even op zondagnacht maar vanaf october op zondagmiddag.

     
<< Naar boven >>    
     
4 Mei 2020  

Het radiostation FunX stopt met ‘Ramadan Late Night’. Dit omdat de presentator, Morad El Ouakili, met de dood wordt bedreigd vanwege het draaien van muziek in dit programma.

     
20 April 2020  

Classics Only stopt. De opvolger van het Brabantse 8FM was met oldies te beluisteren via kabel en internet.

     
20 April 2020  

In Ierland overlijdt Ronan O'Rahilly op 79-jarige leeftijd. Hij was in 1964 de oprichter van het engelse Radio Caroline. In alle jaren dat dit station in de ether was als zeezender (1964-1989 met uitzondering van enkele tussenpozen) was Ronan de baas van Caroline dat ook een paar korte periodes Nederlandse programma's bracht.

     
Voorjaar 2020  

In Engeland schakelt de BBC 18 regionale AM-zenders uit. Via de middengolf wordt niet zo veel meer naar de radio geluisterd. De regionale BBC radiostations die hierop uitzonden blijven te beluisteren via FM en DAB+. Ook het station Talk Sport schakelt een aantal van zijn AM-zenders uit.

     
Voorjaar 2020  

 

Vanwege de Corona crises worden de meeste evenementen in ons land afgelast. Daaronder radio en tv-uitzendingen zoals de traditionele festiviteiten op Koningsdag. Ook gaat het Eurovisie Songfestival in Rotterdam niet door. Vanaf nu mag er bij tv-programma's nauwelijks publiek aanwezig zijn. In radiostudio's worden veiligheids schermen tussen de medewerkers geplaatst hetgeen besmetting moet beperken.

     
1 April 2020  

Het publieke 3FM stopt met het doorgeven van verkeersinformatie.

     
1 April 2020  

Vanaf nu zijn ook lokale radiostions te beluisteren via DAB+.

     
28 Maart - 2 April 2020  

Het radiostation Qmusic zendt een speciale uitvoering van de Q-Top 1000 uit: de Shout Out editie. In verband met de Corona crisis kunnen luisteraars aangeven welke speciale platen hier in moeten staan en worden in de uitzending ook persoonlijke boodschappen doorgegeven.

     
<< Naar boven >>    
     
31 Maart 2020  

Het radiostation RMC uit Monaco stopt de uitzendingen op de Lange Golf. De programma's werden hier al sinds 1964 uitgezonden en werden in het verleden in met name Frankrijk zeer goed beluisterd.

     
20 Maart 2020  

Meer dan 180 radiostations in vele landen draaien om 08.45 uur gelijktijdig de plaat 'You'll never walk alone' van Gerry and the Pacemakers (1963). Dit op initiatief van 3FM deejay Sander Hoogendoorn. Het is bedoeld om alle zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken nu zij het zeer zwaar hebben met de verpleging van Corona slachtoffers.

     
15 Maart 2020  

Inmiddels wordt het gootste gedeelte van de wereld getroffen door een nieuwe ziekte: het Corona virus. Deze zeer besmettelijke ziekte vergt veel slachtoffers en we spreken nu van een pandemie. Nederland gaat net zoals veel andere landen in een lock down.

     
8 Februari 2020  

Het Overijsselse PvdA-Statenlid Annemieke Wissink wil radiopiraten gedogen. Ze zouden alleen een symbolische boete moeten krijgen als ze gesignaleerd of opgepakt worden. Dat zou dan niet moeten gelden voor piraten die zich niet fatsoelijk gedragen. De rest van politiek Nederland ziet er niets in

     
1 Februari 2020  

In Duitsland is Deutschlandfunk het eerste radiostation dat stopt met verkeersinfo. Er zou minder interesse voor zijn maar ook zijn er nu dagelijks zo veel files in Duitsland dat het teveel zendtijd in beslag neemt.

     
30 Januari 2020  

Op het jaarlijkse Gouden Radio Ring Gala worden veel prijzen uitgereikt voor de besten van het afgelopen jaar. De Gouden Radio Ring 2019 is voor het programma Veronica Inside van Wilfred Genee en co-hosts. De Zilveren Radioster Vrouw is voor Marieke Elsinga (Qmusic), Zilveren Radioster Man voor Bram Krikke (Slam FM), Award Aanstormend Talent voor Emmy de Wit (PO) en de Award voor de Beste Zender is voor Qmusic. Sjors Frölich krijgt de (Radio) Marconi Oeuvre Award.

     
28 Januari 2020  

Martijn Kolkman van Qmusic krijgt de Nachtward Award. Dit is een prijs voor het beste nachtprogramma op de radio in Nederland.

     
8 Januari 2020  

MAX baas Jan Slagter ontvangt de Media Oeuvre Award.

     
6 Januari 2020  

Als vervanging van de late-night tv-talkshow Pauw start de Publieke Omroep nu met het dagelijkse OP1. De opzet is redelijk gewaagd want iedere dag wordt het programma gepresenteerd door een ander duo.

     
4 Januari 2020  

Rob Stenders krijgt de Pop Media Prijs.

     
<< Naar boven >>    
     
2 Januari 2020  

Deejay Tom Mulder overlijdt op 72-jarige leeftijd. Hij begon eind jaren zestig zijn deejay loopbaan bij de zeezender Radio Veronica waar hij programma's deed onder de naam Klaas Vaak. Ging in 1973 naar de TROS waarvoor hij vele jaren actief was op Hilversum 3. Werd daar ook bekend met het spel 'Vijftig Pop of een enveloppe'. Eind jaren tachtig zat Tom bij Cable One en was daarna zeer lange tijd programmamaker en de baas bij Radio10 Gold. Tom Mulder was sinds 2004 niet meer actief op radiogebied wegens gezondheids problemen.

     
December 2019  

John de Mol is door de Radio 50 uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in de radiowereld voor het komende jaar 2020. Hij is eigenaar van de radiostations 538, Veronica, SKY en 10.

     
December 2019  

Het publieke Radio 2 was in 2019 het populairste radiostation van Nederland. Tweede was Radio 538 en op de derde plaats komt QMusic.

     
29 December 2019  

De (gesproken) column die cabaretier Peter Heerschop maakte over de aanslag op een tram in Utrecht (maart 2019) wordt uitgeroepen tot  Radiomoment 2019.

     
24 December 2019  

Fred Emmer overlijdt op 85-jarige leeftijd. Hij was jarenlang één van de populairste nieuwslezers van het NOS journaal. Nam daar al in 1987 afscheid maar presenteerde later nog diverse radio en tv-programma's.

     
20 December 2019  

Een absoluut kijkcijferrecord: 3,5 miljoen mensen bekijken op Veronica TV de kickbokswedstrijd tussen Rico Verhoeven en Badr Hari. Het 'gevecht van de eeuw' komt rechtstreeks uit de Gelredome in Arnhem en wordt gewonnen door Verhoeven.

     
19 December 2019  

Jules Deelder overlijdt op 75-jarige leeftijd. De voormalige 'nachtburgemeester' van Rotterdam was dichter, schrijver, muzikant en performer. En was ook bij diverse radiostations presentator van jazz-programma's.

     
18 December 2019  

Mart Smeets krijgt de 'Theo Koomen Oeuvre Award 2019' voor zijn hele carrière als sportverslaggever. Ruim veertig jaar was Mart actief voor radio, tv, kranten en tijdschriften.

     
9 December 2019  

Een anonieme tipgever beschuldigd WNC van het 'stelen' van nieuws. WNC verzorgt tegen betaling de nieuwsuitzendingen van een aantal kleinere radiostations en de tipgever laat in een persverklaring weten dat WNC deze nieuwsberichten niet zelf maakt. Deze zouden gewoon van de websites van kranten en nieuwssites worden gehaald. De eigenaar van WNC stelt dat er wel eens iets is misgegaan maar dat het bericht verder niet klopt.

     
5 December 2019  

De zwartepiet discussie houdt Nederland volop bezig waarbij de emoties hoog oplopen. Met name op televisie is het een groot ding. Zowel bij de intocht van Sint Nicolaas op 16 november in Apeldoorn (live op TV) als in andere programma's zijn er alleen nog maar roetveegpieten. De echte Zwarte Piet komt er niet meer aan te pas. Waar velen dit een goede zaak vinden is er in ons land een meerderheid die het hier niet mee eens is.

     
1 December 2019  

Jarenlang was het regionale 8FM een belangrijk en populair radiostation voor de provincie Noord-Brabant maar daaraan komt nu een einde. De FM frequentie is overgedaan aan het landelijke 10FM dat hierop een regionale uitvoering gaat maken. Radio 8FM blijft nog wel op DAB+, kabel en internet uitzenden maar wijzigt vanaf 1 januari 2020 de naam in ‘Classics Only’.

     
<< Naar boven >>    
     
October 2019  

Omdat we dit jaar in Nederland 100 jaar radio kennen heeft de VARA gids een Top 40 samengesteld van de belangrijkste radiomakers in deze periode. Op nummer één staat Frits Spits, op nummer twee Edwin Evers en daarna komen Willem van Kooten (Joost den Draaijer), Felix Meurders en Tineke de Nooij.

     
15 October 2019  

Nog steeds zijn er een behoorlijk aantal radiopiraten actief, met name in het noorden en oosten van Nederland. En zo zijn er ook steeds weer oppakacties van de overheid. Omdat het gaat om stations met hoge zendmasten en grote vermogens wordt er in de media veel aandacht aan besteed. Vandaag wordt onder grote publieke belangstelling het station 'De Aanhouder Wint' in Westerhaar-Vriezenveensewijk opgepakt.

     
29 September 2019  

In de Randstad stopt Radio Royaal. Op de FM en DAB+ frequenties is vanaf nu weer Radio Decibel te beluisteren.

     
September 2019  

In Nederland is een ware kijkcijferoorlog uitgebroken tussen de televisiestations  RTL4 en SBS6. De laatste draait al jarenlang slecht maar begint nu met één programma te scoren: de reality soap Meiland. En Talpa van John de Mol (SBS6, Net5, VeronicaTV en SBS9) haalt John's zus weg bij RTL (RTL4-5-7-8-Z-Crime-Lounge-XL). Kijkcijferkanon Linda de Mol moet in dit nieuwe seizoen SBS6 en Net5 uit het slop trekken.

     
September 2019  

In de Ierse Republiek zijn er nu radiopiraten te beluisten via DAB+.

     
September 2019  

Het Agentschap Telecom (AT) gaat nog eens tien zend-vergunningen uitgeven voor laagvermogen radiostations op de middengolf.

     
31 Augustus 2019  

Het 192 museum in Nijkerk sluit. In de afgelopen drie jaar werd hier aandacht geschonken aan de voormalige zeezenders in het algemeen en het voormalige Radio Veronica in het bijzonder. Een gedeelte van de expositie zal voortaan te zien zijn in het museum RockArt in Hoek van Holland.

     
Juli 2019  

Op 3FM heeft deejay Timo Perlin een telefoongesprek met een luisteraar. Deze staat bij het station op de zwarte lijst wegens vervelende telefoontjes naar 3FM. Timo probeert de lucht te klaren met deze luisteraar maar die kan er niet in meegaan. Vervolgens scheldt de deejay de luisteraar live in de uitzending uit. Er ontstaat naderhand de nodige commotie en verantwoordelijke omroep BNN/VARA is ontstemd. De rel tussen Timo en de luisteraar zal via de media nog lange tijd dooretteren.

     
Juli 2019  

In Nijmegen wordt weer de Vierdaagse gelopen en voor de 50e keer zijn er de Zomerfeesten. Een aantal locale omroepen doen ook nu weer gezamenlijk onder de naam RN7 uitgebreid verslag van deze zaken op radio en televisie.

     
19 Mei 2019  

In Tel Aviv wint Duncan Laurence voor Nederland het Eurovisie Songfestival met het nummer 'Arcade'

     
16 Mei 2019  

Talkshow-host Jeroen Pauw krijgt De Ere-Zilveren Nipkowschijf.

     
10 Mei 2019  

Op NPO Radio 1 wordt de 15.000e aflevering uitgezonden van het programma 'Met het Oog op morgen'.

     
10 Mei 2019  

Radio Paradijs stopt met de uitzendingen op 1584 khz omdat de overheid de vergunning niet wil verlengen

     
25 April 2019  

In een natuurgebied bij Neede wordt een radiopiraat opgepakt. Deze bedient zich van de opmerkelijke naam 'Rijzende Zon en Combinatie Twente'. Er worden geen mensen of studio's opgepakt maar wel vindt men een zendmast van 65 meter en drie zeecontainers met daarin de FM-zender en een aggregaat.

     
<< Naar boven >>    
     
   

4 Maart 2019

Het dagelijkse televisieprogramma 'Late Night' met Twan Huys op RTL4 stopt wegens lage kijkcijfers.
     
14 Februari 2019  

De Belgische Raad van State keurt de herverdeling van etherfrequenties in Vlaanderen af. Deze werd begin 2018 gedaan door de Vlaamse Regulator voor de Media. Er zullen wat aanpassingen komen maar niet echt grote verschuivingen.

     
13 Februari 2019  

De zendmasten van het voormalige Radio Bloemendaal worden afgebroken.

     
8 Februari 2019  

Kink FM is terug nadat het in  2011 was gestopt. Dit radiostation met alternatieve popmuziek is vanaf nu te beluisteren via DAB+ en internet.

     
1 Februari 2019  

Het regionale Radio Decibel verdwijnt uit de ether. Vanaf nu is via de FM frequenties in Noord en Zuid Holland en Utrecht Radio Royaal te beluisteren.

     
31 Januari 2019  

Edwin Evers krijgt de Gouden RadioRing voor zijn inmiddels gestopte programma 'Evers staat op' (Radio 538).

     
9 Januari 2019  

In Zeewolde worden de twee hoge zendmasten opgeblazen die werden gebruikt voor de middengolfuitzendingen in Nederland. Sinds de jaren zeventig waren deze in gebruik voor de Publieke Omroep en later ook voor commerciele radiostations. Aangezien er geen stations meer zijn die landelijk uitzenden via de middengolf komt er nu een definitief einde aan de twee zendmasten.

     
7 Januari 2019  

Op Radio Veronica start een variant op het tv-programma 'Veronica Inside'. Het is er iedere middag in presentatie van Wilfred Genee behalve op vrijdag. Dan is er Jan Joost van Gangelen.

     
4 Januari 2019  

'De enige echte hitparade', de Nederlandse Top 40 is vanaf vandaag te beluisteren via het radiostation QMusic. Domien Verschuuren is de presentator. Deze hitlijst was de laatste 25 jaar te beluisteren op Radio538. Daar start men nu met een eigen Top 50.

     
2 Januari 2019  

Op Radio 538 start het ochtendprogramma van Frank Dane. Dit is de opvolger van het roemruchte programma van Edwin Evers.

     
1 Januari 2019  

De wetgeving ten aanzien van etherpiraten is gewijzigd. Behalve de al bekende hoge geldboeters zijn nu de vrijheidsstraffen aangepast. Deze kunnen varieren van 150 uur taakstraf tot maximaal 4 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Het AT (Agentschap Telekom dat de opsporingen doet) klaagt dat piraten met steeds grotere vermogens uitzenden. En dat hun ambtenaren regelmatig met fysiek geweld worden bedreigd tijdens de opsporings werkzaamheden.

     
1 Januari 2019   Het religieuze station Groot Nieuws Radio stopt met uitzenden via de middengolffrequentie AM1008. Aangezien er niets voor in de plaats komt is er vanaf nu in Nederland geen landelijk AM radiostation meer. Alleen de locale laagvermogen stations blijven over op de middengolf.
     
2019  

In Nederland kennen we officeel 100 jaar Radio. Ter gelegenheid daarvan zijn er in het hele jaar op diverse radiozenders programma's die daar aandacht aan schenken. In 1919 was het in Den Haag ingenieur Hanso Schotanus á Steringa Izerda die een eerste radiouitzending deed. Het fenomeen radio bestond uiteraard in het buitenland al eerder.

     
31 December 2018   De piraat Dance Radio is via FM zenders in een groot gedeelte van Nederland te beluisteren met de Dance Classic Top 100.
     
31 December 2018   Margot Ribberink stopt als weervrouw. Namens MeteoGroup was ze tientallen jaren als weervrouw te zien op RTL4 en diverse regionale tv-stations.
     
25 December 2018  

Voor het zoveelste jaar is Sky Radio het best beluisterde radiostation tijdens de Kerstdagen. Veel kerstmuziek en sfeer zorgen voor meer dan 6 miljoen luisteraars voor de 'Christmas Station'.

     
21 December 2018   Het populairste programma van de Nederlandse radio stopt. Na 20 jaar komt er een einde aan Evers Staat Op. Edwin Evers en zijn crew doen vandaag in een marathonuitzending hun allerlaatste programma op Radio 538.
     
17 December 2018   Willem van Kooten krijgt de Marconi Oeuvre Award 2018 omdat hij wordt gezien als de grondlegger van de hitradio in Nederland. Willem (deejay Joost den Draaijer) was verantwoordelijk voor het invoeren van het popformat bij zeezender Veronica en zette daar ook de Top 40 op. Er zijn nog veel andere wapenfeiten te noemen aangaande van Kooten - zie daarvoor diverse verhalen op deze website.
     
2 December 2018   Er gebeuren af en toe nog wel opmerkelijke zaken op de radio. Philip Freriks heeft een gesproken column in het VPRO programma OVT. In de aflevering van deze zondag bedankt de presentator van OVT hem na zijn column voor de medewerking want dit is zijn laatste bijdrage. Freriks weet van niets en reageert (live) verbaasd. Waarop de presentator weer verbaasd is want hij denkt dat Philip zelf ontslag heeft genomen. Er blijkt sprake van een misverstand, de VPRO biedt later excuses aan en meldt dat Freriks mag blijven. Maar deze wil nu zelf niet meer.
     
December 2018   Radio 538 was ook dit jaar weer het populairste radiostation van Nederland met Radio 2 als tweede.
     
December 2018   De talkshows op de Nederlandse televisie blijven de gemoederen bezig houden. Het late-avond programma van Eva Jinek doet het erg goed en in iets mindere mate ook die van haar afwisselaar Jeroen Pauw. Zelfs hun vervanger op de warme zomervonden, Nadia Moussaid, heeft veel kijkers die zeer positief zijn over haar. Op de vroege avonden doet 'De Wereld draait door' van Mathijs van Nieuwkerk het ook zeer goed maar zijn vervanger in de zomer, Margriet van der Linden, trekt weinig kijkers. De nieuwe uitvoering van RTL Late Night met Twan Huys is een zorgenkindje voor RTL4 want er kijken maar weinig mensen naar.
     
1 November 2018   In de UK hoeven lokale en regionale commerciële radiostations niet langer meer een eigen lokale ochtendshow te maken. Er kan nu dus in iedere regio hetzelfde landelijke programma worden gebracht.
     
Najaar 2018   Het jongerenstation Stuk TV op YouTube heeft bijna 2 miljoen abonnee's.
     
<< Naar boven >>    
     
31 October 2018   Radio Seagull stopt met uitzenden via de middengolffrequentie 1602 kHz en DAB+ in het noorden van Nederland.
     
17 October 2018   Talkshow host Eva Jinek krijgt de Sonja Barend Award, een prijs voor het beste tv-interview van het jaar. Sonja Barend reikt de prijs zelf uit voor het interview dat Eva eerder had met politicus Farid Azarkan.
     
Nazomer 2018   Radiostations concureren steeds heftiger met elkaar en het verschil moet worden gemaakt in de ochtend. Vandaar dat de ochtendprogramma's enorm belangrijk zijn. Gerard Ekdom gaat zijn ochtendprogramma doen op Radio 10 en zijn vervanger bij Radio 2 wordt het duo Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte. Bij QMusic krijgen we nu als ochtendduo Mattie Valk en Marieke Elsinga. Het populairste ochtendprogramma blijft Evers Staat Op bij Radio 538.
     
30 September 2018   Radio Bloemendaal stopt met uitzenden op de middengolf. Al sinds 1924 zendt Radio Bloemendaal iedere zondag uit op deze frequentie en heeft hiervoor altijd een uitzonderingspostitie gehad binnen de Nederlandse media-wetgeving. Het is een religieus radiostation en blijft te beluisteren via internet.
     
September 2018   De Nederlandse piratencultuur is opgenomen op de website van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Volgens het Kenniscentrum heeft de piratencultuur een unieke waarde voor met name het oosten en het noorden van Nederland. Het gaat hierbij om de illegale radiostations welke Nederlandstalige (smartlampen) muziek brengen.
     
10 Augustus 2018   Het populaire en spraakmakende televisieprogramma 'Voetbal Inside' van Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen is gestopt bij RTL7 en nu overgegaan naar Veronica TV.
     
8 Juni 2018   Op RTL4 presenteert Humberto Tan voor de laatste maal RTL Late Night. Deze dageliijkse talkshow was er 5 jaar iedere werkdag en in eerste instantie zeer succesvol. Maar met name in het laatste seizoen zakten de kijkcijfers dramatisch en kwam er steeds meer negatieve kritiek op het programma. Na de zomer wordt RTL Late Night door Twan Huys overgenomen die van de Publieke Omroep komt.
     
Maart 2018   Er is een ware oorlog tussen de regionale stations Radio Continu en RadioNL. Deze concurenten proberen met procedures bij het Agentschap Telecom elkaar etherfrequenties afhandig te maken
     
Maart 2018   Het bedrijf Talpa van John de Mol neemt persbureau ANP over.
     
Maart 2018   Enkele maanden geleden verloren de ketenradio's in Vlaanderen als gevolg van wetswijziging hun etherfrequenties. Top Radio ging hiertegen in beroep en krijgt nu alsnog een etherfrequentie.
     
22 Maart 2018   Giel Beelen heeft in zijn ochtendprogramma op Radio Veronica musicus Tim Knol te gast die een live optreden doet. Giel lijkt het aardig om Tim te ontregelen en laat tijdens dit optreden een vrouwelijke stripper haar werk doen pal voor de ogen van Tim Knol. Deze kan er niet om lachen en loopt boos weg. Er is veel onbegrip voor de actie van Giel Beelen.
     
5 Maart 2018   De Stichting Buma Cultuur reikt de Gouden Harp uit aan Edwin Evers. De deejay krijgt deze voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziekindustrie
     
3 Maart 2018   Het Duitse radiostation Deutschlandfunk is al in 2014 gestopt met uitzenden op de langegolf. Op deze vrijdag worden derhalve de twee enorme zendmasten in Donebach (sinds 1967 in gebruik) opgeblazen.
     
<< Naar boven >>    
     
26 Februari 2018   Mies Bouwman overlijdt. Ze was verworden tot een icoon van de Nederlandse televisie die al in 1951 begon als omroepster. Aan haar naam zijn legendarische tv-programma's verbonden zoals Mies en Scene, Open Het Dorp, Eén van de Acht en In de Hoofdrol. Mies Bouwman is 88 jaar geworden
     
9 Februari 2018   Het dancestation Slam FM maakt bekend dat ze 500.000 abonnees op YouTube hebben
     
1 Februari 2018   Het kortegolfzendstation Zeewolde van de Wereldomroep wordt gesloopt. Er wordt steeds minder uitgezonden op en geluisterd naar Korte Golf.
     
Februari 2018   De uitzendnorm DAB+ begint aan te slaan in Nederland. Inmiddels zijn er meer dan 885.000 DAB+-radio’s verkocht en hebben ook al veel auto's zo'n ontvanger.
     
26 Januari 2018   De politieke partij PVDA komt met een voorstel: etherpiraterij moet worden gelegaliseerd. Tweede Kamerlid Henk Boer stelt hierover Kamervragen en wil als dit niet mogelijk is in ieder geval dat de boetes voor etherpiraten drastisch worden verlaagd. Zoals verwacht wijst staatssecretaris Keijzer het plan af.
     
25 Januari 2018   Mediaman Adam Curry krijgt op het Radio Gala de Marconi Oeuvre Award 2017.
     
25 Januari 2018   Tijdens het jaarlijkse Radio Gala krijgt Gerard Ekdom, ochtendjock op Radio 2, maar liefst twee prijzen: De Radioring 2017 (beste radioprogramma) en de Zilveren Radio Ster 2017 (beste radiomaker).
     
8 Januari 2018   Talkshow presentatrice Eva Jinek wordt door het blad Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepvrouw van het jaar 2017
     
6 Januari 2018   Peter van Dam overlijdt als gevolg van een ernstige ziekte. Hij was een legendarische radiomaker die bekend is van radiostations als Caroline, MiAmigo, Atlantis, Luxemburg en vele vrije radio's in België. In Nederland zat hij bij de TROS, AVRO en KRO en ook bij Radio 10Gold. Peter van Dam is 65 jaar oud geworden
     
2 Januari 2018   De Publieke Radio 5 heeft zich verder getransformeerd tot een echt oldies station en nu 24 uur per dag. Het station heeft geen FM of AM frequentie maar zit wel op DAB+. Deejay Jeroen van Inkel keert op deze dinsdag ook terug op de radio en is er nu iedere werkdag op Radio 5 tussen 7 en 10 uur met het programma “Je dag is goed”
     
1 Januari 2018  

Rob Stenders is terug op Radio 2 met zijn programma 'Platenbonanza'. Hij moest eerder plaatsmaken voor Annemieke Schollaardt maar het betreffende tijdstip 14.00-16.00 uur zal Rob nu doen van maandag t/m donderdag en Annemieke op de overige dagen. Het pokerspel dat hieromtrent speelt geeft nogal wat media beroering.

     
1 Januari 2018   In Belgie is de Publieke Omroep nog altijd nummer één als het gaat om de luistercijfers in Vlaanderen. Bijna één derde van de luisteraars stemt af op VRT Radio 2. Meest beluisterde commerciële stations zijn Joe FM en QMusic.
     
1 Januari 2018   In Belgisch Vlaanderen komt een eind aan de ketenradio's. Vrijwel landelijk (Vlaams) opererende radiostations als Top Radio, Family Radio en Club FM maakten gebruik van de etherfrequenties van lokale stations. Vanaf nu mag dit volgens een nieuwe wet niet meer. Ervoor in de plaats komen een paar regionale frequenties voor commerciële netwerkradio's maar deze zijn niet landelijk dekkend en de meeste ketenradio's hebben hiervoor geen vergunning gekregen. Diverse procudures van de stations die deze maatregel aanvochten werden verloren.
     
Januari 2018   Het Radionieuws is een nieuwe service voor lokale omroepen en webradio's. Deze radiostations kunnen tegen een gunstige prijs via Het Radionieuws ieder uur actuele nieuwsbulletins downloaden voor gebruik.
     
<< Naar boven >>    
     
22 December 2017   Radio Caroline is terug. De voomalige zeezender stopte noodgedwongen in 1990 en was sindsdien in Engeland af en toe in de ether te beluisteren via tijdelijke frequenties. En al weer heel lang via internet stream. Radio Caroline heeft vanaf nu een officiële middengolffrequentie in Engeland op 648 KHZ. Af en toe zullen de programma's gaan komen van het voormalige zendschip 'Ross Revenge' dat verankerd ligt in de rivier Blackwater.
     
November 2017   Talpa van John de Mol neemt de aandelen van TMG in Sky Radio en Radio Veronica over. Hiermee is Talpa volledig eigenaar van de radiostations 538, 10FM, Sky en Veronica. 
     
November 2017   De kijkcijfers van de talkshows op de Nederlandse televisie laten wat andere resultaten zien dan één tot twee jaar geleden. Bij de Publieke Omroep staan Eva Jinek en De wereld draait door (Mathijs van Nieuwkerk) ieder erg goed al heeft de laatste wel moeten inleveren. Jeroen Pauw heeft wat minder kijkers. Late Night van Umberto Tan op RTL4 was lange tijd de nummer één maar is nu in aantal kijkers erg terug gevallen.
     
1 November 2017   In de USA hoeven radiostations geen studio's meer te hebben in het uitzendgebied. Voor de nationale netwerken betekent dit dat nu alle programma's en nieuwsuitzendingen gemaakt kunnen worden vanuit een centrale studio en van daaruit aangestuurd kunnen worden naar de aangesloten radiostations.
     
25 Oktober 2017   Het archief van jingle producent Top Format is nu te beluisteren via de website van Jingleweb.
     
18-20 Oktober   Ter gelegenheid van het Amsterdam Dance Event brengt het radiostation SlamFM een 50 uur durende mixmarathon. Deejays als Hardwell, Armin van Buuren, Don Diablo en Oliver Heldens doen hier aan mee.
     
12 Oktober 2017   Het satirische tv-programma Zondag met Lubach van Arjen Lubach (VPRO) wint de Gouden Televizier Ring.
     
28 September 2017   De Stichting Nationaal Luisteronderzoek maakt bekend dat radioluisteren in Nederland nog steeds ongekend populair is. Het gaat dan voornamenlijk om de landelijke stations met etherfrequenties.
     
1 September 2017   Rob Stenders moet gedwongen Radio 2 verlaten. Aanleiding is het feit dat hij zijn middagprogramma niet meer wilde presenteren voor AVRO/TROS maar dat wilde gaan doen voor BNN/VARA. De programmaleiding van Radio 2 gaat hiermee niet accoord en vervangt Rob Stenders door Annemiek Schollaart.
     
<< Naar boven >>    
     
31 Augustus 2017   Deejay Scott Shannon had in de tachtiger jaren het populairste ochtendprogramma van New York op Z100. Nu, in de zomer van 2017 heeft hij weer het populaiste ochtendprogramma van die stad maar dan op het oldies station CBS FM.
     
17 Augustus 2017   In het pand van 3FM wordt een vrouwelijke medewerker van het radiostation gegijzeld. De verwarde gijzelnemer eist iemand van CNN te spreken. Na anderhalf uur wordt de gijzeling beeindigd.
     
19 Juli 2017   Talpa Media van John de Mol neemt van Sanoma de aandelen over in SBS Broadcasting. Talpa had al 30% van de aandelen en wordt nu voor 100% eigenaar van dit bedrijf waartoe horen SBS6, Net5, SBS9, Veronica-TV, de Veronica uitgeverij en nog wat productie bedrijven.
     
5 Mei 2017   Een heuse radiorel bij Q-Music. Het populaire ochtendduo Mattie en Wietze wordt benaderd door Talpa om het programma te gaan doen bij Sky Radio. Wietze is daar positief over maar Mattie niet en hij tekent een nieuw contract bij Q-Music. De jocks hebben dus geen goede zaakwaarnemer, worden zo uit elkaar uitgepseeld en gaan met ruzie uit elkaar. In later instantie gaat Mattie Valk de ochtendshow doen met Fien en Igmar Felicia. Wietze de Jager gaat televisie maken bij SBS6.
     
6 Maart 2017   Frits Spits krijgt de Gouden Harp voor zijn verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek. Namens de Buma wordt deze prijs uitgereikt door Erik de Zwart.
     
13 Januari 2017   RTL 7 stopt per direct met het televisieprogramma De Succesfactor. Reden is dat het consumentenprogramma Rambam (BNN/VARA) heeft aangetoond dat De Succesfactor doorgestoken kaart is. Er worden in dit programma ondernemersprijzen uitgeloofd maar deze blijken gewoon te koop te zijn en hiervoor worden te kust en te keur categoriën bedacht.
     
12 Januari 2017   Foutje van het Agentschap Telecom: In Ommen wordt het zojuist gestarte regionale radiostation Vechtdal FM uit de lucht gehaald. Het AT dacht dat hier om een piraat ging.
     
1 Januari 2017  

Het radioprogramma 'Langs de Lijn' bestaat 50 jaar. Dit sportprogramma van de NOS had in de loop der tijden vele illustere namen achter de microfoon. Presentatie kwam o.a. van Willem Ruis, Felix Meurders, Koos Postema, Rocky Tuhuteru,Tom Blom en Frits Spits. De laatste jaren wordt het gepresenteerd door Hugo Borst en Henry Schut.

     
<< Naar boven >>    
     
2017   Inmiddels kent de wereld de term nepnieuws. Met name via de sociale media is het voor iedereen mogelijk om nieuws te verspreiden dat niet waar is. Worden deze berichten via sociale media veel gedeeld dan kan het grote vormen aannemen. Vanwege politieke belangen maken ook allerlei dubieuze regimes in de wereld hiervan gebruik.
     
31 December 2016   Hoewel het aantal uren dat de Nederlander per dag televisie kijkt niet minder wordt, verandert wel het kijkgedag. In het afgelopen jaar keken met name jonge mensen minder vaak naar de rechtstreekse programma's. Daarvoor in de plaats komen internet-uitzendingen, You Tube, uitgesteld kijken en nieuwe tv-diensten. Wat betreft het laatste is bij jong en oud Netflix heel populair.
     
31 December 2016   Ook in het afgelopen jaar was de Nederlandse radio in beweging. Het Publieke 3FM is enorm gekelderd in de luistercijfers en daar is ook Giel Beelen gestopt met zijn ochtendprogramma. Op de valreep komt hij nog negatief in het nieuws door vermeend racisme en zijn enorm hoge (publieke) salararis. Door de eerder genoemde radiofusie krijgt Radio Veronica vanaf nu een grote wijziging in format en deejay-ploeg. Sky Radio had tijdens de kerstperiode bijna 6 miljoen luisteraars. Q-Music deejay Mattie Valk staat wekenlang in de landelijke belangstelling vanwege zijn prive zaken. Het meest populair op de radio zijn Edwin Evers, Sander Lantinga en Coen Swijnenberg (allen 538) en Gerard Ekdom (Radio 2). Maar Mattie & Wietzevan Q-Music doen het ook erg goed.
     
25 Oktober 2016   Het Nederlandse Parlement neemt een nieuwe Mediawet aan. Hierin wordt ondermeer de reguliering van de Publieke Omroepen vastgelegd.
     
1 September 2016   De hervorming van de regionale publieke omroep tot één organisatie is mislukt. Staatssecretaris Dekker wilde dezen daarin onderbrengen zodat bepaalde werkzaamheden meer gezamenlijk zouden kunnen worden gedaan. Dat zou een bezuiniging opleveren maar de meeste Regionale Publieken hebben dit voorstel afgewezen. Zij vinden dat men name de regionale redactionele vrijheid daarmee onder druk zou komen te staan. Wel komt er enige vorm van samenwerking tussen de regionale omroepen in het noorden van Nederland.
     
1 September 2016   Niet landelijke Commerciële Radiostations zijn verplicht om via hun FM-frequenties een bepaald percentage regiogerichtheid te brengen. Omdat dit nogal bewerkelijk is als er sprake is van meerdere FM-frequenties in het land (en dus regio's) gebeurd dit nauwelijks maar de overheid houdt deze stations er nu aan. Gevolg is dat Radio Continu alsnog een aantal uren per dag voor de diverse regio's eigen programma's gaat brengen maar dat Radio.NL een aantal frequenties afstoot.
     
31 Augustus 2016   In Nijkerk wordt het 192-museum geopend. Hierin een permanente expositie met een overzicht van de geschiedenis van zeezender Radio Veronica maar ook van andere voormalige zeezenders.
     
<< Naar boven >>    
     
3 Juli 2016   Vanaf nu kent Nederland laagvermogen radiostations op de middengolf. Er zullen geen zendvergunningen meer worden afgegeven voor hoogvermogen zenders op de AM maar alleen voor zenders die zijn onder te verdelen als hobbyradio ( vermogen 1 Watt) en kleine omroep (vermogen maximaal 100 Watt). Als eerste gaat Radio Atlantis in Friesland van start en weldra volgen ondermeer Memories AM in Geffen, Cupra in Emmer-Compascuum, Q-AM in Waardenburg en Radio Babylona in Musselkanaal.
     
Mei 2016   Tot nog toe was het niet toegestaan dat een commerciele organisatie meer dan twee radiostations met een FM-etherfrequentie in bezit had: één frequentie op een geclauseerd kavel en één op een ongeclauseerd. Deze wettelijke eis komt nu te vervallen. Gevolg is dat er nu door een fusie één radio-organiate ontstaat waartoe de stations 538, 10FM, Sky en Veronica behoren. Belangrijkste aandeelhouder is Talpa van Joh de Mol.
     
Mei 2016   Het bureau dat de officiele luisteronderzoeken in Oostenrijk doet heeft jarenlang verkeerde luistercijfers gepubliceerd. De cijfers van de Publieke Omroep waren te hoog en die van commerciele omroepen te laag. Deze laatste hebben hierdoor een gezamenlijke strop van 20 miljoen Euro.
     
16 Mei 2016   Bij de Zweedse stad Boras breekt een 322 meter hoge zendmast op 100 meter hoogte af. Oorzaak is dat deze illegaal is beklommen door een aantal jongeren. Hierdoor zijn een aantal FM-radiozenders en een televisiezender uit de lucht.
     
April 2016   Radio 538 is nog steeds het best beluisterde station van Nederland met Q-Music als tweede. Ook Radio 2 en Sky Radio doen het goed. 10FM voert de middenmoot aan.
     
19 Februari 2016   Het AVRO radioprogramma Arbeidsvitaminen bestaat 70 jaar en is het langstlopende programma ter wereld. Is te beluisteren op Radio 5.
     
Januari 2016   Terwijl overal in Europa DAB+ nog aan zijn intrede bezig is, schakelen in Noorwegen de eerste FM-radiostations al over naar deze nieuwe uitzendnorm en laten hun FM-frequenties vallen.
     
1 januari 2016   Het NOS journaal bestaat 60 jaar. Ter gelegenheid daarvan wordt het Journaal gelezen door een aantal oud presentatoren.
     

1 Januari 2016

  De regionale radiostations 8FM uit Brabant, Freeze FM uit NO-Nederland en Royaal uit de Randstad gaan samen. Er wordt nu in alle gevallen uitgezonden onder de naam Radio 8FM.
     

31 December 2015

  Wegens bezuinigingen bij de Publieke Omroep houdt Radio 6 op te bestaan. Op 1 Januari 2016 komt hiervoor in de plaats NPO Soul & Jazz dat voornamenlijk nonstop muziek brengt. Is te ontvangen via DAB+, internet, app en kabel. 
     

December 2015

  Het gaat niet goed met de Lokale Omroepen in Nederland. Kleinschaligheid, grote concurentie van de vele landelijke zenders, moeilijke mediaregels en een zeer beperkte adverteerdersmarkt zijn de oorzaken. Bovendien draait men voornamelijk op vrijwilligers en niet zelden is er ook sprake van interne strubbelingen. Lage luister en kijkcijfers en financiele problemen zijn het gevolg. Veel Lokale Omroepen zijn dan ook gedwongen te stoppen of te fuseren met anderen.
     

11 November 2015

  Deejay Ruud de Wild wint de Marconi Oeuvre Award.
     
<< Naar boven >>    
     

1 November 2015

  Het aanbod van DAB+ in Nederland wordt fors uitgebreid met regionale omroepen.
     

13 September 2015

  Het tv-station Nostalgienet verandert de naam in ONS. De programma's richten zich op 49-plussers en er zijn veel oude beelden te zien.
     

4 September 2015

  De 196 meter hoge zendmast in Lopik wordt opgeblazen. Deze werd gebruikt voor de middengolffrequentie AM675. De mast werd in 1938 gebouwd voor de Publieke Omroep en was sinds 1994 in gebruikt bij diverse commerciele zenders (o.a. Radio 10) en als laatste bij Radio Maria.
     

1 September 2015

  In Nederland worden de middengolfzenders van Radio 5 en Radio Maria uitgeschakeld. Deze stations blijven te ontvangen via DAB+, kabel en internet.
     

17 augustus 2015

  De Coen en Sander show start op Radio 538. Dit populaire programma van Coen Swijnenberg en Sander Lantinga was jarenlang te horen op 3FM. Op Radio 538 moet hiervoor het populairste middagprogramma van de Nederlandse radio wijken: dat van Ruud de Wild. In dit najaar verdwijnen er nog enige namen van 3FM: Gerard Ekdom en Rob Stenders die naar Radio 2 gaan.
     

6 Augustus 2015

  In het Braziliaanse Camocim wordt radiopresentator Gleydson Carvalho doodgeschoten tijdens zijn programma op Radio Liberdade FM. Drie gewapende mannen dringen de studio binnen en plegen deze aanslag die vermoedelijk te maken heeft met de kritiek die Carvalho regelmatig in zijn programma had op locale politici.
     

26 Juni 2015

  In het Duitse Bad Bentheim, vlak over de grens met Oldenzaal, wordt de Nederlandse piraat 'Kort maar Krachtig' uit de lucht gehaald. Het station maakt gebruik van een zendmast van 78 meter die geplaatst is op een vrachtwagen. De mast is verbonden met een FM-zender die in een container staat waarin ook een generator met bijbehorende brandstoftank. Het radiosignaal wordt via internet aangestuurd. De zendlocatie is verder onbemand.
     

1 Juni 2015

  Radio Waddenzee stopt en op de frequentie AM1602 komt daarvoor in de plaats KBC Radio.
     

17 Maart 2015

  TROS deejay Daniel Dekker krijgt de Gouden Harp.
     

26 Januari 2015

  Een verwarde en gewapende man dringt de Journaal studio van de NOS binnen. Hij gijzelt daarbij een portier en eist zendtijd in het Journaal voor een verklaring. Na een tijdje wordt hij door de politie overmeesterd. De camera's in de studio registreren het hele gebeuren maar het wordt niet live uitgezonden. Na afloop zendt de NOS de beelden wel uit.
     

1 Januari 2015

  De Nederlandse Top 40 bestaat 50 jaar ( op 1 januari 1965 gestart als de Veronica Top 40). Er zijn plannen om ter gelegenheid daarvan een tentoonstelling over de Top 40 in te richten in het Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Maar dit instituut weigert dit. Vermoedelijk is dat omdat de Top 40 bij de commerciele omroep hoort en Beeld en Geluid nauw verbonden is met de Publieke Omroep. De expositie komt nu in museum RockArt in Hoek van Holland.
     

1 Januari 2015

 

De SBS Groep start met een nieuw televisie-station: SBS9

     

December 2014

 

Inmiddels bestaat het radioprogramma '3FM Serious Request' alweer 10 jaar. Ieder jaar wordt in de week voor kerst een marathonuitzending van een week gedaan. Drie jocks  van 3FM maken dan hun programma vanuit een Glazen Huis ergens in Nederland. Voorwaarde is dat ze de hele week niet mogen eten. Het publiek stroomt dan massaal toe. Ook ieder jaar worden hiermee miljoenen Euro's ingezameld voor een goed doel.

     

Najaar 2014

 

TV-talkshows zijn erg populair in Nederland. De meest succesvolle zijn 'De wereld draait door' van Matthijs van Nieuwkerk (Publieke Omroep) en 'RTL Late Night' van Humberto Tan.

     

15 october 2014

 

Een opmerkelijke uitspraak van het College van beroep voor het bedrijfsleven: vrijspraak voor het Piraten Team Markelo. Deze piratenzender was in 2012 veroordeeld tot een boete van Eur. 45.000,-- omdat ze diverse keren opgepakt was. De boete komt in hoger beroep te vervallen omdat één ervan op een verkeerd uitzendadres is uitgeschreven.

     

13 - 17 october 2014

 

De publieke en commercieele omroepen organiseren de 'Week van de digitale radio'. Nederland moet op de radio massaal over naar DAB+ maar de bevolking loopt er nog niet warm voor. Vandaar veel promotie hiervoor.

     
<< Naar boven >>    
     

2 september 2014

 

De TROS (inmiddels gefuseerd met de AVRO) viert het 50 jarig bestaan. Hierin is meegerekend de periode als TV-Noordzee vanaf het REM eiland.

     

Augustus 2014

 

De OLON constateert dat steeds meer locale omroepen in Nederland nauw gaan samenwerken. Om te overleven is dat ook bittere noodzaak. Maar tevens speelt mee dat door de gemeentelijk herindelingen diverse locale omroepen moeten fuseren aangezien er maar één per gemeente mag zijn.

     

27 juli 2014

 

Op deze zondag de allerlaatste aflevering van een inmiddels legendarisch televisieprogramma: De Avondetappe. Dit programma van Mart Smeets was er 12 jaar lang gedurende de Tour de France iedere avond live vanuit Frankrijk.

     

18-23 juli 2014

 

Nederland staat stil bij de vliegramp in Oekraine. Daar is een vliegtuig van Malaysia Airlines (combinatie met KLM vlucht vanaf Amsterdam) neergeschoten en alle inzittenden zijn om het leven gekomen. Op 18 juli versoberen alle radiostations hun uitzendingen. Hetzelfde gebeurt op 23 juli, uitgeroepen tot dag van Nationale Rouw. Er wordt geen reclame gebracht en om 16.00 uur is er op alle radio en tv zenders een minuut stilte.

     
30 juni 2014  

Eén van oudste locale omroepen van Nederland stopt. Het is Unique FM (SLOH) uit Heumen. De voormalig directeur en oprichter heeft over allerlei kwesties rechtszaken aangespannen tegen Unique en het station kan dit financieel niet overleven.

     

4 juni 2014

 

Deejay Edwin Evers van Radio538 wint de Zilveren Reissmicrofoon.

     

23 mei 2014

 

Het tv-programma Pauw & Witteman stopt. De populaire talkshow was er acht jaar iedere avond op werkdagen (behalve in de zomer) en houdt er na 1.200 afleveringen mee op.

     

20 mei 2014

 

Deejay Giel Beelen verbreekt het wereldrecord radiomaken. Op 3FM maakt hij een marathonuitzending van 198 uur.

     
april 2014  

Politieagenten in België mogen niet meer in de politieauto naar de radio luisteren. Het zou slecht zijn voor de concentratie.

     
Januari 2014  

Meer en meer zitten er nu standaard in nieuwe auto's DAB radio's.

     

1 januari 2014

 

De landelijke Publieke omroep mag in 2016 nog maar uit acht omroep organisaties bestaan. Nu zijn dat er 21. De taakomroepen NOS en NTR en de omroepen EO, MAX en VPRO blijven bestaan. Zij nemen 5 plaatsen in. De overige omroepen fuseren: NCRV/KRO, AVRO/TROS en VARA/BNN. De eerste fase daarvan treedt per 2014 in werking.

     
<< Naar boven >>  
     
31 december 2013   In het afgelopen jaar waren de televisie zenders van RTL marktleider in Nederland.
     
15 November 2013   De tweede FM-frequentie van Decibel Den Haag wordt nu gebruikt voor een nieuw station: Royaal FM.
     
23 September 2013   Radio 10 Gold keert terug op FM. In het voorjaar is er een veiling geweest van een (bijna) landelijk net van FM-etherfrequenties en deze is gewonnen door de firma achter het radiostation 100%NL. Zij hebben vervolgens 10Gold gekocht en deze verhuist dus van AM naar FM en krijgt nu de naam Radio 10.
     
11 September 2013   In Nederland begint Netflix. Dit is een video-on-demand systeem dat in de USA al jaren bestaat. Voor een vast abonnements bedrag zijn via de computer ontelbare speelfilms, series en docu's te downloaden.
     
1 September 2013   Vanaf nu is in Nederland DAB+ actief. Via deze nieuwe ontvangst frequenties zijn de landelijke commerciele zenders te beluisteren. De Publieken volgen nog. In de toekomst zullen radiostations alleen nog via DAB+ te beluisteren zijn maar op dit moment zijn er nog maar weinig mensen die een geschikte ontvanger hebben.
     
Augustus 2013   Het meest bekende hitstation van de wereld Z100 in New York bestaat 30 jaar. Met name in de jaren tachtig was Z100 het voorbeeld voor veel radiostations.
     
19 Augustus 2013   Start van een nieuwe televisiezender op de Nederlandse kabel: FOX-TV. Dient mede als ondersteuning voor het voetbal abonnee-kanaal dat FOX gelijktijdig opstart en waarvoor Eredivisie Live is overgenomen.
     
30 Juni 2013   Het easy-listening station Radio 227 keert terug onder de naam NostalgieNet Radio, voorlopig alleen via internet. Gaat daarvoor een samenwerking aan met het televisiestation NostalgieNet.
     
7 Juni 2013   De voorzitter van de Stichting Top 40 Erik de Zwart krijgt de Top 40 Award. Erik presenteerde deze hitparade ook jarenlang.
     
Mei-November 2013   Nog steeds zijn de commerciele regiostations actief maar met wisselend succes. Wild FM gaat in mei failliet, blijft uitzenden en maakt in het najaar een doorstart. Radio Waddenzee stopt definitief op 29 juni. Radio Oranje wordt overgenomen door RadioNL en krijgt nu ook deze naam.  Is vervolgens in een groot deel van Nederland te beluisteren via regionale etherfrequenties. Andere zenders: Deep FM (House/Dance Music), Freeze FM (Rock), Decibel en Simone FM
     
31 Mei 2013   Eén van de belangrijkste Duitse zenders van AFN wordt uitgeschakeld. Het gaat om de 150kw sterke zender in Weisskirchen (ten noorden van Frankfurt) die al sinds 1951 actief was. Vanaf nu gaat AFN (Amerikaanse legerzender) meer en meer zenders uitschakelen en zal zich grotendeels terug trekken uit Europa.
     
11 Mei 2013  

Einde van de Nederlandstalige uitzendingen van de Wereldomroep. Al in 2012 was het station als officiele omroep gestopt. Veranderende media mogelijkheden en grote bezuinigingen van de overheid zijn de oorzaak. De kortegolfzenders zijn uitgezet en de huur van de zenders in de rest van de wereld beëindigd. Vanaf nu gaat het station voornamenlijk via internet verder als RNW Media en richt zich op landen waar geen vrijheid van meningsuiting is.

     
4 April 2013   Radio 10 Gold bestaat 25 jaar.
     
Voorjaar 2013   Voor de muziekliefhebbers is er inmiddels weer veel keus op televisie: 538TV, 192TV, Lite TV, Jazz FM, Xite, Oranje TV, Slam FM TV en diverse kanalen van MTV zitten op de kabel.
     
<< Naar boven >>    
     
22 Februari 2013   Er blijken twee verschillende organisaties te zijn die een Hot Radio exploiteren en er ontstaat grote onenigheid tussen die twee. Dat resulteert erin dat beide op dezelfde etherfrequenties in Arnhem en Apeldoorn gaan uitzenden en men elkaar dus enorm stoort.
     
2013   Het jaar van 192 TV. Het station is nu in geheel Nederland op de kabel te ontvangen en brengt nonstop oldies-music clips.
     
2013   Overal in Europe worden vanaf nu de middengolfzenders uitgezet omdat er voornamenlijk wordt geluisterd via FM, kabel, internet, satelliet en DAB. In Engeland schakelt de BBC een hele serie zenders uit, in Duitsland gebeurd dat met Deutschlandfunk en al eerder was in Zwitserland Beromunster aan de beurt.
     
Januari 2013   Het meest voorkomende radiostation in Europa is Energy (NRG). Onder deze naam worden in 14 landen op 500 FM-frequenties programma's uitgezonden.
     
1 Januari 2013   Voor het eerst in de geschiedenis krijgt de engelse hitparadio een vrouwelijk jock als presentator. The Official UK Top 40 wordt vanaf nu gedaan door Jameela Jamil.
     
1 Januari 2013   Een nieuwe wet verbiedt alcoholreclame op radio- en televisie zenders die geheel gericht zijn op de jeugd.
     
30 December 2012   Arend Langenberg overlijdt op 63-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte. Hij werd bekend als nieuwslezer bij de zeezender Veronica, ANP, Sky en het Veronica van dit millenium.
     
6 December 2012   Deejays Michael Christian en Mel Greig van het Australische radiostation 2Day FM halen een 'geintje' uit. Tijdens hun show bellen ze met het Londense ziekenhuis waar Kate Middleton, de echtgenote van prins William ligt en doen zich voor als de Koningin en Prins Charles. De goedgelovige verpleegster geeft de nodige info over de toestand van de koninklijke patient. Vanuit de hele wereld komen geschokte reacties en een paar dagen later pleegt de verpleegster zelfmoord. De deejays worden lange tijd geschorst.
     
1 December 2012   Arrow Jazz FM wijzigt de naam in Sublime FM.
     
14 November 2012  

In de UK bestaat de BBC 90 jaar. Is daarmee de oudste Publieke Omroep ter wereld. Maar is ook één van grootste mediaondernemingen ter wereld.

     
18 April 2012   Op 82-jarige leeftijd overlijdt Dick Clark. Hij was vanaf de jaren vijftig één van de bekendste deejays van de USA en presenteerde ook heel lang een beroemd geworden popprogramma op televisie: American Band Stand. Had later zijn eigen productie-firma waarmee hij syndicated radioprogramma's produceerde.
     
1 Januari 2012   Webradio KX van Rob Stenders wordt overgenomen door de Publieke Omroep.
     
31 December 2011   In Nederland is door adverteerders in het jaar 2011 voor het eerst meer dan een miljard Euro uitgegeven aan reclamspots op televisie.
     
November 2011   Nog steeds is Radio 538 de meest populaire zender van Nederland.
     
November 2011   Wegens de economische crisis zal in de toekomst minder overheidsgeld naar de Publieke Omroepen gaan. Derhalve worden daar nu bezuinigingsplannen gemaakt die er op termijn toe moeten gaan leiden dat omroepen gaan fuseren (bv. NCRV met KRO).
     
Oktober 2011   Al lange tijd is Nederland 1 de best bekeken televisiezender van de Publieke Omroep. RTL4 is de best bekeken zender van de commercieele omroepen.
     
30 September 2011   Het alternatieve rock-station Kink FM dat uitzendt via de kabel, stopt. De zender die in 1995 begon heeft na al die jaren nog altijd geen etherfrequentie weten te verkrijgen en draait commercieel al vele jaren slecht en dus trekt de eigenaar, Veronica Omroep Organisatie, de stekker eruit.
     
15 September 2011   De regionale omroep Keizerstad FM stopt wegens slechte bedrijfsresultaten. Met als voorlopers de professionele landpiraat Keizerstad (1982-1989) en de locale omroep Keizerstad (1990-1999) heeft het huidige Keizerstad, dat vanaf 1999 uitzond voor de regio Nijmegen-Arnhem, een uitgebreide radio-geschiedenis geschreven.
     
1 September 2011   Het radiostation Arrow Jazz krijgt weer een landelijke FM-etherfrequentie.
     
Voorjaar 2011   De Nederlandse overheid gaat samen met marktpartijen digitale radio opbouwen (DAB). Er moet een landelijk ethernet komen waarop vanaf 2015 de Nederlanders de radiostations kunnen beluisteren. Voordeel van DAB is dat veel meer radiostations een etherfrequentie kunnen krijgen en dat de kwaliteit nog beter is dan die van FM.
     
19 Mei 2011   Radio Monique dat uitzendt via de kabel, stopt wegens financiele problemen. Het station komt wat later wel weer terug als webradio.
     
April 2011   SBS Nederland wordt overgenomen door Talpa en uitgeverij Sanoma. Deze laatste krijgt 70% van de aandelen en Talpa van John de Mol krijgt 30%. De deal omvat overname van de tv-zenders SBS6, Net 5 en Veronica, de bladen Veronica Magazine en Totaal TV en verder een uitgeverij, een tv-productiefirma en internetbedrijven.
     
26 April 2011   De vergunningen voor ether uitzendingen van commerciele radiostations in Nederland lopen ten einde. Maar alle stations krijgen automatisch verlenging van hun vergunning die zal gelden tot September 2017. Voorwaarde is dat deze zenders naar draagkracht mee investeren in het opzetten van digitale radio. Bovendien moeten de grote landelijke FM-stations ook nog een bedrag betalen voor de verlenging van de vergunning. De kleinere FM-stations, de regionale en AM-zenders hoeven niet te betalen.
     
31 Januari 2011   Het Engelse radiostation Big L stopt zijn uitzendingen via de Nederlandse middengolf frequentie AM1395 wegens financiele problemen. Hiermee is ook Transport Radio (dat vroeg in de ochtend op AM1395 zat) niet meer in de ether te horen.
     
1 Januari 2011   Radio 227 stopt wegens financiele problemen met uitzenden via de kabel en gaat als webradio verder. Radio 227 is de revival van de gelijkname zeezender uit 1967. Maar met als verschil dat het huidige station een easy-listening format heeft en het origineel een popzender was.
     
<< Naar boven >>    
     
December 2010   Nederland kent een groot aantal landelijke commerciele omroepen maar inmiddels ook een aantal regionale commerciele zenders. Bv: Decibel (Randstad), Keizerstad (Nijmegen-Arnhem), Wild FM (Noord-Holland), Fresh FM (Randstad), Hot Radio (midden- en oost Nederland) en Radio Waddenzee (Friesland). Deze laatste zendt uit via AM1602 en heeft ook een schip, de mv Jenni Baynton, dat af en toe wordt verankerd op de Waddenzee en waar dan de uitzendingen van Waddenzee vandaan komen.
     
Oktober 2010   Zwitserland is het eerste land in Europa waar de Publieke Omroep geheel stopt met uitzenden op de middengolf. De laatste AM-zender die wordt uitgezet is die van Option Musique.
     
Oktober 2010   Radio 10 Gold was de laastste jaren alleen op de kabel te ontvangen maar keert weer terug in de ether. Het gaat om de middengolf AM828.
     
Oktober 2010   Deejay Jeroen van Inkel krijgt van het blad Broadcast Magazine de Marconi Award.
     
6 oktober 2010  

Start van Instagram. Dit is een sociaal netwerk waarmee iedereen kort en bondig via mobile telefoons en een website berichten en beelden kan delen.

     
30 September 2010   Ferry Maat verlaat Radio Veronica. Tegelijkertijd krijgt hij de Lifetime Achievement Award uitgereikt.
     
September 2010   Er worden twee nieuwe omroepen toegelaten tot het Publieke Bestel: Powned en WNL (Wakker Nederland).
     
19 Augustus 2010   Wegens financiele problemen stopt de televisie-zender Het Gesprek.
     
Augustus 2010   Bij de Publieke Omroep moet Omroep LLiNK stoppen. Deze beslissing wordt door de PO genomen na gebleken financiel wanbeleid bij LLiNK.
     
29 Juli 2010   Start van 192TV via kabelmaatschappij Calway. Ook één uur per dag te zien via NostalgieNet en brengt oude popmuziek. In beelden, logo's en aankondigingen apelleert 192TV aan de voormalige zeezender Veronica maar mag wegens rechtenkwesties die naam niet gebruiken.
     
Juni 2010   De Nederlandse overheid gaat etherpiraterij strenger straffen. Bij de eerste constatering van illegaal zenden moet meteen Eur. 2.500,-- worden betaald en kan een dwangsom worden opgelegd. Bij herhaling kan de dwangsom oplopen tot Eur. 33.000,--.
     
8 februari 2010   Webstation Radio Monique is nu ook te beluisteren op een groot aantal kabelnetten in Nederland. Is een revival van de voormalige gelijknamige zeezender.
     
21 Januari 2010   Het publieke 3FM en een aantal commercieele radiozenders (Veronica, 538 en Q) brengen onder de naam Radio555 de hele dag een gezamenlijk programma met als doel geld in te zamelen voor de slachtoffers van een aardbeving in Haiti.
     
20 Januari 2010   Arjen Grolleman overlijdt. Hij was deejay bij Holland FM, Veronica en Kink FM en bij de laatste ook directeur.
     
8 Januari 2010   Op de Nederlandse middengolf frequentie AM1395 zendt tegenwoordig Big L weer uit (voorheen Radio London). Nu hier ook in de vroege ochtend Transport Radio met een programma voor truckers.
     
November 2009   De populairste radiostations in Nederland zijn nu al lange tijd Radio538, Radio 2, 3FM en Sky Radio.
     
Najaar 2009   Start van NostalgieNed. Webradio waar 24 uur per dag historische programma's van de voormalige zeezenders zijn te beluisteren. Na ruim een jaar wordt de naam van het station veranderd in Offshore Sound.
     
25 juni 2009  

In zijn huis in Los Angeles krijgt poplegende Michael Jackson een hartstilstand. Enige uren daarna overlijdt hij in een ziekenhuis. Hij wordt slechts 50 jaar oud. Doodsoorzaak is een overdosis van een slaapmiddel. Michael's lijfarts wordt hiervoor later veroordeeld.

     
April 2009   Digitale televisie is nu een feit in Nederland. In de laatste jaren zijn meer en meer mensen er toe overgegaan om een digitaal abonnement te nemen bij de kabelexploitanten. Inmiddels kijkt de meerderheid van de mensen digitaal en kan zo bijna 100 televisiezenders en een groot aantal (extra) betaalzenders ontvangen.
     
1 April 2009  

De Amerikaanse speelfilm 'The boat that Rocked' gaat in premiere. Het is het verhaal van een imaginaire zeezender uit de 60-er jaren met de naam Radio Rock. Hierin de belevenissen van radio-deejays op een zendschip op de Noordzee en er is veel popmuziek uit de jaren zestig te horen. Zeezender Radio Caroline heeft model gestaan voor het radiostation in de film. Het voormalig kerk-hospitaalschip De Hoop fungeert als locatie voor het zendschip.

     
10 Maart 2009   De radiostations Arrow Classic Rock en Arrow Jazz stoppen noodgedwongen hun uitzendingen via hun landelijke etherfrequenties op de FM. De overheid zet deze FM-zenders uit omdat een miljoenenschuld niet wordt betaald. De beide zenders blijven nog wel te horen via kabel en internet en Arrow Classic Rock is vanaf nu te horen op de middengolf waar wordt uitgezonden via de oude frequentie AM828. Dat houdt dus in dat het radiostation CAZ op deze frequentie stopt (na enige tijd stopt Arrow op AM828 ook weer) De beide vrijgekomen FM-frequenties zullen op korte termijn door de overheid worden geveild.
     
<< Naar boven >>    
     
1 Januari 2009   Het Belgisch/Vlaamse popstation Radio Donna stopt. Dit landelijke radiostation van de BRT wordt nu vervangen door een zender die meer aanspreekt bij de jeugd: Radio MNM. Deejays o.a. Tom de Cock, Thibaut Renard, Peter vd Veire en Ann van Elsen.
     
13 December 2008  

Voor de laatste maal wordt Ferry Maat's Soulshow uitgezonden. Dit legendarische programma begon ooit bij zeezender Radio Noordzee in 1973 en werd vanaf 1974 tot eind jaren tachtig uitgezonden bij de Tros en Radio 10. Vanaf 2003 was het programma terug via Radio Veronica maar wegens gezondheids problemen stopt Ferry Maat nu met de Soulshow. Toch zal het programma in 2011/12 nog een tijdje terugkeren bij Arrow Jazz.

     
27/28 September 2008   Het is 25 jaar geleden dat voormalig piraat Delta Radio 90 in Nijmegen begon. Daarom komt het station nog éénmaal terug. Tijdens dit weekend is Delta Radio te beluisteren via webradio Digitaal met historische en actuele programma's. Deze worden via de ether uitgezonden door Oldies FM in de regio Nijmegen-Arnhem, Maasland Radio in Zuid-Gelderland en Brabant en ook via Radio Paradijs in Utrecht.
     
Augustus 2008   In de afgelopen maanden is het radiostation 100%NL in ernstige problemen gekomen. Lage luistercijfers en weinig adverteerders brengen financieele zorgen. Daarom wordt besloten het format en de programmering drastisch te veranderen. Vanaf nu wordt 100%NL meer familiezender met de nadruk op het vrouwelijke publiek. Presentatoren o.a.: Myrna Goossen, Tanja Jess, Daphne Deckers en Elsemieke Havinga.
     
10 Juli 2008   Het radiostation CAZ dat nog alleen maar te beluisteren was via de kabel keert terug in de ether en wel op AM828.
     
1 Juli 2008   Start van Kanaal 13. Dit is een commercieel televisiestation voor de regio Arnhem-Nijmegen.
     
16 Juni 2008   Jeanne Kooijmans (voormalig Delta jock Jojo) ontvangt de Radiobitches Award 2008.
     
4 Juni 2008   Het Rotterdamse televisiekanaal RNN stopt na een inval van justititie. Het station dat in heel Nederland op de kabel zat wordt verdacht van fraude en heeft bovendien grote schulden.
     
1 Februari 2008   Start van de religieuze zender Radio Maria. Dit radiostation heeft de middengolf frequentie AM675 van Arrow Classic Rock overgenomen nadat Arrow is overgegaan naar FM.
     
1 Oktober 2007   Start van Het Gesprek. Televisiezender met (aanvankelijk) alleen maar talk-shows. In latere instantie ook (veelal oude) popmuziek, docu's en BBC World News.
     
6 September 2007   Deejay Ferry Maat krijgt de Marconi Oevre Award uitgereikt.
     
1 September 2007   Start van Groot Nieuws Radio met christelijke programma's. Uitgezonden wordt via de middengolf AM1008 welke is overgenomen van Radio 10Gold.
     
31 Augustus 2007   Radio 10Gold stopt wegens bezuinigingen met uitzenden op de middengolf AM1008 en is nu alleen nog te beluisteren via kabel, satelliet en internet. Al eerder werd een aantal medewerkers ontslagen.
     
18 Augustus 2007   Start van RTL8. Dit is inmiddels de vierde televisiezender van het RTL concern in Nederland. RTL8 gaat zich voornamelijk richten op een vrouwelijk publiek.
     
<< Naar boven >>    
     
17 Augustus 2007   TV10 van John de Mol (v.h. Talpa TV) stopt wegens zwaar tegenvallende kijkcijfers. In de afgelopen 2 jaren leed het station een miljoenenverlies. De voetbalrechten en een aantal programma's en formats gaan over naar de zenders van RTL Nederland. John de Mol krijgt in ruil hiervoor aandelen in RTL Nederland. Inbegrepen in de deal is de overname van Radio 538. Maar Radio 10Gold en het kabelstation JuizeFM gaan niet mee en blijven onder Talpa vallen.
     
14 juli 2007   Start van Red Sands Radio vanaf het voormalige marinefort Red Sands in de Theems Monding. Het station zendt een paar weken uit ter nagedachtenis aan de radiostations die in de jaren zestig op dit fort zaten: Invicta, KING en 390.
     
1 Juli 2007   Arrow Classic Rock zendt vanaf vandaag landelijk uit op FM. Men heeft hiervoor het radiostation CAZ opgekocht en gebruikt nu hun FM-frequenties. CAZ zal daardoor alleen nog maar via de kabel en stream zijn te beluisteren. Arrow verlaat nu dus na een aantal jaren de middengolf AM1008 maar brengt daar voorlopig nog wel non-stop rock. Het ligt in de bedoeling van de Arrow organisatie om daar met een nieuw radiostation te beginnen.
     
26 Juni 2007   'Day of Silence' bij de Amerikaanse internetradio's. Uit protest tegen een nieuwe wet die op 15 juli 2007 in de Verenigde Staten wordt ingevoerd, zenden een groot aantal van de internetradio's een dag niet uit. De wet bepaalt dat deze stations grote bedragen aan rechten moeten gaan betalen hetgeen velen niet kunnen en dus moeten stoppen.
     
December 2006   De Publieke Omroep stopt met de televisie uitzendingen via de ether. Voortaan zijn deze zenders alleen nog te ontvangen via de kabel, satelliet en internet. Aangezien er verder geen tv-zenders meer via de ether uitzenden kunnen de ontvangst-antennes voorgoed worden opgeborgen. Nog maar een klein aantal huishoudens keek televisie op deze manier.
     
November 2006   De Publieke Omroep in Nederland start met een groot aantal digitale tv-zenders welke te ontvangen zijn via de pluspaketten van de kabelmaatschappijen. In de loop van de volgende jaren komen er meer zenders bij. Voorbeelden: Holland Doc, Sterren.NL, Best 24, Cultura en Geschiedenis.
     
23 September 2006   Op de Noordzee wordt het REM-eiland afgebroken. Dit werd in 1964 geplaatst voor de uitzendingen van RTV Noordzee waar als snel een einde aan werd gemaakt. Daarna was het eigendom van Rijkswaterstaat voor onderzoeks doeleinden. In de jaren 70 werd er nog een aflevering opgenomen van de Duitse krimi "Tatort" en aan het begin van deze eeuw nam de TROS er een aantal politieke talkshows op.
     
4 September 2006   Start van het publieke Radio 6 via kabel, satelliet en DAB. Komt feitelijk in de plaats van de Concertzender en brengt jazz muziek en cultuurprogramma's en in eerste instantie ook klassieke muziek. Later wordt het een Jazz- en Soul station.
     
4 September 2006   Start van het publieke Radio 5 dat uitzendt via de middengolf frequentie van AM747. Dit radiostation houdt hiermee op te bestaan. Radio 5 is ouderen gericht en brengt overdags lichte muziek en informatie. Veel 50-er en 60-er jaren (niet pop-) muziek. In de avond zijn er informatieve en opinie programma's.
     
25 April 2006   Start van Radio Digitaal. Via stream 8 radiostations met voornamelijk non-stop muziek.
     
18 April 2006   Het radiostation Yorin FM wordt overgenomen door SBS en krijgt nu de naam Caz FM. Dj's o.a. Albert-Jan Versluis, Marisa en Jeroen Kijk in de Vegte
     
6 Februari 2006   Dj Ferry Maat krijgt de Gouden Harp uitgereikt van de Stichting Conamus
     
20 Januari 2006   John de Mol wordt verkozen tot Omroepman van het jaar 2005.
     
<< Naar boven >>    
     
September 2005   Twee nieuwe omroepen worden toegelaten tot de Publieke Omroep en krijgen zendtijd op radio en tv. Het zijn Omroep MAX (dat zich richt op ouderen) en Omroep LLiNK dat sociale en maatschappelijke thema's brengt.
     
15 Augustus 2005   John de Mol begint met Talpa TV
     
3 Augustus 2005   Radio Noordzee is verkocht aan een Belgisch mediabedrijf en heet vanaf nu Q-Music. Dj's o.a. Jeroen van Inkel, Marcel Vermeer en Gijs Staverman.
     
8 Juli 2005   Het is 25 jaar geleden dat het popfestival Live Aid werd gehouden en ter gelegenheid daarvan wordt nu Live 8 georganiseerd, wederom door Bob Geldorf en Midge Ure. Nu om de aandacht te vestigen op de problemen in de Derde wereld landen. In de gehele wereld wordt het popfestival gehouden en op tv uitgezonden. Belangrijkste: Hyde Park/Londen: o.a. Paul McCartney, U2, Coldplay, Madonna, Yousson N'Dour, Robbie Williams en de reunie van Pink Floyd. Philadelphia: o.a. Will Smith, Bon Jovi, P.Diddy en Stevie Wonder. Brandenburger Tor/Berlijn: Crosby Stills & Nash, Bap en Roxy Music.
     
1 Juni 2005   Radio 538 wordt overgenomen door het bedrijf Talpa van John de Mol. Het station is nu de meest populaire zender van Nederland. Dj's o.a.: Edwin Evers, Ruud de Wild, Lindo Duval, Jeroen v.d. Nieuwenhuizen, Barry Paf, Rick van Velthuysen.
     
14 Mei 2005   Vanuit het Engelse Frinton on Sea start Ray Anderson met Radio London via satelliet, stream en de middengolf 1395.
Dj's o.a. Mike Read, Garry Williams en Ian Damon.
     
31 Januari 2005   Het dance radiostation ID&T wordt overgenomen door Lex Harding en Ruud Hendriks en krijgt de naam Slam FM. Dj's o.a. Frank Dane, Kristel Kicks en Eric van Kleef.
     
5 Augustus 2004   Radio 192 stopt. Het station is de etherfrequentie kwijtgeraakt en was al tijden in grote financiele problemen.
     
28 Maart 2004   Het is 40 jaar geleden dat zeezender Radio Caroline begon. Nog steeds bestaat er een voortzetting hiervan welke uitzendt via webstream en af en toe via een etherfrequentie.
     
16 Februari 2004   Bij Radio Veronica doet Adam Curry zijn ochtend programma een week lang live vanuit Irak. Hij verblijft daar op de Nederlandse legerbasis met zijn crew, bestaande uit Alexander Stevens, Michiel Veenstra en nieuwslezer Arend Langeberg.
     
12 Februari 2004   De Amerikaanse jock Rick Dees stopt met zijn befaamde ochtendprogramma op KISS FM in Los Angeles. Rick heeft dit programma 22 jaar gedaan en werd daarmee trendsetter voor de modernere uitvoering van ochtendradio.
     
4 Februari 2004  

In Californië (USA) begint Marck Zuckerberg met Facebook. Dit is een sociaal netwerk voor zijn medestudenten van de universiteit. Iedereen kan middels een eigen profiel op Facebook zijn persoonlijke bezigheden met de medemens delen. Vanaf 2006 zal het een wereldwijd populair medium worden. In juni 2017 zijn er 2 miljard gebruikers.

     
25 December 2003   Rob Out overlijdt. Was dj en programmaleider bij de zeezender Veronica, eigenaar van platenzaken en onder het pseudoniem Egbert Douwe ook zanger (hit: Kom uit de bedstee). Rob Out werd fameus omdat met name hij verantwoordelijk was voor het ontstaan en het grote succes van de publieke omroep Veronica.
     
Najaar 2003   Zeezender Radio Arutz Sheva voor de kust van Israel stopt. Er zijn financiele problemen maar ook heeft Israel een anti zeezenderwet aangenomen waardoor blijven doorgaan moeilijk is. Al eerder werd door de overheid een overval op het schip uitgevoerd en daar alsmede in de landstudio veel apparatuur in beslag genomen. Omdat dit het laatste radiostation vanaf een schip is gaat Radio Arutz Sheva de geschiedenis in als de laatste zeezender ter wereld. Het schip wordt later op een Turkse werf gesloopt.
     
31 Augustus 2003   Veronica is officiel terug op de radio. Nu op één van de etherfrequenties van Sky als oldies station met muziek uit de jaren 80 en 90. Dj's o.a. Bart van Leeuwen, Kas van Iersel, Ferry Maat, Jeroen van Inkel, Adam Curry en Rob van Someren. Hierna komt ook Veronica TV terug als onderdeel van de SBS zenders. Hiervoor wordt FoxTV (na een tijdje V8 geheten te hebben) omgebouwd naar Veronica TV.
     
1 Juli 2003   Radio Nationaal stopt. Wegens geldgebrek waren de uitzendingen op de AM1296 al gestopt en nu er geen landelijke etherfrequentie is verkregen bij de veiling, ziet de leiding geen toekomstmogelijkheden meer voor het station.
     
1 Juni 2003   Na een veiling van etherfrequenties krijgen landelijke- en regionale radiostations een frequentie voor de periode van 9 jaar. Landelijk gaan FM frquenties naar 538, Sky, RTL-FM, Noordzee, Yorin, ID&T, Gouweouwezender (wordt Veronica) en BNR. Een middengolffrequentie gaat naar Country Radio die deze gebruikt voor Arrow Classic Rock. Een andere AM-frequentie gaat naar het Engelse Radio London die deze nooit zal gebruiken. Radio 10 Gold krijgt niets.
     
2003   Grote opkomst van webradio's. Voor iedereen wordt het op simpele wijze mogelijk een radiostation te gaan beginnen via internet.
     
<< Naar boven >>    
     
23 Oktober 2002   Radio Noordzee wordt overgenomen door Talpa. John de Mol koopt Erik de Zwart weg bij Radio 538 die als taak krijgt het station succesvol te maken. Dj's o.a. Gordon, Sjaak Bral en Martijn Krabbe. Enige maanden daarvoor nam Talpa ook al Radio10 Gold over. Dj's daar o.a. Tom Mulder, Peter Holland, Dave Donkervoort, Rene Verkerk, Alexander Stevens en Jos van Heerden.
     
3 Augustus 2002   Start van Funx FM. Publieke Omroep die uitzendt via FM-ether frequenties in een aantal grote steden. Is een zender die zich met name richt op allochtone jongeren.
     
31 December 2001   Het non-stop kabelstation Love Radio stopt.
     
4 Juli 2001   Ad Bouwman en Michael Bakker starten met Radio 192 via de AM1332 en een aantal kabelfrequenties. Station houdt de herinnering levend aan de voormalige zeezenders, met name Veronica. Naast de initiatiefnemers worden er o.a programma's gemaakt door Eddy Becker, Peter Teekamp, Chiel Montagne, Ted Bouwens en Peter van Dam.
     
5 Mei 2001   Herstart van Radio Nationaal via kabel en in wat latere instantie via de Engelse middengolffrequentie AM1296. Wederom met voornamelijk Nederlandstalige muziek. Het station is nu eigendom van Ruud Hendriks en dj's zijn o.a. Bart van Leeuwen, Karel van Kooten en Rene Verstraaten.
     
1 Maart 2001   Radio Nationaal stopt vanwege failissement.
     
1 Mei 2000   Start van Radio Nationaal dat voornamelijk Nederlandstalige muziek brengt. Initiatief van trompettist en producer Marty. Gaat uitzenden via twee middengolffrequenties, AM1332 en AM1035.
     
Maart 2000   Veronica stapt uit de HMG met als gevolg dat het verdwijnt uit de ether. RTL start op de Veronica frequenties met Yorin TV en het radiostation Yorin FM. Deze laatste met dj's o.a. Gijs Staverman, Robert Jensen, Wouter van de Goes en Kas van Iersel.
     

1 Januari 2000

 

In Nederland wordt de omroepbijdrage afgeschaft. Voor wie dacht nu gratis naar de Publieke Omroep te luisteren en kijken: deze wordt vanaf nu betaald uit de belastinggelden. Iedereen met een inkomen betaalt daarvan een bepaald percentage belasting dat bestemd is voor de Publieken.

     
Kerstmis 1999   Publieke Omroep Radio 2 begint met de Top 2000 die tot nieuwjaar 24 uur per dag wordt uitgezonden. Dit programma trekt miljoenen luisteraars en zal vervolgens een jaarlijks terugkerend gebeuren worden.
     
Oktober 1999   De voormalige Nijmeegse FM piraat Keizerstad wordt regionale commerciele omroep en krijgt diverse FM-ether frequenties in Gelderland. Ook te ontvangen via de kabel. Keizerstad was in de afgelopen jaren locale omroep voor Elst.
     
21 Augustus 1999   Tot 31 augustus is er de reunie van de voormalige zeezender Veronica naar aanleiding van het feit dat deze 25 jaar geleden uit de ether verdween. Via de AM1224 worden oude programma's uitgezonden en ook verschijnen de medewerkers van toen, nu nog een keer achter de microfoon om herinneringen op te halen.
     
Zomer 1999   JFK stopt en wordt vervangen door BNR (Business News Radio). Hier in de avond en nacht jazz muziek.
     
1 Maart 1999   Start van Net5. Commerciel tv-station dat eigendom is van SBS.
     
21 December 1998   TV 10 Gold dat de toevoeging Gold al had laten vallen krijgt een nieuwe eigenaar en programmering. maar ook de naam verandert en het station heet nu Fox TV.
     
1998   Steeds meer radiostations zijn nu ook via internet stream te beluisteren.
     
15 Januari 1998   Arrow Classic Rock neemt de middengolf frequentie AM828 van Veronica over en is vanaf nu dus ook in de ether te beluisteren. Ook vanaf nu enkele gepresenteerde programma's met o.a. Gerry Jungen, Kees Baars en Harry de Winter.
     
1 Januari 1998   Veronica krijgt een FM etherfrequentie en verlaat de middengolf. Het station heet nu Veronica FM en is nog steeds een een hitstation. Dj's o.a Jeroen van Inkel, Robert Jensen en Gijs Staverman.
     
31 augustus 1997  

De engelse prinses Diana komt in Parijs om het leven bij een auto ongeluk. Ze is dan sinds enige tijd gescheiden van de Britse krooprins Charles en zit in een auto met haar nieuwe vriend Dodi Fayed die ook verongelukt. Ze is zeer mediageniek en haalt tot dan toe bijna dagelijks de wereldpers met alles wat ze doet. Ondermeer haar inzet voor goede doelen hetgeen haar zeer populair maakt bij het publiek.Tijdens de autorit in nachtelijk Parijs wordt ze ook weer gevolgd door tientallen journalisten en fotograven die getuige zijn van het ongeluk. "The people's princess" Diana wordt slechts 36 jaar oud en haar begrafenis wordt in de hele wereld door tientallen miljoenen mensen gevolgd.

     
Mei 1997   Jazz Radio is omgedoopt tot JFK en krijgt een FM ether frequentie. Station brengt soft-jazz en funky music.
     
4 Januari 1997  

Voor de 15e keer wordt de Elfstedentocht gereden, Nederlands meest fameuze schaatswedstrijd in Friesland. Die overigens alleen kan plaatsvinden in strenge winters als alle wateren goed dicht zijn gevroren. Deze keer is de winnaar Henk Agenent. Maar de meeste van de bijna 17.000 deelnemers zijn geen wedstrijdrijders maar toerschaatsers. Inmiddels zijn we in 1997 zover dat de Elfstedentocht een gigantisch media-evenement is geworden. De vele televisie en radiostations die ons land kent besteden er uitgebreid aandacht aan evenals alle kranten. De hele tocht is live te zien bij de NOS televisie met commentaar van Mart Smeets.

     
<< Naar boven >>    
     
18 December 1996   TV-station Sport 7 stopt. Het station draait voornamelijk op voetbal, oogt niet professioneel, krijgt betaling door kijkers er niet door en weet door dit alles niet genoeg adverteerders te krijgen. Sport 7 lijdt een verlies van 100 miljoen gulden. De voetbalclubs lopen hierdoor veel geld van rechten mis.
     
Najaar 1996   Willem van Kooten en Ad Ossendrijver starten met het radiostation Arrow Classic Rock via de kabel. Zoals de naam al zegt brengt Arrow non-stop muziek uit het genre Classick Rock.
     
18 Augustus 1996   Start van Sport 7. TV-station dat alleen maar sportprogramma's brengt. Uitgedacht door Willem van Kooten en opgezet door John de Mol en financiering door grote bedrijven, o.a. Philips, Nuon, ING en de Telegraaf. Het station weet voor veel geld de tv-rechten van het Eredivisie voetbal te krijgen. Anchorman van het station is Koos Postema.
     
Najaar 1995   Via de kabelnetten gaat The Box van start. Is een televisie station waar videoclips op verzoek worden gebracht.
     
Oktober 1995  

Start van Call-TV. De daguitzendingen (en gedeeltelijk nacht) van Veronica televisie worden vanaf nu gevuld met belspelletjes waarin ieder uur een andere presentator live een ander spel speelt met de kijkers. Die bellen hiervoor via betaalnummers met de studio. Later gaan ook andere zenders hun dag op deze manier vullen. Zal bestaan tot 2007 wanneer wordt aangetoond dat de tv-makers nogal sjoemelen met de spelletjes en daarmee veel geld verdienen. Hetgeen ten koste gaat van de nietsvermoedende bellers.

     
1 September 1995   Publieke omroep Veronica wordt nu commercieel. Gaat hiermee op in de Holland Media Groep en krijgt een eigen TV-zender. Het radiostation RTL-Rock wordt omgedoopt in KINK-FM waarop Veronica een jonger rock format start. Voorts wordt het radiostation Holland FM overgenomen en daarmee de 2 middengolffrequenties waarop nu Hitradio Veronica komt. Dj's o.a. Gijs Staverman, Jeroen van Inkel, Edwin Evers en Robert Jensen. De zender van één van de frequenties staat op de Communicator, het voormalige zendschip van Laser Radio dat verankerd ligt in het IJsselmeer.
     
28 Augustus 1995   Start van het commerciele tv-station SBS6. Is opgezet door het Zweedse mediaconcern SBS.
     
1 Juli 1995   Eén van de meest bekende dj's van Amerika overlijdt: Wolfman Jack. Ook in Nederland is hij jarenlang te beluisteren geweest via de AFN zenders met de VS-hitparade.
     
Voorjaar 1995   De Gouwe-Ouwe Zender stopt en de kabelfrequentie wordt weer volledig benut door Jazz Radio.
     
Voorjaar 1995   De rechter bepaalt dat de verdeling van etherfrequenties een jaar daarvoor niet goed is gegaan. Als gevolg hiervan krijgen Radio 538 en Sky Radio nu ook FM-etherfrequenties. Radio 10 Gold behoudt de AM675 en zal later ook nog een FM frequentie krijgen.
     
Voorjaar 1995  

Voor het eerst is het mogelijk om via internet naar radiostations en ook webradio's te luisteren. Het programma dat daarvoor is opgezet heet RealAudio.


   
1 Mei 1995   Mediabedrijf Arcade begint met 2 commerciele tv-zenders. 1. TV10Gold dat oude televisieseries brengt. 2. TMF de eerste Nederlandse tv-zender met nonstop popmuziek, voornamelijk videoclips. Eerste vj's: Fabienne de Vries, Isabel Brinkman en Sylvana Simons.
     
19 oktober 1994  

Start van Euro 7. Dit is een Nederlandse tv-zender die overdags uitzendt via satelliet en kabel. Brengt themaprogramma's en verhuurt zendtijd aan religieuze organisaties. Wordt niet populair, is slecht georganiseerd en heeft al snel financiele problemen. In maart 1996 gaat Euro 7 failliet.

     
1 September 1994   Start van de Gouw-Ouwe Zender via de kabel. Het station komt overdags op de frequentie van Jazz Radio dat hierdoor alleen nog maar in de avond en nacht is te beluisteren. Dj's o.a. Peter Teekamp, Wil Luikinga, Stan Haag, Meta de Vries en Jeffrey Willems
     
12, 13 en 14 Augustus 1994   Het is 25 jaar geleden dat in het Amerikaanse plaatsje Bethel het roemruchte popconcert Woodstock werd gehouden. Ter gelegenheid daarvan wordt nu weer een Woodstock festival gehouden in Saugentoes (NY). Optredende artiesten o.a. The Band, Sonny Rollins, Metallica, Aerosmith, Allman Brothers, Joe Cocker, CSN, Sheryl Crow, Cranberries, Bob Dylan, Melissa Etheridge en Peter Gabriel.
     
Voorjaar 1994   Na 16 jaar stopt het Veronica TV popprogramma Countdown.
     
Januari 1994   Media minister Hedy d'Ancona wijst een aantal etherfrequenties toe aan commerciele radiostations. Op FM: Classic en Noordzee. Middengolf: Radio 10 Gold, AM Nieuws en Holland FM.
     
<< Naar boven >>    
     
25 November 1993   The Voice of Peace stopt de uitzendingen. Eigenaar Abe Nathan laat het zendschip zinken voor de kust van Israel.
     
Najaar 1993   Power FM stopt en in plaats daarvan komt het nonstop station Love Radio
     
1 Oktober 1993   Start van het commerciele tv-station RTL 5.
     
30 April 1993  

In Engeland start Virgin Rock Radio. Het station brengt adult rock en heeft ondermeer als bekende jocks Tommy Vance, Nick Abbot en Emperor Rosko. Omdat het station uitzend op 1215 khz middengolf is het in een groot gedeelte van Europa te ontvangen.

     
11 December 1992   Lex Harding start met Radio 538 via satelliet en kabel met een Nederlandse uitzendvergunning. Het station komt in de plaats van Hitradio en de eigenaar daarvan, Sky, wordt medeeigenaar van 538. Dj's o.a Erik de Zwart, Wil Luikinga, Wessel van Diepen, Corne Klein en Michael Pilarczyk.
     
1 Oktober 1992   27 jaar na de start krijgt de popzender van de publieke omroep, Radio 3, een dagelijkse horizontale programmering. Dj's oa. Jeanne Kooijmans en Peter van Bruggen (Breakfestshow), Hans Schiffers (Arbeidsvitaminen), Henk Westbroek, Sjors Fröhlich en Jeroen van Inkel
     
Juli 1992   Start van Hitradio via de kabel. Het station is eigendom van Sky Radio en draait non-stop hits.
     
13 Juli 1992   Mediaconcern Strengholt start met Radio Noordzee Nationaal dat muziek uit Nederland brengt via de kabel.
     
Voorjaar 1992   Start van Jazz Radio via de kabel.
     
1 Mei 1992   Start van RTL Rock Radio met veel Classic Rock via FM en kabel. Dj's o.a. Mark Jacobs, Jan de Hoop, Ron Bisschop en Bart van Leeuwen.
     
Voorjaar 1992   Commercieele radio wordt nu in Nederland wettelijk toegestaan. Ook worden de eerste FM etherfrequenties voor landelijke commercieele omroepen uitgegeven. Deze worden toegewezen aan Sky Radio, Radio 10Gold en RTL-Rock
     
29 December 1991   Einde van de Engelse programma's van Radio Luxemburg.
     
19 November 1991   Het zendschip Ross Revenge voor de Engelse kust waar al lang geen uitzendingen meer vandaan komen, slaat los van het anker en loopt vast op een zandbank. Na enkele pogingen wordt het schip twee dagen later losgetrokken en naar de haven van Dover gesleept waar het door de overheid in beslag wordt genomen. Hiermee komt een definitief einde aan de zeezender Caroline. Later komt het schip weer in handen van de Caroline organisatie en zal voortaan in diverse havens verblijven waar het wordt onderhouden door de oude fans. Af en toe worden er programma's gemaakt voor het hudige Caroline dat uitzendt via satelliet, internet, korte golf en af en toe RSL (tijdelijke etherfrequentie).
     
Najaar 1991   Op de kabel start Holland FM. Radiostation dat voornamelijk Nederlandstalige muziek brengt. Dj's o.a. Jan van Zanten, Rik Romijn en Cobus Bosscha.
     
8 augustus 1991  

De hoogste zendmast ter wereld stort in. Het gaat om een 646 meter hoge mast in Konstantynów (Polen) welke wordt gebruikt voor de middengolf uitzendingen van de Poolse staatsomroep.

     
Zomer 1991   Het popstation Power FM start op de kabel. Dj's o.a. Wim Rigter, Peter Holland, Luc van Rooij, Rob Stenders, Edwin Evers.
     
5 November 1990   Zeezender Radio Caroline stopt met uitzenden. Reden is dat de Engelse overheid een aanvulling heeft gedaan in de al lang bestaande anti-zeezenderwet waardoor het bijna onmogelijk wordt om verder te gaan. Tevens speelt mee dat op de Caroline frequentie (AM558) het radiostation Spectrum in Londen start en de Caroline organisatie eigenlijk niet naar een andere frequentie wil verhuizen. Maar ook de bekende organisatorische en financiele problemen spelen een rol.
     
Najaar 1990  

Omdat Veronica in 1989 daadwerkelijk heeft meegeholpen aan de oprichting van televisiestation RTL-Veronique (het latere RTL4) volgen er maatregelen. Publieke omroepen mogen volgens de wet niet samenwerken met commerciele en dus beslist het Commissariaat voor de Media dat Veronica gedurende dertien weken niet mag uitzenden (waarvan zeven voorwaardelijk). Dit wordt in hoger beroep door de Raad van State teruggebracht naar 2 dagen niet uitzenden.

     
Najaar 1990   Grote opkomst van locale omroepen. Dit wordt mede ingegeven doordat locale omroepen nu etherfrequenties kunnen verkrijgen. Met name veel mensen uit de etherpiraterij gaan zich nu met deze vorm van radio bezighouden.
     
9 September 1990   Begin van Jiskefet bij de VPRO-tv. Dit humoristische en satirische televisie programma wordt gemaakt door Kees Prins, Herman Koch en Michiel Romeyn en bestaat tot 2005. Het meest opvallende en populaire onderdeel wordt Debiteuren/Crediteuren waarin ook Annet Malherbe meespeelt.
     
<< Naar boven >>    
     
15 Augustus 1990   Radio 10 gaat het oldies format hanteren en de naam verandert in Radio 10 Gold. Nieuwe dj is Tom Mulder.
     
Mei 1990  

Al geruime tijd is er bij de AVRO-maandag op Hilversum 3 een jingle te horen met de volgende tekst: Zet 'm maar harder. Echter, de Stichting Geluidshinder beklaagt zich hierover bij deze publieke omroep met als argument dat harde muziek voor overlast zorgt. De leiding van de AVRO verbiedt daarop de jingle.

     
2 April 1990   Het dagelijkse programma 'Driespoor' op Hilversum 3 is niet zo succesvol en Jeanne Kooijmans stopt hier mee. Vanaf nu gaat Frits Spits hier weer de 'Avondspits' maken.
     
Voorjaar 1990  

Het is nu technisch mogelijk om diverse verbindingssystemen voor computers aan elkaar te knopen. Hiermee ontstaat het 'world wide web', het internet zoals we dat nu kennen.

     
1 Januari 1990   Doordat commercieele radio nog niet is toegestaan en Cable One zijn buitenland constructie niet goed voor elkaar heeft, mag dit station niet meer op de kabel. Dit is de doodsteek en Cable One stopt.
     
Eind 1989   Door strenge wethandhaving definitief einde van de professionele landpiraten in Nederland.
     
9 November 1989  

Val van de Muur. Op deze dag klimmen burgers van de DDR over de Muur in Berlijn en hakken er stukken uit. De overheid van de DDR maakt vervolgens bekend dat de grens open is. Hiermee komt een einde aan een 28 jaar durende scheiding tussen deze communistische staat en de rest van Berlijn en West Duitsland. Een jaar later is de hereniging van beide Duitslanden een feit. De val van de Muur staat ook symbool voor de val van het communisme in heel Oost-Europa dat hierop volgde. In de popmuziek zijn veel nummers gemaakt over de Muur en de val van het communisme. O.a. 'Wind of Changes' (Scorpions), 'Over de Muur' (Klein Orkest) en ‘Sonderzug nach Pankow’ (Udo Lindenberg).

     
5 November 1989  

Na heftige oppakacties stopt Keizerstad FM in Nijmegen.

     
31 Oktober 1989  

In Baarn stopt Digitaal FM korte tijd later gevolgd door Radio Roulette. In deze tijd stoppen ook de piraten in Amersfoort.

     
15 Oktober 1989  

Wegens heftige oppakacties stopt Delta Radio 90 Nijmegen.

     
2 Oktober 1989   Start van RTL-Veronique, het eerste commercieele tv-station van Nederland via de U-bocht constructie. Later krijgt het station de naam RTL 4.
     
1 September 1989   In Ierland start Atlantic 252. Dit radiostation brengt popmuziek op de Lange Golf en krijgt miljoenen luisteraars in Engeland.
Dj's o.a Charlie Wolf, Andrew Turner en David Lee Stone.
     
19 Augustus 1989   De Nederlandse overheid entert in internationale wateren het zendschip Ross Revenge. De actie is met name gericht tegen Radio 819 en al de apparatuur van dat station wordt in beslag genomen. Ook worden later allerlei zaken in beslag genomen bij MMI in Hilversum waar de tape programma's van Radio 819 worden opgenomen. Hiermee komt een einde aan het station. Het Engelse Radio Caroline gaat als enige zeezender door.
     
Zomer 1989   Joop van den Ende wil beginnen met een commercieel tv-station onder de naam TV-10. Hij haalt veel tv-makers weg bij de bestaande omroepen maar deze vorm van televisie is dan nog verboden in Nederland. De overheid wil geen uitzondering maken en het project TV-10 gaat niet door.
     
1 April 1989  

In Amsterdam start Extra 108. Dit is één van de eerste locale omroepen in Nederland met een FM-frequentie. Zend iedere dag uit en heeft een strak popformat maar mag nog niet commerceel draaien.

     
Voorjaar 1989  
De eerste lokale omroepen in ons land krijgen een etherfrequentie maar commercieel draaien blijft voorlopig verboden.
     
1 Januari 1989   STAD in Amsterdam, Nederlands eerste publieke locale omroep, stopt en gaat op in de nieuwe regionale zender Radio Noord Holland.
     
Najaar 1988   Start van Radio Arutz Sheva (Kanaal 7) voor de kust van Israel. Is een religieuze politiek rechts gerichte zeezender vanaf het zendschip 'mv Hatzvi' (krijgt de bijnaam het langste zendschip ter wereld). Er wordt uitgezonden via middengolf en FM en de programma's worden voornamelijk opgenomen in studio's in de Israelische plaats Beit El, Samara.
     
Najaar 1988   Het Free Radio Magazine (FRM) stopt.
     
Najaar 1988   Op tv start van Nederland 3
     
September 1988   Tijdens de Firato start Veronica met het experiment Veronica Lokaal. Een 24 uurs radiostation dat ook te beluisteren is via de kabelfrequenties van een groot aantal lokale omroepen. Na afloop van de Firato gaat dit door en de heimelijke wens is dat op deze wijze via een omweg een radiostation kan worden opgezet. Wordt verboden door de overheid. Dj's o.a Lex Harding, Erik de Zwart, Chiel van Praag, Rob Stenders, Simone Walraven en Jeroen van Inkel.
     
30 September 1988   Start van Sky Radio op kabel en satelliet met non-stop softpop.
     
17 Augustus 1988   Publieke omroep Veronica (VOO) heeft nu 1 miljoen leden en is daarmee de grootste omroep ooit.
     
27 Juni 1988   Na 15 jaar stopt het Avro tv-programma Toppop. Meer dan 10 jaar werd het gepresenteerd door Ad Visser en in de laatste jaren door Kas van Iersel en Bas Westerweel.
     
<< Naar boven >>    
     
13 Mei 1988  
Start van het Nederlandse Radio 819 vanaf het zendschip Ross Revenge op de Noordzee. Is eigenlijk een voortzetting van Radio Monique. Onregelmatig in de lucht en ook een periode onder de naam Radio 558. Ook Radio Caroline is vanaf dit zendschip nog steeds in de ether.
     
4 april 1988   Start van Radio 10, te ontvangen via kabel en satelliet. Het is een Nederlands station dat uitzendt via de zogenaamde U-bocht constructie. Dj's o.a. Jeroen Soer, Ferry Maat, Ron Bisschop, Peter Rijsenbrij en vanuit New York Adam Curry.
     
2 April 1988   Frits Spits stopt met zijn dagelijkse programma de 'Avondspits' op Hilversum 3 en gaat een tv-programma maken. Het radioprogramma wordt nu overgenomen door Jeanne Kooijmans en krijgt de naam 'Driespoor'.
     
Begin 1988  

Radio Octaaf in Amsterdam stopt.

     
1 Januari 1988  

Stad Den Haag stopt.

     
Kerstmis 1987   Willem van Kooten start met Cable One. Dit is het eerste Nederlandstalige radiostation dat uitzend via satelliet en kabel. Dj's o.a. Kas van Iersel, Tom Mulder, Linda de Mol, Yvonne Keely, Benny Brown en Joost den Draaijer (van Kooten zelf)
     
25 November 1987   Mastbreuk op het zendschip Ross Revenge waardoor Radio Caroline en Radio Monique de uitzendingen moeten staken. De laatste zal niet meer terugkeren in de ether.
     
Najaar 1987   Bij Veronica start van de Pinup Club, Nederlands eerste erotische tv-programma. Presentatie: Wendy van Wanten. Het programma brengt nogal wat beroering in de samenleving en er worden zelfs Kamervragen over gesteld.
     
September 1987   Start van Metropolys FM vanuit het Noord-Franse Halluin. Richt zich op Vlaanderen en is vanwege het hoge vermogen en de vrije frequentie 90 mhz in vrijwel heel Vlaanderen en tot in Nederland te ontvangen. Het radiostation is opgezet door Norbert Vanlamsbrouck omdat de Belgische vrije (locale) radio's een minimaal bereik hebben en de FM band tussen de 104-108 mhz propvol zit met zenders die niet bijster professioneel zijn. De mensen achter de Nederlandse Publieke Omroep Veronica gaan in overleg met Norbert en willen proberen er een op Nederland gericht station van te maken hetgeen toch niet doorgaat. Metropolys FM wordt na enkele maanden verboden door de Franse overheid.
     
Juli 1987   Start van zeezender Radio New York International (RNI) in internationale wateren voor de noord oostkust van de Verenigde Staten ter hoogte van New York. Het station komt voort uit de Amerikaanse landpiraat WHOT en brengt programma's op AM, FM, LW en Korte Golf vanaf het zendschip 'Sarah'. RNI zal niet lang bestaan wegens ingrijpen van de Amerikaanse overheid.
     
Voorjaar 1987  

In Rotterdam stopt FRR (Free Radio Rotterdam). 

     
Voorjaar 1987   Start van MTV Europe met popmuziek in de vorm van videoclips via satelliet vanuit Londen. Eerste clip: The Dire Straits met 'Money for nothing'. In de jaren erna wordt het station meer en meer op Nederlandse kabelnetten geplaatst. Vj's in de eerste jaren o.a.: Simone Angel, Kristiane Backer en Paul King.
     
20 April 1987   Zeezender Laser Hot Hits stopt wegens organisatorische en financiele problemen.
     
December 1986   Zeezender Laser is terug nu onder de naam Laser Hot Hits. Het zendschip Communicator en daarmee het station is nu eigendom van East Anglia Produktions. Onregelmatig in de ether o.a. door mastbreuk. Dj's o.a. Ray Warner, David Lee Stone, Andrew Turner, Brandie Lee en Paul Dean.
     
Najaar 1986  

Radio Dixicana (De stem van Arnhem) stopt.

     
4 Augustus 1986  

Willem Ruis overlijdt aan een hartaanval tijdens zijn vakantie in Spanje. Hij werd vermaard door de zeer populaire spelshows die hij op televisie presenteerde. Bijvoorbeeld de 'Willem Ruis Show'. Was op de radio medepresentator van het sportprogramma 'Langs de Lijn'. Willem Ruis is 41 jaar oud geworden.

     
1 Juli 1986   Start van Radio Danubius bij Balaton Meer in Hongarije. Is het allereerste commerciele radiostation van het gehele (dan nog communistische) Oostblok.
     
Begin 1986  

Radio Hofstad in Den Haag stopt.

     
1986  

Door nieuwe wetgeving komt er een einde aan de 'border stations'. Het is niet meer mogelijk om vanuit Mexico met hoge vermogen-zenders programma's te richten op de USA.

     
November 1985   Zeezender Laser 558 stopt en het zendschip Communicator wordt de haven van Harwich ingevaren alwaar er beslag op wordt gelegd door schuldeisers.
     
1984/1985  

Topjaren van de landelijke 24-uurs piraten die erg populair zijn. Naast de al genoemde zijn er bijvoorbeeld ook nog Juul (Amsterdam), Havenstad, Amerika, Benelux, Europoort (allen Rotterdam), Telster (Den Haag), Keistad, Eemland, Super (allen Amersfoort), Roulette (Baarn), Benelux (Den Bosch), Focus (Alkmaar) en SRC (Culemborg).

     
<< Naar boven >>    
     
October 1985  

Start van Europa TV. Satelliet televisiestation waarin diverse Europese Publieke Omroepen samenwerken maar met name gepromoot vanuit Nederlandse zijde. Pan-Europese televisie is het doel maar dat lukt niet en ruim een jaar later stopt Europa TV.

     
September 1985   In Nijmegen start Radio Contact. Dj's o.a. Hans Tournee, Frank Sanders, Marcel Spijkerman en Danny van Bree.
     
Augustus 1985   De Engelse opsporingsdienst DTI verankerd een schip naast de zendschepen Communicator (Laser) en Ross Revenge (Caroline/Monique) en begint zo een permanente observatie van deze radiostations.
     
13 Juli 1985   In Londen en Philadelphia vindt Live Aid plaats. Popconcert georganiseerd door Bob Geldorf en Midge Ure waar veel grote artiesten belangeloos aan meewerken, opbrengst is voor hongerbestrijding in Afrika. Dit evenement wordt de hele dag wereldwijd via TV uitgezonden. Artiesten o.a.: Tears for Fears, Madonna, Mick Jagger, Paul Young, Tina Turner, David Bowie, Phil Collins, Julian Lennon en CSNY.
     
Zomer 1985  

Het Arnhemse Starlight Radio verhuist wegens de vele oppakacties naar Nijmegen. Daar zal het nog maar kortstondig bestaan om vervolgens op te gaan in het weer op te starten Delta Radio.

     
Zomer 1985   Na problemen met de overheid stopt Delta Radio 90 Nijmegen tijdelijk maar komt weer terug en wordt populairder dan ooit. Voor verdere info zie de Delta Radio website.
     
Juni 1985   Zeezender The Voice of Peace zendt nog steeds uit voor het Midden Oosten met popmuziek en vredesboodschappen vanaf het Peaceship voor de kust van Israel. Programma's via FM en middengolf. Vanaf nu worden deze 2 enkele uren per dag ontkoppeld en worden er verschillende programma's uitgezonden. Af en toe worden de programma's ook uitgezonden via de korte golf. Gedurende het hele bestaan van The Voice of Peace heeft het station enkele honderden programmamakers en dj's gehad.
     
29 Maart 1985   Start van Filmnet, Nederlands eerste abonnee-tv met nonstop speelfilms.
     
     
28 maart 1985   Meer dan zesduizend radiostations in de wereld draaien gelijktijdig de plaat 'We are the world' van USA for Africa. Het nummer is geschreven door Lionel Ritchie en Michael Jackson en de bedoeling is met de plaat geld in te zamelen voor de bevolking van Afrikaanse landen waar hongersnood is. Hieraan wordt belangeloos meegewerkt door bekende Amerikaanse artiesten. Behalve Lionel en Michael zijn dat ondermeer Bob Dylan, Ray Charles, Diana Ross, Dionne Warwick, Tina Turner, Stevie Wonder, Bruce Springsteen en Paul Simon. Er worden meer dan 20 miljoen exemplaren van de plaat verkocht.
     
1985   Gedurende het jaar wordt in Belgie een wettelijke regeling van kracht waarin is bepaald dat vrije (locale) radio's een vergunning moeten aanvragen.
     
16 December 1984   Start van de Nederlandse zeezender Radio Monique vanaf het zendschip Ross Revenge voor de Engelse kust. Omdat hier Radio Caroline financiele problemen heeft wordt overdags de zendtijd verhuurt aan Monique, Caroline blijft alleen in de avond en nacht. Monique dj's o.a.: Wim van Egmond, Rob Hartholt, Johan Visser, Ron vd Plas, Ad Robberts, Walter Simons en Nico Stevens. In latere instantie ook Joost den Draaijer, Tony Berk, Elly van Amstel en Herbert Visser.
     
3 December 1984  

Bij AVRO-tv doet Karel van de Graaf zijn wekelijkse live talkshow. Deze keer gaat het over de politieke ontwikkelingen in Suriname en de gemoederen lopen hoog op als iemand uit het publiek zich ermee bemoeit. Er ontstaat een vechtpartij en er wordt geschoten in de studio.

     
Eind 1984  

Wegens een te groot aantal oppakacties stoppen in Amsterdam Radio Unique en Radio Decibel.

     
Najaar 1984   Door een wijziging in de Omroepwet worden nu buitenlandse commerciele tv-stations toegelaten op de (beginnende) Nederlandse kabelnetten zolang ze zich niet op Nederland richten. Dit is dus nu niet meer voorbehouden aan publieke omroepen. De eerste zenders komen uit Engeland: Music Box dat 24 uur per dag muziek brengt en familiestation Sky Channel. Beiden richten zich via omwegen toch op Nederland. Ook komt het Duitse RTL hier op de kabel.
     
12 Oktober 1984   Bij publieke omroep Veronica start van het legendarische radioprogramma Curry en van Inkel. Uitzending iedere vrijdagavond op Hilversum 3 en presentatie komt van Adam Curry en Jeroen van Inkel.
     

10 Oktober 1984

 

Bij de VPRO op Hilversum 3 begint Ronflonflon. Dit is een satirisisch en absurdistisch programma dat soms zelfs beledigend is. Presentator en producer is Jaques Plafond (Wim T. Schippers) en er komen allerlei typetjes voor in het programma. Wordt populair maar ook verguisd maar zeker legendarisch. Ronflonflon bestaat tot januari 1991.

     
1 October 1984  

In het Engelse Canterbury start Radio Invicta als regionaal station voor het Graafschap Kent. Uitgezonden wordt op AM en FM. Het station krijgt in eerste instantie de naam Invicta Sound en is een nieuwsstation. Dit format slaat niet aan en in april 1985 wordt Radio Invicta een muziekstation met regelmatig regionale informatie.

Onder leiding van Roger Day zal het dan in de jaren die volgen een zeer populair radiostation worden dat op de middengolf tot in Nederland is te ontvangen.

     
Zomer 1984   In Baarn begint piraat Digitaal FM. Wordt na enkele jaren een 24-uurs station.
     
Zomer 1984   Zeezender Laser 558 is waanzinnig populair in Engeland en heeft ook veel luisteraars in de rest van Europa. Dj's o.a. Tommy Rivers, Holly Michaels, David Lee Stone, Charlie Wolf, Paul Dean en Jessie Brandon.
     
1 April 1984   Delta Radio 90 Nijmegen gaat iedere dag uitzenden.
     
1 April 1984   Veronica wordt A omroep. Start van De Volle Vrijdag op Hilversum 3 met popprogramma's door o.a. Lex Harding, Jeroen van Inkel, Erik de Zwart, Alfred Lagarde en Bart van Leeuwen.
     
Januari 1984  

Het Arnhemse station Radio Rijnstad krijgt een make-over en heet vanaf nu Starlight Radio. Wordt een professioneel weekendstation.

     
1984  

In Hengelo begint tv-piraat kanaal Nul (later Zero TV). Het station is onregelmatig te zien op de kabel maar houdt het vol tot 5 december 1993.

     
December 1983   Start van zeezender Laser 558 vanaf het zendschip de Communicator met Engelstalige gepresenteerde programma's en popmuziek. Opvallend is dat gewerkt wordt met een antenne die is bevestigd aan een heliumballon. De kabel daarvan breekt en in latere instantie wordt een 'gewone' T-antenne gebruikt.
     
9 November 1983  

Biermagnaat Freddy Heineken wordt ontvoerd samen met zijn chauffeur Ab Doderer. Op 30 November worden ze door de politie bevrijd uit een loods in de haven van Amsterdam. Intussen is er 35 miljoen gulden aan losgeld betaald. Het duurt de nodige tijd maar uiteindelijk worden alle ontvoerders opgepakt en veroordeeld. Zij staan onder leiding van Willem Holleeder en Cor van Hout. De ontvoering krijgt uitzonderlijk veel media-aandacht en vervolgens schrijft journalist Peter R. de Vries er een boek over. Veel later worden er ook nog speelfilms over gemaakt en volgt er nog een boek van ex-politieman Gert van Beek die bij de opsporing was betrokken.

     
Najaar 1983   Keizerstad Radio in Nijmegen gaat iedere dag uitzenden. Dj's o.a. Hans van der Valk, Geno van Rijke, Paul Steenbergen, Wim de Bruin en Niek Simon.
     
<< Naar boven >>    
     
Najaar 1983  

In Rotterdam stopt radio Atlantis wegens veelvuldige en heftige oppakacties,

     
Najaar 1983   Inmiddels is het Veronica tv-programma Countdown zeer populair geworden. Wordt iedere week uitgezonden en gaat ook afleveringen maken met publiek. Presentatoren in de jaren 80: Erik de Zwart, Adam Curry, Simone Walraven en Wessel van Diepen. Er zal gedurende een korte periode ook een dagelijkse uitvoering komen op het Engelse tv-station Sky Channel.
     
2 Oktober 1983   Start van een nieuwe informatieve radiozender bij de Publieke Omroep: Hilversum 5.
     
20 Augustus 1983   Vanaf het nieuwe zendschip Ross Revenge voor de Engelse zuidoost kust keert Radio Caroline terug. Het schip heeft een gigantische zendmast en de programma's zijn weer in het Engels. Dj's o.a.: Andy Archer, Dixie Peach, Tony Garrets, Dave Simmons en Robin Ross.
     
6 Augustus 1983   Start van Delta Radio 90 Nijmegen
     
2 Augustus 1983  

In New York start het radiostation WHTZ. Dat is de formele naam want het station wordt bekend als Z100. Het is strakke hitradio waarmee men al snel de populairste wordt in de regio New York. Vanwege het format en de jingles wordt Z100 jarenlang gezien als het grote voorbeeld voor radiostations in de hele wereld.

     

1 juli 1983

 

In Nederland wordt een nieuwe wet ingevoerd. Deze maakt het mogelijk hardere acties en zwaardere straffen te hanteren tegen landpiraten. De bedoeling is om hiermee een einde te maken aan de piraten maar dat plan mislukt.

     
mei 1983  

Radio Lelystad wordt met een grote actie opgepakt. Deze weekend piraat bestaat dan al vijf jaar en is al die tijd met rust gelaten door de overheid. De actie zorgt ervoor dat het station niet meer terugkeert.

     
19 Mei 1983   De politie en RCD besluiten om in Amsterdam Radio Unique op te pakken. Hiervoor moeten ze bovenop de fabrieks schoorsteen zijn. Allereerst wordt getracht er met een helicopter op te komen maar dat mislukt. Vervolgens wordt het hele stuk geklommen. Op tv is de hele actie te zien in het Journaal.
     
April 1983   In Amsterdam gaat Radio Unique iedere dag uitzenden. Tegelijkertijd wordt een nieuwe locatie voor de zender en antenne in gebruik genomen: een 90 meter hoge fabrieks schoorsteen. Hierdoor is het station in half Nederland en tot in Antwerpen te ontvangen.
     
1 April 1983  

De Vlaamse Publieke Omroep BRT begint voor het eerst met een muziekstation: Studio Brussel. Is 's ochtends en in het weekend te beluisteren via één van de BRT zenders. Frequentie FM 102.8 De eerste plaat die gedraaid wordt is Rendez-vous van Pas de Deux. Veel later zal het een 24-uurs station worden en de naam wordt verkort naar StuBru.

     
1983  

De introductie van de Compact Disc. Deze werd al in 1979 uitgevonden maar komt nu beschikbaar voor het grote publiek al zal het nog wel een paar jaren duren voordat de CD ingeburgerd is. Muziek staat nu op een simpel schijfje dat wordt afgespeeld via een CD-player. Is technisch wat beter dan platen.

     
September 1982   In Nijmegen start Keizerstad Radio als weekendstation.
     
6 Mei 1982   In Belgie begin van een regeling voor de vrije radio's. Vanaf nu mag nog maar met een vermogen van 100 Watt worden uitgezonden en zijn grote radiostations niet meer mogelijk.
     
20 Maart 1982   Veronica wordt B Omroep
     
Voorjaar 1982  

In Europa start van EU-net dat computers in staat stelt verbindingen met elkaar te maken. In Nederland krijgt dit de naam NL-net. Is het feitelijke begin van internet in Europa.

     
Voorjaar 1982  

In Den Haag begint het discostation Stad Den Haag.

     
1 Augustus 1981   Start van MTV in de Verenigde Staten. Is het eerste televisie station ter wereld dat 24 uur per dag popmuziek brengt in de vorm van videoclips. Eerste clip die wordt vertoond is van The Buggles: "Video killed the Radio Stars".
     
Zomer 1981   In Nederland opkomst van TV-piraten
     
Zomer 1981   In de Ierse hoofdstad Dublin start popstation Nova Radio op FM en middengolf. Via deze laatste frequentie in Ierland en een groot deel van Engeland te horen. Dj's o.a. Tony Allen, Sybil Fannel en eigenaar Chris Carey die bekend werd bij de zeezenders als Spangles Muldoon
     
1 Augustus 1981   De Nederlandse Justitie overvalt het zendschip Magda Maria, sleept het naar Amsterdam en neemt het formeel in beslag. De eigenaren hadden een tip over deze actie in de wind geslagen. Maar omdat de actie niet legaal is spannen ze een jurisiche procedure aan tegen de Nederlandse staat die ze na jaren winnen. Ze krijgen het zendschip terug en ook een financiele schadevergoeding. De zeezender Radio Paradijs zal echter nooit meer terugkeren.
     
27 Juli 1981   De laatste 'Radiovisie' verschijnt omdat de mensen achter het blad te druk zijn met de exploitatie van Radio Gemini in Moeskroen.
     
Juli 1981   Vanaf het zendschip Magda Maria voor de kust van Scheveningen starten de testuitzendingen van 'Radio Paradijs' met louter Nederlandstalige muziek. Het is de bedoeling dat vanaf dit zendschip in Augustus nog een tweede radiostation zal opstarten.
     
<< Naar boven >>    
     
Voorjaar 1981   Een Belgische rechter beslist dat er in Belgie wettelijk niet kan worden opgetreden tegen etherpiraten. Daarna grote toename van radiostations. Een aantal professioneel en met hoog vermogen en daardoor landelijk te ontvangen. Bekendste: Brussel: Maeva, Seven, Contact Antwerpen: Antigoon Moeskroen: Gemini
     
Mei 1981   In Zelhem trachten de politie en RCD Radio Milano op te pakken. De actie brengt 3000 mensen op de been bij de uitzendlocatie en de ME moet de orde bewaren. De zender wordt niet gevonden maar het station keert niet meer terug. In het Journaal is de hele actie te zien. Radio Milano zond jarenlang iedere zondag uit met voornamelijk Nederlandstalige muziek. Het station was vrij professioneel en zat met hoog vermogen op de middengolf waardoor het in geheel Nederland was te ontvangen.
     
5 Januari 1981  

Start van het NOS Jeugdjournaal. Vanaf nu is er iedere dag een journaaluitzending voor de jeugd op de Nederlandse televisie.

     
8 december 1980  

De legendarisch popmuzikant en ex-Beatle John Lennon wordt vermoord. Voor de ingang van zijn appartement bij Central Park in New York wordt hij doodgeschoten door de gestoorde Mark Chapman. Lennon wordt slechts 40 jaar oud.

     
27 Oktober 1980   De mensen achter de voormalige zeezender Radio Delmare richten de Delmare Omroep Organisatie (DOO) op. Gaat ook een blad uitgeven. Wat later zal een andere groep voormalig medewerkers ook met een Delmare organisatie terugkomen en wordt zelfs nog geprobeerd weer met een zendschip op zee te komen. Alle deze projecten mislukken c.q. bloeden langzaam dood.
     
Voorjaar 1980   In Den Haag begint piraat Radio Hofstad. Het station draait met zware zenders, de zogenaamde Harry's. Gaat na een jaar 24-uur per dag uitzenden.
     
1 Juni 1980  

In Atlanta (USA) start CNN. Dit is het eerste 24-uurs nieuwsstation op televisie ter wereld. Eigenaar/oprichter is Ted Turner. CNN zal al vrij snel te zien zijn in de hele USA en in latere jaren ook in de rest van de wereld.

     
20 Maart 1980  

Het zendschip van Radio Caroline de m/v MiAmigo, slaat in een zware storm van het anker, drijft af en raakt beschadigd door een zandbank. Vervolgens zinkt het zendschip. Vlak daarvoor is de bemanning door een reddingsboot van boord gehaald. Het bovenste gedeelte van de zendmast van het gezonken schip zal nog jarenlang boven het water uitsteken. De m/v MiAmigo herbergde in 20 jaar tijd de radiostations Nord, Atlanta, Caroline South, 199, Atlantis, Veronica, Joepie, MiAmigo, Seagull en Radio Caroline in diverse Engelse en Nederlandse uitvoeringen.

     
3 Maart 1980  

De 27-mc wordt vrijgegeven voor het publiek. Via de 11 meter band is het nu mogelijk om via de 27mhz te communiceren met anderen. Dit was altijd verboden. De communicatie verloopt met de zend/ontvangers die in de volksmond de naam 'bakkies' krijgen.

     
Begin 1980   De Amsterdamse kraakbeweging begint met actiezender: Radio De Vrije Keyser In Nijmegen begint vrijwel gelijktijdig ook een links/politieke actiezender: Radio Rataplan.
     
1980   Grote opkomst van illegale radiostations in Nederland.
     
1980  

In Rotterdam beginnen Radio Atlantis en Radio Free Rotterdam. Beide zullen na ruim een jaar 24-uurs stations worden.

     
25 December 1979  

Start Radio Dixicana in Arnhem. Uitzendingen op vrijdagochtend en zaterdagmiddag. In de jaren daarna wordt het een professioneel en populair station dat het gehele weekend in de lucht is.

     
November 1979   In Italie is de ether min of meer vrij gegeven maar in Zwitzerland helemaal niet. Dat brengt een aantal Zwitsers op het idee een radiostation vanuit Italie te beginnen gericht op Zwitzerland. En zo start Radio 24 dat zijn antennes heeft staan bovenop één van de Italiaanse Alpen waardoor het station in vrijwel geheel Duitstalig Zwitzerland is te ontvangen. De studio is gehuisvest in Cernobbio. De Zwitserse overheid is ontstemt en vraagt Italie het station te sluiten. Het gevolg daarvan is dat er tijdens de kerstdagen van 1979 massademonstraties in Zürich worden gehouden en tienduizenden binden uit protest tegen de Zwitserse regering een wit lint aan hun auto antenne. Het zal nog even duren maar toch moet Radio 24 sluiten. Het station krijgt in 1983 een officiele zendvergunning in Zürich waar het nog altijd actief is.
     
Oktober 1979   Het zendschip m/v Magdalena wordt door de Nederlandse overheid verkocht aan een sloper. Vervolgens wordt het schip geheel gesloopt.
     
27 Oktober 1979   De eigenaar van het Radio Delmare zendschip Martine vaart het schip de haven van Stellendam in waar het door justitie in beslag wordt genomen. Hiermee komt definitief een einde aan Radio Delmare.
     
21 September 1979   Het zendschip m/v Magdalena wordt door de Nederlandse justitie los getrokken van de zandbank, in beslag genomen en naar de haven van Stellendam gesleept. Hiermee komt definitief een einde aan Radio MiAmigo. Sleepbedrijf Theunisse heeft van justitie de opdracht gekregen het schip te verslepen. Eigenaar Geert Theunisse voert tot op de dag van vandaag processen tegen de Nederlandse overheid over betaling van deze opdracht.
     
20 September 1979   Zeezender Radio Delmare stopt. In de voorafgaande weken is het station door organisatorische en financiele problemen in elkaar gestort. Technicus Johan Rood zat nog als enige op het zendschip Martina en deed af en toe nog een programma. Hij draait de knop om en verlaat het schip.
     
<< Naar boven >>    
     
18 September 1979   Het zendschip m/v Magdalena van Radio MiAmigo slaat van zijn anker, raakt op drift en loopt vast op een zandbank.
     
1 Juli 1979   Vanaf het zendschip m/v Magdalena voor de kust van Zeeland keert Radio MiAmigo terug met 24 uur per dag Vlaamse en Nederlandse programma's.
Dj's o.a. Ben van Praag, Wim de Groot, Ferry Eden, Jerry Hoogland en Daniel Bolen.
     
2 Juni 1979   Terugkeer van Radio Delmare vanaf het zendschip Martine. Programma's gedeeltelijk live en gedeeltelijk opgenomen in Nederlandse studio's. Dit laatste is mogelijk omdat het station als dekmantel een radiostation heeft in het Italiaanse Monte Marcello en formeel in Nederland programma's worden gemaakt voor Radio Delmare Italia. Dj's o.a. Gerard van der Zee, Astrid de Jager, Ronald vd Vlught, Jan Kat, Rene de Leeuw, Kees Mulder, Jan Olienoot en Ronald Holst.
     
Voorjaar 1979   Start van Nova Radio Italie vanaf het bergplaatsje Camporosso / NW-Italie. Station is opgezet door Belgen, Nederlanders en Engelsen onder leiding van A.J. Beirens die in het verleden o.a. programma's maakte voor de zeezenders Noordzee en Atlantis. Nova Radio brengt popradio zoals dan nog niet bekend in Italie en Frankrijk en is ook aan de gehele Riviera te ontvangen. Programma's in het Nederlands, Engels, Duits en Frans.
     
15 April 1979   Op deze Eerste Paasdag keert Radio Caroline terug in de ether vanaf het zendschip m/v MiAmigo. Overdags programma's in het Nederlands met o.a. Paul de Wit, Rob Hudson, Herman de Graaf, Johan Visser en Ad Robberts. In de avond en nacht de Engelse programma's met LP muziek. Dj's o.a. Tony Allen en Stevie Gordon.
     
Najaar 1978   Veronica TV begint met het popprogramma Countdown. Presentatie: Lex Harding.
     
20 Oktober 1978   Radio MiAmigo en Radio Caroline gaan wegens technische- en organisatorische problemen plotseling uit de ether en keren niet meer terug.
     
11 September 1978   Het Radio Delmare zendschip Aeger2 slaat van het anker en raakt op drift. Na noodoproepen via de zender wordt het schip op sleeptouw genomen naar de haven van Maassluis en in beslag genomen waarmee een einde komt aan Delmare.
     
21 Augustus 1978   Start van zeezender Radio Delmare vanaf het zendschip Aegir2 voor de kust van Goeree. Dj's o.a. Rene de Leeuw en Peter van Holst.
     
Zomer 1978   Start van Radio Hollandia. Tapeservice voor winkelcentra e.d. Het is de bedoeling dat dit ook zal worden uitgezonden via een zendschip maar dit gaat door ingrijpen van de overheid niet door. Project stopt na enkele maanden. Dj's Joost den Draaijer, Jan van Veen, Wil Luikinga en Tony Berk.
     
22 Juni 1978   De overheid neemt in de haven van Scheveningen een compleet uitgerust zendschip in beslag. Het schip heeft de naam Aegir en onder leiding van Gerard van Dam probeerde een groep mensen dit op zee te brengen voor de start van Radio Delmare.
     
1 Juni 1978   De Europarade is niet zo populair bij de luisteraars van Hilversum 3 en daarom start de TROS met een "gewone" hitparade die vervolgens wel erg populair zal worden: De Tros Top 50. Presentatie: Ferry Maat. Ook is de TROS inmiddels gestart met een hitlijst met Nederlands plaatprodukt: De Polderpopparade. Presentatie: Ad Roland. De Europarade blijft bestaan en verhuist naar Hilversum 2.
     
Voorjaar 1978   De Stichting Nederlandse Top 40 brengt het 'Hitdossier' uit. In dit door Francis Bouwman samengestelde boek zijn alle hitparade feiten uit de geschiedenis van de Nederlandse hitparade opgenomen. Vervolgens zal er ieder jaar een vernieuwde uitgave verschijnen.
     
<< Naar boven >>    
     
Voorjaar 1978   De Mebo 2, het voormalige zendschip van Radio Noordzee, is verkocht aan de staatsradio van Libie. Het schip wordt verankerd voor de kust van Tripoli en gaat vandaar de Libische programma's uitzenden.
     
Voorjaar 1978   Na bijna 4 jaar komt er bij de NOS op Hilversum 3 een einde aan het dagelijkse radioprogramma 'Joost mag niet eten' van Joost den Draaijer. Het wordt nu overgenomen door Frits Spits die 'De Avondspits' gaat doen. Dit programma wordt net zo legendarisch als de voorganger.
     
Voorjaar 1978   Het zijn de jaren van politieke correctheid in Nederland en ook bij de publieke omroepen is dit het geval. Geconstateerd wordt dat een aantal medewerkers van de muziekzender Hilversum 3 ook betrokken zijn bij commerciele bedrijven en met name na uitgebreide krantenartikelen wordt bedacht dat zoiets uit den boze is. Derhalve worden programmamakers als Joost den Draaijer, Jan van Veen, Cees van Zijtveld en anderen gedwongen ontslag te nemen.
     
1978   In Amsterdam begint landpiraat Radio Unique. Dj's o.a. Rob Hudson (Ruud Hendriks), Paul de Wit (Erik de Zwart), Ad Robberts en Johan Visser (Ron Bisschop)
     
Januari 1978  

In Hilversum start platenmaatschappij Phonogram met de "Wisseloord Studio's". Het is de eerste opnamestudio met een 24-sporen mengtafel en later zelfs 48-sporen. Is daarmee de eerste topstudio van Nederland waar behalve de nederlandse ook veel bekende buitenlandse artiesten hun platen komen opnemen.

     
1 December 1977   Radio Caroline stopt met uitzenden op de eigen frequentie en gaat weer op één frequentie met Radio MiAmigo. De laatste overdags en Caroline 's avonds en 's nachts.
     
28 oktober 1977  

De Amsterdamse vastgoedhandelaar Maup Caransa wordt ontvoerd. Het is de eerste keer dat dit een bekend persoon in ons land overkomt en de aandacht hiervoor zorgt voor een mediahype. Enkele dagen later wordt Caransa weer vrijgelaten. Er zouden miljoenen guldens aan losgeld zijn betaald maar hierover zijn nooit mededelingen gedaan. Voor het televisieprogramma TV-Prive rijdt Caransa met Henk van der Meyden en waarzegger Peter Hurkos in maart 1978 rond in de omgeving van Amsterdam. Bedoeling is dat Hurkos met zijn 'gaven' de plaats zal aanwijzen waar Caransa heeft vastgezeten maar dat leidt tot niets. De ontvoering wordt nooit opgelost en de daders dus niet opgepakt. 

     
Najaar 1977  

In Amsterdam start Radio Decibel. Zal na enkele jaren elke dag in de lucht zijn.

     
Najaar 1977   Start van het mediablad Radiovisie. Is opvolger van het blad Baffle.
     
16 Augustus 1977  

Popster Elvis Presley overlijdt op 42-jarige leeftijd. Hij was in de vijftiger jaren één van de grondleggers van de rock and roll. Had rollen in veel speelfilms, werd later een alround artiest en mede bekend door zijn gigantische Las Vegas shows. Overmatig gebruik van medicijnen en drugs hebben mede de dood van Elvis  veroorzaakt. Zijn voormalige woning en landgoed Graceland in Memphis zijn tot op de dag van vandaag een museum. Meteen na het overlijden van de wereldster neemt de Nederlandse artiest Eddy Ouwens een tribute plaat op onder de naam Danny Mirror. "I remember Elvis Presley" wordt niet overal goed ontvangen. Danny wordt beschuldigd van lijkenpikkerij en geboycot door de meeste omroepen op popzender Hilversum 3. Het nummer komt desondanks op de eerste plaats in de Top 40 terecht.

     

Zomer 1977

 

Op Hilversum 3 begint VRA's Lijn 3. Dit is een radioprogramma dat 's zomers gedurende de hele VARA uitzenddag (dinsdag) door de gezamenlijke jocks wordt gemaakt vanaf een rijdend/varend voertuig. Dus een trein, boot, bus of tram. Aan het einde van de dag vindt op de laatste locatie een popconcert plaats dat ook wordt uitgezonden. Lijn 3 zal bestaan tot en met zomer 1984. Jocks o.a. Felix Meurders, Roel Koeners, Peter Holland, Frits Spits en Willem van Beusekom.

     
Voorjaar 1977   Muziekkrant Oor brengt de Eerste Nederlandse Pop-encyclopedie uit. Jarenlang zullen er herdrukken en herzieningen volgen.
     
Voorjaar 1977   Zeezender Radio MiAmigo krijgt steeds minder tapeprogramma's vanuit het Spaanse Playa de Aro. Daarvoor in de plaats live-programma's vanaf het zendschip. In Spanje dan Haike Dubois, Michelle, technicus Maurits Bokkebroek en ook Stan Haag die later wordt vervangen door Ton Schipper. Live dj's o.a. Marc Jacobs, Ferry Eden, Frank vd Mast, Johan Visser, Rob Hudson en Herman de Graaf
     
Augustus 1976  

In zijn nachtprogramma bij de NOS op Hilversum 3 haalt deejay Felix Meurders een stunt uit. Het station zend zijn programma's zowel op FM als middengolf uit en Felix laat de technicus deze twee frequenties ontkoppelen zodat er 'twee' radiostations ontstaan. De laatste twee uur van de nacht doet Felix gelijktijdig een programma op FM met LP-tracks en op middengolf een programma met Top 40 muziek. Dit uit protest tegen de plannen om de nachtuitzendingen van Hilversum 3 te stoppen. Felix Meurders en technicus Jan Wagendrever krijgen hiervoor een berisping van de leiding.

     
28 Augustus 1976   Voormalig kortegolf piraat World Music Radio komt legaal terug via de kortegolf. Iedere zaterdag wordt zendtijd gehuurd bij Radio Andorra.
     
28 Juli 1976  

In het paleis van Justitie in Brussel start een groot proces tegen de zeezender Radio MiAmigo die buiten de wetten van België opereert. Overigens ook buiten die van Nederland en Engeland. Omdat het hoofdkwartier van het station in Spanje is gehuisvest en het zendschip in internationale wateren ligt kan er niet geprocedeerd worden tegen het station zelf (in beide gevallen geldt de anti-zeezenderwet niet). En dus is het een proces, tegen de eigenaar, medewerkers en adverteerders. Een tweede zitting volgt op 20 September en op 12 November 1976  komt de uitspraak. MiAmigo eigenaar Sylvain Tack die niet is komen opdagen wordt bij verstek veroordeeld tot 19 maanden gevangenisstraf en een boete van 4 miljoen Belgische Francs. Zijn naaste mdewerker in België, Christian Hendrickx, krijgt 7 maanden gevangenisstraf en een boete van BFR. 2 miljoen. Voorwaardelijke straffen en kleinere boetes volgens voor 18 medewerkers in Belgie en voor 15 adverteerders. Tientallen adverteerders worden bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. Deejay Peter van Dam (eveneens niet aanwezig) wordt bij verstek veroordeeld tot één maand gevangenisstraf en een boete van BFR. 60.000.

     
28 juli 1976  

Het Constitutioneel Hof in Italië oordeelt dat volgens de grondwet iedere burger het recht heeft om radio en televisiestations te exploiteren. Daarmee bestaat dus feitelijk etherpiraterij niet meer. Vervolgens wordt het mogelijk om op simpele wijze een uitzendvergunning te verkrijgen en schieten in Italie de radio en tv-stations als paddestoelen uit de grond. Later zal het allemaal wat worden gereguleerd maar in het begin ontstaat er een behoorlijke chaos in de ether.

     
Zomer 1976   Bart van Leeuwen en Marc Jacobs beginnen op Radio MiAmigo met ' Baken 16'. Dit programma zal grote populariteit krijgen.
     
Zomer 1976   Vanaf het Peaceship voor de kust van Israel is het radiostation Voice of Peace terug in de ether.
     
27 Mei 1976   De TROS stopt met uitzenden van de Nederlandse Top 40 en deze wordt vanaf nu gebracht door de publieke omroep Veronica maar slechts 1 uur per week want meer zendtijd op Hilversum 3 heeft Veronica nog niet. Ook start zeezender MiAmigo nu ook met het uitzenden van de Top 40. De TROS start nu op Hilversum 3 met de Europarade. Deze is door Ad Roland opgezet en wordt door hem en Ferry Maat gepresenteerd. De Europarade geeft een beeld van de populairste platen van West-Europa en wordt in veel landen uitgezonden.
     
     
15 Mei 1976   Zeezender Radio Caroline krijgt nu een eigen etherfrequentie en hoeft die niet meer te delen met Radio MiAmigo. Nu 24 uur per dag LP-muziek en de spots van 'Loving Awareness'. Programma's in het Engels met o.a. Tony Allen, James Ross, Martin Fisher, Stephen Bishop, Stuart Russel en Samantha Dubois. De fameuze zendertechnicus op de m/v MiAmigo is Peter Chicago.
     
30 April 1976   In Liverpool vindt een rechtszaak plaats tegen mensen achter de Caroline Roadshow en tevens tegen de eigenaar van een hotel die deze heeft geboekt. Maar ook wordt daar iemand tot het betalen van een boete veroordeeld voor het feit dat hij een Radio Caroline sticker op zijn auto heeft. Reden: promotie voor een illegaal radiostation.
     
21 April 1976   Eerste televisieuitzending van de publieke omroep Veronica. Omdat men aspirantomroep is heeft Veronica maar 1 uur zendtijd in de week op tv. Maar men besluit om één maal in de 3 weken een uitzending van 3 uur te doen.
     
<< Naar boven >>    
     
Voorjaar 1976  

Radio Free Europe en Radio Liberty gaan fuseren. Vanaf nu gaat deze combinatie verder als RFE/RL en brengt nog altijd programma's gericht op de bevolking van het communistische Oost Europa. De studio's zijn gevestigd in München en op diverse locaties in West Europa staan de zenders. Er wordt veelal uigezonden via de Korte Golf.

     
1 April 1976   Het is 1 april en een paar grappenmakers plaatsen een zender naast de zender van BBC 1 op het eiland Isle of Wight. Men straalt zo in op de onbemande BBC zender en drukt dat signaal weg waardoor het eigen signaal is te horen. Gedurende een half uur zijn onder andere platen te beluisteren die verboden zijn op de BBC.
     
28 Maart 1976   Start van Radio Andorra International via de kortegolf. Iedere zondag een Nederlandse programmering met als belangrijkste jock Bert Bennet.
     
19 Januari 1976   Radio MiAmigo start met ieder uur nieuws en in wat latere instantie ook met live programma's vanaf het schip.
Nieuwslezers/dj's o.a. Jan vd Meer, Marc Jacobs, Bart van Leeuwen en Frank vd Mast. Het station wordt zeer goed beluisterd in de Benelux.
     
6 Januari 1976  

Start van het Betonuur bij de VARA op Hilversum 3. Iedere dinsdag van 17.00-18.00 uur brengt Alfred Lagarde de inmiddels erg populair geworden hardrock. Programma gaat later nog een half uur langer duren (begint dan om 16.30 uur) en zal bestaan tot 1982.

     
5 Januari 1976   Start van STAD Amsterdam, het eerste locale publieke radiostation van Nederland. Zal gaan opvallen omdat hier rellen van krakers, linkse actiegroepen etc. uitvoerig worden belicht en eigenlijk ondersteund.
     
5 Januari 1976  

Bij de NOS op Hilversum 3 start 'Met het oog op Morgen'. Dit late avondprogramma brengt achtergronden bij het nieuws en verhuisd later naar Radio 1. Heeft sindsdien de nodige presentatoren gekend en het befaamde intro is ingesproken door Hans Hogendoorn. De uitsmijter is dan altijd het nummer Gute Nacht, Freunde van Reinhard Mey.

     
28 December 1975   Bij Publieke Omroep start van radiozender met klassieke muziek, Hilversum 4. Het eerste programma is tevens het eerste radioprogramma van het publieke Veronica.
     
28 December 1975   Voormalig zeezender Veronica wordt nu als publieke omroep VOO toegelaten tot het Nederlandse omroepbestel.
     
28 October 1975   In het Engelse Ipswich start regionale Radio Orwell waar veel voormalige zeezender jocks programma doen. Bv: Andy Archer en Mark Wesley.
     
Najaar 1975   Ren Groot start met Top Format, eerste jingleproducent van Nederland.
     
1975  

Grote opkomst van piraten op de korte golf. Veelal Nederlandse en Engelse stations die meestal te beluisteren zijn op zondag. Deze zenden elk slechts een paar uur per zondag uit en vaak maar om de paar weken. Ze worden gevolgd door een groep enthousiaste luisteraars, de zogenaamde DX-ers. De KG-piraten hebben hun zendlocaties overal in West-Europa en blijven tot ver in de jaren tachtig massaal actief. Enkele voorbeelden: Viking (Amsterdam), European Music Radio (Kent/UK), Prinz Int (Boras/Zweden), ABC Europe (Rotterdam), Zodiac (Crawley/UK), Mercury Int (Dedemsvaart), Italian Broadcast Corp (Milaan), Radio Holland (Dokkum) en Atlanta Radio (Orpington/UK).

     
1975   Meer en meer zijn nu in Nederland op radio landpiraten te beluisteren.
     
1975   De Nederlandse programma's van Radio Luxemburg worden teruggebracht naar een half uur per avond. Dj's Frans van der Drift en Mike Vendregh. De Engelse programma's in de avond en nacht zijn ongekend populair. Dj's o.a. Mark Wesley, Chris Carry, Tony Prince en Bob Stewart.
     
30 April 1975  

Met de Parijse Akkoorden van 1973 als uitgangspunt komt er uiteindelijk in 1975 een einde aan de oorlog in Vietnam. Deze oorlog tussen  Noord (communistisch) en Zuid Vietnam was al in 1955 begonnen. Vanaf 1961 vecht de USA met een grote legermacht mee aan de zijde van Zuid Vietnam. De gruwelijkheden van deze oorlog leiden in de loop van de zestiger jaren steeds meer tot protesten in de hele wereld. Met name ook in de USA waar jonge dienstplichtigen naar de oorlog worden gestuurd. Velen van hen sneuvelen daar. Het protest klinkt ook door in de dan nieuwe popmuziek. Bob Dylan, Freda Payne, Boudewijn de Groot, Country Joe Mc Donald, Graham Nash en vele anderen komen met protestsongs. Later zullen ook de nodige speelfilms worden gemaakt over de Vietnam oorlog zoals Platoon, Good Morning Vietnam en Hamburger Hill.

     
22 Maart 1975   Het Eurovisie Songfestival in Stockholm wordt voor Nederland gewonnen door de groep Teach Inn met het nummer 'Ding a Dong.
     
Februari 1975   Vanaf nu komen alle programma's van Radio MiAmigo vanuit studio's in het Spaanse Playa de Aro.
Dj's zijn Peter van Dam, Joop Verhoof, Bert Bennet en Stan Haag die afkomstig is van Veronica.
     
23 December 1974   De Engelse justitie en marine overvallen de verlaten vuurtoren Gunfleet Tower voor de Engelse kust. Andy Anderson en een groep Engelsen probeert van hier met behulp van de ploeg van voormalig zeezender Atlantis een nieuw radiostation op te zetten.
     
November 1974   Bij VPRO-tv beginnen Kees van Kooten en Wim de Bie met het Simplistisch Verbond. Dit satirische programma zal jarenlang bestaan en later de naam Van Kooten en De Bie krijgen.
     
1 Oktober 1974   Bij de VARA start van radioprogramma In de Rooie Haan. Iedere zaterdagmiddag op Hilversum 1 met een mix van politiek, cabaret en popmuziek en de weekprijzen van soft drugs. Presentatie: Wim Bosboom, Koos Zwart, Maurice de Hond en Felix Meurders.
     
<< Naar boven >>    
     
1 Oktober 1974   De hitparade van het inmiddels voormalige Veronica krijgt nu de naam Nederlandse Top 40 en wordt uitgezonden door de TROS via Hilversum 3 op donderdagmiddag. Presentatie: Ferry Maat.
     
1 Oktober 1974   De Tros wordt A omroep.
     
Najaar 1974  

Op 220 MW start Radio Rekken. Dit is een professionele middengolfpiraat die uitzendt op zondag van 12.00-14.00 uur. Is in een groot gedeelte van Nederland te ontvangen. Het station zal de nodige jaren bestaan.

     
1 September 1974   De Nederlandse antizeezender wet treedt in werking maar Radio MiAmigo gaat door met live-en bandprogramma's vanaf het zendschip m/v MiAmigo. In de avond en nacht gaat ook het Engelse Radio Caroline door. Het zendschip wordt nu versleept van Scheveningen naar de Engelse kust.
     
31 Augustus 1974   Omdat de volgende dag de antizeezenderwet ingaat stoppen de zeezenders Veronica, Noordzee en Atlantis.
     
Zomer 1974   Voor het eerst is er een permanent horizontaal programma op de publieke muziekzender Hilversum 3. Van maandag t/m zaterdag is dat van 18.00-19.00 uur "Joost mag niet eten" met Joost den Draaijer.
     
Zomer 1974   Nu 5 zeezenders voor de kust van Nederland (vanaf 4 zendschepen): Veronica, Noordzee, Atlantis, MiAmigo en Caroline.
     
Zomer 1974   Vanaf het zendschip Janine voor de kust van Vlissingen is Radio Atlantis eindelijk goed op dreef met Vlaamse en Engelse programma's. Dj's o.a. Fred vd Bosch, Ellie Prins, Luk van Kapellen, Frank van Leeuwen, Tony Houston, Steve England, Debbie, Andy Anderson, Dave Owen, Lynda, Dave Rogers en Ray Warner.
     
30 mei 1974   Bij VPRO-tv start van het tv-programma Van Oekels Discohoek. Sjef van Oekel ontvangt popartiesten en af en toe naakte dames.
     
Voorjaar 1974   Radio Seagull stopt alsmede de Engelse uitzendingen van Radio MiAmigo. Vanaf nu 's avonds en 's nachts vanaf de m/v MiAmigo weer programma's van het Engelse Radio Caroline. Brengt voortaan LP-muziek en draagt de oude hippie gedachte uit onder de slogan 'Loving Awareness'. Dj's o.a. Tony Allen, Simon Barret en Johnny Jason.
     
Voorjaar 1974   Frans Schuurbiers en Jean-Luc Bosteijn richten de Vereniging voor Vrije Radio op. Deze organisatie zal wat later het maandblad "Baffle" gaan uitgeven dat voornamelijk artikelen over de zeezenders plaatst.
     
9 Maart 1974   In navolging van Veronica's Alarmschijf start Radio MiAmigo met een wekelijkse tipschijf onder de noemer "MiAmigo's Lieveling'. De eerste is het nummer 'Une Ocean de Caresses" van Art Sullivan.
     
Februari 1974   Andre van Duin en Ferry de Groot zijn ontslagen bij Radio Noordzee en gaan de Dik Voormekaar Show nu maken bij de NCRV op Hilversum 3. Programma zal jarenlang bestaan en erg populair worden.
     
Jan/Feb 1974   Door problemen in het Midden-Oosten kent de wereld tijdelijk een oliecrisis waardoor Nederland de autoloze zondag krijgt. Het carnaval steekt er de draak mee. Vader Abraham en politicus Hendrik Koekoek hebben een nummer 1 hit met het nummer 'Den Uil is in den olie'. En het satirische NCRV tv-programma Farce Majeure heeft een hit met 'Koeweit kiele kiele Koeweit'. De heren gaan als oliesjeik verkleed het plaatje aanbieden aan de ambassadeur van Koeweit, Rabani. Hierdoor ontstaat een politieke rel want het land Koeweit is 'not amused'.
     
Januari 1974   Radio MiAmigo zendt overdags uit met Nederlandstalige programma's en in de vooravond Engelstalige. Bij deze laatste zijn de dj's o.a. Norman Barrington en Brian Andersson. Daarna neemt het Engelse Radio Seagull het over met LP-muziek. Dj's o.a. Jeremy Bender, Tony Allen en Mike Hagler
     
1 Januari 1974   Start van de Vlaams/Nederlandse zeezender Radio MiAmigo vanaf het zendschip m/v MiAmigo voor de kust van Scheveningen. De programma's worden opgenomen in diverse studio's in Nederland en Belgie. Op zondagmiddag wordt de hitparade van het popblad Joepie uitgezonden en later wordt die vervangen door de MiAmigo Top 50. Dj's o.a. Joop Verhoof, Bert Bennet, Peter van Dam, Frans van der Drift, Ad Petersen (Ad Roland) en Norbert.
     
December 1973   Zeezender Radio Atlantis komt terug vanaf het eigen zendschip Janine. Overdags programma's in het Vlaams en s'avonds in het Engels. Onregelmatig in de ether, slecht te ontvangen, veel frequentiewisselingen.
     
4 november 1973   Ferry Maat begint op Radio Noordzee met de Soulshow.
     
4 November 1973   The Voice of Peace stopt wegens financiele problemen en het zendschip gaat naar de haven van Marseille.
     
<< Naar boven >>    
     
16 Oktober 1973   Start van Capital Radio in Londen. Eerste "local radio" ofwel eerste commerciele regionale radiostation in Engeland.
     
Oktober 1973   Oorlog in het Midden Oosten. The Voice of Peace wordt door Israel gedwongen te stoppen met uitzenden en het zendschip in de haven van Tel Aviv te leggen. Na afloop van de oorlog kiest het schip positie bij Cyprus en start wederom met uitzenden.
     
Oktober 1973   De Radio Atlantis programma's vanaf de m/v MiAmigo stoppen. Radio Seagull gaat in de avonduren nog een poosje onregelmatig door maar ook dat zal na verloop van tijd stoppen.
     
Najaar 1973  

Bij KRO-tv start van de J.C.J. Van Speyk Show. Dit is een avondvullend programma met nieuws en infotainement dat om de paar weken op vrijdag wordt uitgezonden. Centrale presentator is Aad van den Heuvel en medewerking komt ondermeer van Willem Ruis en Hans Dorrrestijn.

     
12 September 1973   Zeezender Radio Free America start vanaf het zendschip Columbus voor de kust van New Jersey (USA) met religieuze programma's. Station is onregelmatig en kortstondig in de ether o.a. door tegenwerking van de overheid.
     
15 Juli 1973   Start van de Vlaamse zeezender Radio Atlantis met tapeprogramma's vanaf het zendschip m/v MiAmigo. Dj's o.a. Peter van Dam, Bert Bennet, Luk van Kapellen, Joop Verhoof, en Tony Houston. In de avonduren start het Engelse Radio Seagull met LP muziek.
     
Zomer 1973   Vanf het zendschip Zondaxonagon voor de kust van Zandvoort tracht Radio Condor in de ether te komen. Verder dan enkele kortstondige testuitzendingen gaat het niet. Door financiele problemen mislukt het project en het zendschip wordt aan het einde van de zomer verkocht aan Adriaan van Landschoot, eigenaar van Radio Atlantis, die het omdoopt tot m/v Janine. Opmerkelijk is dat m/v staat voor motorvessel terwijl het schip in het geheel geen motor heeft.
     
Zomer 1973   Voormalig piraat Radio Marex in Amsterdam begint met een maandblad over landpiraten, het Marexblad. Enkele jaren later wordt dit omgedoopt tot het Free Radio Magazine. Dit FRM wordt het maandblad voor landpiraten. Schenkt door middel van artikelen over radiostations, ontvangstrapporten en zenderschema's aandacht aan deze vorm van radio.
Het blad wordt gemaakt door Jose Herps en Alfred Debels.
     
9 Juli 1973   De VOS wordt omgezet in de VOO, Veronica Omroep Organisatie en begint een ledenwerving met doel als publieke omroep te worden toegelaten tot het Nederlandse omroepbestel.
     
Juni 1973   Radio Noordzee richt de Stchting RTV Noordzee op die als doel heeft om als publieke omroep toegang te krijgen tot het publieke bestel. Er volgt een grote actie onder de slogan: Radio Noordzee, hou em in de lucht. Er worden 40.000 leden geworven hetgeen vervolgens niet voldoende is voor zendtijdaanvraag.
     
26 Juni 1973   In de Tweede Kamer wordt een antizeezender wet aangenomen. Later zal worden bepaald wanneer deze in werking zal treden.
     
22 Juni 1973   Zeezender Veronica richt de VOS op, de Veronica Omroep Stichting en doet een aanvraag voor zendtijd via een eigen radiozender.
     
26 Mei 1973   Vredesactivist Abe Nathan start met The Voice of Peace vanaf het zendschip Peace voor de kust van Tel Aviv / Israel. Radiostation met popmuziek en vredesboodschappen voor het Midden Oosten. Het schip is aangekocht en ingericht na financiele giften uit Nederland, Canada en de Verenigde Staten.
     
17 Mei 1973   Vanaf het zendschip m/v MiAmigo voor de kust van Scheveningen herstart van Radio Caroline met 2 radiostations, Caroline One en Caroline Two. Beiden slechts kortstondig in de ether. 1. Caroline One (International) met 24 uur per dag popradio. Programma's in het Engels met o.a. Andy Archer, Steve England, Roger Day, Robin Adcroft en Paul Alexander. 2. Caroline Two met Easy Listening. Overdag programma's in het Nederlands. Dj's o.a. Bert Bennet, Ted Bouwens, Joost Verhoeven, en Joop Verhoof. In de avond non-stop klassieke muziek.
     
<< Naar boven >>    
     
18 April 1973   De Tweede Kamer houdt hoorzitting over invoering van een anti-zeezender wet en Radio Veronica organiseert daarom in Den Haag een grote demonstratie voor behoud van het radiostation. Is de grootste protestoptocht ooit.
     
15 April 1973   De Norderney wordt vlotgetrokken en Radio Veronica kan weer vanaf het eigen zendschip uitzenden.
     
9 April 1973   Violist Theo Olof begint een actie om te komen tot een Nederlandse zender met alleen klassieke muziek. Met als voorbeeld de zeezenders vaart Theo met zijn Comité Nederland Muziek de Noordzee op en verzorgt een uitzending voor de VPRO-radio. De actie zal uiteindelijk succes hebben want eind 1975 start de klassieke zender Hilversum 4.
     
5 April 1973   Henk Terlingen wil zijn Paul Meier Show doen vanaf het gestrandde Veronica schip maar dit wordt verboden door de NOS. Als in de desbetreffende uitzending reportages te horen zijn vanaf "een omgewaaide patattent op het Scheveningse strand" met o.a. een intervieuw met de patatboer (Rob Out) neemt de NOS disciplinaire maatregelen: De Paul Meier Show wordt per direct gestopt. Jaren later zal het programma nog kortstondig terugkeren bij de dan publieke omroep Veronica.
     
3 April 1973   Het zendschip Norderney van Radio Veronica slaat in een zware storm van zijn ankers en loopt bij Scheveningen vast op het strand. In de volgende dagen komen de programma's tijdelijk vanaf het zendschip m/v MiAmigo waar Radio Caroline al een tijdje zwijgt wegens technische en financiele problemen.
     
22 Februari 1973  

In het Tuschinski theater in Amsterdam is de premiere van 'Turks Fruit'. Dit is een speelfim naar het gelijknamige boek van Jan Wolkers. Het is een productie van Paul Verhoeven met in de hoofdrollen Monique van de Ven en Rutger Hauer. Veel later, in 1999 krijgt de film een Gouden Kalf voor 'Beste Nederlandse film van de twintigste eeuw'. In 2007 krijgt 'Turks Fruit' een plek in de Canon van de Nederlandse film.

     
5 Februari 1973   Op Radio Noordzee start Tony Berk met de dagelijkse kwis "Prijsbewust" die erg populair zal worden
     
7 Januari 1973   Op Radio Noordzee start van het humoristische programma 'De Abominabele Top 2000' met Andre van Duin en Ferry de Groot. Na 10 afleveringen wordt de naam 'Dik Voormekaar Show' gebruikt.
     
22 December 1972   Radio Caroline is nu officeel terug in de ether vanaf het zendschip m/v MiAmigo voor de kust van Scheveningen.
Programma's worden gepresenteerd in het Engels en Nederlands. Tot maart 1973 wordt onregelmatg uitgezonden en het schip ligt ook nog enkele dagen in de haven van Amsterdam na te zijn gekaapt door bemanningsleden die geen salaris hebben ontvangen.
Dj's o.a. Tony Allen, Robin Adcroft, Andy Archer, Spangles Muldoon, Rob Eden, Peter Bryan (Peter van Dam), Wil vd Steen, Joop Verhoof en Leon Keezer.
     
Najaar 1972   Bij VPRO start van het televisie programma 'Het Gat van Nederland' dat wordt geproduceerd door Hans Keller. Dit avondvullend programma brengt onderwerpen van zeer uitéénlopende aard van de hand van diverse tv makers, o.a. Cherry Duyns, Rob Klaasman en Ad 's-Gravezande.
     
1 Oktober 1972   Bij de NOS begint een roemrucht radioprogramma: De Paul Meier Show. Deze wordt iedere woensdagavond 5 uur lang uitgezonden via Hilversum 3 en is gevuld met muziek, humor en sport. Achter de persoon Paul Meier gaat journalist en tv-presentator Henk Terlingen schuil.
     
Oktober 1972   Vanaf de m/v MiAmigo wordt gestart met testuitzendingen onder de naam Radio 199 en het schip wordt weer eigendom van voormalig Radio Caroline baas Ronan O'Rahilly.
     
September 1972   Onder leiding van Gerard van Dam brengt een aantal radiofans het zendschip m/v MiAmigo terug op zee voor de kust van Scheveningen. De beide Caroline schepen hebben jaren in Amsterdam gelegen en zijn in het voorjaar van 1972 geveild. De Caroline wordt gesloopt en de m/v MiAmigo komt dus in handen van genoemde groep.
     
30 September 1972   Radio Veronica wisselt van frequentie en gaat van 192 meter naar 538 meter middengolf. Het station is erg populair en dj's zijn o.a. Rob Out, Lex Harding, Tineke, Tom Collins, Wil Luikinga, Stan Haag en Klaas Vaak (Tom Mulder).
     
20 Augustus 1972  

In Los Angeles vindt Wattstax plaats waar 90.000 bezoekers zijn. Dit is een popfestival met veel soulmuziek en voornamenlijk zwarte artiesten. Wordt derhalve ook wel het zwarte Woodstock genoemd. Optredens van Isaac Hayes, Rufus en Carla Thomas, The Staple Singers, Eddie Floyd, The Bar-Kays, Johnnie Taylor, Albert King en The Emotions. Dominee Jesse Jackson draagt het bekende gedicht "I Am Somebody" voor.

     
Voorjaar 1972  

Bij de VARA start van Popzien. In dit televisieprogramma intervieuws met en optredens van popartiesten uit binnen en buitenland. Ook is er in iedere aflevering het diskjockey concours. Later wijzigt de naam van het programma in Nederpopzien. Bestaat enkele jaren en heeft diverse presentatoren. Bekendste zijn Elles Berger en Eddy Ouwens.

     
29 Februari 1972   B-DAY - Op deze schrikkeldag draait Radio Veronica (als eerste radiostation in de wereld) de hele dag alleen maar platen van The Beatles.
     
17 Januari 1972  

Begin van het Watergate schandaal. In het hoofdkantoor van de Amerikaanse Democratische Partij in Washington (Watergatecomplex)  worden vijf inbrekers gearresteerd. Later ontdekken twee journalisten van The Washington Post dat het geen 'gewone' inbrekers zijn maar mensen die op pad zijn gestuurd door de top van de Republikeinse Partij. Doel is afluisterapparatuur aan te brengen en documenten in te zien waarmee informatie kan worden verzameld die nuttig kan zijn tijdens de presidenstverkiezingen van dat jaar. Mede hierdoor wordt Richard Nixon herkozen als president van de USA. In de jaren daarna wordt het een groot schandaal, blijvend wereldnieuws, komen er hoorzittingen en veroordelingen en blijkt dat Nixon zelf in het complot zit. Uiteindelijk treedt hij op 9 augustus 1974 af.  Bob Woodward en Carl Bernstein gaan de geschiedenis in als de journalisten die dit zogenaamde Watergate schandaal aan het rollen hebben gebracht.

     
Najaar 1971   Start van de Fred Hache Show bij VPRO tv. Veel opschudding vanwege de inhoud.
     
12 October 1971  

Op Broadway in New York is de premiere van de musical 'Jesus Christ Superstar'. Al een jaar daarvoor kwam de gelijknamige LP uit met o.a. Murrray Head en Yvonne Elliman. Het is een popmusical over het leven van de bijbelfiguren Jezus en Judas gemaakt door Andrew Lloyd Webber (muziek) en Tim Rice (tekst). In 1972 gaat de musical naar het West End Theatre in Londen en daarna naar een aantal andere landen in de wereld. In 1973 wordt hiervan vervolgens een speelfilm gemaakt met in de hoofdrollen o.a. Ted Neely en Yvonne Elliman. Zowel musical, film als LP worden zeer populair en behalen grote awards. Streng christelijke groeperingen protesteren tegen 'Jesus Christ Superstar' omdat ze het godsdienstlaster vinden.

     
<< Naar boven >>    
     
18 September 1971   Veronica begint met het 'Album van de Week'. Een week lang worden in de programma's tracks gedraaid van dezelfde nieuwe LP die hiermee wordt getipt. "Seven Tears" van Golden Earring is het allereerste 'Album van de Week' .
     
September 1971   Veronica komt vanaf nu met eigen blad dat de naam Veronica 192 krijgt. Later wordt dat uiteraard Veronica 538. Prijs van het blad: 45 cent. Vanaf 1975 zal het blad gaan dienen als Radio en TV Gids van de Veronica Omroep Vereniging.
     
31 Juli 1971   De Nederlandse overheid heeft plannen voor invoering van een anti-zeezenderwet. Derhalve start Radio Veronica een landelijke publiciteitscampagne: "Veronica blijft als U dat wilt".
     
Juli 1971  

De VARA en de AVRO brengen gezamenlijk het radioprogramma 'Alleen op een eiland - Dagboek van een eilandbewoner'. De bekende schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers worden om beurten ieder een week op het onbewoonde waddeneiland Rottumerplaat gezet waar ze zich moeten redden. Dagelijks maken ze contact met Willem Ruis in een hotel in Warffum die vandaar het programma presenteert. En zo het wel en wee van de schrijvers laat horen. Bomans voelt zich er éénzaam, wordt ziek en bang. Wolkers daarentegen maakt er een show van en vertelt honderd uit over zijn belevenissen waaronder het redden van een zeehondje. Het programma wordt legendarisch.

     
15 Mei 1971   Bomaanslag op de Mebo 2. Veel brandschade maar de uitzendingen van RNI gaan door. Verantwoordelijk voor de aanslag is de leiding van concurent Veronica.
     
1 April 1971  

Barend Toet en Berry Visser starten met "Muziekkrant Oor". Dit zal zich ontwikkelen tot een populair en serieus blad met uitgebreide artikelen over popmuziek en jazz en soms klassiek.

     
Maart 1971   Joost den Draaijer heeft Hilversum 3 verlaten en is naar Radio Noordzee gegaan. De hitparade van Hilversum 3 die inmiddels was overgegaan naar de NOS krijgt nu de naam 'Daverende Dertig'. Nieuwe presentator: Felix Meurders. Ook introduceert Hilversum 3 nu een gezamelijke wekelijkse tipplaat in navolging van de Veronica Alarmschijf. Deze plaat krijgt de naam 'Troetelschijf'. Allereerste Troetelschijf is 'The Resurrection Shuffle' van Ashton, Gardner & Dyke.
     
Maart 1971   De nieuwe zeezender Noordzee introduceert een eigen hitparade, de Top 50 die wordt gepresenteerd door Joost den Draaijer. In navolging van Veronica's Alarmschijf wordt ook hier een wekelijkse tipplaat ingevoerd die de naam 'Treiterschijf' krijgt. De allereerste Treiterschijf is 'Mozart's Symfonie Nr. 40' van het Spaanse orkest van Waldo de Los Rios hetgeen een populaire uitvoering is van een klassiek stuk.
     
8 Maart 1971  

Het gevecht van de eeuw, "The Fight of the Century". In New York vindt de inmiddels legendarisch geworden boskpartij plaats tussen Muhammad Ali en Joe Frazier. Beide boksers zijn dan al lange tijd en vele gevechten ongeslagen en daarom volgt iedereen dit gevecht om de wereldtitel met grote interesse en spanning. Dit wordt overal live uitgezonden. In Nederland is het al diep in de nacht als de strijd plaatsvind. Bij ons is televisie dan voornamenlijk iets van de avond, de rest van de dag is het er nog maar sporadisch. Maar vanwege de belangrijkheid wordt de bokspartij ook hier live in de nacht uitgezonden. Enkele honderduizenden mensen staan er speciaal voor op. Muhammad Ali (echte naam Cassius Clay) is dan het symbool van de anti-Vietnam beweging. Joe Frazier wordt na vijftien ronden door de jury als winnaar uitgeroepen.

     
7 Maart 1971   Vanaf de Mebo 2 nu overdags Nederlandse programma's onder de naam Radio Noordzee. Dj's o.a. Jan van Veen, Ferry Maat, Joost den Draaijer, Peter Holland en Leo vd Goot.
     
20 Februari 1971   Vanaf de Mebo 2 voor de kust van Scheveningen is Radio Northsea (RNI) weer terug.
     
Begin 1971   Bij de KRO radio start van Goal op Hilversum 1. Dit is een opmerkelijk sportprogramma met achtergonden en satirische benaderingen van sportzaken afgewisseld met popmuziek. Het wordt geproduceerd door George Tor en er is een illuster presentatieduo: Theo Koomen en Felix Meurders. Het programma bestaat niet zo lang maar komt in 1974 terug in een andere vorm en met andere presentatoren.
     
Januari 1971  

Bij de KRO op Hilversum 3 begint Kees Schilperoort met het programma Interlokaal. Hierin kunnen luisteraars vragen stellen over allerlei onderwerpen en die worden door experts beantwoord. Later zal dit programma de naam Adres Onbekend krijgen en wijzigt de doelstelling in het terug vinden van mensen waarnaar luisteraars op zoek zijn. Is sindsdien niet meer weg te denken van de Nederlandse radio, is verhuisd naar Radio 2 en later Radio 5 en heeft in al die jaren de nodige presentatoren gekend.

   

 

10 November 1970   Het zendschip King David slaat van het anker en loopt vast op het strand van Noordwijk. Later wordt het weer vlotgetrokken maar door financiele problemen keert Capital Radio niet meer terug in de ether.
     
26 September 1970   In Nieuw Zeeland stopt zeezender Radio Hauraki. Het station heeft een licentie gekregen en gaat legaal verder vanuit Auckland. Daar bestaat Radio Hauraki nog altijd als Classic Rock station.
     
22 September 1970   Bij AVRO-tv begint Toppop, Nederlands eerste wekelijkse popprogramma op tv dat jarenlang zal bestaan en erg populair wordt. In het begin zijn er diverse presentatoren maar al snel wordt Ad Visser de vaste presentator. Ook is er het dansballet van Penney de Jager.
     
Zomer 1970   In Londen start van landpiraat Radio Invicta. Brengt soul muziek in het weekend maar zal later een 24-uurs station worden. Bestaat tot ver in de jaren tachtig.
     
23 September 1970   Radio Northsea International stopt.
     
24 Juli 1970   Het zendschip Mebo 2 is terug voor de kust van Nederland. Uitzendingen in het Engels, weer onder de naam Radio Northsea International. Dj's o.a Spangles Muldoon, Andy Archer, Alan West, Carl Mitchell en Michael Lindsay.
     
26, 27 en 28 Juni 1970   Popfestival Kralingen, het eerste meerdaagse popfestival van Nederland in Rotterdam. Artiesten o.a.: Pink Floyd, Soft Machine, The Byrds, Santana, Jefferson Airplane en Dr. John
     

27 Juni 1970

 

Bij de NOS op Hilversum 3 begint Radio Tour de France. Dit is een programma dat gedurende de Tour de France iedere dag horizontaal wordt gebracht. Presentatie door bekende jocks van het station en er zijn rechtstreekse reportages vanuit de koers in Frankrijk. Radio Tour de France is er het jaar daarop niet maar vanaf 1972 vrijwel ieder jaar tot nu toe. In die lange periode zijn er veel deejays, presentatoren en sportverslaggevers geweest die hieraan hebben meegewerkt.

     
14 Juni 1970   Vanaf het zendschip King David voor de kust van Noordwijk start Capital Radio. Dit station brengt idealistische programma's in diverse talen en is eigendom van de IBS (International Broadcasters Society). Het zendschip valt op door zijn speciale ringvormige antenne.
     
13 Juni 1970   Het zendschip Mebo 2 wordt voor de kust van Engeland verankerd. De uitzendingen komen nu onder de naam Radio Caroline.
     
<< Naar boven >>    
     
3 Juni 1970  

Gemeenteraardsverkiezingen in Nederland. In Amsterdam behaalt de Kabouterpartij vijf zetels. Dit is een hippieachtige beweging die voortgekomen is uit de Provo's en streeft naar  vermindering van de consumptiemaatschappij en verbetering van het milieu. In de gemeenteraad komt men niet veel verder dan wiet roken en af en toe een stinkbom gooien. De Kabouter beweging die is opgericht door Roel van Duin heeft dan Nederland omgedoopt tot Oranjevrijstaat.

     
1 Juni 1970   Op Veronica start van de ABTT. Dit is de Adje Bouwman Top Tien, de persoonlijke favoriete platen van deze Veronica technicus. Veel LP muziek en speciale nummers. Dit item was al eerder te horen in het programma van Jan van Veen maar wordt nu het vaste onderdeel van de woensdagavond uitzending van het programma 'Lexjo'.
     
18 Mei 1970   Op deze Tweede Pinksterdag zal de dan populaire hippie zangeres Melanie een concert geven in het Stadspark in Geleen. Melanie zegt af en als alternatief wordt er een hele dag durend concert georganiseerd met diverse artiesten. Het festival krijgt de naam Pinkpop en zal een jaarlijks terugkerend evenement worden. In de jaren 90 verhuist Pinkpop naar Landgraaf en zal het gehele Pinksterweekend gaan duren.
Artiesten 1e Pinkpop o.a.: Livin' Blues, Golden Earring, Mr. Albert Show.
     
1 April 1970   De Evangelische Omroep (EO) wordt toegelaten tot het publieke omroepbestel.
     
Voorjaar 1970  

Het VARA radioprogramma ZO krijgt een remake en is er vanaf nu iedere zaterdagochtend van 07.00-10.30 uur op Hilversum 2. ZO is een mix van infotainemant, spelletjes en popmuziek. Dit opvallende en populaire programma is er tot halfweg de jaren zeventig en wordt gepresenteerd door Letty Kosterman en Herman Stok.

     
28 Februari 1970   Vanaf het zendschip Mebo 2 voor de kust van Scheveningen start Radio Northsea International via de middengolf, de kortegolf en FM. Programma's in het Duits en Engels. Regelmatig niet in de ether en ook veelvuldig frequentiewisseling.
     
1970   De muziekzender Hilversum 3 begint een popkarakter te krijgen. Enkele voorbeelden van prima programma's: op dinsdag- en donderdagmiddag brengt de KRO een 'horizontale' programmering met Theo Stokkink, Vincent van Engelen, Henk Bouwman en Nederlandstalige verzoeken met Johnny Hoes. Op vrijdagmiddag brengt de NOS programma's met Jan Corduwener, Felix Meurders en de Top 30 met Joost den Draaijer. De TROS brengt een programma met oud Caroline dj Robbie Dale en in latere instantie de Hugo van Gelderen Show. De VARA heeft het prima programma 'Mix' met Herman Stok. Op vrijdagavond brengt de VPRO de LP-muziek met Rik Zaal, Jan Donkers en Wim Noordhoek.
     
1970   Vanaf 1970 doen de grote showprogramma's hun intrede op de Nederlandse televisie, met name op zaterdagavond. Iedere week heeft één van de vier grote omroepen dan zendtijd en zo zien we AVRO's Weekend Quiz met Fred Oster, Aan de lopende Band met Mies Bouwman (VARA), de Berend Boudewijn Show (KRO) en het Spel zonder grenzen met Dick Paschier en Barend Barendse (NCRV). Al deze programma's zijn enorm populair
     
6 December 1969   Radio Veronica start met de LP Top 20. Een wekelijkse hitparade van de populairste lanspeelplaten. 'Abbey Road' van The Beatles staat op nummer 1 in de eerste aflevering.
     
1 November 1969   Als aanvulling op de Top 40 start Radio Veronica met de Tipparade. Een lijst van 30 platen waarvan verwacht wordt dat ze een hit kunnen worden. De nummer 1 krijgt het predikaat "Alarmschijf".
De eerste Alarmschijf: "Oh Well" van Fleetwood Mac.
     
12 september 1969  

Via het zogenaamde ARPA-net wordt een computer verbinding tot stand gebracht tussen de Universiteit van Los Angeles en die van Palo Alto. De bedoeling is een computer communicatie systeem te ontwikkelen voor de Amerikaanse defensie. Uiteindelijk is dit het prille begin van wat we heel veel later gaan kennen als internet.

     
15, 16 en 17 Augustus 1969   In het Amerikaanse plaatsje Bethel wordt het Woodstock festival gehouden. Dit is een groots popconcert waar 400.000 bezoekers komen. Wordt een chaos en financiele flop maar de LP en film hierover een succes. Uiteindelijk wordt Woodstock legendarisch. Artiesten o.a: Country Joe, The Who, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Joe Cocker en Santana.
     
Zomer 1969  

Premiere van de speelfilm Easy Rider met in de hoofdrollen Peter Fonda, Jack Nicholson en Dennis Hopper die ook de regisseur is. Het is een film over twee avonturiers die met hun choppers door de USA cruisen en in de hippie wereld terechtkomen. Het is de eerste film over de nieuwe jeugdcultuur. Hierin zit muziek van The Byrds, The Band en Jimi Hendrix. En uiteraard van Steppenwolf die de soundtrack 'Born to be wild' maken.

     
20 Juli 1969  

Eerste mens op de maan. Na jarenlange bemande en onbemande ruimtereizen stuurt de Amerikaanse NASA de ruimtesonde Apollo 11 met drie astronauten richting de maan. Op 100 kilometer hoogte dalen vandaar Neil Armstrong en Buzz Aldrin met de maanlander 'The Eagle' af naar de maan en de hele wereld ziet live op televisie de landing. Of volgt het op de radio. Armstrong is vervolgens de eerste mens die een stap op de maan zet. Naar schatting 450 miljoen mensen horen hem dan zijn legendarisch geworden woorden uitspreken:  "That's one small step for a man, one giant leap for mankind".

     
2e Pinksterdag 1969   Radio Veronica start met de Top 100 Aller Tijden. Dit wordt een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij luisteraars hun lijstje met favoriete 10 platen kunnen insturen waaruit dan een Top 100 wordt samengesteld. "A whiter shade of pale" van Procul Harum staat op nummer 1 in deze eerste aflevering.
     
23 Mei 1969   Joost den Draaijer start met de eerste hitparade van Hilversum 3 bij VPRO: De Hilversum 3 Top 30.
     
Voorjaar 1969  

Bij de KRO-tv start van Voor een briefkaart op de eerste rang. Hierin aandacht voor speelfilms en dit zal Nederlands meest bekende televisieprogramma op dit gebied worden. Fragmenten van nieuwe en bekende speelfilms, een quiz, een panel van bekende Nederlanders en acteurs die worden geinterviewd vormen de inhoud. Het programma wordt gepresenteerd door Bob Bouma en bestaat tot 1982.

     
<< Naar boven >>    
     
29 Maart 1969   Op het Eurovisie Songfestival in Madrid eindigen 4 landen op de eerste plaats en worden alle vier als winnaar uitgeroepen. Hieronder voor Nederland Lenny Kuhr met het lied 'De Troubadour'.
     
25-31 Maart 1969  

Beatle John Lennon is zojuist getrouwd met de Japanse kunstenares Yoko Ono. Als onderdeel van hun huwelijksreis houden ze een 'bed-inn' in het Hilton Hotel in Amsterdam. Ze liggen publiekelijk in bed op hun hotelkamer en de wereldpers is er iedere dag getuige van. John en Yoko protesteren hiermee tegen de Vietnam oorlog en demonstreren hiermee voor wereldvrede. Enkele maanden later doen ze dit nog een keer in het Canadese Montreal.

     
2 December 1968   Op de theaterboulevard Broadway in New York vindt de wereldpremiere plaats van de musical 'Hair'. Dit is de eerste hippie- en popmusical ooit. Hierin heeft sex een belangrijke plaats. In de volgende jaren zal 'Hair' over de hele wereld in theaters te zien zijn en songs hieruit worden in allerlei uitvoeringen hits. In 1979 komt er een speelfilm versie. Hits in de Nederlandse hitparade o.a.: 'Hair' van Zen en 'Aint' got No - I got life' van Nina Simone.
     
Zomer 1968   Radio Luxemburg brengt de Nederlandse programma's nu van 18.00-19.30 uur. Popradio met Felix Meurders, Zaki, Mike Vendregh en Peter Koelewijn. Ook de Engelse avond programmering verbetert en wordt strakke popradio. Dj's o.a Kid Jensen, Barry Aldis, David Jacobs en Paul Burnett.
     
Juli 1968   Voor het eerst verschijnt er een boek over de zeezenders op wetenschappelijke basis: 'When pirates ruled the waves' van Paul Harris. Hij is afgestudeerd in politiek bij de universiteit van Aberdeen en zal één van de oprichters worden van de IBS die in 1970 start met de zeezender Capital Radio.
     
Voorjaar 1968  

In Amsterdam start Berry Visser met Mojo concerts. Dit zal het grootste bedrijf van Nederland worden in organiseren van popconcerten en festivals. Mojo heeft sindsdien vele grote buitenlandse artiesten naar ons land gehaald.

     
Voorjaar 1968   De voormalige Zweedse zeezender Radio Syd krijgt een zendvergunning in Gambia (Afrika). Het zendschip Cheetah 2 komt daar in de havenplaats Bathurst te liggen en het station zal er jarenlang uitzenden.
     
4 April 1968  

Tijdens een speech op het balkon van een hotel in Memphis wordt dominee Martin Luther King doodgeschoten. De beelden gaan de wereld over en zorgen voor shock en ongeloof. Martin Luther King was de leider van de burgerrechten beweging in de USA die opkwam voor de rechten van de zwarte bevolking. Televisie was inmiddels een belangrijk medium geworden en daarmee ook een middel voor King om bij het grote publiek te pleiten voor burger gelijkheid. Dit ondermeer door de busboycot (1955/56) waar zwarte burgers massaal het openbaar vervoer gingen mijden omdat ze vanwege hun huidskleur niet overal in het openbaar vervoer mochten plaatsnemen. En ook door de mars op Washington (1963) waar 250.000 mensen bij het Lincoln Memorial protesteren voor hun rechten en Martin Luther King zijn befaamde speech doet: live op televisie is iedereen in de wereld getuige van de uitspraak 'I have a dream'.

     
30 maart 1968  

Start van concertzaal Paradiso in Amsterdam vlakbij het Leidseplein. Het gebouw was tot 1965 een kerk van de Vrije Gemeente. In de jaren daarna stond het leeg en het werd al eens door hippies gekraakt voor pophappenings. Paradiso start als een jongerencentrum waar veel optredens plaatsvinden van bekende artiesten uit binnen en buitenland. Dat laatste wordt later de enige  bezigheid tot vandaag de dag en Paradiso heeft zich daarmee de titel poptempel verworven.

     
3 Maart 1968   De beide zendschepen van Radio Caroline worden door de Nederlandse bevoorrader Weismuller in beslag genomen en naar Amsterdam gesleept. Reden is dat de Caroline organisatie al lange tijd niet meer betaald. Hiermee komt een einde aan Caroline North en Caroline South.
     
Maart 1968   Vanuit Zuid Londen start de eerste grote landpiraat van Engeland: Radio Jackie. Het station zal meer dan 20 jaar uitzenden.
     
Januari 1968   Start van "Sportief zijn, beter worden" bij Radio Veronica. Dit wordt een erg populair sportprogramma op zondag met Frits Barend en Henk van Dorp.
     
24-25 November 1967  

Flight to Lowland Paradise in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit is één van de eerste grote popfestivals in Nederland. Optredens van o.a. The Crazy World of Arthur Brown, CCC Inc, Cuby & The Blizzards, The Golden Earrings, The Rodys, The Bintangs, The Outsiders en Supersister. Ook zijn er voordrachten van poëziekunstenaars als Simon Vinkenoog en Johnny van Doorn (de Selfkicker).

     
9 November 1967  

In de USA komt het eerste exemplaar van het blad Rolling Stone uit. Dit is tot op de dag van vandaag een belangrijk blad op het gebied van popmuziek. Maar ook artikelen over cultuur en politiek komen er in voor. In de loop der tijden zijn er  ook Rolling Stone uitgaven in diverse andere landen gekomen.

     
Najaar 1967  

Bij de KRO op Hilversum 1 start Cursief. Dit wordt één van de bekendste programma's van de Nederlandse radio met cabaret en satire. Iedere week is Cursief er een half uur op vrijdagavond met sketches die worden gedaan door o.a. Frans Halsema, Gerard Cox, Netty Rosenfeld, Luc Lutz, Simone Rooskens, Godfried Bomans en Felix Huizinga. Dit alles onder leiding van Michel van der Plas. Nog altijd zijn een aantal van die sketches bekend bij het grote publiek (bv. Deutscher mit Pasen). Programma zal bestaan tot 1975.

     
Najaar 1967   Bij de Vara start van het door Dimitri Frenkel Frank geproduceerde satirische televisie programma "Hadimassa". Wordt populair en legendarisch. Sketches van o.a. Ton van Duinhoven, Annemarie Oster en de Clichémannetjes (Kees van Kooten en Wim de Bie).
     
Oktober 1967   Voor de eerste keer verschijnt er op de Nederlandse televisie een geheel naakte vrouw. Het is Phil Bloom die te zien is in het VPRO programma "Hoepla".
     
30 September 1967   In Engeland start van het radiostation BBC1 als officiele popzender. Het openingsprogramma wordt gedaan door Tony Blackburn.
     
1 September 1967   Ook voor het eiland Man treedt de anti zeezenderwet in werking maar toch gaat Radio Caroline North door.
Dj's o.a. Don Allen en Bob Stewart.
     
15 Augustus 1967   De Engelse anti-zeezenderwet treedt in werking en alleen Radio Caroline South gaat door. Dj's o.a. Spangles Muldoon, Robbie Dale, Ross Brown en Johnny Walker.
     
14 Augustus 1967   Omdat de volgende dag in Engeland de anti-zeezenderwet in werking treedt stoppen de meeste overgebleven radiostations vanaf zee: London, 270 en Scotland.
     
<< Naar boven >>    
     
2 Augustus 1967   Engelse zeezender Radio 355 stopt.
     
28 Juli 1967   Radio 390 stopt nadat een Engelse rechter heeft bepaald dat marinefort Red Sands in territoriale wateren ligt.
     
25 Juni 1967   Voor de allereerste maal vindt er een wereldwijde satelliet tv-uitzending plaats verzorgt door de Engelse BBC. Hierin o.a. een optreden van The Beatles en ze doen het nummer 'All you need is love' met vele gasten waronder Brian Jones, Mick Jagger, Marianne Faithfull, Graham Nash, Donovan, Keith Moon en Eric Clapton. 'All you need is love is speciaal voor deze uitzending gecomponeerd en zo'n succes dat op single wordt uitgebracht en een wereldhit wordt
     
21 Juli 1967   Radio 227 stopt.
     
16-17-18 Juni 1967  

In het Californische Monterey wordt één van de eerste grootschalige en meerdaagse popfestivals ter wereld gehouden. Dit wordt georganiseerd door John Philips van The Mama's en Papa's. Alle artiesten treden gratis op en er is een comité van aanbeveling. Deze bestaat onder meer uit Mick Jagger, Paul McCartney en Brian Wilson. Er zijn optredens van o.a.: Canned Heat, Mama Cash, Janis Joplin, Otis Redding, Jimi Hendrix (die op het toneel zijn gitaar in brand steekt) en The Who (gitarist Pete Townshend slaat op het toneel zijn gitaar kapot tegen de versterker).

     
15 Juni 1967   Bij de publieke omroep krijgen een aantal organisaties zendtijd op radio en tv. Niet op grond van ledenaantal zoals gewoonlijk maar op grond van ideele redenen. Bijvoorbeeld de Bond Zonder Naam en de NVSH.
     
Voorjaar 1967   Op zeezender Radio London begint dj John Peel met het programma "The Perfumed Garden", het eerste met dagelijks een uur LP-muziek.
Voorjaar 1967   Radio Dolfijn dat uitzendt vanaf het zendschip Laissez Faire stopt en wordt vervangen door Radio 227. Dit is een popstation met in het Nederlands gepresenteerde programma's. Dj's o.a. Lex Harding, Tom Collins en Look Boden.
     
1967   Na de nodige experimenten beginnen op de Nederlandse televisie uitzendingen in kleur.
     
22 Februari 1967   Britain Radio stopt en wordt vervangen door het Engelse Radio 355 dat eveneens Easy Listening muziek brengt.
     
9 Februari 1967   Radio City stopt nadat een Engelse rechter heeft bepaald dat marinefort Shivering Sands in territoriale wateren ligt.
     
21 Januari 1967   Op de Nederlandse publieke televisie en radio wordt nu ook reclame uitgezonden. Deze wordt verzorgd door de STER.
     
3 Januari 1967   Engelse zeezender Radio Essex stopt.
     
1967   Kees Schilperoort begint bij de KRO met wat het misschien wel meest bekende spelletje van de Nederlandse radio is geworden: Raden Maar.
     
1966/1967   Er komen nu ook regelmatig op de Nederlandse televisie programma's met popmuziek (al heette dat toen nog beatmuziek). Onder meer 'Moef Ga Ga' met Joost den Draaijer, Fenklup met Sonja Barend en Vjoew met Ilona Hofstra en Bojoura.
     
23 December 1966  

Opening UFO club in Londen. Inmiddels is in vervolg op de beatmuziek en de nieuwe jeugdcultuur een wat alternatieve beweging ontstaan onder de hippies, de Underground. Deze manifesteert zich nu wekelijks in de UFO club met  poëzie, opvallende lichtshows en optredens van kunstenaars (zoals Yoko Ono). En er zijn optredens van de wat alternatieve popgroepen als Soft Machine, Procul Harum en de Bonzo Dog Doo-Dah Band en ook van Jimi Hendrix en Jeff Beck. Tevens zijn er de eerste optredens van Pink Floyd. Zij hanteren voor het eerst in Europa een visuele show met 'psychedelische' vloeistofdia's. De UFO club zal slechts enkele maanden bestaan en dan wordt de eigenaar van het pand door de overheid gedwongen deze te sluiten. Aanleiding is een foto in een krant van een naakte bezoekster

     
1 December 1966   Vanaf het zendschip Tiri voor de kust van Nieuw Zeeland start de zeezender Radio Hauraki. Dj's o.a. Peter Davis, Mike Baker, Chris Parkinson en Lynn McNamara.
     
<< Naar boven >>    
     
4 November 1966   Swinging Radio England stopt en wordt vervangen door Radio Dolfijn dat Nederlandstalige programma's brengt.
     
1 Oktober 1966   De TROS wordt als aspirant-omroep toegelaten tot het Nederlandse publieke bestel. De TROS is voortgekomen uit het voormalige RTV-Noordzee dat uitzond vanaf het REM eiland.
     
September 1966   Radio London en Radio Caroline zijn de meest succesvolle en populaire Engelse zeezenders. Verder doen Radio 390 en Radio Scotland het goed.
     
15 September 1966   Start van het satirische tv-programma 'Farce Majeure' bij de NCRV. Sketches met Alexander Pola, Jan Fillekers, Ted de Braak, Henk van der Horst en Fred Benavente.
Farce Majeure bestaat tot in 1976 maar komt in de tachtiger jaren enige seizoenen terug op de buis
     
20 Juni 1966   Reg Calvert, eigenaar van Radio City wordt na een ruzie met een zakenpartner doodgeschoten.
     
18 Juni 1966   Vanaf het zendschip Laissez Faire voor de Engelse kust beginnen 2 radiostations. 1. Swinging Radio England met popmuziek en dj's o.a. Roger Day, Graham Gill, Johnnie Walker en Rick Randall. 2. Britain Radio met Easy Listening en dj's o.a. Ed Moreno, Mark Sloane, Tony Windsor en Phil Sheldon Jay.
     
14 Juni 1966   Start van zeezender Radio 270 vanaf het zendschip Oceaan VII voor de kust van Scarborough, mid-oost Engeland.
Dj's o.a. Pete Bowman, Roger Scott, Ross Randall, Paul Burnett en Mark West die later bekend wordt als Mark Wesley.
     
12 Mei 1966   Tower Radio/TV stopt.
     
20 Januari 1966   De m/v MiAmigo, het zendschip van Radio Caroline South, slaat in zware storm van zijn ankers en loopt vast op de Engelse kust. Het schip moet naar Nederland voor reparatie en is enige maanden niet bruikbaar. Vervolgens wordt tijdelijk gebruik gemaakt van het zendschip Cheetah 2 waar Radio Syd zojuist is gestopt.
     
20 Januari 1966   Door zware ijsgang moet Cheetah 2, het zendschip van RTV-Syd, zijn ligplaats voor de Zweedse kust verlaten. In combinatie met alle andere problemen (overheid) zorgt dit ervoor dat de zeezender niet meer terugkeert.
     
December 1965   Wederom proces tegen Britt Wadner de eigenaresse van Radio Syd. Zij wordt veroordeeld tot 3 maanden cel. Nu ook start van Syd-TV.
     
31 December 1965   Start van zeezender Radio Scotland vanaf het zendschip The Comet voor de kust van Dunbar in Schotland.
Dj's o.a. Tony Allen, Stuart Henry, Stevi Merike, Tommy Shields en Moira Broidy.
     
November 1965   Radio Veronica start met nieuwsuitzendingen live vanaf het zendschip. Zijn te beluisteren overdags 2 minuten voor het hele uur.
     
7 November 1965   Start zeezender Radio Essex (BBMS) vanaf het voormalige legerplatform Fort Knock John in de Thames Estuary.
Dj's o.a. Mark West en Richard Palmer.
     
12 Oktober 1965   Start van Engelse zeezender Tower Radio en Tower TV vanaf het platform Sunk Head. Station is onregelmatig in de ether.
Dj's o.a Bill Rollins en Eric Sullivan.
     
<< Naar boven >>    
     
11 Oktober 1965   In Nederland start van FM-uitzendingen. De Publieke omroep heeft vanaf nu een landelijk FM-net voor radio.
     
11 Oktober 1965   De publieke omroepen starten met een tegenhanger van de zeezender Radio Veronica. Hilversum 3 wordt een radiostation met "lichte muziek". Dit betekent dat er ook veel programma's zijn waarin geen popmuziek voorkomt.
     
25 September 1965   Vanaf Red Sands is KING Radio gestopt en start de Engelse zeezender Radio 390. Dit station brengt easy-music en wordt erg succesvol. Dj's o.a. Edward Cole, Graham Gill, Mike en Mandy Raven, Roger Gomez, Robert Randall.
     
17 September 1965  

Willem de Ridder start met het blad "Hitweek". Hierin zet men zich af tegen de tienersterren maar brengt artikelen met een serieuze benadering van de popmuziek. Verder ook artikelen over drugs, de sexuele revolutie en politiek. In het begin wordt het blad op straat verkocht want winkels willen dit enigzins controversiële blad niet verkopen maar dat verandert als het zeer succesvol wordt. "Hitweek" valt ook op door het aangepaste Nederlands taalgebruik. Zo wordt intervieuw bijvoorbeeld intervjoe. Eerste mederwerkers zijn ondermeer Jan Donkers, Wim Noordhoek, Koos Zwart, André van der Louw, Pim Oets en Laurie Langenbach.

     
25 Mei 1965  

In Amsterdam wordt Provo opgericht door o.a. Roel van Duin en Luud Schimmelpenninck. Dit is een jongerenbeweging die protesteert tegen de gevestigde orde van de in hun ogen gezapige oudere burgers. Provo is anarchistisch en tegen geweld en houdt ludieke acties ondermeer bij het standbeeld Het Lieverdje. Wordt daarin tegengewerkt door de overheid. Bestaat tot mei 1967.

     
19 April 1965  

Op deze Tweede Paasdag organiseert de AVRO 'Beat in Blokker'. Dit in het kader van de AVRO-jeugddag. In de veilinghal van het plaatsje Blokker treedt de engelse popgroep The Scorpions op maar de hoofdact is The Pretty Things. Dat is een voor die tijd nogal ruige engelse popgroep en het optreden gaat geheel in die stijl. Met veel herrie en een heftige show. De AVRO zend het concert live uit op radio en televisie. Maar dit is wat te veel van het goede voor de dan nog 'deftige' AVRO en halverwege het concert van The Pretty Things wordt de tv-uitzending afgebroken. Op de radio gaat het wel door. In de dagen daarna zeggen veel AVRO-leden uit protest tegen dit 'schandalige' concert hun lidmaatschap op

     
4 Maart 1965   Start van KING Radio vanaf het voormalige marineplatform Red Sands in de Thames Estuary.
     
27 Februari 1965  

Tijdens een debat in de Tweede kamer valt het kabinet Marijnen over het aannemen van een nieuwe Omroepwet.

     
Februari 1965   Zeezender Radio Invicta stopt.
     
Januari 1965   De nieuwe zeezender Radio London begint met een eigen hitparade de Fab 40 (Fab Fourty). Opvallend is dat deze niet alleen wordt samengesteld aan de hand van verkoopcijfers maar ook naar populariteit en verwachte populariteit. Daardoor staan soms platen die nog geen echte hit zijn hoog genoteerd. Ook daardoor worden platen een hit.
     
Januari 1965   De allereerste Radio Veronica Top 40 wordt uitgezonden. Presentatie: Joost den Draaijer. Op nummer 1: "I feel fine" van The Beatles.
     
1 Januari 1965   Radio Veronica reorganiseert de programma's, reclame kwartiertjes verdwijnen en de horizontale programmering wordt strakker uitgevoerd. Ook wordt gestart met een hitparade: De Top 40. Dj's o.a Harmen Siezen, Eddy Becker, Joost den Draaijer, Tineke, Jan van Veen, Chiel Montagne, Gerard de Vries.
     
1965  

Langzaam heeft stereo zijn ingaan gedaan in de platenwereld en ook in die van de apparatuur. Om de consument beter daarmee bekend te maken komt er een instrucite LP uit met de titel "Hoe test ik mijn stereoapparatuur".

     
17 December 1964   Omdat RTV-Noordzee toch doorgaat ondanks de nieuwe wet die dit verbiedt, overvalt de Nederlandse overheid het REM eiland en maakt een einde aan de uitzendingen.
     
13 December 1964  

Liverpool is de stad waar de engelse popmuziek (dan nog beatmuziek geheten) is ontstaan. De eersten waren The Beatles en daarna komt er een groot aantal artiesten en groepen opzetten vanuit Liverpool. Deze laatste stroming zal worden aangeduid als The Mersybeat (genoemd naar de rivier de Mersey die door de stad stroomt).

Op deze datum gaat de speelfilm Ferry Cross the Mercey in premiere welke gaat over de belevenissen van een imaginaire popgroep. Deze wordt vertolkt door de groep Gerry and the Pacemakers en de hoofdrol is voor hun zanger Gerry Marsden. Ook is zangeres Cilla Black te zien evenals de (inmiddels omstreden) deejay Jimmy Savile.

     
December 1964   Start Engelse zeezender Radio London vanaf het zendschip m/v Galaxy. Dj's o.a. Chuck Blair, Tony Blackburn, Tony Windsor, Mike Lennox en Dave Cash.
     
1 December 1964   De Nederlandse regering neemt een wet aan waarin het wordt verboden om radio- en tv uitzendingen te
verzorgen vanaf platforms waarvan de "poten" op de zeebodem staan.
     
24 November 1964   Groot Brittannië krijgt voor het eerst commerciele radio. Op het eiland Man start Manx Radio.
     
November 1964   Radio Veronica krijgt een ander zendschip. De Borkum Riff wordt vervangen door de Norderney.
     
<< Naar boven >>    
     
30 September 1964   Start van het Engelse zeezender Radio City vanaf het voormalige marineplatform Shivering Sands in de Thames Estuary.
Dj's o.a Tom Edwards, Rick Dane, Ed Moreno en Alan Clarck.
     
September 1964   Start van TV-Noordzee ook vanaf het REM-eiland. Dit is een kunstmatig ijzeren "eiland" in de Noordzee voor de kust van Noordwijk dat speciaal voor de radio- en tv uitzendingen gebouwd is. TV-Noordzee zendt iedere avond uit en wordt populair in Nederland.
     
Augustus 1964   Ondanks de antizeezender wet is het Zweedse Radio Syd nog steeds in de ether en erg populair. Nadat er een rechtszaak is geweest tegen de adverteerders volgt er nu een proces tegen eigenaresse Britt Wadner. Zij wordt veroordeeld tot één maand gevangenisstraf en er volgen grote protest demonstraties. Omdat de Zweedse wet bepaalt dat gedetineerden in hun cel hun beroep mogen blijven uitoefenen gaat Britt daar programma's opnemen voor Radio Syd.
     
19 Juli 1964   Start van Radio Noordzee vanaf het REM-eiland.
     
17 Juli 1964   Start van de Engelse zeezender Radio Invicta vanaf het voormalige marineplatform Red Sands in de Thames Estuary.
Dj's o.a. Ed Moreno, Simon Ashley, Eddie Jerold en Paul Wayne.
     
4 Juli 1964   Vanaf nu wordt via de beide Caroline zenders op zaterdagmiddag een Engelse hitparade uitgezonden, The Caroline Top 50.
     
2 Juli 1964   Caroline en Atlanta gaan fuseren en de naam Atlanta verdwijnt geheel. 1. De m/v MiAmigo blijft voor de Engelse zuidoost kust en vandaar komt dan Radio Caroline South. Dj's o.a. Tony Blackburn, Robbie Dale, Roger Day, Simon Dee, Tommy Vance Emperor Rosko, Johnny Walker en Keith Skues. 2. De Caroline gaat naar de westkust bij het eiland Man en vandaar komt dan Radio Caroline North. Dj's o.a. Mike Ahern, Tom Lodge, Tony Prince, Bob Stewart, Mark Sloane en Dave Lee Travis.
     
Zomer 1964  

Vanaf Hospitaal-kerkschip De Hoop worden iedere week radiouitzendingen verzorgd via diverse etherfrequenties. Niet illegaal maar met zendvergunning van de Nederlandse staat. Het zijn oproepberichten in diverse talen en vooral kerkdiensten. Speciaal bedoeld voor de opvarenden van de schepen op zee, met name de vissers. De Hoop heeft geen vaste ankerplaats maar vaart rond op de Noordzee. Biedt verder medische hulp aan vissers in nood en heeft een klein ziekenhuis aan boord. Zal actief blijven tot 1988.

     
28 Mei 1964   Popgroep Screaming Lord Sutch start met Engelse zeezender Radio Sutch vanaf het voormalige marinefort Shivering Sands in de Thames Estuary. Bestaat slechts kortstondig.
     
12 Mei 1964   Start Radio Atlanta voor de Engelse kust vanaf het zendschip de m/v MiAmigo.
     
2 Mei 1964  

Eerste uitgave van het popblad Hitwezen waarvan Willem van Kooten (Joost de Draaijer) de hoofdredacteur is. Zal slechts enkele jaren bestaan.

     
28 Maart 1964   Start eerste Engelse zeezender Radio Caroline vanaf het zendschip Caroline (v/h Frederica).
     
Februari 1964  

Start van AFN in Soesterberg. Dit is een radiostation van het Amerikaanse leger dat programma's brengt voor de hier gestationeerde militairen uit de USA en hun gezinnen. American Forces Network exploiteert dan al jarenlang radiostations in heel de wereld. Later zullen er ook TV uitzendingen volgen.

     
Januari 1964  

Inmiddels is de beatmuziek een groot ding aan het worden. Het is de nieuwe muziek voor de jeugd die begint in Engeland en voorkomt uit de rock and roll. Is de basis van de popmuziek met als één van de eersten The Beatles. Vanuit Liverpool komt ook de Merseybeat met ondermeer de groepen Gerry and the Pacemaker, Freddie and the Dreamers, Merseybeats, Searchers en Swinging Blue Jeans. En uit de rest van Engeland de Rolling Stones, Who, Kinks, Animals, Hollies, Troggs en vele anderen.

     
22 November 1963  

In Dallas (USA) wordt president John F. Kennedy vermoord. Tijdens een rondrit door de stad in een open limousine met zijn vrouw Jacqueline (Jackie) waar hij wordt toegejuigd door duizenden bewonderaars. Vervolgens wordt hij beschoten en overlijdt kort daarna aan zijn verwondingen. De aanslag wordt gefilmd en de beelden gaan de hele wereld over. Mede hierdoor wordt dit het mediamoment van het jaar en één van de meest indrukwekkende van het hele millennium. JFK was de president die nieuw elan in de politiek bracht. Een 'frisse' jonge vent met een charmante vrouw en wat progressievere ideeën. Ook daarom is de wereld geschokt door dit verlies. Voor de aanslag wordt Lee Harvey Oswald gearresteerd die kort daarna ook wordt doodgeschoten. Wie er uiteindelijk achter deze moorden zitten wordt nooit duidelijk en daardoor blijft het mysterieus en zijn er altijd veel complottheorieën gebleven. Hierover zijn talloze boeken geschreven en documentaires gemaakt.

     
Oktober 1963   Start van het satirische tv-programma "Zo is het toevallig ook nog een keer" bij de VARA. De inhoud zorgt voor veel commotie en één van de medewerkers, Mies Bouwman, voelt zich na bedreigingen gedwongen te stoppen.
     
4 October 1963  

De AVRO brengt het Grand Gala du Disque. Dit is een avondvullend televisieprogramma waarin grote en succesvolle nationale en internationale artiesten optreden. Het zal daarna vele jaren één keer per jaar worden georganiseerd. Presentatie Willem Duys. Deze concerten komen vanuit het Concertgebouw in Amsterdam maar ook een aantal keren vanuit het Kurhaus in Scheveningen. Marlene Dietrich, The Moody Blues, The Carpenters, Don McLean, Hildegard Knef, The Beach Boys, Joan Baez en Nancy Sinatra zijn enkele van de namen die er in de loop der jaren optreden. En uiteraard alle grote Nederlandse artiesten. In 1964 krijgt de organisatie van het Grand Gala du Disque The Beatles aangeboden voor een optreden maar is er niet in geinteresseerd.

     
Najaar 1963   Bij AVRO tv start 'Voor de vuist weg'. Dit is de eerste talkshow op de Nederlandse televisie en wordt gepresenteerd door Willem Duys. Programma wordt legendarisch en zal bestaan tot 1975. Wat eerder is Willem Duys op de AVRO radio begonnen met het programma 'Muziekmozaiek' waarin hij wekelijks zijn favoriete muziek draait. Dat programma zal bestaan tot 1999.
     
Najaar 1963   Op tv start van Nederland 2.
     
<< Naar boven >>    
     
15 September 1963   The Beatles zijn in enkele maanden tijd enorm populair geworden in Engeland, de rest van de wereld zal spoedig volgen. Als eerste hoogtepunt van hun succes geven ze op deze dag een concert in het muziek-Mekka van Engeland, de Royal Albert Hall in Londen. In het voorprogramma staat een groep die dan ook net populair begint te worden.......The Rolling Stones.
     
1963   Nieuwe namen bij Radio Veronica: Harmen Siezen, Gerard de Vries, Joost den Draaier en Cees van Zijtveld.
     
16 December 1962   De ankerketting van de Uilenspiegel, het zendschip van Radio Antwerpen, breekt en het schip loopt vast op het strand bij Cadzand. Hiermee komt een einde aan het radiostation.
     
December 1962   De Belgische regering neemt een anti zeezenderwet aan, vrijwel gelijktijdig overlijdt de Belgische radiopionier Georges de Caluwe die eigenaar is van zeezender Radio Antwerpen.
     
26 November 1962   De eerste marathon uitzending op de Nederlandse televisie. Het betreft het programma "Open het Dorp", bedoeld om geld bij elkaar te brengen voor een te bouwen aangepast dorp voor gehandicapten bij Arnhem. Programma duurt 23 uur en wordt gepresenteerd door Mies Bouwman vanuit de Nieuwe Rai in Amsterdam. Veel bekende Nederlanders werken er aan mee en de opbrengst is 22 miljoen gulden. Initiatiefnemer is dokter A. Klapwijk. Programma wordt legendarisch.
     
Oktober 1962   Start eerste Belgische zeezender Radio Antwerpen, vanaf het zendschip Uilenspiegel voor de Noordzeekust bij Zeebrugge. In Vlaanderen krijgt het station in de volksmond de naam Radio Uilenspiegel. Het station is een initiatief van George de Caluwe en feitelijk een voortzetting van zijn Radio Antwerpen dat van 1922-1939 actief was als landzender en ook in September 1955 nog even in de lucht was.
     
13 Augustus 1962   Vanaf het zendschip Lucky Star voor de kust van Kopenhagen/Denemarken keert Radio Mercur terug maar enkele dagen later overvalt de overheid het schip en stopt Mercur.
     
5 augustus 1962  

De amerikaanse filmster Marilyn Monroe wordt dood gevonden in haar huis in Californië. Oorzaak is een overdosis medicijnen/drugs. Justitie verklaart dat ze zelfmoord heeft gepleegd maar tot op de dag vandaag zijn er de nodige complottheorieën die er van uitgaan dat ze is vermoord. Reden zou kunnen zijn dat ze een onstuimig priveleven had en met veel bekende mannen een verhouding had, zoals president John F. Kennedy. Marilyn Monroe (echte naam Norma Jeane Mortenson) wordt slechts 36 jaar oud. Ze was één van de eerste sekssymbolen in de Amerikaanse filmindustrie en speelde in veel films waaronder Gentlemen Prefer Blondes (1953).

     
1 Augustus 1962   Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland nemen gelijktijdig een anti zeezenderwet aan. Desondanks gaat het Zweedse Radio Syd door.
     
10 Juli 1962   Deense zeezender Radio Mercur stopt.
     
30 Juni 1962   De Zweedse zeezender Radio Nord stopt.
     
Maart 1962   Vanaf het zendschip Cheetah 2 voor de kust van Malmö / Zweden start Britt Wadner met Radio Syd.
     
Februari 1962   Zendschip Cheetah 2 komt op zee in problemen en wordt in territoriale wateren in beslag genomen door de Zweedse overheid. Radio Mercur Zweden stopt en het schip wordt gekocht door Britt Wadner die verantwoordelijk was voor Mercur Zweden.
     
31 Januari 1962   Zeezender DCR stopt en de eigenaren gaan samenwerken met Radio Mercur.
     
8 Januari 1962  

Op het spoor bij de plaats Harmelen vindt een botsing plaats tussen twee personentreinen. Hierbij vallen 93 doden en 52 gewonden. Dit gaat de geschiedenis in als de grootste treinramp van Nederland. Vrijdag 12 januari 1962 is dan een dag van nationale rouw en de radio en tv-stations hebben een aangepaste programmering.

     
November 1961   Het zendschip de Cheetah 2 wordt verankerd voor de Zweedse kust en vandaar start Radio Mercur Zweden. Vanaf de Cheetah 1 voor de Deense komt dan Radio Mercur Denemarken.
     
<< Naar boven >>    
     
Najaar 1961  

Start van Top of Flop. Dit is een televisieprogramma waarin nieuwe platen ten gehore worden gebracht en het publiek en een jury kunnen er over oordelen. Is de meerderheid postief dan is het Top en rinkelt presentator Herman Stok een bel. Vindt men het niets dan is het Flop en blaast Herman op een toeter. Dit programma wordt mede historisch door een aflevering waarin de nieuwe plaat van de Beatles voorkomt. De jury vindt het niets en ziet geen toekomst voor de groep. Wordt dus bestempeld als Flop.

     
15 Sept. 1961   Start van zeezender DCR (Danmarks Commercielle Radio) vanaf het zendschip Lucky Star voor de kust van Kopenhagen/Denemarken.
     
Zomer 1961   Radio Veronica is immens populair geworden in Nederland. Programma's worden o.a. gemaakt door Tineke, Tony Vos, Max Groen, Ellen van Eck en de technici Jurg van Beem en Karel vd Woerd.
     
8 Maart 1961   Start van zeezender Radio Nord vanaf het zendschip Bon Jour voor de kust van Stockholm Zweden. Onregelmatige uitzendingen. Het zendschip krijgt later de naam Magda Maria en zal in 1964 de naam m/v MiAmigo krijgen wanneer het schip wordt ingezet voor de Engelse zeezender Radio Atlanta.
     
Februari 1961   Het eens zo populaire verzoekplaten programma 'Men vraagt en wij draaien' dat van 1935-1951 was te horen bij de VARA, wordt vanaf nu iedere zondag uitgezonden via Radio Veronica. Ook nu is de presentator Frans Nienhuys en hij zal dit blijven doen tot aan het einde van Veronica in 1974. In 1983 zal het programma nog terugkomen bij de Rotterdamse landpiraat Radio Atlantis.
     
16 Februari 1961   Radio Veronica maakt in de ochtenduren plaats voor het Engelstalige CNBC (Commercial Neutral Broadcasting Company). Veronica probeert zich zo op Engeland te richten maar de programma's worden geen succes en verdwijnen na verloop van tijd. Dj's: Bob Fletcher, Paul Hollingdale en Doug Stanley.
     
31 Januari 1961   Radio Mercur vervangt het zendschip Cheetah 1 door de Cheetah 2. Programma's behalve in de Deense nu ook in de Zweedse taal.
     
Najaar 1960  

Bij de AVRO start van Rooster. Dit is één van de eerste tv-programma's voor jongeren. Hierin veel muziek maar ook info over onderwerpen als werk, opleidingen en later sociale thema's. Het programma zal bestaan tot 1966 en heeft verschillende presentatoren zoals Ad 's-Gravenzande en Lieke van Bommel.

     
1960  

De Mexicaase grenssations die zich op de USA richten zijn nog steeds actief. Nadat ze in de jaren vijftig al een belangrijke rol hebben gespeeld in de promotie van de nieuwe muziek (rock 'n roll) is het in 1960 Wolfman Jack die met zijn programma's via deze stations enorm populair wordt in de USA. Met name in de avond en nacht is hij via diverse stations te beluisteren tot in 1969.

     
Zomer 1960   Een bijzondere vorm van radiopiraterij in Groningen: buisomroep. Door wat technische aanpassingen kon je een verbinding maken tussen de radio en de gasbuizen van de stadsverwarming die ervoor zorgde dat je op die manier kon communiceren met andere mensen in de stad. Wordt enorm populair en dus al snel verboden.
     
1960   De Nederlands/Vlaamse programma's van Radio Luxemburg worden zeer populair in Nederland en Vlaanderen en een grote concurent voor de publieke omroepen. Nu ook sport, info en live-presentatie vanuit Amsterdam en Brussel. Met o.a. Rudi Carel, Netty Rosenfeld, Louis Neefs, Terry Lamo, Louis Baret, Stan Haag, Herman Emmink, Walter van Dyck en Annie de Reuver.
     
21 April 1960   Start zeezender Veronica vanaf het zendschip Borkum Riff voor de kust van Scheveningen op de middengolf frequentie 198 meter. Deze wordt na een tijdje gewijzigd in 192 meter.
     
11 September 1959   Bij de VARA radio start het eerste op de jeugd gerichte muziekprogramma: Tijd voor Teenagers. Eén uur per week met rock and roll e.d. Presentatie in eerste instantie Dick Duster en wat later Herman Stok. Een tijdje later begint ook de AVRO met een dergelijk programma: Tussen 10+ en 20- met Skip Voogd en Jos Brink.
     
5 April 1959   Start van het tv-programma 'Sport in Beeld', het latere 'Studio Sport'.
     
11 Maart 1959   Het Eurovisie Songfestival in Cannes wordt voor Nederland gewonnen door Teddy Scholten met het lied 'Een beetje'.
     
Juli 1958   Start eerste echte zeezender ter wereld: Radio Mercur in Denemarken vanaf het zendschip m/v Cheeta 1.
     
Juli 1958   Het blad Muziek Expres publiceert in het vervolg iedere maand een hitparade.
     
Maart 1957   Het Eurovisie Songfestival in Frankfurt wordt voor Nederland gewonnen door Corry Brokken met het lied 'Net als toen'.
     
1957   In Nederland de introductie van de transistorradio. Is compact en werkt op batterijen en kan dus overal mee naar toe worden genomen waardoor veel eenvoudiger overal naar de radio kan worden geluisterd. Het radioluisteren wordt nu nog populairder en zal bijdragen aan het succes van Radio Luxemburg en de latere zeezenders.
     
<< Naar boven >>    
     
24 Mei 1956   De Europese omroepen starten in Lugano (Zwitserland) met het Songfestival. Deze zangcompetitie zal voortaan ieder jaar worden gehouden en van ieder land zal een afgevaardigde meedoen. Het Eurovisie Songfestival zal vervolgens ook ieder jaar voor wat relletjes zorgen. De eerste uitvoering wordt gewonnen door Lyss Asia voor Zwitserland.
     
Januari 1956  

In het muziekblad Tuney Tunes schrijft Skip Voogd een recensie over de nieuwe plaat van Elvis Presley genaamd "Heartbreak Hotel". Hij vindt het afschuwelijk en mensonterend geschreeuw en denkt dat we een gelijke opvolger niet zullen overleven. Later zal Skip Voogd popprogramma's gaan presenteren en produceren bij de AVRO en NCRV.

     
1 Januari 1956   Op tv start van het Journaal, toen nog NTS-Journaal.
     
1956  

De speelfilm 'Rock around the clock' is een groot succes bij de jeugd maar wordt door veel ouderen als verderfelijk gezien. Derhalve wordt vertoning in steden als Apeldoorn en Leeuwarden verboden. In het laatste geval leidt dit tot een protestdemonstratie die uitmondt in rellen.

     
1952-1955  

In deze jaren ontstaat in de USA de nieuwe muziek: Rock and Roll. Met artiesten als Bill Haley, Elvis Presley, Little Richard, Chuck Berry en vele anderen is dit het begin van een opzwepend muziekgenre dat uitermate populair wordt bij de jeugd. Maar in eerste instantie met afgrijzen wordt bekeken door de oudere genaraties. Uiteindelijk is dit de basis van de popmuziek zoals we die tot vandaag de dag kennen.

     
1 december 1955  

De USA kent nog altijd de rassenscheiding. Onderdeel daarvan is dat in de stadsbussen blanken voorin zitten en gekleurde mensen achterin. En als het voorste gedeelte geheel bezet is moeten de gekleurden achterin opstaan voor de blanke passagiers.  Op deze dag gaat de zwarte activiste Rosa Parks in Montgomery (Alabama) tegen deze regel in. Ze weigert op te staan voor een blanke passagier en wordt afgevoerd door de politie. Het krijgt landelijke aandacht en met name Martin Luther King organiseert een jaar durende busboycot door gekleurde mensen hetgeen financieel niet best is voor de busmaatschappij. Rosa Parks krijgt een rechtszaak en deze zal uiteindelijk doorlopen tot het Hooggerechtshof. Daar krijgt zij gelijk. Hier begint langzaam de afschaffing van de rassenscheiding.

     
5 November 1955   Het Amerikaanse weekblad 'Billboard' begint met het publiceren van een wekelijkse hitlijst van 100 platen. Een tijdje later krijgt deze hitparade de naam 'Bilboard Hot 100'. Tot vandaag is het een toonaangevende hitlijst in de Verenigde Staten en wordt daar door veel radiostations uitgezonden, al dan niet in syndicate uitvoering.
Het blad Billboard verscheen al in 1894 voor het eerst en besteedde toen voornamelijk aandacht aan de industrie van aanplakbiljetten e.d. (billboards). Na 1900 kwamen er ook artikelen over de jukeboxen en geleidelijk aan meer over de amusementsindustrie. Vanaf 1920 werden er al minihitparades geplaatst voor specifieke muziekstijlen zoals blues en country.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Billboard een echt muziek vakblad.
     
3 September 1955   De Belgische radiopionier Georges de Caluwe herstart met de commerciele landzender Radio Antwerpen. Omdat private radio inmiddels is verboden is dit station feitelijk een piraat. Al snel wordt Radio Antwerpen dan ook opgepakt en komt er een einde aan dit station.
     
5 December 1953   Radio Luxemburg begint nu iedere dag met programma's in het Nederlands.
Van 07.00-14.00 uur worden muziek programma's uitgezonden die meestal in Amsterdam zijn opgenomen. Het is de eerste echte commerciele radio voor Nederland en Vlaanderen via de bekende frequentie 208m (AM1440).
Presentatie o.a. Max van Praag.
     
1 October 1953   Bij de AVRO wordt gestart met Minjon (Miniatuur Jeugd Omroep Nederland). Dit is de  jeugdafdeling van deze omroep die tot 1970 zal blijven bestaan. Bij Minjon kunnen jongeren experimenteren met het maken van radioprogramma's die wekelijks worden uitgezonden. Veel bekende radio/tv makers beginnen hier hun loopbaan.
     
30 September 1955  

De amerikaanse acteur James Dean komt om het leven bij een auto-ongeluk. Hij is dan met zijn flamboyante levensstijl één van de  idolen van de amerikaanse jeugd. Mede omdat hij rebeleert tegen de volwassen die volgens de jeugd verantwoordlijk zijn voor de dan gezapige maatschappij in de USA. Dit item speelt heel erg in de speelfim Rebel Without a Cause. waarin James Dean de hoofdrol speelt. Die film komt overigens pas na zijn dood uit maar maakt hem mede legendarisch. James Dean is slechts 24 jaar oud geworden.

     
1951   In Nederland begin televisieuitzendingen met de start van Nederland 1.
     
1950-1955   Nederland heeft 2 radiozenders en de publieke omroepen vullen die met een ratjetoe aan programma's, slechts weinig uren met muziekprogramma's. Televisie is er sporadisch en dus luisteren de mensen 's avonds massaal naar de radio. Populaire en inmiddels beroemd geworden programma's zijn met name 'De Bonte Dinsdagavondtrein' (met o.a. Snip & Snap, Willy Alberti en Rudi Carel), 'Showboat', 'Negen heit de klok' (met o.a. Alexander Pola) en ook 'De familie Doorsnee' (met o.a. Kees Brusse en Hetty Blok).
Ook populair zijn de hoorspelen waarvan de bekendste 'Paul Vlaanderen' is.
     

31 December 1954

 

Wim Kan doet voor het eerst een Oudejaarsconference op de VARA radio. Hierin wordt op humoristische wijze het afgelopen politieke jaar belicht. Vanaf 1956 gaat Wim kan dit met regelmaat doen en vanaf 1973 doet hij dit op televisie tijdens de laatste avond van het jaar. De Oudejaarsconference is daarmee een Nederlandse traditie geworden die ook door veel andere caberetiers wordt gedaan.

     
December 1954  

Tweederde van de inwoners van Ierland luistert 's avonds naar de radio. Voor de helft daarvan is dat Radio Luxemburg.

     
22 September 1954  

Start van ITV in Engeland. Dit is een keten van commerciele televisiestations die jarenlang als enige commerciele mag bestaan naar de publieke BBC.

     
Voorjaar 1953  

Start van Radio Liberty dat zich net als RFE vanuit West Europa richt op de bevolking van de communistische landen.

     
31 Januari en
1 Februari 1953
 

Watersnoodramp in Nederland. Door een combinatie van stormvloed en springtij komen grote gedeelten van de provincie Zeeland en ook gedeelten van Brabant en Zuid Holland onder water te staan. Hierbij vallen 1.836 doden. De Publieke Omroep (dan nog alleen radio) brengt uitgebreide live reportages over deze ramp. Heel veel later zal dit leiden tot het bouwen van stormvloedkeringen onder de naam Deltawerken.

     
13 October 1952  

Op VARA radio start het hoorspel "De familie Doorsnee" waarin de belevenissen van een gewone Nederlandse familie. Iedere twee weken wordt dit op maandagavond uitgezonden met in de hoofrollen ondermeer Hetty Blok en Cees Laseur. De verhalen worden geschreven door Annie M.G. Schmidt en zij laat in één van die uitzendingen een hoofdpersoon het woord "kontje" zeggen. Dat is in die tijd nog wat teveel van het goede en er ontstaat veel ophef in het land.

     
7 september 1952  

Reeds enige jaren brengt het radiostation Voice of America programma's voor de communistische Oost Europese landen, met name Rusland. Zo wordt getracht de bevolking achter het gesloten IJzeren Gordijn te informeren over hetgeen er in de wereld en hun eigen landen plaatsvind. Dit gebeurd via diverse zendstations in de wereld maar op deze dag wordt ook gestart met uitzendingen vanaf het zendschip Courier.

Dit schip is verankerd vlak voor de kust van het Griekse eiland Rhodos. De programma's worden uitgezonden via middengolf en kortegolf en zijn er tot augustus 1964. Er bestaan in de vijftiger jaren plannen om nog eens vijf zendschepen voor de VOA in te richten maar dat zal niet doorgaan.

     
December 1951  

Nederland kent sinds kort televisie maar er wordt beperkt uitgezonden. Nog maar weinig gezinnen hebben een eigen toestel maar ondermeer door te gaan kijken bij mensen die er wel één hebben wordt het toch al populair. Premier Willem Drees vindt het maar niets. Hij is van de PVDA en deelt het eveneens socialistische dagblad 'Het Vrije Volk' mee dat ze geen aandacht moeten besteden aan dit nieuwe medium. Echter, na verloop van tijd komt deze krant er niet meer onderuit.

     
2 Juli 1951  

Radio Luxemburg gaat als gevolg van internationale uitzendwijzigingen van de Lange Golf naar de Middengolf. De frequentie daar wordt 208 meter (AM1440). In de engelstalige programmering presenteert het station zich nu als Your Station of the Stars. Erg populair daarin is de hitparade die op zondagavond wordt gepresenteerd door Pete Murray.

     
1950   De Wereldomroep richt zich nu niet alleen meer op Nederlanders in het buitenland maar ook op buitenlanders die interesse hebben voor ons land. Derhalve wordt vanaf nu in vele talen uitgezonden. Behalve de kortegolf zenders in Nederland wordt meer en meer gebruik gemaakt van zenders elders in de wereld die worden gehuurd.
In de loop van de jaren 50 begint de Wereldomroep ook met programma's gericht op de vele landgenoten die zijn geëmigreerd naar met name Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Vanaf eind jaren 60 wordt het station bekend als bron van informatie voor Nederlanders die in de zomer op campings in Europa verblijven.
     
Januari 1950  

Start van Radio Free Europe. Dit is een radiostation dat zich richt op de bevolking van de inmiddels communistische Oost-Europese landen. Wil hen informeren over wat er werkelijk in de wereld gebeurd aangezien de media in de Oostblok landen dat niet doen.

     
1948   Philips begint in Eindhoven met televisie uitzendingen te testen.
     
Juli 1947   Voor het eerst zijn er dagelijks op de Nederlandse radio reportages over de Tour de France.
     
6 Juni 1947   VARA Radio start met het programma 'Swing & Sweet from Hollywood & Second Street' met de dan populaire jazz en bigband muziek. Wordt gepresenteerd door Pete Felleman met zijn karakterestieke donkere stemgeluid. Hij wordt wel de eerste deejay van Nederland genoemd alhoewel we daar later wat anders onder verstaan. Felleman gaat in 1949 het programma 'Hitparade' presenteren dat gebaseerd is op de Amerkaanse hitparade.
     
15 April 1947   Start van Radio Nederland Wereldomroep dat via Korte Golf programma's gaat brengen voor Nederlanders in het buitenland.
     
15 Januari 1947   Herstart van de publieke omroepen in Nederland.
     
December 1945   In de provincie Limburg start de ROZ (Regionale Omroep Zuid) en is daarmee de eerste regionale omroep van Nederland.
     
10 Oktober 1945   De Nederlandse overgangsregering besluit dat iedereen luisterbijdrage moet betalen voor het bezit van een radiotoestel. Veel later zal hetzelfde worden ingevoerd voor televisie en spreken we dus over omroepbijdrage.
     
22 September 1945  

Radio Luxemburg wordt weer een zelfstandig commerieel radiostation en herstart met in het Frans gepresenteerde programma's op de Lange Golf en later ook weer met de Engelse. Het zal nog lang duren voordat er weer Duitstalige programma's zijn.

     
<< Naar boven >>    
     
Oktober 1944  

Als Radio Free Luxemburg 's avonds uit de ether gaat zet men de zender even later weer aan op een andere frequentie. Daar komt dan Nachtsender 1212 in de lucht. Dat is een duitstalig station dat zogenaamd illegaal uitzendt vanuit Duitsland en misleidende berichten voor de Duitse bevolking brengt. Dit alles om het naziregime te ondermijnen.

     
3 oktober 1944  

Start van Radio Herrijzend Nederland (vanuit de eerste bevrijde gebieden) dat een overgangsstation is naar de naoorlogse publieke omroep.

     
23 September 1944  

Luxemburg is bevrijd door de geallieerden en de Amerikanen nemen het radiostation van het Groot Hertogdom over. Nu dagelijks uitzendingen onder de naam Radio Free Luxemburg. Hier actuele info over de situatie in de oorlogsgebieden die er nog zijn in Europa en anti-propaganda voor het Hitler regime dat in Duitsland nog aan de macht is. Ook laat men af en toe live het fusileren van gearresteerde Duitsers horen

     
1943  

Het is oorlogstijd en de Duitse bezetter heeft de dan populaire jazzmuziek verboden. Toch worden er regelmatig (illegaal) jazzfeesten georganiseerd. En er verschijnt een (ondergronds) blad dat de songteksten van bekende jazzmuziek publiceert. Het is Tuney Tunes dat wordt uitgegeven door Jan van Haaren uit Eindhoven. Na de oorlog zal Tuney Tunes een populair algemeen muziekblad worden,

     
1941  

Start van Radio Brandaris. Dit is een Nederlands station dat vanwege de Tweede Wereldoorlog uitzendt vanuit Engeland. Radio Brandaris richt zich op zeevarenden. Zowel op de Nederlandse vissers- en koopvaardijschepen in gebieden die niet bezet zijn als ook die in het bezette Nederland. Brengt info over hetgeen gebeurd in de wereld en met name over het verloop van de oorlog. Ook wordt opgeroepen tot verzet tegen Duitsland en Japan. Na ruim een jaar gaat Radio Brandaris in 1942 samen met Radio Oranje.

     
9 Maart 1941  

De Duitse bezetter verbiedt de Publieke Omroepen. In plaats daarvan wordt de Nederlandsche Rijks Radio Omroep opgericht die vanaf nu het enige radiostation van Nederland is. Zendt alleen duitsgezinde programma's uit en staat onder controle van de NSB en de nazi's.

     
December 1940   De Duitse bezetter voert een soort van luisterbijdrage in. De bezitters van een radiotoestel moeten op het postkantoor plakzegels kopen waarmee op een daarvoor bestemde kaart wordt aangegeven dat er is betaald om naar de radio te luisteren. Overigens is het alleen toegestaan om naar Duits gezinde radiostations te luisteren waaronder de inmiddels "foute" Nederlandse radio omroep.
     
28 juni 1940   Nederland is bezet door de Duitsers. Vanuit Engeland start Radio Oranje dat gedurende de Tweede Wereldoorlog met grote regelmaat zal uitzenden.
     
1939   Oorlogsdreiging in Europa en om niet in handen te vallen van Duitsland stopt Radio Luxemburg. In 1940 brengen de Duitsers het station toch weer in de ether en tijdens de Tweede Wereldoorlog is Radio Luxemburg noodgedwongen propagandazender voor de nazi's.
     
30 Oktober 1938   Op deze zondagavond brengt het radiostation van CBS in New York het hoorspel 'War of the Worlds' naar het gelijknamige boek van H.G. Wells. Het is het verhaal van de invasie van de aarde door Marsmannetjes. In dit hoorspel is deze gesitueerd in het dorpje Grover's Mill (New Jersey). Aangezien dit alles wordt gebracht in een reportagevorm denken veel luisteraars dat het echt is en er breekt grote paniek uit in New York. De regisseur is Orson Welles en hij biedt later zijn verontschuldigingen aan voor het misverstand. In februari 1949 wordt dit hoorspel herhaald in Equador en ook daar breekt massaal paniek uit. Als men later ontdekt dat het niet echt is trekt een grote menigte naar het betreffende radiostation en het gebouw wordt platgebrandt.
     

12 April 1938

 

Start van het radiostation Sender der Deutschen Freiheitspartei. De programma's komen vanaf het zendschip 'Faithful Friend' voor de kust van Frankrijk op de kortegolf 7842 Khz. Iedere avond wordt enige uren uitgezonden met als doel te protesteren en te waarschuwen tegen Nazi Duitsland. Na enige tijd stopt het station na stevige druk van de Franse overheid.

     
Voorjaar 1935  

In Rotterdam start Cineac. Dit is een bioscoop waar de hele dag naar een journaal kan worden gekeken. Zo wordt steeds roulerend het laatste nieuws gebracht. Met een toegangskaart kan de bezoeker net zo lang blijven zitten als hij/zij wil. Later opent Cineac deze bioscopen ook in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Met uitzondering van de oorlogsjaren blijft dit fenomeen bestaan tot in de jaren tachtig.

     
21 december 1935   De Nederlandse staat en de Publieke Omropen richten de NOZEMA op, de NV Nederlandsche Omroep Zender Maatschappij. Deze onderneming wordt de enige en officiele exploitant van het Nederlandse zenderpark, eerst alleen op radiogebied en later ook televisie.
     
1935-1939  

In Engeland zijn de uitzendingen van de buitenlandse commercieele stations zeer populair. Radio Luxemburg brengt iedere dag een aantal uren in het Engels gepresenteerde programma's die gericht zijn op de UK en op zondag zelfs de hele dag. Verder zijn er Radio Normandy en Radio Lyons die vanuit Frankrijk ook iedere dag enige uren engels geprogrammeerd zijn en allen zijn dicht beluisterd in de UK.

     
1935   Bij de VARA start het eerste verzoekplaten programma van de Nederlandse radio: 'Men vraagt en wij draaien' dat wordt gepresenteerd door de acteur Frans Nienhuys. Met uitzondering van de oorlogsjaren zal het daar blijven tot in oktober 1951.
     
11 December 1934  

De gezamenlijke nederlandse dagbladen starten een bedrijf dat een gedeelte van hun nieuwsvoorziening en foto's moet gaan verzorgen. Dat is het Algemeen Nederlands Perbureau. Dit ANP gaat later ook deze service verlenen aan radio en tv-programma's. Heel veel later wordt het ANP zelfstandig en het bestaat tot de dag van vandaag.

     
29 Maart 1933  

Bisschop Jansen heeft moeite met de populariteit van radio. Hij laat van de kansels van de katholieke kerken in Nederland een boodschap voorlezen waarin hij het medium radio veroordeelt.

     
1933   Voor het eerst zijn er in Nederland autoradio's verkrijgbaar.
     
1933  

Radio Luxemburg start met programma's in het Frans, Duits, Engels en Nederlands op de Lange Golf. Is één van de eerste commerciele radiostations in Europa. Zendt uit met hoog vermogen (volgens Europese richtlijnen verboden) en is zo in half Europa te ontvangen Iedere vrijdag zijn er Nederlandse programma's.

     
1932   Er zijn nu in Nederland evenveel mensen die radio luisteren via de draadomroep als via een eigen toestel.
     
Mei 1932   Testuitzendingen van Radio Luxemburg.
     
11 Juni 1931   Voor het eerst op de Nederlandse radio: Ochtendgymnastiek (VARA).
     
22 Januari 1931   De VARA demonstreert de werking van televisie in de Diamantbeurs in Amsterdam.
     
1930  

Vanuit Mexico worden radiostations opgezet die zich richten op de USA. Met hoge vermogens op middengolf knallen deze zenders met name 's avonds en in de nacht door een heel groot gedeelte van de USA en krijgen daar in de jaren dertig en veertig miljoenen luisteraars. De stations brengen amusement, zijn commercieel maar brengen ook de promotieboodschappen van dubieuze medicie en dominee's.

     
September 1930   De AVRO vindt dat zij de enige officiele radio-omroep van Nederland behoort te zijn en is het dus niet eens met de beslissing dat er meerdere omroepen mogen uitzenden. De AVRO organiseert derhalve een protestdemonstratie in Den Haag waar 130.000 mensen komen opdagen en er wordt een petitie aangeboden aan de minister. Deze is ondertekend door meer dan 400.000 mensen die allen de AVRO als enige nationale omroep willen hetgeen vervolgens door de minister en de Tweede Kamer wordt afgewezen.
     
1930   Na diverse wetsbepalingen is nu de omroep in ons land officieel geregeld. Omroepen vormen nu samen de enige toegestane publieke omroep. Radiouitzendingen via een zender die gezamelijk wordt gehuurd van NSF.
     
<< Naar boven >>    
     
15 Maart 1929  

In de Nederlandse bioscopen worden nu ook niet stomme films vertoond. Op deze dag is in het Apollo Theater in Den Haag de premiere van "Two Lovers" met in de hoodfrollen Vilma Bánky, Ronald Colman en Noah Beery als eerste niet stomme film in een Nederlandse bioscoop.

     
1920-1930   In de Verenigde Staten is gokken verboden. Om dit verbod te omzeilen worden voor de kust van Californie schepen verankerd buiten de territoriale wateren waarop casino's zijn gevestigd. Vanaf enkelen wordt muziek gebracht via een middengolf zender.
Ook in die tijd komt het voor dat cruise schepen in internationale wateren muziek via radiozenders brengen, voornamelijk voor de eigen passagiers. Dit alles kan worden gezien als de voorlopers van de zeezenders.
     
1 September 1928   Voor het eerst is er op de Nederlandse radio een hoorspel te beluisteren. Dat is 'De familie Mulder' bij de VARA.
     
11 Maart 1928   In Nederland eerste verslag van een voetbalwedstrijd op de radio. Het betreft de wedstrijd Holland-Belgie en het commentaar komt van Han Hollander die beroemd wordt met voetbalverslagen.
     
1928  

Het meest verkochte radiotoestel van Nederland is de Philips 2511, bijgenaamd de broodtrommel. Toch zijn er niet zo veel mensen die er één aanschaffen want deze radio kost 500 gulden hetgeen in die tijd een vermogen is.

     
1928   Eerste (test) TV-uitzendingen in de V.S.
     

1927-1938

 

De 'mv Kanimbla' is een groot Australisch passagiersschip. Om de gasten met muziek te kunnen vermaken worden twee radiozenders op het schip geplaatst waarmee muziekuitzendingen worden gedaan. Het 'radiostation' krijgt de call-sign 9M1. Omdat er wordt uitgezonden op kortegolf kunnen de muziekprogramma's soms op allerlei plaatsen in de wereld worden ontvangen.

     
11 Maart 1927   Philips en de Nederlandse overheid starten met kortegolf uitzendingen gericht op landgenoten in Nederlands Indië (het huidige Indonesie). Is hiermee de voorloper van de Wereldomroep.
     
1926   Start van NBC dat met twee radiostations begint en in de jaren daarna deze stations overal in de USA in de lucht brengt. Is daarmee het eerste nationale netwerk van de USA.
     
1924-1927   Nederland is verzuild en iedere stroming start met een eigen omroep en daardoor ontstaan van de NCRV, KRO, Vara en VPRO. Ook wordt de AVRO opgericht.
     
1924   De heer Bauling start in Den Haag met de Draadomroep. Voor veel mensen is een gewoon radiotoestel te duur en technisch te omslachtig en dus krijgen ze via een kabel een paar radiostations aangeleverd die via een eenvoudige ontvanger zijn te beluisteren. Kan dus worden gezien als een verre voorloper van de kabel
     
Voorjaar 1924   Start Hilversumschen Draadlozen Omroep de latere AVRO met eigen radiozender
     
21 Februari 1922   Voor het eerst zijn er nieuwsuitzendingen op de Nederlandse radio. Deze worden verzorgt door persbureau Vaz Diaz en hiervoor wordt af en toe een zender aangezet op de Amsterdamse Effectenbeurs.
     

14 November 1922

 

Start van BBC Radio in de UK. Al vanaf 1920 zijn er in Engeland regelmatig radiouitzendingen van private omroepen maar vanaf 14 november 1922 is radiomaken alleen nog maar toegestaan aan de Publieke Omroep. Hiervoor wordt op 18 October 1922 de British Broadcasting Corporation (BBC) opgericht.

     
1922   Georges de Caluwe start met het eerste commerciele radiostation van Belgie, Radio Antwerpen. De zendantennes zijn geplaatst in een kerktoren en daardoor krijgt de zender de bijnaam 'Radio Kerkse'. Vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog stopt Georges met Radio Antwerpen omdat hij niet wil dat na de (inmiddels dreigende) inval van de Duitsers het station voor nazi propaganda zal worden gebruikt.
     
Oktober 1920   KDKA in Pittsburg is het eerste radiostation in de USA dat een zendvergunning krijgt. Er bestaan dan al behoorlijk wat radiostations in de USA maar vanaf dat moment is de radio in Amerika gereguleerd. In de jaren daarna komen er duizenden zenders bij, vrijwel allemaal op commercieele basis gerund.
     
6 November 1919   Ingenieur Hanso Schotanus á Steringa Izerda start vanuit zijn woning in Den Haag zijn eigen radiostation. Dit is hiermee het eerste officiele radiostation van Nederland. Tot 1935 zal Schotanus wekelijks een aantal uren programma's brengen die echter meer en meer worden beperkt omdat uiteindelijk radio wettelijk alleen mag worden gemaakt door de Publieke Omroepen
     
18 Maart 1919   Eerste officiele radio testuitzendingen van Philips vanaf de Jaarbeurs in Utrecht. Is allemaal nog experimenteel en het zal nog even duren voordat we "echte" radio in Nederland krijgen
     
April 1909   In de Amerikaanse stad San Jose start San Jose Calling met programma's op de middengolf. Dit wordt gezien als het eerste echte radiostation in de wereld.
     
24 december 1907   Op deze kerstavond is in de USA voor het eerst een radiouitzending te horen. Vanuit Brant Rock (Massachusetts) brengt Reginald Fessenden een programma van enkele uren in de ether waarin hij o.a. 'Silent Night' laat horen.
     
1859   De Italiaanse wetenschapper Marconi brengt voor het eerst een draadloze radioverbinding tot stand. Via de ether dus over een afstand van enkele kilometers te ontvangen. Uitvindingen op dit gebied werden eerder gedaan door de natuurkundigen Oerstel en Faraday. Kan worden gezien als de voorloper van de radio maar in de eerste jaren werden etherverbindingen alleen gebruikt voor communicatie in de scheepvaart.
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home